Hadi Rəcəbli:
“Şişmanlaşırlar, sonra
başlayırlar “dieta”ya...”
Müsahibimiz Milli Məclisin (MM)
Sosial siyasət komitəsinin sədri, siyasi elmlər doktoru
Hadi Rəcəblidir
–Hadi
müəllim, siz hər zaman mətbu
çıxışlarınızda insanların yemək mədəniyyəti
məsələsini xüsusi qabardırsınız, o cümlədən,
televiziya kanallarının, orada nümayiş etdirilən
verilişlərin, daha doğrusu, onların
aparıcılarının bu məsələdə daha həssas
və ehtiyatlı davranmalarının vacibliyini
vurğulayırsınız. Görün məsələ
artıq nə vəziyyətə gəlib çatıb ki,
ölkə prezidenti də son çıxışlarından
birində bu məsələyə geniş vaxt ayırmalı
olub, xüsusilə, telekanalların ünvanına kəskin
ifadələr işlətmək məcburiyyətində
qalıb. Bu baxımdan, bir daha sizin də bu məsələ
ilə bağlı fikirlərinizi bilmək maraqlı
olardı...
– Bu günləri bizdə yemək mədəniyyəti
təkmilləşməlidir. Bunun üçün uzağa
getmək lazım deyil. Prezidentimiz orada gözəl fikirlər
səsləndirdi. O fikirlər milli-mənəvi dəyərlərimizdən
qidalanan məsələlərdir. Bunların heç biri
göydən düşən məsələlər deyil.
Prezidentimiz milli-mənəvi dəyərlərimizdən
çıxış edərək, məhz bu fikirləri
söyləyib. Baxın görün bizim qədimdə nə
qədər gözəl yemək mədəniyyətimiz olub.
Piti bişiriblər, əti də olub, noxudu da olub, bir dənə
yemək olub. Ya nə bilim küftə-bozbaş bişiriblər,
hər şey qaydasında olub. Evlərimizdə
yadımıza salırıq, vaxtı ilə necə gözəl
yeməklər hazırlanıb, süfrəyə qoyulub.
Ancaq
bu günləri eybəcər, yağı həddindən
çox, insanları kökəldən, şişman edən
yeməklər hazırlanılır, yeyilir. Mən bunu dəfələrlə
demişdim ki, şişman adamlar ətli yemək yeməsinlər,
yağlı xörək yeməsinlər, lakin bunu bəziləri
biz az bəzədilər. Əslində isə yemək mədəniyyəti
istehlak mədəniyyətinin ən böyük bir qoludur.
Prezidentimiz çox maraqlı və düzgün bir məsələyə
toxundu və bu da çox önəmlidir.
Düşünürəm ki, bundan sonra bizim gənclərin
yetişməsində, ailələrdə, evlərdə bu yemək
mədəniyyətini bir qədər təbliğ etsinlər.
Bax,
görün, nə olur. Şişmanlaşırlar, sonra
başlayırlar “dieta” etməyə. A bala, yemə, dieta da etmə
də. “Dieta” edəndə animiya xəstəliyi
başlayır. Orada digər fəsadlar olur. Normal yesən, sağlam ərzaqla
yesən, onda heç bir şey olmur. Yəni, bu günləri
bir çox xəstəliklərin fəsadlarının əsas
səbəbi odur.
–
Bunu hardasa qanunvericilik yoluyla tənzimləmək və yaxud da
maarifləndirmə ilə çözmək necə,
mümkündürmü?..
–
Maarifləndirmə burada ən başlıca yoldur. Dünyada
da bu işlə məşğul olan qeyri-hökumət təşkilatları
var və yaxud , qurmanlar. Qurman nədir? Qurman çox yeyən
deyil. Deyirlər filankəs qurmandır. Gedirlər hansısa
turist səfərinə . Nəyə gedir o? Yağ çox
yeməyə getmir, ekzotik yeməyə gedir, sadə yeməyə
gedir. Məsələn, Lənkəran mətbəxindən
söhbət gedəndə orada həddin aşan yeməklər
deyil, normal, əndazədə olan yeməklərdir.
–
Ümumiyyətlə, sizin komitə bu məsələ ilə
bağlı hansı addımlar atmağı
düşünür?
– Bizim komitədən söhbət
gedirsə, məsələn, “Sağlamlığın
qorunması haqqında” qanunda bu günləri ərzağın
zənginləşdirilməsi məsələsi durur. Yeni bir
məsələdir. Ərzaqla bağlı məsələ
qoymuşuq. Yəni, bu günləri sağlamlığın
mahiyyətində ərzaq durur, yemək durur. Prezidentimiz elə
bir mövzuya toxunub ki, bu, sağlamlığın mənbəyidir,
bünövrəsidir, əlifbasıdır. Dərman-filan, o, əlifbadır,
“A” hərfindən başlayır. Sağlamlığın
qorunması ərzaq mədəniyyətindən
başlayır, sağlam ərzaqdan, yeməkdən
başlayır.
–
Komitəniz müxtəlif məsələlərlə
bağlı regionlarda, elə komitənizin özündə,
ya Milli Məclisdə bir sıra müzakirələr
keçirib. Bax bu məsələ ilə də bağlı
hansısa müzakirələr, dinləmələr təşkil
oluna bilərmi?
– Bu
yaxınlarda Lənkəranda Yeni Azərbaycan
Partiyasının Gənclər Təşkilatının tədbiri
keçirildi. Bu məsələnin ətrafında da geniş
söhbət getdi. Gənclərimiz də məni dəstəklədilər
ki, nəhayət, ərzaq mədəniyyətini, yemək mədəniyyətini,
istehlak mədəniyyətinin ən böyük qolu olan yemək
mədəniyyətini yüksək inkişaf etdirmək
lazımdır, vacibdir və əhəmiyyətlidir, bu məsələnin
zamanı çoxdan çatıb, yetişib...
KAMİL
525-ci qəzet.- 2012.- 27 aprel.- S.4.