Tahir Əmiraslanov ”Söz
mətbəxi”ni təqdim edib
M.F.Axundzadə adına Azərbaycan Milli Kitabxanasında Azərbaycan
Milli Kulinariya Assosiasiyasının prezidenti,
UNESCO-nun Ənənəvi Qida
Komitəsinin sədri
Tahir Əmiraslanovun “Söz mətbəxi” kitabının təqdimatı
keçirilib. Azərbaycan
Milli Elmlər Akademiyasının (AMEA) Nizami
Gəncəvi adına
Milli Azərbaycan Ədəbiyyatı Muzeyinin
direktoru, Milli Məclisin deputatı,
AMEA-nın müxbir üzvü Rəfael Hüseynov kitabın böyük əhəmiyyət
daşıdığını söyləyib: “Kitab Azərbaycan estetik düşüncəsinin həyatda
təsdiqi, xalqımızın
yazı mədəniyyətində
əlamətdar hadisədir.
“Söz mətbəxi“ kitabı Azərbaycan
mətbəxi haqqında
elmi-tədqiqat əsəridir.
Bu kitab mətbəxşünaslığı
bir elm kimi ortaya qoyub”. R.Hüseynov “Azərbaycan
yeməklərinin poetikası”
adlandırdığı bu
kitabın məziyyətlərindən
danışaraq əsərdə
təqdim olunmuş yeməkləri təkcə
doymaq, insanın hansısa bir tələbatını ödəmək
vasitəsi deyil, ruhun və cismin
estetik ehtiyacı kimi dəyərləndirib.
O, bu dəyərli kitabda təsvir edilmiş mətbəx nümunələrini Xalq rəssamı Lətif Kərimovun xalça eskizləri, Azərbaycan musiqisinin şah əsəri olan muğamlarımızla müqayisə
edərək Qobustan qayalarında əksini tapmış qədim mədəniyyətimizlə üzvü
bağlılığının elmi təhlili olduğunu göstərib.
AMEA-nın İnsan Hüquqları üzrə Elmi-Tədqiqat
İnstitutunun direktoru,
Milli Məclisin deputatı Aytən Mustafayeva Tahir Əmiraslanovun “Söz mətbəxi”, “Qarabağ
mətbəxi” və digər kitabları ilə Azərbaycan kulinariyasında öz məktəbini yaratdığını,
bu nəşrlərin
milli mədəniyyətimizə
töhfə olduğunu
və bu kitabların rus, ingilis, alman və digər dillərə tərcümə
edilməsinin zəruriliyini
vurğulayıb.
Milli Məclisin deputatı Qənirə Paşayeva müəllifin “Söz mətbəxi” kitabı ilə bizim mətbəx nümunələrimizi
əlimizdən almaq, heç bir elmi əsaslara söykənməyərək, öz
adlarına çıxmaq
istəyən bədnam
qonşularımıza tutarlı
cavabı kimi qiymətləndirib.
Kitabın elmi redaktoru, AMEA-nın Nizami adına Ədəbiyyat İnstitutunun direktor müavini, filologiya üzrə elmlər doktoru, professor Məhərrəm
Qasımlı böyük
vətənpərvərlik və yüksək peşəkarlıqla yazılmış
kitabda müasirliklə
tarixilik anlayışının
peşəkarcasına sintez
edildiyini bildirib. Kitabı mədəniyyətimizdə
hadisə kimi qiymətləndirən alim,
bu mətbu əsəri təkcə milli kulinariyamızın deyil, ümumilikdə, Azərbaycan mədəniyyətinin,
tarixinin, dilçiliyinin,
etnoqrafiyasının, şifahi
xalq ədəbiyyatının,
rəngkarlığının, süfrə mədəniyyətinin
çox nadir çalarlarının
əks olunduğu tapıntı və uğur adlandırıb.
Sonda Tahir Əmiraslanov tədbirin təşkilatçılarına və iştirakçılarına
minnətdarlığını bildirib, kitabını imzası ilə oxuculara hədiyyə edib.
Məhəbbət
HACIYEVA
525-ci qəzet.-
2013.- 21 dekabr.- S.31.