Niderland ekzotikası barədə xoş təəssüratlar
Əvvəli
ötən çərşənbə sayımızda
Reklamınızı SmartBee ilə effektiv edin.
Hollandiyanın təbiəti
rəngarəng olmadığından, faunası və
florası da elə zəngin deyildir. Faunaya
insan fəaliyyəti olduqca mənfi təsir göstərmişdir.
Bir sıra quşlar və sürünənlər
yoxa çıxmışdır. Bu vaxt müxtəlif balıq növləri və
donuz cinsləri süni qaydada becərilməyə
başlanmışdır. Florada isə dyun
bitkiləri (torpaq və su bitkiləri), həmçinin,
meşədə bitən ağaclar üstünlük təşkil
edir. Bəzək bitkilərinin,
çiçəklərin və ağacların becərilməsi
ölkədə başlıca industriya növünə
çevrilmişdir.
Hollandların xarakterik xüsusiyyətlərindən biri
istənilən irqdən və millətdən olan insanlara
tolerant münasibət bəsləmələridir. Bu səbəbdən
də ölkənin şəhərlərinə
saysız-hesabsız miqdarda qaçqınlar üz tutmuşdu.
Ona görə də Niderlandı, XV əsrdə
İspaniyadan qovulmuş minlərlə yəhudi
qaçqınına sığınacaq vermiş Osmanlı
imperiyası və Polşa ilə müqayisə etmək olar.
Reallığı etiraf etsək, XXI əsrin son
ikinci onilliyində Türkiyə Asiya və Afrika ölkələrindən
olan 3 milyondan çox miqranta öz ərazisində
sığınacaq vermiş, yaşayış vasitələri
ilə təmin etmişdir. Fransız
huqenotları, zalsburqlular, İsveçrə və Portuqaliya yəhudiləri
gəlib, Hollandiyada məskunlaşmışdılar. Onlar dini və siyasi görüşlərinə
görə təqib edildiklərindən öz vətənlərini
tərk etməyə məcbur olmuşdular. 1620-ci ildə "Meyflauer" gəmisində
İngiltərədən Şimali Amerikadakı
Massaçusetsin Kod burnuna gələn puritanlar əvvəlcə
təqib olunduqlarına görə Hollandiyaya, Leydenə
köçmüş, bir qədər sonra gənclərinin
pis təsirə məruz qalacağı qorxusundan vətənə
dönsələr də, yenidən təqibdən yayınmaq
üçün naməlum qitəyə üz tutmuşdular.
Bunu yeni məskəndə yaradılmış
"Yeni Plimut" koloniyasının uzun illər qubernatoru
işləmiş Uilyam Bredford özünün çox
maraqlı kitabında bütün təfsilatı ilə təsvir
edir.
Hollandiyada
lalə (tülpan) plantasiyaları və külək dəyirmanları
Hollandiyaya pənah gətirənlər siyahısına həm
də, əsasən, sırf iqtisadi səbəblərə
görə buraya gəlmiş çox sayda almanlar və
İberiyadan kənarda yaşayan yəhudilər daxil idi. Onlar bu ölkədə
öz bacarıqlarını və əmək qabiliyyətlərini
tətbiq etmək üçün münbit şərait
tapdılar. Təsadüfi deyildir ki, yəhudi
zərgərlərin bolluğu hesabına Amsterdam
dünyanın brilyant mərkəzi hesab olunur. Şəhərin küçələrində
restoranlar kimi, brilyant mağazaları da olduqca çoxdur.
XX əsrdə holland-indoneziyalılar, Şərqi
Hindistanda və Surinamda yaşayanlar, həmçinin, Cənubi
Amerikanın bəzi bölgələrindən olan adamlar buraya
gələn immiqrantların sırasına daxil oldu. Amsterdamda gəzərkən
parklara, bağlara çıxardılmış uşaq
bağçalarındakı körpələr arasında
çox sayda sarı və qara irqə mənsub olanları
görmək mümkündür. Keçmiş
müstəmləkələrin sakini olanlar, adətən,
öz metropoliyalarına üz tutub, orada yaşamağa
üstünlük verirlər. Londonda,
Bolton və ya Viqanda hindlilərə, pakistanlılara daha
çox rast gəlindiyi kimi, Amsterdamda da indoneziyalılar,
surinamlılar ora köçənlər arasında
çoxluq təşkil edirlər. Miqrantlar
da, əsasən, şəhərlərdə yaşamağa
üstünlük verirlər. Xidmət sahələrində
ərəb qızları, milli əmtəələr satan xırda dükanlarda isə türklər
işləyirlər.
Hollandların təsərrüfat fəaliyyəti də
maraqlıdır, onlar təkcə gülçülükdə
deyil, digər sahələrdə də yaxşı nəticələr
qazana bilmişlər. Bu ölkədə bəslənilən inəklər
dünyada ən çox süd verən cinslər
sırasına daxildir. Onlar hər otlaq
hektara düşən istehsala və orta hesabla hər inəyin
süd məhsuldarlığına görə dünyada ən
yüksək göstəricilərə malik olanlar
arasındadır. Ümumi süd məhsulunun 40 faizə
yaxını yağ, pendir və
qatılaşdırılmış süd şəklində
ixrac edilir. Ölkədə iri həcmdə yem
istehsal etmək imkanı olmadığına görə
maldarlıqda istifadə olunan yemin çox hissəsi, həmçinin,
adamların istehlakı üçün taxıl Kanada və
Birləşmiş Ştatlardan idxal edilir. Hollandlar
qidalanmada çörəyi çox az
işlədirlər, bütün il boyu soyutma təzə
kartof yeyirlər. Onlarda SSRİ-də olan kimi
qışda kartof ehtiyatı saxlamaq praktikası yoxdur, daim təzə
kartof yeyilir. İstehlak edilən kartofun
1/3-i mal-qara üçün yem kimi istifadə olunur.
Tərəvəzçilik də ölkə
iqtisadiyyatında xüsusi əhəmiyyət kəsb edir. İstixanalarda
yetişdirilən pomidor, xiyar və soğanın xeyli hissəsi
ixrac edilir. 1950-ci ildən başlayaraq on il
ərzində tərəvəz istehsalı altı dəfə
artmışdır. Avropanın ümumi tərəvəz
plantasiyaları ərazisinin, demək olar ki, yarısı
Hollandiyanın payına düşür. Dünya
istixanaları sahəsinin də yarısına qədəri
Hollandiyaya məxsusdur. İstixanalarda həm
də meyvə istehsal edilir, bağlarda yetişdirilən
almaya, armuda istixanalarda becərilən üzüm,
şaftalı, gavalı əlavə olunur. Mağazada biz tər gavalı
satıldığını gördük, bu meyvə elə
bil ki, indicə budaqdan üzülmüşdü.
Niderlandlılar əsrlər ərzində
gülçülüklə məşğul olmuşlar, bu
sahənin inkişafı elmi axtarışlarla, yeni sortlar icad
etmək üçün geniş miqyaslı seleksiya işləri
ilə və yeni texnologiyalarla müşayiət olunur. Qazanılan
müsbət təcrübədən olduqca səmərəli
istifadə olunur. Ona görə də gülçülük
aparıcı təsərrüfat sahəsinə
çevrilmişdir. Burada gül növləri
istehsalı sahəsində lalənin (tyulpanın) becərilməsi
və ixracı daha mühüm əhəmiyyət kəsb
edir. Lalə plantasiyalarında çox
sayda rəngdə və çalarda, müxtəlif və bəzəkli
ləçək formalarında becərilən çiçəklər
qeyri-adi bir gözəllik mənzərəsi yaradır. Elə bil ki, torpaq çox naxışlı və
hüdudsuz ölçüdəki fantastik bir xalça ilə
örtülmüşdür. Hollandlar tər
gülə aludədirlər, gül bayramlarında isə lalələrin
ağla sığmayan bolluğu yaranır, bu vaxt onlar özlərinə
xas olan xəsisliyi də yaddan çıxarırlar. Hollandiya laləsi dünya şöhrətinə yiyələnmişdir.
Yaponiyada gözəl lalə ləklərinin
ortasında, bu gözəl varlığın ilk sahibləri
olan, mədəni lalə yetişdirən hollandlara hörmət
əlaməti olaraq, Hollandiyanın rəmzinə
çevrilmiş yel dəyirmanının kiçik maketi
qoyulur. Gülün tər dərilməsinə
gəldikdə, bəzi xalqlar onun tez solmasını əsas
götürərək süni, plastik kütlədən
hazırlanmış gülə üstünlük verirlər.
Efiopiyalılar, əsasən, süni gül alırlar ki, o
heç vaxt solmayacaqdır, yəni ki, burada əhalinin
aşağı alıcılıq qabiliyyəti də az rol oynamır.
Hollandiyada lalənin becərilməsinin öz tarixçəsi
vardır. XVI əsrdə holland səyyahı Türkiyədə
olarkən, buradakı yamaclarda bitən dağ laləsinə
valeh olmuşdu, doğrudan da, onlar al-qırmızı rəngi
ilə sehrli təbiət guşəsi meydana gətirirlər.
Onun soğancığını
çıxardıb, öz vətəninə gətirmiş,
yabanı bitkini ona qərib olan şimal ölkəsində mədəni
bitkiyə çevirmişdi. Azərbaycanda
da, Şamaxı ərazisində rütubətli yazda belə səhnələrə
rast gəlinir. Onlar ləçəyinin
şaquli boru şəklindəki forması və qeyri-adi
qırmızı rənginə görə adi açıq ləçəkli,
ortasında iri qara dairəsi olan çöl laləsindən
fərqlənirlər. Dağ laləsi
gülünün forması türk kişilərin
başlarına qoyduğu çalmanı - turbanı
xatırlatdığından, holland yeni gülü də bu
baş geyiminə bənzədərək tyulpan
adlandırmışdı. İngilislər
isə ona tulip (tələffüzdə tyulip səslənir)
deyirlər. Hollandların mədəni lalə
becərmək təcrübəsi bu gülün vətəni,
sayılan Türkiyəyə də öz təsirini göstərmişdi.
Qərbləşmə əlaməti kimi burada
varlılar da, kasıblar da lalə becərməyə
vurğun olmuşdular. 1717-1730-cü illərdə
burada həm də avropalılara bənzər paltar geyinməyə
başlamışdılar, bu dövr isə məhz Lalə
Dövrü kimi tanınır.
Frislandiyada
"Us mem" heykəli
Hollandiyada
dörd əsrdir ki, bu nəcib iş - böyük uğurla və
daha geniş ölçüdə davam etdirilir. İndiki texnologiyada soğancıqlar istehsalına
böyük əhəmiyyət verildiyindən son
çiçəkləri biçib, torpağa
tökülür ki, generasiya prosesinə görə zəifləməməmiş
və gələcək əkin üçün məhsuldarlıq
səmərəliliyi yüksək olan soğancıqlardan
istifadə edilsin. Uzun müddət ərzində
Hollandiya tər lalə ixracında inhisara malik idi, XX əsrin
sonunda Cənubi Amerikadakı Kolumbiya və Afrikadakı Keniya
onun qeyri-bərabər rəqibləri kimi meydana
çıxdı. Çünki Hollandiya əsas
istehlakçı olan Avropa qitəsini güllə təmin etməkdə
daha az yol xərci çəkməli olurdu
və fərdi alıcıya piştaxtadan satılana qədər
gülün tər olmaqla saxlanması müddəti də
xeyli uzanırdı. Hələ uzaq əsrlərdən
burada çiçək soğancıqlarının, dekorativ
ağac və kolların tinglərinin becərilməsi
mühüm sahəyə çevrilmişdi. Gül plantasiyaları ən müasir texnika ilə təchiz
edilmiş, bu işdə təkcə fəhlələr,
mühəndislər deyil, həm də alimlər
çalışırlar. Bu sahəyə
diqqətin artırılması çox iri plantasiyaların
meydana gəlməsinə səbəb olmuşdur. İlboyu istehsal isə iri istixanalarda aparılır.
Hollandiyanın bu sahədəki böyük
inkişafına baxmayaraq, o, heç də sırf aqrar ölkəsi
deyildir, burada sənaye də yaxşı inkişaf
etmişdir. Ölkə təbii qazla zəngindir, dünyada bu sahədə
aparıcı yerlərdən birini tutur. Maşınqayırma
xeyli inkişaf etmişdir. Amsterdam hava
meydanının yaxınlığında "Foker" təyyarəqayırma
zavodları yerləşir. Mən sonralar
Madriddən Estramadura əyalətinin paytaxtı Badaxoza məhz
bu şirkətin istehsal etdiyi kiçik təyyarə ilə
uçmuşdum.
Yeyinti sənayesi
sahəsi də mühüm əhəmiyyətə malikdir;
xüsusən yağ, pendir, süd tozu,
qatılaşdırılmış süd, tərəvəz
və meyvə konservlərinin istehsalı çox inkişaf
etmişdir. SSRİ-də, həmçinin, Azərbaycanda
adamlar sarımtıl rəngdə olan kub şəklindəki
istənilən pendiri bir qayda olaraq "holland pendiri"
adlandırırdılar. Bu vaxt onun harada
istehsal edilməsinə də əhəmiyyət verilmirdi.
İri heyvandarlıq və süd sənayesi
ölkəsi kimi Niderland süd məhsullarının
ixracına görə dünyada birinci yeri tutur.
Bizi xutorda yaşayan bir qoca kəndlinin özəl
fermasına apardılar. Fermerin təsərrüfatında 80 inək
saxlanılırdı və onlara qoca özü, arvadı və
yaşlı qızı baxırdı. Burada
nə tövlə, nə də iri həcmdə olan bir yem
ehtiyatı var idi. Yalnız doğum
vaxtı və xəstə olanda qısa müddətdə inəklər
təmiz bir otaqdakı üç bağlama yerindən birinə
bağlanırdı, onlar restoranlardakı xırda təbii
ehtiyacını ayaq üstə ödəmək
üçün olan yerlərə bənzəyirdi.
Kiçik piramida şəklindəki ot
koması isə gürcülərin özəl ot
tayalarını yada salırdı. İnəklərə
elə bir qayğı da göstərilmirdi, onlar gecə-gündüz
daim yaşıl olan otlaq sahəsində otlayır və
yatırdılar, mülayim qış da heyvandarlıq
üçün belə şəraitə imkan verir. Yaxşı deyirlər ki, vaxtilə balıqların
üzdüyü dəniz suları indi otlaqlara
çevrilmiş və orada holland inəkləri bol-bol
qidalanırlar. Süd sağımı da səyyar
aqreqatlar vasitəsilə aparılırdı və bu xammal
boru ilə fermaya, pendir sexinə axıdılırdı.
Kiçik sexdə istehsal edilən dəyirmi
pendir kubları əsasən turistlərə
satılırdı. Keyfiyyətə ciddi nəzarət
qoyulur, ayda bir dəfə hazır məhsulun keyfiyyəti
inspektor tərəfindən yoxlanılır və onlara keyfiyyət
nişanı vurulur. Qeyri-standart məhsula
ölkədə nadir hallarda rast gəlinə bilərdi.
Əlbəttə, təsərrüfat rentabelli
işləyir. Hər inəkdən il
ərzində 6 tondan çox süd sağılır. Təbiətin
özü də heyvandarlığın
rentabelliyinə şərait yaradır, burada qışda sərt şaxtalar olmur. Bircə dəfə ölkədə -14 dərəcə şaxta olmuş və bundan yüz nəfərdən çox adam tələf olmuşdu. Böyük İqtisadi böhran dövründə, 1930-cu illərdə ictimai işlə işsizləri təmin etmək üçün əlavə kanallar tikilmiş, qışda onlarda su donanda konki sürmək üçün meydança-katok kimi istifadə edilmişdir. 1960-cı illərdə holland konkisürəni hətta dünya çempionu olmuşdu.
(Ardı var)
Telman
ORUCOV
525-ci qəzet.- 2022.- 3 avqust.- S.7.