Müqəddəs nemətin qədrini bilək...
Bu düşüncələrə məni "525-ci qəzet"in
20 oktyabr 2015-ci il tarixli nömrəsindəki
"Xəmirimizin mayası..." başlıqlı
yazı sövq etdi.
Çörəyin müqəddəsliyi haqqında
bu günə kimi çoxlu sayda kitab yazılıb,
məsləhətlər verilib,
fikirlər söylənilib,
zərb-məsəllər yaranıb. "Çörəyi
ver çörəkciyə,
birini də üstəlik", "Çörək
itirən çörək
tapmaz" kimi məsəllər xalqımızın
çörəyə ali
münasibətinin ifadəsidir.
Əsrlərdən bəri xalq
arasında kiminsə bir sözə inanması üçün
əziz nemət kimi çörəyə
and içilib, "Çörək
haqqı..." deyilib.
Azərbaycan xalqı çörəyi
qazanmağı bacaran
xalqdır. O, heç
vaxt çörəyə
görə yadlara əl açmayıb. Allah bu xalqa torpağa bağlılıq,
gözəl torpaq və əməksevərlik
verib. Odur ki, çörəyini
özü əkib-becərib,
öz əməyi ilə qazanıb. Ancaq çörəyə lazımi
ehtiram göstərilməməsi
bu gün ağrılı yerlərimizdən
biridir.
And yerimiz olan çörəyə
son zamanlar yenə də hörmətsizlik göstərilməsi, ondan
arzuolunmaz şəkildə
varlanmaq məqsədi
ilə istifadə olunması, yəni mayasına haram qatılması, çörəyin
küçələrdə atılıb qalması, natəmiz vasitələrlə
daşınması, uyğun
olmayan yerlərdə satılması,
bir sözlə, çörəklə bağlı
bir çox xoşagəlməz hallar hamımızı narahat etməlidir, narahat edir.
Yediyimiz çörəyin tərkibi
də ciddi həyəcan siqnalı verməyə əsas yaradır. Belə məlum olur
ki, "sexlərdə
çörəyin tez
bişməsi üçün
tərkibinə unifon adlanan maddə qatılır. Öz işlərini
asanlaşdıran işbazlar
minlərlə insan həyatını təhlükə
qarşısında qoyurlar".
Və ya başqa bir narahatlıq dolu məqam: "Çörəkbişirmə
sexlərində istifadə
edilən undan nümunələr götürülərək
laboratoriyada yoxlamadan keçirilib. Laborator müayinə zamanı 5 sexdə çörək
və un məmulatları hazırlanan
unda "kartof xəstəliyi" müəyyən
edilib. Bəzi sexlərdə həyata
keçirilən yoxlamalarda
isə çörəkbişirmə
zamanı yodlaşdırılmayan
duzdan istifadə faktı aşkarlanıb və antisanitar vəziyyət müəyyən
olunub".
Göründüyü kimi, elmi-texniki tərəqqi və inkişafın bu yüksək vaxtında hələ də bəzi çörəkbişirmə
müəsisələrində baş verən xoşagəlməz hallar çörəyə olan
hörmətsiz münasibətin
davam etdiyini göstərir.
Halbuki çörək müqəddəs nemətdir, yaşayış üçün ən vacib ərzaqdır. Planetimizdəki bütün xalqlar çörəyi yüksək qiymətləndirir, onu əziz tuturlar. Çörəyin tərkibində insan orqanizmi üçün lazım olan bütün maddələr vardır. Buna görə də onu həyat mənbəyi adlandırırlar. Çörəyə qənaət etmək, ondan düzgün istifadə etmək hamımızın borcudur. Mənə müqəddəs nemət olan çörəyə hörmət etməyi babam öyrədib. O vaxtdan həmişə çörəyi əziz tutmuşam. Bir tikə çörək yerə düşən kimi onu götürüb öpür və gözümün üstünə qoyuram.
Belə münasibəti uşaqlarda lap kiçik yaşlardan tərbiyə etmək lazımdır. Əgər biz çörəyə hörmətsiz yanaşırıqsa, uşaqlar da çörəyə olan arzuolunmaz münasibəti bizdən öyrənirlər, bu da sonralar daha böyük mənəvi və maddi fəsadlara yol açır.
Azərbaycan xalqı qonaqsevər xalqdır. Bu, gözəl əlamətdir. Lakin qonaqlar üçün açılan süfrələrin də çörəyə görə həddi, qaydası olmalıdır. Süfrənin bolluğu qonağa böyük hörmət nişanəsidir. Ancaq çörəyin həddən artıq doğranıb süfrəyə qoyulması ev sahibinə heç də hörmət qazandırmır, onun səxavətini göstərmir. Əksinə, onun çörəyə hörmətsiz münasibətini bildirir.
Kəndlərimizdə çörəyi necə kəsdiklərini görübsünüzmü? Kəndçi yenicə bişmiş kömbəni ehtiyatla götürərək onu cəld hərəkətlə bölüb-doğrayır, ovxalanmasına imkan vermir. Nahar qurtardıqdan sonra isə o, stolun üstündəki çörək ovuntusunu ovcuna doldurub ağzına atır. Bu, xəsislik əlaməti deyil: torpağa, çörəyə, onu yetişdirənlərin əməyinə hörmətin göstəricisidir. Axı, taxıl təkcə bahar yağışlarının, günəş şüalarının, bərəkətli torpaqlarımızın deyil, eyni zamanda, əkinçinin əməyinin, alın tərinin məhsuludur.
Dünyada unikal muzeylərdən olan Ağdam Çörək Muzeyinin əldə qalan eksponatlarla bərpası və yeniləri ilə zənginləşdirilməsi bu gün çörəyə olan laqeyd münasibəti aradan qaldırmaqda, gənc nəsildə müqəddəs nemətə hörmət yaranmasında böyük rol oynaya bilər. Biz bununla bir daha bütün dünyaya sübut etmiş olarıq ki, Azərbaycan xalqı çörəkli, çörək qazanan xalq olduğu qədər, çörəyə dəyər vermək, onu uca tutmaq keyfiyyətini də itirməyib.
Fidan HƏŞİMOVA
Qərb Universitetinin əməkdaşı
525-ci
qəzet.- 2015.- 26 noyabr.- S7.