Rzalı R.
Milli mətbəximiz
ölkələri dolaşır
20 oktyabr Ümumdünya
Kulinariya Günüdür
Hər xalqın özünəməxsus tarixi,
ədəbiyyatı, folkloru, milli adət-ənənəsi
olduğu kimi, özünəməxsus mətbəxi də
mövcuddur. Ümumdünya Kulinariya Təşkilatı da
yarandığı gündən məhz bu amala xidmət edir,
hər bir millətin kulinar mütəxəssislərinə süfrə
və mətbəx mədəniyyətini nümayiş
etdirmək imkanları yaradır. Bu beynəlxaq qurum hər
zaman kulinariya yarışmalarını sülh, barış,
dostluq və əməkdaşlıq devizi altında
keçirir.
Xalqımızın milli mətbəx mədəniyyətinin
öyrənilməsi və təbliği ilə
məşğul olan Azərbaycan Milli Kulinariya Mərkəzi
1991-ci ildə yaradılıb. 1992-ci ildən isə
Ümumdünya Kulinariya Təşkilatları Birliyinin
üzvüdür. Ölkəmiz keçmiş SSRİ
ərazisindən və Türk dünyasından bu quruma
qəbul edilən ilk dövlət olub. 1993-cü ildə
Azərbaycan komandası ilk dəfə Maltada keçirilən
Dünya kulinariya çempionatına qoşulub və
qızıl medalla vətənə dönüb.
Çünki Milli Kulinariya Mərkəzi yarandığı
gündən aparıcı kulinarları,
bişir-düşürü, səliqə-sahmanı və bu
sahədə yaradıcılıq fantaziyası olan mütəxəssisləri
ətrafında birləşdirib.
Qatıldığı bütün yarışlarda birinciliyi
əldən verməyən milli kulinariya ustalarımız
dünyanın bir neçə ölkəsində
xalqımıza məxsus zəngin mətbəx
mədəniyyəti nümayiş etdirdilər. Hətta Malta
Prezidenti Qvide de Marko, İngiltərə şahzadəsi Anna
azərbaycanlı kulinarların əl qabiliyyətinə heyran
qalmış, onları qəbul etmiş,
mükafatlandırmışdılar. Kulinariya özü
də bir yaradıcılıqdır. Ölkəmiz 1998-ci
ildən YUNESKO-nun Xalq Yaradıcılığı
Təşkilatının da üzvüdür.
Xalqımızın mətbəx mədəniyyətinin
hərtərəfli tədqiqi ilə məşğul olan
Azərbaycan Milli Kulinariya Mərkəzinin rəhbəri Tahir
Əmiraslanov yerli komandası ilə dəfələrlə
Dünya kulinariya konqreslərində, Avropa konfranslarında
fəal iştirak etmiş, UKTB-nin egidası altında Malta,
Koreya, Sinqapur, Rusiya, Almaniya, Avstriya, Norveç,
İngiltərə, Çexiya, Malayziya, Amerika və başqa
ölkələrdə keçirilən kulinariya
çempionatı və olimpiadalarında onlarca qızıl,
gümüş, bürünc medallar və bir sıra
mükafatlar qazanmışdır. Rusiya, Fransa, Avstriya, Almaniya,
Özbəkistan və başqa ölkələrdə
Azərbaycan mətbəx mədəniyyəti günləri
keçirilib. Hətta bir sıra beynəlxalq yarışlarda
azərbaycanlı mütəxəssislər hakim kimi
çıxış etmişlər.
Azərbaycanın mətbəx tarixinə,
mədəniyyətinə də qısqanclıqla yanaşan
bədnam qonşularımız bir neçə beynəlxalq
yarışlarda xalqımıza məxsus xörəkləri,
şirniyyatları və süfrə bəzəmə
ənənələrini öz adlarına çıxaraq
erməni mətbəxi kimi dünyaya tanıtmaq
istəmişdilər. Lakin həmin yarışlara qatılan,
bəzən də həmin tədbirlərdə münsif kimi
çıxış edən AMKM mütəxəssisləri
tezliklə bunun qarşısını almış, onlara
beynəlxalq səviyyədə verilən cavab və etiraz
çıxışları xarici ölkə
mətbuatında dərc olunmuşdur. Nəticədə
erməni jurnalistləri və bu sahənin alim və
mütəxəssisləri bəzi dünya yarışlarından
təcrid edilmişlər. AMKM-nin səyi nəticəsində
Ermənistan dövləti dünyada keçirilən kulinariya
olimpiadalarına, çempionatlarına və elmi konfranslara
dəvət edilmir, Ümumdünya Kulinariya
Təşkilatları Birliyinə yaxın buraxılmır.
Azərbaycan Milli Kulinariya Mərkəzinin milli komanda
daxilində hazırladığı
mütəxəssislər respublikanın aparıcı
müəssisələrində, həmçinin xarici
ölkələrdə çalışırlar.
Dəfələrlə ölkədə gənc kulinarların
respublika müsabiqəsi, evdar qadınların mətbəx
çempionatları, barmenlərin müsabiqəsi
keçirilmiş, gənclərin təcrübə
toplamasına kömək göstərilmişdir.
Ümumdünya Kulinariya Təşkilatları Birliyi 2004-cü
ildə İrlandiyanın Dublin şəhərində
keçirdiyi beynəlxalq konfransda hər il oktyabrın 20-ni
Ümumdünya Kulinariya Günü kimi elan edilməsi haqda
qərar qəbul edib. Azərbaycan Milli Kulinariya
Mərkəzinin baş direktoru Tahir Əmiraslanov bildirdi ki,
dünya kulinariya məktəbində öz yeri, nüfuzu olan
Azərbaycan zəngin maddi mədəniyyətimizə aid olan
kulinariya bayramına sülh, dostluq, barış və birlik
devizi altında qoşulur.
Azərbaycan.- 2007.- 20 oktyabr.- S.8.