Gələcəyin 5 ən yaxşı qida məhsulları
Qoz. Qoz zülalın ən yaxşı bitki mənbələrindəndir. O lif, B vitamini, maqnezium, və E vitamini kimi antioksidantlarla zəngindir. Ümumiyyətlə, qoz-fındıqda yüksək miqdarda bitki sterolları və omeqa 3 turşuları var. 2004-cü ildə
Amerikanın Qida və Dərman İdarəsi (FDA-Food and Drug Administration) qozun ürəyə faydasını dəstəkləyərək,
sağlamlıq üçün
əhəmiyyətini təsdiqləmişdir.
Kətan toxumu. Bitki mənşəli
olduğundan kətan toxumu vegetarianlar üçün omeqa
3-ün bitki alternativini
təqdim edir. Bir sıra
tədqiqatlar kətan
toxumunun ürəyə
faydalarını göstərir.
Bundan əlavə kətan toxumu lif və
antioksidant fitoestrogen növü olan lignan kimi faydalı
tərkibə malikdir.
Tədqiqatlar kətan toxumalarında
olan lignanın xərçəng kimi mübarizə tələb
edən xəstəliklərdə
ümidverici nəticələr
göstərdiyini aşkar
edib. Belə ki, lignan xərçəng əlehinə
xüsusiyyətlərə malikdir. Nəticələr süd vəzisi
xərçənginin profilaktikasında
daha çox ümidvericidir.
Nar. Son iki
ildə nar sürətlə haqqında
ən çox danışılan ən üstün məhsullardan
oldu. Nar dənələri polifenol, tannin, və antosianin kimi faydalı antioksidantlara malikdir. Digər tərəfdən nar şirəsi yüksək miqdarda antioksidant tərkibinə malikdir ki, bu
digər meyvələrdən,
qırmızı şərabdan
və çayda olduğundan daha çoxdur. İlkin faktlar göstərir
ki, konstentrə olunmuş nar şirəsini içmək
xolesterinin miqdarını
aşağı sala bilər. Habelə, gündə bir stəkan olmaqla bir il ərzində nar şirəsi içmək
qan təzyiqini (xüsusən də sistolik təzyiqi) aşağı salır və LDL (aşağı
sıxlıqlı lipoprotein) xolesterin (bəd xolesterin) oksidləşməsini
zəiflədir. Ümumiyyətlə nar şirəsi içmək üçün
zərərsizdir. Tədqiqatların çoxu günlük 45 millilitr nar şirəsi
içməyin əhəmiyyətli
olduğunu və əks-təsir olmadan kömək etdiyini göstərir.
Qızıl balıq. Qızıl balıq
əti əvəz etmək üçün çox gözəl məhsuldur. O zülal
və omeqa 3 yağ turşularının
yaxşı mənbəyidir.
Təəccüblü deyil
ki, əsaslı elmi dəlillərlə on
ildən artıqdır
ki, qızıl balıq beş
ən üstün məhsullar siyahısında
öndə durur! 2002-ci ildə Amerika
Ürək Assosiasiyası
(American Heart Association) həftədə ən azı 2 dəfə, xüsusilə
də qızıl balıq kimi yağlı balıq növü yeməyi tövsiyyə etmişdir.
Göyərti. Kələm, çuğundur, çin kələmi, brokkoli, quşqonmaz, yaşıl paxlalar və s kimi tünd yaşıl tərəvəzlər
vitamin A və C, dəmir,
kalsium və fitonurientlərlə zəngindirlər.
Yaşıl tərəvəzlərin çox doyumlu, yüksək lifli və aşağı kalorili olmaları ürəyi sağlam və beli incə
saxlamağa imkan verir ki, bu
da onları ən üstün məhsullardan edir. Amerika Ürək Assosiasiyası
(American Heart Association) tərəfindən
işlənmiş yeni
pəhriz gündə
ən azı 4 dəfə müxtəlif
növ tərəvəzlər
yeməyi tövsiyyə
edir.
Ədalət.- 2010.- 16 dekabr.- S. 7.