Türkəçarəyə folklor janrı prizmasından baxış
(Əvvəli ötən
sayımızda)
Tibbi məsləhətlər
digər bütün kateqoriyadan olan məsləhətlərin özülündə
dayanır. Bunu türkəçarə məsləhətlərini ayrı-ayrılıqda
nəzərdən keçirdikdə
daha yaxşı başa düşmək mümkündür.
Gigeyenik
türkəçarə məsləhətləri:
1) Ağız və burun boşluğu təmiz olmalı, müntəzəm olaraq su ilə yaxalanmalıdır,
tez-tez qarqara edilməlidir. Yoluxucu xəstəliklərdən qorunmaq
üçün içilən
suyun tərkibinə limon qatmaq
məsləhət görülür.
Burun boşluğunu təmiz saxlamaq üçün ovuca doldurulmuş su qismən buruna sorulur, sonra geri buraxılır.
Bu üsulla nəfəs
yolu yoluxdurucu xəstəliklərin fəsadlarından
xilas olur.
2) Əyin-baş tez-tez dəyişdirilir, dəyişdirilən
paltarlar yaxşıca
yuyulur.
3) Adamlar çox yaxın durmaqdan qaçmalı, məsafə
saxlamalıdırlar, hər
kəs nəfəs çatacaq məsafədən
uzaq dayanmalı, əllə görüşməkdən
çəkinməli, görüşərkən
qucaqlaşmamalı, öpüşməməlidirlər.
Məsafə gözləmək mümkün olmayan məqamlarda yaşmaqlanmaq
vacibdir, kişilər
bunu şərflə,
qadınlar baş örtüyü ilə edirlər.
4) Hər kəs oturub-durduğu yeri, başqalarının toxunduğu
əşyaları yuyub
təmizləməli, yaxşıca
silməli, bu zaman təmizləyici kimyəvi məhlullardan istifadə etməlidir.
5) Hər kəs yatdığı, oturduğu,
yemək yediyi otağın havasını
tez-tez dəyişməlidir.
6) Hər kəs istifadə etdiyi, başqalarından aldığı
əşyaları təmizləməli,
silməli, yumalıdır.
Gigiyenik türkəçarə məsləhətləri
ərə gedən qadınlar üçün
təlimat xarakteri daşıyır. Bu məsləhətlər
geyim, cəmək, təmizlik, ərzağın
saxlanılması, yataq
dəstlərinin və
döşənəcəyin qorunması kimi sahələri əhatə
edir. Qadınlar üçün olan bu məsləhətlər
xəstəliklərin əsasən
ev şəraitində
türkəçarə metodları
ilə müalicəsindən
ibarətdir. Mədə, iştaha, ürək,
babasil, ağız, burun dərmanları əslində müxtəlif
bitkilərdir. Məsələn,
saç vasitələri
hər kəs üçün maraqlıdır:
"Yumurta sarısını
dəmir tavada, od üzərində yanmaq həddini keçənədək bişirdikdən
sonra alınan yağı saça sürtükdə dibini bərkidir və təzə saç gətirir. Ardıcı döyüb yumşaltdıqdan
sonra sirkə ilə qatıb xəstəlik nəticəsində
saçın tökülməsinə
qarşı istifadə
edirlər. Bənövşə
yağı tük tökülməsinə qarşı
münasib dərmanlardan
biri sayılır... Müntəzəm turp yemək
tükü bərkidir".
Dişin
dibindəki ətin möhkəmləndirilməsi, iltihabın
aradan qaldırılması
üçün də
bitkilərdən istifadə
olunur.
Çöl nanəsini, kəklikotunu
çeynəmək, nar
çiçəyini qaynadıb
qarqara etdikdə dişin dibini bərkidir. Türkəçarəçilərin
dili ilə desək, bütün bu tədbirlər ev şəraitində,
həkimə müraciət
etmədən həyata
keçirilir.
Gimnastik
türkəçarə məsləhətləri:
1) Açıq havada gəzmək, piyada yerişə üstünlük
vermək vacibdir.
2) Səhər yuxudan qalxanda, axşam yatanda yatağın içindəcə gimnastik
şəkildə əl-qol
hərəkətləri etmək,
əzələləri oynatmaq
lazımdır. Səhər yuxudan
qalxanda bir neçə dəfə oturub-durmaq, əlləri üstə yatıb-qalxmaq,
yerində qaçışlar
etmək, boyun əzələlərini oynatmaq,
burunətrafı əzələləri
tez-tez ovuşdurmaq, alnı, boğazı masaj etmək vacibdir.
Kulinar türkəçarə məsləhətləri:
1) Çayın tərkibi hər kəsin sağlamlıq durumuna uyğun olmalıdır: böyrək çatışmazlığı
olanlar itburnu, cəfəri qatqılı
çay dəmləyib
içməlidir; qan laxtalığı olanlar limon, nanə,
dəfnə yarpağı
qatqılı çay
dəmləməlidir; təzyiqi
olanlar itburnu, çobanyastığı (bəbənək),
qaragilə, nar qabığı qatqılı
çay dəmləyib
içməlidirlər və
sair.
2) Yeməyin növləri də sağlıq durumuna görə olmalıdır: qan azlığı olanlar yerkökü, çuğundur,
kələm qarışığı
olan salatlara üstünlük verməli,
səhərlər qaynadılmış
yumurtadan, baldan, mürəbbədən istifadə
etməlidirlər, həmçinin,
meyvə-tərəvəz qəbulu
önəmlidir. El arasında
deyildiyi kimi, sulu xörəklərə
üstünlük verilməli,
xəşil, dovğa,
südlü aş bişirilməli, ağartılardan
(süd, qatıq, qaymaq, süzmə, şor, pendir və sairdən) bolluca istifadə edilməlidir.
Kulinar türkəçarə
məsləhətlərinin böyük əksəriyyətini
tövsiyələr və
tərtiblər təşkil
edir. Düzgün qidalanma sağlamlığın
özülündə dayanır.
İsti iqlim qurşağında yaşadıqlarından
insanlarımız, kəsdikləri
heyvanın tez xarab olan hissələrini bişirər,
sal ətlərini isə xüsusi üsulla - "lavaşı"
doğrayıb qurudardılar.
Sonra bu qurudulmuş ət, yəni qaxac müxtəlif sulu
xörəklərin hazırlanmasında
istifadə olunardı.
Bölgələrin mətbəx mədəniyyətini
bəzəyən xörəklərdən
biri kətədir. Kətənin növləri çoxdur.
İçalat kətəsi ən
dadlı kətə sayılır. Bundan başqa,
tərə (yəni göyərti) kətəsi,
yeralması kətəsi,
boranı kətəsi
və sair kətələr yağlı
və dadlı olurdu. Tərə kətələrinə cincilim, gicitikan, əvəlik, yarpız, quşəppəyi, şomtərəsi,
şüyüd, cəfəri,
vəzəri, keşniş
kətələri daxildir.
Aranda əkinçilik daha çox inkişaf edib, dağlıq hissədə isə maldarlığa üstünlük
verilir. Buna görə də aran bölgəsində bitki məhsullarından hazırlanmış xörəklər
yeyilir. Dənəva (buğda, noxud,
sümüklü ət,
alça turşusu ilə hazırlanır), soğansu (ətsiz, yeralması və soğanın yağda qovurmasına su əlavə etməklə
hazırlanır), şoraba,
dovğa, südlü
aş, xəşil və sair xörəklər
daha çox Aran bölgəsində hazırlanırdı. Təbii
ki, bu bölgənin
səhər süfrəsini
şor, pendir, qaymaq, qatıq və yağ
zənginləşdirirdi. Yağ və
şor yaxmacları səhər yeməyinin özülündə dururdu.
Bu məhsullara ağartı, bəzi kəndlərdə ağarantı
deyirlər. Günortaya balıq,
ət, meyvə, göyərti və süddən müxtəlif
yeməklər hazırlanırdı.
Günorta yeməyini saciçi,
çobanqovurması, basdırma,
qaynatma kimi ət xörəkləri də bəzəyirdi.
Şamda isə sulu xörəklərə
üstünlük verilirdi.
Düyü xörəklərini şahanə yeməklər
sayırlar. Plovun saysız-hesabsız
növləri mövcuddur.
Səbzi
plov (göyərti ilə), boranı (balqabaq) plov, maşlı plov, noxudlu plov, kişmişli
plov, xurmalı plov, lərgəli plov və sair
xüsusi metodlarla hazırlanırdı. Maraqlıdır ki, plovun qazmağı
(qazandibi) əridilmiş
yağla süfrəyə
verilir və hamı tərəfindən
ləzzətlə yeyilir.
Ət xörəkləri qazanda,
tavada və şişd
ə bişirilir. Ən tez hazırlanan
ət xörəkləri
sırasına şişdə
bişirilən xörəklər
daxildir. Bölgədə
lap qədim zamanlardan saxsı qablarda yemək hazırlandığından
bu qablar üçün xörəklərin
müxtəlif növlərini
düşünüb hazırlamışlar.
Saxsı qablarda bişirilən xörəklər
əsasən, sulu xörəklərdir.
Bölgələrdə ocaqda bişən xörəklərlə yanaşı,
təndir xörəkləri
də xüsusi yer tutur. Təndirdə təkcə çörək,
külçə, şor
çörəyi, bamiyə,
qutab, lavaş və fətir bişirilmir, təndir həm də küz yeməklərin hazırlandığı bir
yerdir. Burada balıq ləvəngisi,
toyuq ləvəngisi, müxtəlif növ kətələr, qızartma
və bozartmalar bişirilirdi. Ov quşlarının
qovurması, qızartması,
qaynatması hazırlanarkən
onlara istiot, yaxud acı bibər sürtülürdü.
Bu xörəyi dadlı edir və bişmiş vəziyyətdə uzun müddət saxlamağa imkan verirdi.
Aclıq qida vasitələri ilə müalicədən
daha təsirli vasitədir. İslam aləmində orucluğun
bir nəticəsi də insanların mədə-bağırsaq, qan,
ciyər və digər daxili orqanlarının xəstəliklərindən
qurtulmağa xidmət
edir. Orucluq müalicə vasitəsi
sayılır. Türkəçarəçilər bəzi xəstəliklər
üçün bir neçə günlük
aclığı əlac
bilirlər. Hətta belə
bir fikir də söyləyirlər
ki, çox ac qalan insan daha
çox yaşayır,
uzun və sağlam ömür sürür.
Kulinar məsləhətlərin içərisində tərtiblər xüsusi əhəmiyyət daşıyır. Əl daşları (kirkərələr) dən üyüdülməsində qədim vasitələrdir. Əl daşlarında noxud, lərgə və buğdanı dənəvar halda çəkib müxtəlif xörəklər hazırlayırdılar. Sonralar su dəyirmanlarına və digər texniki avadanlıqlara üstünlük verildi.
Meyvə ağaclarının bolluğu bu bölgələrdə müxtəlif meyvə məhsullarının və içkilərin hazırlanmasına yol açıb. Alma, heyva, üzüm, əncir, gilas, alça bölgənin müxtəlif qida məhsulları və içkiləri hazırlanan meyvələridir. Buraya bostan bitkilərindən hazırlanan qida məhsullarını da əlavə etmək olar. Novruz bayramı günlərində hazırlanan xörəklərin çeşidini qovurğa, qovut və səməni halvası bəzəyirdi.
Xalq mətbəx mədəniyyətinə yüksək qiymət verdiyi üçün gəlin köçən qızlara cehiz kimi mətbəx avadanlığını da qoşur. Hətta bu günün özündə belə gəlinlərə lavaş yaymaq, xəmir eləmək üçün xüsusi qablar, döyəclər, oxlovlar və həvəngdəstələr verilir. Bu da elin-obanın tarixi mətbəx mədəniyyətinə ehtiramından irəli gəlir.
Türkəçarə vasitələri və tədbirləri daha önəmlidir. Vasitələr əsasən, bitki, ət və süd kimi qida məhsullarından ibarətdir. Analar və hamilə qadınlar üçün olan tövsiyələr əməli xarakterlidir. Məsələn, südü az olan analara tövsiyə olunur ki, müntəzəm çay içib, sulu meyvələr və bostan bitkiləri yesinlər. Bundan başqa, türkəçarəçilər analara südlərini artırmaq üçün elə süd içməyi məsləhət görürlər. Türkəçarəçilərin kökəlmə və arıqlama məqsədi ilə müalicə metodları tədbirlər adlanır. Kökəlmək üçün iştah açan qidalar tövsiyə edilirsə, arıqlamaq üçün pəhriz saxlamaq əsas tədbir kimi məsləhət görülür.
Azərbaycanın bütün meyvə və tərəvəz bitkiləri müalicə əhəmiyyətinə malikdir. Soyuqdəymədən tutmuş, ürək xəstəliklərinədək, öd, böyrək, mədə, sinir sistemi, şəkər və bronxial astmadan tutmuş, dəri xəstəliklərinədək bütün sahələr üçün yararlı olan meyvə və tərəvəzlər həm də adamların əməli fəaliyyətinin genişlənməsinə, fəallığının və gücünün artmasına səbəb olur.
Türkəçarə məsləhətləri
təbabət elmi tərəfindən tam dəstəklənir, xüsusən keçici xəstəliklərin tüğyan etdiyi bölgələrdə
bu məsləhətlərə ciddi şəkildə əməl olnması
tövsiyə olunur. Məsləhət
xarakterli tövsiyə əməli mahiyyətli
tərtiblə başa çatır. Türkəçarə məsləhətləri olan ilaclar, çarələr,
köməclər, tövsiyələr və tərtiblər uzun müddət şifahi
şəkildə folklor örnəyi kimi nəsillərdən-nəsillərə ötürülüb, xalq
təbabətinin tibb elminə, milli mətbəx mədəniyyətinin kulinar biliyə çevrilməsinə səbəb
olub.
Bilal
ALARLI HÜSEYNOV
ADPU
Cəlilabad filialının müəllimi, filologiya üzrə
fəlsəfə doktoru
525-ci qəzet.- 2023.- 17 fevral.- S.12.