DÜZGÜN
QİDALANMAQ DÜZGÜN GƏLƏCƏK DEMƏKDİR
Ölkəmiz günü-gündən inkişaf edib gözəlləşir. Respublikamızın
Prezidenti hörmətli
cənab İlham Əliyev və Heydər Əliyev Fondunun prezidenti YUNESKO və İSESKO-nun xoşməramlı
səfiri, Milli Məclisin deputatı Mehriban xanım Əliyeva insanlarımızın
salamat və yaxşı yaşaması
üçün daim çalışırlar. Dəfələrlə
uşaq, yeniyetmələrə,
gənclərə qayğı
göstərərək onlar
tərəfindən qəbul
olunan çox saylı sərəncamlar dərinləşdirilir, sürətləndirilir,
qəbul olunan təkliflər də nəzarətdədir, Prezidentin
sözü real işlərlə
tamamlanır. Respublikamızın
hər sahəsində
böyük nailiyyətlər
qazanılır, müasir
standartlara cavab verən incəsənət,
təhsil, səhiyyə
ocaqları, yaşayış
evləri, idman kompleksləri, körpülər
və s. tikintilər,
əsaslı təmirlər,
insanların gözəl
geyimi, çoxlu minik maşınlarının
olması göz qabağındadır. Biz yaşlı
əhali bunları görməmişdik. Bu dövrdə
insanın sağlamlığı,
etibarlı mühafizəsi
aktual məsələdir.
Bu sosial inkişaf daim gərgin düşüncə və
zəhmətin nəticəsidir.
Bununla yanaşı, əhalinin sanitariya-gigiyena
mədəniyyətinin daha
da yüksəldilməsini
arzu edirəm.
Unutmayaq
ki, bizi əhatə edən ekoloji vəziyyət insan orqanizminə müxtəlif təsirlər
edir: isti, soyuq, radiasiya, qan təzyiqinin qalxması, streslər, qan itirmə, əzələ və emosional gərginlik, dəriyə, saça və mədə-bağırsaq
sisteminə mənfi təsir edir. Buna görə də uşaqların, şagirdlərin,
tələbələrin daim
gün, dərs rejimi ciddi gözlənilməlidir
və onlar keyfiyyətli qidalanma ilə tam təmin olunmalıdırlar. Çoxlarının
yadındadır ki, tədris müəssisələrində
şagirdlərə, tələbələrə
ucuz qiymətlə isti xörəklər, isti içkilər, süd və süd məhsulları verilirdi. Lakin son zamanlar şagirdlər, tələbələr onlara
məxsus olan qida ilə lazımi
qədər təmin olunmurlar. Bəzi vaxt hətta onların sağlamlığa
zərər təsir verən, bahalı şokolad, şirin qazlı sular, kola, fast-fud, cips və
s. yeməklər satılır.
Nəzərə alınmalıdır
ki, uşaq və yeniyetmələrin orqanizmində formalaşma
prosesi yüksək səviyyədə gedir, onlar emosional olur, havada kifayət
qədər istirahət
etmirlər, ona görə də onların immuniteti daim yüksəldilməlidir,
sağlamlığı qorunmalıdır.
Alimlərimiz təsdiq ediblər
ki, şagird və tələbələrin
dərslərdə zəif
oxuması, zəifgörmənin
artması, tez-tez xəstələnməsinin səbəbi
onların gün rejiminin pozulması və tam keyfiyyətli qidalanmamasıdır. Bununla
yanaşı, Avstraliya
alimləri şagirdlərdə
və tələbələrdə
zəifgörmənin səbəbini
həm də onların çox vaxt kompüterlə məşğulluğunda, televiziya
verilişlərinə baxmasında,
təmiz havada az olmasında görür. Digər alimlər də zəifgörmənin artmasının
əlavə səbəbini
uşaqların qəbul
etdiyi qidada olan nişastanın çox olmasında və göz sisteminə lazımi inqridentlərin daxil edilməməsində təsdiq
edir.
Əfsuslar ki, uşaqların,
şagirdlərin, tələbələrin
rasional qidalanmasına
valideynlər daim ciddi nəzarət etmirlər. Amma rasional qidalanma orqanizmin həmahəng inkişafını təmin
edən, sağlamlığı
qoruyan ən vacib, ilkin və
təsirli şərtlərdən
biridir. Bu kimi qida beyinin, insanın
idrakının, mərkəzi
sinir sisteminin funksional vəziyyətinə
müsbət təsir
edir və müxtəlif xəstəliklərə
qarşı orqanizmin davamlılığını artırır.
Bütün tədris
müəssisələrində şagird, tələbələrə
tənəffüslərdə qidanın alınmasına
kömək və onları yeməyə cəlb etmək vacibdir, buna da nəzarət olunmalıdır.
Amerika alimləri araşdırma
nəticəsində təsdiq
ediblər ki, süd, süd məhsulları insanın
qanında xüsusi
trans-palmitola turşusunu
artırır, bu da qanda xolestrinin,
insulinin səviyyəsinə
müsbət təsir
edir, diabet xəstəliyinin olma təhlükəsini azaldır.
Avstraliya
alimləri uzun müddət araşdırmalardan
sonra izah edirlər ki, insanın sağlamlığına
çox fayda verən almadır. O, ürəyi qoruyur, qanda xolestrinin miqdarını tənzimləyir,
xərçəng xəstəliyinin
yaranma riskini azaldır, yaddaşın pisləşməsinin qarşısını
alır.
Bizim limon bədənə daxil olduqda mikrobları
tezliklə məhv edir. Limonda A, B1, B2, C vitaminləri, fitonsitlər,
şəkər, turşu,
miss və kaluium vardır, o ürəyin funksiyasını yaxşılaşdırır.
Təzə limonun qabığı mədə-bağırsaqda
köp olmasının
qarşısını alır,
maddələr mübadiləsinə
kömək edir. Tərkibində olan acılıq antiseptik təsirini edir. Gündə bir neçə dəfə limon, portağalı iyləyib ciyərə qədər çəkəndə
insanın görmə
qabiliyyəti yüksəlir.
Şaftalıda olan kalium ürəyi möhkəmlədir, dərini
qırışmadan qoruyur.
Qanda hemoqlobini artırır, o əsl
vitamin mənbəyidir. Təzyiqi
yüksək olanlara şaftalı yemək məsləhətdir. Texas Universitetinin
onkoloqları aşkar
ediblər ki, şaftalı və gavalı süd vəzisi xərçəngi
xəstəliyinə qarşı
tibbi müdafiə vasitəsidir. Edinburq Universitetinin həkimləri
izah ediblər ki, narın tərkibində sağlamlıq
üçün çox
faydalı birləşmələr
var. O ürək, qan azlığı, böyrək,
hipertaniya və bir çox xəstəliklərin qarşısının
alınmasında mühüm
rola malikdir. Nar insanların qan dövranını yaxşılaşdırır, ürəyi
qoruyur, immunitetini yüksəldir, mikrobları
məhv edir, xərçəng xəstəliyinə
qarşı yaxşı
vasitələrdən biridir.
Narda B2, B6 vitaminləri,
dəmir, fosfor, maqnezium var. ABŞ və İsrail alimləri nar şirəsinin prostat xərçənginə
qarşı müsbət
nəticə verdiyini aşkar ediblər.
Ağ tut ürək-damar sisteminin, mədə xorası, qanazlığı
xəstəliklərinin sağalmasına
müsbət təsir
edir. Qara tut da mədə-bağırsaq
prosesinin fəaliyyətini
yaxşılaşdırır. Üzüm ürək-damar
sisteminə müsbət
təsir edir, xroniki laringit, faringit, bronxit, plevrit, anemiyanın müalicəsində istifadə
edilir. Üzümün
yarpaqlarında da çoxlu C vitamini var. Amerika, Sinsinata Universiteti və digər Avstraliya alimləri qara üzümün yaddaşa
çox müsbət
təsir etdiyini təsdiq ediblər. Amerika alimi Riçard
Passa izah edir ki, portağalda,
ərikdə sağlamlığa,
uzun ömürlüyə
kömək edən
A, B, C, F, E vitaminləri ilə
zəngindir və bu meyvələrin çox istifadə etməsini məsləhət
görür.
Albalının tərkibində şəkər,
zülal, yağ, üzvü turşular, C,
B2 vitaminləri var. Albalı
sidik sistemini, qaraciyərin patologiyası,
şəkər xəstəlikləri
olanlara müsbət təsir edir. Armud sidikqovucudur, antiseptik təsirlidir, o ürək xəstəlikləri
olanlara xeyirdir, lakin mədə-bağırsaq
patologiyası olanlar armudun çox istifadə mümkünlüyünü
həkimdən məsləhət
almalıdır. Gözəl
iyli heyvamız və onun yarpaqlarında
da C vitamini var. O bronxial astmanın, diareyanın qabağını
alır. Heyva şirəsi öd və sidikqovucudur. O anemiya olanlara xeyli yaxşı təsir edir. Heyvanın yarpaqları hipertoniya xəstəliklərinin
müalicəsində istifadə
edilir. Əncir, gavalı insanda sklerozun qabağını
alır.
Çiyələk insanın ürəyinə,
qaraciyərinə, öd
kisəsi, əsəb
sisteminə müsbət
təsir edir. Moruq qanda xolestrini
normal səviyyədə saxlayır,
xərçəng xəstəliyinin
olma riskini azaldır. Soyuqdəymədə
onun istifadəsi insanın sağalmasına
köməkdir. Feyxoada
çoxlu yod var, o ateroskleroz, zob, ürək, mədə-bağırsaq xəstəlikləri,
hipovitaminoz olanlara müsbət müalicəvi
təsir edir. Kividə kalisium, kalium var, o ürək
fəaliyyətini, qan
təzyiqini tənzimləyir,
orqanizmin susuzlanmasının
qarşısını alır.
Alimlər aşkar ediblər
ki, bir sıra
meyvələrdə: sarı
xurma, karalekda-validol; moruqda- asprin; qaragilədə - insulin, çiyələkdə-
antibiotik dərman təsirləri var. Xərçəng
xəstəliyinə qarşı
olan: çiyələkdə,
soyada, sarımsaqda və soğanda antioksidantlar var. Noxudda çox miqdarda sink, maqnezium, nuklein turşusu var, o da qanda yağların
səviyyəsini azaldır,
insanın cavanlıq dövrünü uzadır,
əqli qabiliyyətini
və görmə funksiyasını yaxşılaşdırır.
Noxudda çox zülal olduğuna görə o insanı tez doydurur, bunun
da piylənmənin müalicəsində istifadəsi
çox vacibdir. Yaşıl noxudu çiy və bişmiş halda yemək xeyirdir. Lakin konservləşdirilmiş
yaşıl noxudun xeyiri çox azdır, çünki onda vitaminlərin, mineral maddələrin səviyyəsi
90 % aparılan prosesdə
itir. Qozda C vitamini, onun aralıq pərdələrində
və bərk qabığında orqanik turşuları, yağ vardır. Hipertoniya, zob xəstəliklərinin
müalicəsində qozdan
istifadə olunur. Qoz orqanizmi möhkəmləndirir.
Amerika alimləri yoxlamalar aparıb təsdiq ediblər ki, qoz, fındıq
və badamın tərkibində bitki mənşəli zülallar,
sink, kalsium, maqnezium mineralları, vitaminlər,
antioksidantlar var. Bunlar
qanda xolestrini azaldır. Bu isə sağlamlıq üçün
çox vacibdir.
(ardı var)
Faiqə YAQUBZADƏ
Ədalət.- 2011.- 25 may.- S. 5.