Amerikalı səyahətçilər
milli mətbəximizlə əyani
tanış oldular
Azərbaycanda ABŞ-dan gəlmiş turistlər üçün
kulinariya və mədəniyyət aləminə
səyahət təşkil
edilib.
Amerikalı səyahətçilər üçün ilk dəfə
keçirilən bu ekskursiyanın təşəbbüskarı
"Nar və zəfəran:
Azərbaycana kulinariya
səyahəti" kitabının
müəllifi Fəridə
Buyurandır. O, bu kitabına görə beynəlxalq mükafatlara layiq görülüb.
AZƏRTAC xəbər verir ki, Bakıdan
başlanan kulinariya ekskursiyası Quba, İsmayıllı, Qəbələ,
Şəki, Qax və Balakəndə davam etdirilib. Səyahət proqramına rəngarəng
mədəniyyət və
kulinariya ənənələri
olan Xınalıq, Qırmızı qəsəbə,
Lahıc, İvanovka,
Nic və İlisu kimi yaşayış məntəqələri ilə
tanışlıq və
onların öyrənilməsi
daxil edilib.
Ekskursiyanın məqsədi Azərbaycan
mətbəxi və mədəniyyətinin xüsusiyyətləri
ilə tanışlıq
olub. Proqrama restoranlarda baş
aşpazlar tərəfindən
özəl kulinariya dərslərinin keçirilməsi,
ərzaq bazarları və şərab müəssisələrinə, habelə tarixi məkanlar və muzeylərə, sənətkar
emalatxanalarına ekskursiyalar,
rəssamlarla görüşlər
və digər mədəni tədbirlər
daxil edilib.
Səyahətdə tanınmış kulinariya
tarixçisi, "Cənubi
Kaliforniyanın kulinariya
tarixçiləri" təşkilatının
prezidenti Çarlz Perri və təşkilatın
digər təmsilçiləri,
kulinariya və mədəniyyət sahələrində
professorlar və həvəskar tədqiqatçılar
iştirak ediblər. Bu, onların Azərbaycana ilk
səfəri olub.
Qrup üzvləri xalqımızın
qonaqpərvərliyi və
Azərbaycan mədəniyyətinin
rəngarəngliyinə heyranlıq
ifadə edib, gələcəkdə ölkəmizə
yenə səfər etmək istəklərini bildiriblər.
Fəridə Buyuran "azcookbook.com" populyar bloqun və 2014-2015-ci illərdə
iki dəfə nəşr olunmuş
"Nar və zəfəran:
Azərbaycana kulinariya
səyahəti" (Pomegranates and Saffron: A
Culinary Journey to Azerbaijan) kitabının müəllifidir. Azərbaycan
mətbəxi barədə
ingilis dilində işıq üzü görmüş 336 səhifəlik
ilk kitabda oxuculara Qərb ölkələrində
hazırlanması üçün
uyğunlaşdırılmış qəlyanaltı və salatlar, şorba, xəmir, ət, tərəvəz, yumurta xörəkləri, çörək
növləri, plovlar,
içkilər və
çərəzlərdən ibarət 200 resept təklif edilir.
525-ci qəzet.-2018.- 26 iyul.- S.7.