Görüş və söhbət
üçün gözəl bəhanə
YAXUD
BAKI QƏHVƏ VƏ ÇAY FESTİVALINDAN QEYDLƏR
Necə
deyib bizdən əvvəlkilər:
"Könül
nə qəhvə istər,
nə
qəhvəxanə,
Könül
söhbət istər,
qəhvə
- bəhanə..."
Mən də həftə sonumuzu xoş söhbətlərlə
bəzəmək üçün yanvarın 11-dən
paytaxtın ən qədim bazar ərazisində ("Passaj
1901" kompleksində) çoxdan gözlənilən
böyük tədbirə - Bakı Qəhvə və
Çay Festivalına ("Baku Coffee & Tea Festival")
üz tutdum.
Oraya getməzdən öncə mətbuatdan oxumuşdum
ki, festival Beynəlxalq Qəhvə Birliyi (Specialty Coffee
Association) və Dünya Qəhvə Təşkilatının
(World Coffee Events) dəstəyi ilə reallaşıb.
Sərgidə həm yerli, həm də xarici qəhvə
və çay şirkətləri iştirak edir. Festivalın
keçirilməsində məqsəd qəhvəni Azərbaycanda
çay qədər məşhurlaşdırmaqdır. Azərbaycanda artıq ikinci dəfə təşkil
olunan tədbirə Türkiyə və Kolumbiyanın ölkəmizdəki
səfirlikləri də qatılıb. Öz
qəhvəsi ilə məşhur olan bu ölkələrin
festivala qatılması tədbirə xüsusi maraq yaradıb.
Üç günlük festival ərzində şəhərin
bütün çay və qəhvə professionalları bir
araya gəlir.
Belə ki, festival çərçivəsində
Beynəlxalq Qəhvə Birliyinin dəstəyi ilə
(Specialty Coffee Association) barista üzrə milli çempionat
keçirilir. Çempionatın qalibi ixtisaslaşmış
hakimlərdən ibarət beynəlxalq münsiflər heyəti
tərəfindən seçilərək Azərbaycanı
aprel ayında Bosniya və Hersoqovinada keçirilməli olan
Dünya Barista Çempionatında ("World Barista
Championship") təmsil edəcək. Bununla
da ilk dəfə Azərbaycan öz baristası ilə
dünya arenasına çıxacaq.
Qapıdan içəri girər-girməz qəhvənin
insan ruhunu təzələyən qoxusu "xoş gəldin"
etdi. Qəhvə bəhanə desəm də, burnumu
qıdıqlayan qoxu bu xoş bəhanənin bizi gün ərzində
izləyəcəyinin xəbərçisi idi. Kompleksin
içərisində ora-bura gedən insan selinin arasıyla bizə
tanış üzləri axtarmağa
başladım. Amma ətrafda o qədər
maraqlı stendlər qurulmuşdu ki, istər-istəməz
gözüm hansınasa ilişir, diqqətimi özünə
çəkirdi. Məsələn,
qapının düz qarşısında balaca uşaqların
ətrafına yığışdığı masa ilk
qarşılaşdığım oldu. Burada
uşaqlar bir neçə böyüyün köməyi ilə
kağızdan və plastilindən nələrsə
hazırlayırdılar. Onların
yanından keçib əsas hissəyə - stendlərin
yan-yana düzüldüyü yerə daxil oldum. Uzaqdan
gözümə ilk dəyən Türkiyənin Azərbaycandakı
səfirliyinin Mədəniyyət və Tanıtma
müşaviri İrfan Çiftçi oldu: kanallardan birinə
müsahibə verirdi. Müsahibəsinə mane olmamaq
üçün ona yaxınlaşmayıb digər tanış üzləri axtarmağa
başladım. Çox keçmədən də
tapdım. Artıq hamımız birlikdə
idik. Onlar bizdən xeyli qabaq gəldiklərindən
artıq festivalla da, ayrı-ayrı stendlərlə də tanış olmuş, qəhvələrin
dadına da baxmışdılar. İndi
növbə bizim idi.
Ətrafda xeyli sayda xarici şirkətlərin, başqa
ölkələrin cürbəcür stendləri
qurulmuşdu.
Bir çoxunu tanısam da, bəzilərini ilk dəfə
idi ki, görürdüm. Amma uzaqdan diqqətimi
cəlb edən tamamilə milli ab-havaya bürünmüş,
bütün stendlərdən öz rəngarəngliyi və
canlılığı ilə seçilən "Azərçay"ın
stendi oldu. Burada düzülmüş
xalçalar, mütəkkələr, milli geyimdəki
xanımlar sanki böyük kompleksin XIX əsrə aid
kiçik bir hissəsi idi. Həm də
onları görərkən bir anlıq özümü yanvar
ayının ortasında Novruz bayramını - Baharı
qarşılayırmış kimi hiss etdim.
Vaxt itirmədən
bir az da yerlipərəstlik edib ilk elə həmin
stendə - "Azərçay"a yaxınlaşdım.
Milli geyimdə olan iki xanım stendə yaxınlaşan
qonaqları xoş təbəssümlə qəbul edir, onlara
"Azərçay" haqqında geniş məlumatlar
verirdilər:
"Bildiyiniz kimi, "Azərçay" yerli məhsuldur,
Lənkəranın çayıdır. Çaylarımız bir
neçə çeşidə bölünür: yaşıl
çay, qara çay, kəklikotulu yaşıl çay. Mağazalarımızda çeşidlərimiz daha
çox olsa da, festivaldakı iştirakçılara da fərqli
çaylarımızı təqdim edirik. Festivala
olan maraq çox sevindiricidir. Burada xarici
şirkətlərin məhsulları nümayiş olunsa da,
qonaqlar "heç nə yerli çayımızın yerini
vermir" deyərək bizim stendə
yaxınlaşırlar".
Bunları eşitmək çox xoşdur. Həm də
paytaxtımızda kifayət qədər xarici qonaqların
olduğunu və onların da bu festivala maraq göstərdiklərini
nəzərə alsaq, Azərbaycan çayının bir brend
kimi onlara təqdim olunması xeyli qürurvericidir.
Necə
deyərlər, doğma məkanımızdan ayrılıb,
bir az da digər təmsilçilərlə
tanış olmaq istəyirdim ki, "Azərçay"ın
sol tərəfində qurulan böyük bir stend diqqətimi
çəkdi. Onu maraqlı edən bir cəhət
də qarşısındakı insan sayı idi. O qədər
çox insan var idi ki, qıraqdan baxanda buranın hansı
şirkətə məxsus olduğunu bilmək
müşkülə çevrilirdi. Yaranmış
kiçik boşluqdan istifadə edib stendə daxil oldum.
Sən demə, bura İtaliyanın "İlli" şirkətinin
Azərbaycan üzrə təmsilçisi "ArtCofe"nin stendi imiş. İnsanların
arasında, hər şeyə diqqətlə nəzarət edən
rəhbər Anar Quliyevlə ayaqüstü söhbət etmək
imkanı da əldə edirəm. Deyir ki, artıq 12 ildir
Azərbaycanda təmsil olunurlar: "Əsas şirkətimiz
"İlli" şirkətidir. Burada da
"İlli" şirkətinin Azərbaycan üzrə
nümayəndəliyi iştirak edir. "İlli"
dünya üzrə artıq brendə çevrilmiş
şirkətdir. Bizim şirkətimizdəki
əsas məqsəd barist və barmenlərlə sıx əlaqədə
işləmək, onları professional şəkildə
yetişdirməkdir. Festivalın əsas məqsədi
burada kofe mədəniyyətini genişləndirmək, barista
sənətini tanıtmaqdır. Gördüyünüz
kimi, burada barista üzrə çempionat keçirilir və həmin
çempionatın qalibi Dünya Barista yarışında Azərbaycanı
təmsil edəcək. Biz şirkət
olaraq, dəmlənən və fincanda müştəriyə
təklif olunan məhsulun yüksək səviyyədə
olmasına nəzarət edirik. Missiyamız
təkcə kofeni satmaq deyil, həm də onu ən
yaxşı şəkildə təqdim etməkdir. Bunu əldə etmək üçün də ən
yüksək avadanlıqlar və onlarla işləyə bilən
mütəxəssislər cəlb olunur. Biz
personalın işinə və içkinin keyfiyyətinə nəzarət
edirik. Bizim qədər bunun dərinliklərinə
bələd olan şirkət demək olar ki, yoxdur. Çünki biz kofenin dadından bilirik ki, kofe dəmlənən
avadanlığın harasında nə nasazlığı var,
ya da dəmləmə səhvi nədədir".
Eşitdiklərim çox təəccübləndirir. "Qəhvə
qəhvədir də, onun dadından avadanlığın necə
işlədiyini, daha doğrusu, hansı hissəsinin xarab
olduğunu necə bilmək olar ki?" - düşünürəm.
Amma sən demə, bilmək olurmuş. Əlbəttə,
əgər yaxşı mütəxəssissinizsə...
Anar bəylə söhbətimiz əsnasında kənardan
dayanıb bizə maraqla baxan gəncin söhbətimizi
anlamadığını, amma çox həvəslə dinlədiyini
görürəm. Anar müəllim onun şirkətin xarici
mütəxəssisi Cako Moladsini olduğunu deyir. Onun da təəssüratlarını bilmək
maraqlı olardı. Hərçənd, sevinci və məmnunluğu
üz-gözündən bilinirdi: "Səmimi desəm,
çox fəxr edirik ki, bizim Azərbaycandakı təmsilçimiz
"ArtCofe" şirkətidir. Sərgidə ən
gözəl stend bizim stendimizdir. Bu mədəniyyəti
inkişaf etdirmək üçün bu cür festivalların
keçirilməsi çox əhəmiyyətlidir".
Onlarla
sağollaşıb digər stendlərlə tanış
olmaq üçün uzaqlaşıram. Gördüklərim
həm təəccübümə, həm də sevincimə səbəb
olur. Bir çox qəhvə və
çaysevərləri bir araya toplayan qəhvə və
çay festivalına maraq olduqca yüksək
görünürdü. Həmçinin, festival çərçivəsində
qəhvə və çay istehsalı və idxalı ilə
məşğul olan şirkətlərin, aksesuarların və
avadanlıqların sərgisi, Barista üzrə milli
çempionatlar, aparıcı mütəxəssislər tərəfindən
keçirilən seminar və ustad dərsləri, qonaqlar
üçün "brew bar", istirahət zonası,
uşaq əyləncə məkanı və sair əyləncələr
təşkil edilmişdi.
Nəhayət, Türkiyə üçün
ayrılmış xüsusi yerə gəlib
çıxıram. Burada tanış simalar salamlayır
məni. Elə bayaqdan gəzdiyim festivalın
ilk qəhvəsini də bu stenddə dadıram. Türkiyənin məşhur içkisi olan səhləbin
və türk paxlavasının dadına baxa-baxa İrfan
Çiftçi ilə Türk qəhvəsinin tarixi, festivala
olan maraq haqqında söhbətləşirik. Deyir ki, qəhvəni dünyaya çıxaran,
tanıdan türklərdir. Dünyadakı
bütün qəhvə növləri
başlanğıcını türk qəhvəsindən
götürüb. Bunun tarixi də maraqlıdır:
"İlk dəfə 1554-cü ildə Yəmənə
göndərilən Osmanlı paşası Özdəmir
Paşa orada qəhvə bitkisini görür və Həbəşistanda
bundan istifadə olunduğunu müşahidə edir. İnsanlar onu çeynəyir, yeyirmişlər.
Bu, Özdəmir Paşanın marağına səbəb
olur və onlar həmin bitkini qaynadaraq, suyla bişirərək
bu gün bütün dünyada məşhur olan bu içkini
alırlar. Ondan sonra Türkiyənin həyatına
daxil olan qəhvə çox qısa zamanda modern təbəqənin
ictimai həyatını bəlirləyir".
Çoxdan
bildiyimiz bir həqiqəti İrfan bəy də öz sözlərilə
təsdiqləyir: "Türk həyatı qəhvə ilə
başlayar. Məsələn, səhər yeməyinə
biz qəhvəaltı (kahvaltı) deyirik. Yəni
qəhvə içmədən öncə onun altından nəsə
yemək. Qəhvə bizim həyatımızda
çox geniş yer tutur. Zamanla bu, bizim
dilimizə, mədəniyyətimizə də daxil oldu. Qəhvə ilə bağlı türkülər,
mahnılar, atalar sözləri, məsəllər, lətifələr,
hekayətlər, falı da var".
Bu anda yadıma "bir fincan qəhvənin 40 il xətri
var" deyimi düşür. İrfan bəy isə dəyərli
məlumatları ilə davam edir: "Qəhvənin
hazırlandığı xüsusi yerlər var ki, ona
"tahmis" deyilir. Dünyada ilk dəfə
olaraq Türkiyədə spirtli içkinin olmadığı,
amma hamının getdiyi, asudə zamanını keçirtdiyi
sosial məkanlar yarandı ki, buna da "qəhvəxana"
dedik.
Qəhvənin Avropaya çıxışı isə türklərin Vyana səfərindən sonra oldu. Onlar Vyana səfərindən qayıdarkən çox miqdarda qəhvə yaddan çıxıb orda qalır. Vyanalılar da onun nə olduğunu başa düşməyib dəvə yemi zənn edirlər. Ancaq orada da müharibə zamanı qıtlıq olduğundan qatıqla, südlə qarışdırıb bu gün Vyana qəhvəsi deyilən məhlulu alırlar. Oradan da dünyaya yayılır.
Türkiyə stendində qəhvədən başqa həmçinin, səhləb də sərgilənir. Səhləb Azərbaycanda çox da tanınan içki deyil. Səhləb və boza kimi içkilər bizdə qış fəslinə məxsus spirtsiz, ancaq insana enerji verən, ruh halını yüksəldən isti içkilərdir. Səhləb səhləb çiçəyinin kökündən və süddən hazırlanır. Əgər fikir verdinizsə, çox yumşaq, insanın boğazını yumşaldan içkidir".
Həqiqətən də hava mülayim olsa da, qışın soyuğundan qaçmaq mümkün deyil. Bu soyuqda isti səhləb lap yerinə düşmüşdü...
"Bundan başqa, Türkiyə mətbəxinə məxsus şirniyyatlar da qonaqlara təqdim olunur. Ancaq təqdimatımız yalnız içki və şirniyyatlarla kifayətlənmir. Biz həmçinin, böyük ekranlarda davamlı olaraq, türk qəhvəsinin hazırlanması ilə bağlı videolar və Türkiyənin məşhur aktrisası Türkan Şorayın rol aldığı "Qəhvəçi gözəli" filmimizi təqdim edirik. Festivalın gələcək günlərində Türkiyə səfirliyi olaraq, qəhvə ilə bağlı başqa-başqa məhsullarımızı da nümayiş etdirəcəyik. Çayı sərgiləmədik. Çünki Azərbaycanın özünün çayı yetərincə məşhurdur və burada da nümayiş edilir. Bu cür proqramlar çox lazımlıdır. Xüsusən gənclərin bilib faydalanması üçün çox əhəmiyyətlidir".
İrfan bəy deyir ki, insanı dinc və oyaq saxlayan qəhvə Türkiyədə elçilikdə, ən yüksək səviyyəli toplantılarda da təqdim olunur.
"Qəhvənin içmək tərzi belə fərqlidir. Böyüklər "bir acı qəhvəmizi için" deyərlər. Bunun aludəçiləri və nüfuzlu, böyük, hörmətli insanlar onu qəndsiz, yəni acı içərlər. Elə insanlara "qəhvənizi necə içərsiniz?" deyə soruşmazlar da. Qəhvəni acı içmək mərdlik, cəsurluq göstəricisi kimi qəbul edilər. Qadınlar və uşaqlar şirin, adi insanlar isə kəmşirin içərlər".
Bir millətin bir içkiyə bu qədər böyük önəm verməsi, ayrı-ayrı mənalar qatması çox xoşuma gəlir. Qəhvənin Türkiyə üçün önəmi və anlamı orda mənə daha çox aydın olur.
Kompleksi gəzərkən
Yaponiyanın və Kolumbiyanın stendləri də diqqətimi
çəkir. İnsanların sonsuz marağını, qəhvənin
xoş qoxusunu, dayanmadan işləyən qəhvə
maşınlarının uğultusunu arxada qoyub kompleksdən
çıxarkən dodaqlarımda səhləbin yumşaq
dadını, düşüncələrimdə
aldığım son dərəcə maraqlı məlumatları,
qəlbimdə isə ilk dəfə
iştirakçısı olduğum festivalın həlim təəssüratlarını,
özümlə aparırdım... Hə, doğrudan da, bu
günümüzdə qəhvə sadəcə bir bəhanə
oldu... Gözəl bəhanə...
Şahanə
MÜŞFİQ
525-ci
qəzet.- 2019.- 15 yanvar.- S.8.