“Azərbaycan mətbəxində
dolmalar. 381 çeşid"in təqdimatı oldu
Fevralın 6-da Bakı Kitab Mərkəzində Heydər Əliyev Fondunun təşkilatçılığı ilə uzun müddət nəşri üzərində iş aparılan və yenicə işıq üzü görmüş "Azərbaycan mətbəxində dolmalar. 381 çeşid" adlı kitabın təqdimatı keçirilib.
Tədbiri mərkəzin direktoru Günel Rzayeva açaraq belə bir təqdimatın təmsil etdiyi mədəniyyət ocağında
keçirilməsindən məmnunluğunu
bildirib və kitabın milli mətbəximizin təbliğindəki
rolunu qeyd edib.
Azərbaycan Milli Kulinariya Mərkəzinin sədri Tahir Əmiraslanov bildirib ki, tarixi
torpaqlarımıza göz
dikən ermənilər
milli mətbəx nümunələrimizə də
əl uzatmaqdan çəkinmirlər. Bir sıra
dadlı təamlarımızı
özününküləşdirməyə
cəhd edirlər.
Buna görə də düşmənlə
təkcə səngərdə
yox, bütün cəbhələrdə, o cümlədən,
kulinariya sahəsində
də mübarizə aparmaq lazımdır.
Bu baxımdan belə nəşrlər milli mətbəximizə
sahib çıxmağımıza kömək edir.
O vurğulayıb ki, milli mətbəx mədəniyyətinin təbliğini
daima diqqətdə saxladığı, dünya
miqyasında tanıtdığı
və UNESCO-nun siyahısında
dolmanın Azərbaycanın
qeyri-maddi mədəni
irs nümunəsi
kimi yerini tutmasında böyük zəhməti üçün
Birinci vitse-prezident Mehriban Əliyevanın bu sahədə müstəsna rolu var.
Kitabda
2016-cı il Abşeronda, 2017-ci il Xaçmazda keçirilən
dolma festivallarında təqdim olunan 381 dolma növü öz əksini tapıb. Bu növlər
ölkəmizin bütün
rayon, kənd və şəhərlərindən toplanıb.
Nəşrdə verilən
bəzi dolmalar artıq patent hüququna malikdir.
Azərbaycan Dövlət Turizm Agentliyinin aparat rəhbəri Kənan Qasımov ölkəmizin zəngin mətbəxə
malik olduğunu bildirərək turizmin inkişafında milli mətbəximizin rolunu vurğulayıb.
Tədbirdə Milli Məclisin deputatları Qənirə Paşayeva, Ülviyyə Ağayeva, Xaçmaz Regional Mədəniyyət İdarəsinin rəisi Nazim Ağayev, Sumqayıt Regional Mədəniyyət İdarəsinin baş məsləhətçisi İlham Manafov, "Simurq" Azərbaycan Mədəniyyət Assosiasiyasının prezidenti Fuad Məmmədov və başqaları çıxış edərək kitabın ölkəmizin müxtəlif bölgələrində dolma növlərinin aşkara çıxarılmasında və təbliğ olunmasında əhəmiyyətini vurğulayıblar.
Bildirilib
ki, milli kulinariyamız özündə xalqımızın
tarixi inanclarının bir çox sirlərini ehtiva edir.
Onların tədqiqi kulinariya tariximizin öyrənilməsi və
mətbəx mədəniyyətimizin qorunması
baxımından əhəmiyyətlidir.
Qeyd
edək ki, kitabın müəllifləri Tahir Əmiraslanov,
Aygül Əsgərova, Ceyran Əsgərova, Aynurə
Əmiraslanova və Ağakərim Şamidzadədir.
ŞAHANƏ
525-ci qəzet 2019.- 8 fevral.- S.7.