Sağlam Qidalanma Piramidası
İdman və
çəkiyə nəzarət
həmçinin enerji
balansının sadə
qanunu ilə də əlaqələnir:
Çəki dəyişimi
= qəbul olunan kalori - atılan kalori. Əgər siz hər gün
qəbul etdiyiniz qədər də kalori israf edə
bilirsinizsə, piy hüceyrələrində toplanmağa
heç nə qalmır
və bədən çəkisi eyni qalır. Atdığınız
kaloridən çox yemək isə piy toplamaq və
çəkini artırmaqla
nəticələnir. Müntəzəm
idman bədən kütlənizə nəzarət
etməyə kömək
edər.
Sağlam Qidalanma Piramidasına
aşağıdakılar aiddir:
Emal olunmamış dənlilər.
Orqanizmin karbohidratlara xüsusən enerjiyə görə
ehtiyacı var. Karbohidaratların ən yaxşı mənbələri
yulaf unu, ağ çörək və təmizlənmiş
düyü kimi emal olunmamış dənlilərdir. Onlar
enerji ilə zəngin nişasta ilə birgə xarici (kəpək)
və daxili (rüşeym) qatları çatdırırlar.
Orqanizm emal olunmamış dənliləri ağ un kimi yüksək
emal olunmuş karbohidratları həzm etdiyi qədər tez həzm
edə bilmir. Bu qan şəkəri və insulini artmaqdan, sonra
da sürətli enməkdən qoruyur. Qan şəkəri və
insulinin yaxşı idarə olunması aclığı nəzarətə
alır və bu şəkər xəstəliyinin hər 2
tipinin inkişafının qarşısını ala bilər.
Bundan əlavə, tədqiqatlar göstərir ki, emal
olunmamış dənlərlə zəngin rasionla qidalanma
ürək xəstəliklərinin də
qarşısını ala bilər.
Sağlam piylər və
yağlar. Təəccübləndiricidir ki, Sağlam Qidalanma
Piramidası əsasına yaxın yerdə bir qədər
yağ (piy) yerləşdirir. Görəsən onların yemək
üçün yaxşı olduğunumu göstərir?
Baxmayaraq ki, bu tövsiyə adi məntiqə qarşı
çıxır, bu dəlillər ümumi qida vərdişlərinə
tam müvafiq gəlir. Sadə Amerikalı gündəlik
kalorisinin ən azı üçdə birini yağlardan
alır, ona görədə onu piramidanın əsasına
yaxın yerləşdirməyin əhəmiyyəti var. Nəzərə
alın ki, bütün növ yağlar deyil, məxsusi olaraq
sağlam piy və yağlar qeyd olunur. Sağlam olan
doymamamış yağların yaxşı mənbəyi
zeytun, kanola, soya, qarğıdalı, günəbaxan, araxis və
digər bitki yağları,
yağsızlaşdırılmış marqarin,
qoz-fındıq, toxumlar, avakado, qızıl balıq kimi
yağlı balıq növləri hesab oluna bilər. Bu
sağlam yağlar yalnız xolesterin səviyyəsini düzəltmir
(yüksək emal olunmuş karbohidartların əvəzinə
işlədildikdə), həmdə ürəkdə ritm
problemlərini azaldır.
Meyvə-tərəvəzlər.
Meyvə və tərəvəzlərlə zəngin pəhriz
yüksək faydaya malikdir. Məsələn: bu növ pəhriz
ürək infarktı və insultun baş vermə
ehtimalını azaldır; bəzi xərçəng növlərinə
qarşı müdafiə edir; qan təzyiqini aşağı
salır; divertikul adlanan ağrılı bağırsaq
nasazlığından yan keçməyə kömək edir;
65 yaşından yuxarı insanlarda görmənin itməsinə
səbəb olan katarakta və sarı ləkənin
degenerasiyasından mühafizə edir; və pəhrizinizə
rəngarənglik qatmaqla damaq dadınızı oyadır.
Quru çərəz, Dənlər,
Paxla, və Tofu. Bu bitki məhsulları zülalın, lifin,
vitaminlərin və mineralların gözəl mənbəyidir.
Paxlalara lobya, dəniz lobyası, noxud, mərcimək və s.
adətən qurudulmuş satılan paxlalılar aiddir. Quru
çərəzlərin bir çoxunun
tərkibində sağlam yağlar var, və bir qrupu (badam,
qoz, pekan, araxis, fındıq və püstə) hətta
ürək üçün faydalı məhsullar kimi dəyərləndirilir.
Balıq, ev quşu və
yumurta. Bu məhsullar da həmçinin zülalın yaxşı mənbəyidir.
Bir sıra tədqiqatlar balıq yeməyin ürək xəstəlikləri
riskini azaltdığını təsdiq edir, çünki
balıq əti ürəyə faydalı olan omeqa 3
yağları ilə zəngindir. Toyuq və hinquşu əti
də zülalın yaxşı mənbəyi olmaqla
yanaşı, həm də doymuş yağ turşularına
(az miqdarına) malikdirlər. Uzun müddət nisbətən
yüksək xolesterin tutumuna görə kənarlaşdırılan
yumurta, söylənildiyi qədər də "pis"
deyilmiş. Əslində səhər yeməyinə yumurta yemək
trans piylər ilə zəngin yağda
qızardılmış ponçik və ya rafinəolunmuş
undan hazırlanmış bublik yeməkdən daha
yaxşıdır. Lakin diabeti olanlar və ürək xəstələri
həftədə 3 dəfədən çox yumurta
sarısından istifadə etməməlidirlər.
Yumurta ağı isə
zülallarla çox zəngindir, omlet və bişintilərdə
çox yaxşı əvəzedicidir.
Süd məhsulları
(Gündə 1-2 dəfə) və ya Vitamin D/Kalsium əlavələri.
Sümüyün qurulması və onun sağlam olması
üçün kalsium, vitamin D, idman və s. tələb
edilir. Süd məhsulları Amerikanların adətən
kalsium və D vitaminin əsas mənbəyi olub. Lakin adətən
insanların gündə ən azı 1,000 IU D vitamininə
ehtiyacı var ki, bu da bir stəkan zənginləşdirilmiş
südün təmin etdiyi 100 IU-dən çoxdur (Vitamin D-yə
tələbat barədə daha dolğun məlumat
üçün aşağıdakı
polivitamin bölməsinə bax). Kalsium və D vitaminini əldə
etmək üçün süd və pendirdən başqa,
digər sağlam yollar da var hansı ki, çox miqdarda
doymuş yağ turşuları saxlayır. Məsələn,
3 stəkan süd 13 qızardılmış bekon dilimində
olan qədər doymuş yağ tərkibinə malikdir. Əgər
siz süd məhsullarını xoşlayırsınızsa,
çalışın yağsız və ya az yağlı məhsullardan
istifadə edin. Əgər süd məhsullarını
xoşlamırsınızsa, vitamin D və kalsium əlavələri
işlətmək sizin onlara olan gündəlik tələbatınızı
ödəməyin asan və ucuz yoludur.
"Xəsisliklə"
istifadə edin: Qırmızı ət və yağ. Bunlar
çoxlu miqdarda doymuş yağlara malik olduğu
üçün Sağlam Qidalanma Piramidasında yüksəkdə
durur. Çox miqdarda qırmızı ət yemək
bağırsaq xərçəngi riskini yüksəldə
bilər. Əgər siz hər gün qırmızı ət
yeyirsinizsə, həftədə bir neçə dəfə balıq,
toyuq və ya paxlalılardan istifadə xolesterin səviyyəsini
normallaşdıra bilər. Həmçinin kərə
yağından zeytun yağına da keçə bilərsiniz.
Balıqla qidalanmanın ürəyə də faydaları var.
"Xəsisliklə"
istifadə edin: Rafinə olunmuş dənlər-Ağ
çörək, düyü və makaronlar; Kartof; Şəkərli
içkilər və şirniyyat; Duz. Nəyə görə
bütün bu məhsullar Sağlam Qidalanma Piramidasının
əsasında olmalı olduqları halda zirvəsindədirlər?
Ağ çörək, ağ düyü, ağ makaron, digər
rafinə olunmuş dənlər, kartof, şəkərli
içkilər və şirniyyatlar çəki
artımı, diabet, ürək xəstəlikləri və
digər xroniki xəstəliklər yarada bilən sürətlə
və şiddətlə qan şəkərinin yüksəlməsinə
gətirə bilər. Bütün dənli karbohidratlar
orqanizmin karbohidratları idarəetmə
bacarığını pozmayacaq qan şəkərinin
yavaş, davamlı yüksəlməsinə səbəb olur.
Duz qarışdırıcısı
Sağlam Qidalanma Piramidasının "Xəsisliklə
İşlədin" hissəsinin zirvəsinə yeni əlavədir.
Aparılmış geniş tədqiqatlar natriumla zəngin pəhrizlərlə
ürək infarktı və insult riskinin yüksəlməsi
arasında əlaqənin olduğunu göstərir.
Əlavəli D vitamini ilə polivitamin (Əksər insanlar üçün). Gündəlik polivitamin, multimineral əlavəsi, xüsusən
əlavəli D vitamini
ilə birgə sanki ehtiyat qida
yaradır. Polvimatin sağlam qidalanmanı
əvəzləyə bilmədikdə
və ya qeyri-sağlam qidaya çevrildikdə o qida boşluqlarını elə
tuta bilər ki, hətta yeməyinə yaxşı
diqqət edənlərə
də öz təsirini göstərər.
Məşhur markalı bahalı
vitaminlərə gərək
yoxdur. Standart biri bir çox nutrientlər üçün yaxşıdır-
D vitamini istisna olmaqla. Sümüyə olan məlum
faydası ilə yanaşı, əlavə
alınan D vitamini yoğun bağırsaq və süd vəzisi xərçəngi
riskinin azalmasına da kömək edir. Gündə ən azı 1000 lU vitamin D qəbul
edin. Çoxtərkibli
vitaminlər indi bu miqdarda buraxılır
(İnsanların əksəriyyətinin,
xüsusilə də qışı şimali Amerikada keçirənlər
və qara dərililərin qanlarını
normal səviyyəyə çatdırmaq
üçün gündəlik
3000-4000 lU əlavə D vitamininə ehtiyacları
ola bilər. Əmin deyilsinizsə həkiminizə
qanınızın səviyyəsini
yoxlamaq üçün
müraciət edin).
Dərman və əlavələr
üçün standartları
müəyyən edən
USP (U.S. Pharmacopeia) qurumun
tələblərinə cavab
verən polivitaminləri
alın.
Əlavə:
Yüngülcə alkoqol (Hər kəs üçün
deyil). Tədqiqatlar gündəlik alkoqollu içki içməyin
ürək xəstəlikləri riskini
azaldığını göstərir. Alkoqolun faydası qədər
ziyanı da olduğu üçün mötədillik mütləq
lazımdır. Kişilər üçün gündə 1-2
içki içmək yetərli ola bilər, lakin ümumiyyətlə
buna baxmayaraq orta yaşlaradək mötədil səviyyədə
olsa belə içməyin ziyanı faydasından çoxdur.
Qadınlar üçün gündə ən çoxu 1 dəfə
içmək yolveriləndir. Hamiləlik zamanı qadınlar
ümumiyyətlə alkoqol istifadə etməməlidirlər.
Rəqəmləri unut
və keyfiyyəti düşün. Diqqət edin ki, Sağlam
Qidalanma Piramidası xüsusi qidaların gündəlik
miqdarı barədə heç bir məsləhət vermir.
Çünki, bu ciddi bir yol xəritəsi deyil, və
qidanın miqdarı sizin bədən çəkinizə və
yaxud gördüyünüz fiziki işə görə dəyişə
bilər. Bu sadəcə nə ilə qidalanmağınız
barədə sadə və ümumi bir bələdçidir.
Burada yadda saxlamalı olduğunuz sadəcə bir əsas məsələ
var: Sağlam rasiona daha çox piramidanın əsasında
olan məhsullar daxildir, nəinki onun yuxarı hissələrində.
Baxmayaraq ki, müxtəlif qidalanma tərzləri
üçün geniş seçim var, bunu unutmayın.
Vegetarian Sağlam Qidalanma Piramidasından çərəzlərə,
paxlalara və s. bitki mənşəli zülal mənbələrinə
üstünlük verə, həmçinin kalsium və D
vitaminin qeyri-süd mənbələrini seçə bilər;
heyvani məhsullar istifadə edən biri isə zülal mənbəyi
kimi az miqdarda qırmızı ət olmaqla, balıq və
toyuq ətini seçə bilər. Sağlam Qidalanma Piramidasının
"Xəsisliklə istifadə edin" kateqoriyasından
aşağıda olan məhsullardan istifadə orqanizmə
lazım olan bütün nutrientləri əldə etmənizi
təmin edəcək. Bu eyni zamanda sizin duz qəbulunuzu əhəmiyyətli
dərəcədə azaldacaq, belə ki, ABŞ rasionunda duzun
çox hissəsi konservləşdirilmiş şorbalar,
dondurulmuş naharlar, qastronom ətləri, çips və s.
kimi emal olunmuş məhsullardan gəlir.
Həqiqətən də qadağan olunması gərəkən
tək qida məhsulları qismən hidrogenləşmiş
yağlardan ibarət trans piyləri saxlayanlardır. Xoşbəxtlikdən
ABŞ və Kanadada trans piylər qida nişanlarında
göstərilməlidir. İndi daha çox qida
istehsalçıları, restoranlar, hətta cəmiyyət
bütövlükdə trans yağları olmayan məhsullardan
istifadəyə keçir ki, bu da sağlamlığı zədələyən
bu yağ növündən qaçınmağı
asanlaşdırır.
Ədalət.- 2010.- 16 dekabr.- S. 7.