DÜZGÜN
QİDALANMAQ DÜZGÜN GƏLƏCƏK DEMƏKDİR
(Əvvəli
ötən sayımızda)
Qarpız
sidikqovucudur. Qarpız, kartof, balqabağın şirələrinin
gündə istifadəsi bədəndə olan şlakları
azaldır. Kökdə bir sıra vitaminlər var. O qan
damarlarını möhkəmləndirir, dəriyə,
saça, görmə funksiyasına müsbət təsir
edir. Kökün şirəsi mədə xorasının, xərçəng
xəstəliklərinin müalicəsində müsbət rol
oynayır, orqanizmin immunitetini yüksəldir. Avstraliya alimləri
təsdiq ediblər ki, zəifgörmədə kök və
qaragilədən, təmiz havadan hər gün və daim
istifadə edilməsi çox vacibdir. Kök və
çuğundurun şirəsi insanın
sağlamlığına çox xeyirdir. Pomidorda: C, B1,B2, B3, K, PP vitaminləri,
turşular var. O mədə-bağırsaqda mikrobları məhv
edir, iştah açır, yemək prosesini
yaxşılaşdırır. O ürək, anemiya, qaraciyər
xəstəliklərinin profilaktik müalicəsində
müsbət təsir edir. Gündə 1 stəkan 1-2 dəfə
30 dəqiqə yeməkdən qabaq onun şirəsini içmək
məsləhət edilir. Pomidor sidikqovucudur, qanda xolestrini və
qan təzyiqini azaldır. Pomidorda
kalium, kalsium, maqnezium, dəmir vardır. Pomidoru çiy halda
yemək xeyirdir, onu qızardanda yağda çox zərər
edən maddələr əmələ gəlir. Xiyar mədə
turşusunu neytrallaşdırır (xiyarın
qabığı təmizlənməlidir). Xiyarın
doğramacısını yağsız qatıqla yemək məsləhətdir.
Balqabaqda kalium, kalsium, dəmir, maqnezium, fosfor turşusu, B1, B2,
C vitaminləri var, o sidikqovucudur, mədə və 12 barmaq
bağırsaq xorası və böyrək xəstəlikləri
olanların balqabaqdan çox istifadəsi insana müsbət təsir
edir. Hətta balqabağın tumları da qurd xəstəliklərinin
müalicəsində istifadə olunur. Badımcan mədə-bağırsaq
prosesini yaxşılaşdırır, onda kalium var. Uzun
müddət badımcandan istifadə qanda xolestrinin
miqdarını azaldır və ürəyə kömək
edir. Çiy kələmin şirəsi və onun salatı,
zeytun, yağ, kök, soğanla birlikdə tez-tez istifadə
etmək xeyirdir. Zeytun yağı ödqovucudur. Qaraciyərdə
patologiya və qanda xolestrinin səviyyəsi yüksək
olanlara salatda zeytun yağının istifadəsi çox məsləhətdir.
Xora, qastrit, kolit xəstəliklərinin müalicəsində
kələm istifadə olunur.
Ölkəmizdə
müxtəlif meyvə, tərəvəzdən başqa
göyərtilər, müalicəvi otlar və ədviyyatlar
var. Onlardan bəzilərini qısaca yada salmaq istəyirəm.
Cəfəri göyərtisi antiseptik, dezinfeksiya edicidir. O
insanı tərlədir, iştahı artırır. Cəfəri
diareya və böyrəkdə daş olanda müalicədə
istifadə olunur. Şüyüd soyuqdəymədə insanda
olan bəlğəmi sinədən atır, mədənin
köpünü götürür. Keşniş öd və
sidikqovucudur. O iştahı yaxşılaşdırır.
Şəkər, hipertoniya olan xəstələrin
sağlamlığına müsbət təsir edir. Kərəvizdə
efir yağları, zülal, palmet turşusu, C vitamini var. O
sidikqovucudur, onun şirəsi böyrəkdə daş
olanların müalicəsində istifadə edilir. Nanə mədə-bağırsaq
patologiyasının sağalmasında həzm prosesinə
müsbət təsir edir. Sumaqda da çoxlu C vitamini var, o
qanda şəkərin səviyyəsini bir qədər
azaldır, iştahı yaxşılaşdırır və
ödqovucudur. Cirə mədədən köpü
götürür, iştahı artırır və yeyilən
qidanı həzmə verir. Zəfəranda çoxlu C vitamini
var, o sidikqovucudur, antiseptikdir, yaxşı konservantdır, o
xörəyin tez xarab olmasının qarşısını
alır. Zəfəran ürək, qan xəstəliklərinin
müalicəsində istifadə edilir. Zirə iştah
artırır, mədə-bağırsaq prosesini
yaxşılaşdırır, qıcqırmanın,
çürümənin qarşısını alır.
Darçın da həzm prosesini
yaxşılaşdırır. İmbir insanda olan sklerozun
azalmasına kömək edir. Səmənidə A, B, C vitaminləri
var. Cavan səmənini maşında çəkərək
balla qarışdırıb qan azlığı olan xəstəliklərdə
istifadə etmək məsləhətdir, o immuniteti
artırır. Kəklikotu güclü antiseptik, bakteriosid və
antioksidant təsirə malikdir. O mədəni və qaraciyəri
təmizləyir, qarın ağrısı və köp olanda
mədə-bağırsaq funksiyasını
yaxşılaşdırır. O bağırsaq
qurdlarını tökür, sinədən bəlğəmi
çıxarır, öskürəyi azaldır. Yapon
saforası xırda qan kapilyarlarının divarlarını
möhkəmləndirir və qan damarlarını genişləndirir.
O irinli yaraların, xoraların sağalmasında çox
müsbət təsir edir. Safora antiseptik, antibakterial təsirə
malikdir, stafilakok, bağırsaq mikroblarını məhv edir.
Sarımsağın xroniki katar, kolit, enterit, hipertoniya,
ateroskleroz, kardioskleroz, diabet xəstəliklərinin müalicəsində
müsbət təsiri haqda məlumatlar var. O bakteriosid təsirə
malikdir, bakteriyaları məhv edir. Sarımsağın iyinə
görə onu bəziləri az yeyir, amma insanın
sağlamlığının qorunmasında çox
güclüdür. Sarımsağın şirəsi böyrək
daşı olan xəstələrin müalicəsində
istifadə olunur. Soğanı da ateraskleroz, hipertaniya xəstəlikləri
və soyuqdəymədə yemək sağlamlığa
müsbət təsir edir.
Alimlərimiz
tədqiqatlar aparıb izah edirlər ki, ailənin
sağlamlığı üçün bu nemətlərin hər
gün 50 % çiy halda istifadəsi sağlamlığı
qorumaq üçün vacibdir.
Ailələrdə
artıqlaması ilə xəmir xörəkləri,
şirniyyat, un məmulatları, toyuq, ət yeməkləri
üstünlük təşkil edir. Lakin ət yeməklərini
qəbul etdikdə qana daha çox zərərli şlaklar
daxil olur, bu göz, qan-damar sisteminə mənfi təsir edir, həm
də gələcəkdə skleroz, xərçəng xəstəliklərinin
olması riskini artırır. Ümumiyyətlə, ət
xörəklərini az və ancaq gündüz vaxtlarında
yemək məsləhətdir. Çox vaxt unudulur ki, göyərti,
meyvə, tərəvəz əsəb, göz sisteminin normal
inkişafı və fəaliyyəti üçün vacibdir.
Alimlərimiz
inkişafda olan nəslin beyin fəaliyyətini
yaxşılaşdırmaq, onların sağlamlığı
üçün bir sıra məhsulları - yoqurt,
yağlı dəniz balığı- lasos, yağsız ət,
toyuq, araxis yağı, yumurta, mərci, lobya, soya,
bişmiş qarğıdalı, kartof, əncir və bu kimi
mineral maddələrlə zəngin olan məhsullardan istifadə
etməyi məsləhət edir.
Omeqa-3
maddəsinin mənbəyi olan balıq min bir dərdin dərmanıdır,
o həftədə 2-3 dəfə menyuya daxil edilməlidir.
Böyük Britaniyanın Serviya Universitetinin alimləri
apardıqları tədqiqatların nəticəsinə əsaslanaraq
izah ediblər ki, həqiqətən yumurtada xolestrin çox
olsa da doymuş yağlar onları neytrallaşdırır.
Bundan əlavə yumurtada insana lazımlı mikroelementlər,
zülallar var, ona görə də yumurtanı hər gün
yemək olar.
Amma
insanın fiziki sağlamlığı,
gümrahlığı onun sağlam həyat tərzində
yaşamasından, gigiyena mədəniyyətindən, rasional
qidalanmasından çox asılıdır. Biz hər gün
görürük ki, gigiyenaya əhəmiyyət verməyənlər
küçədə gedərkən mobil telefonla
danışır, telefonda və havada olan mikrobları udur,
yaxud küçədən sağlamlığa zərər gətirən
şirin qazlı sular, piroşki, ponçik, saqqız, dönər,
rəngli şəkər, rəngli konfetlər,
partladılmış qarğıdalı və s. alırlar.
Şirin qazlı içkilər barədə əlavə etməliyəm
ki, bu içkilərdə qənd və qəndi əvəz
edən süni qənd, kimyəvi maddələr və qaz
vardır. Bunlar da sağlamlığa mənfi təsir edir və
susuzluğu azaltmır, çox içdikdə insanda
depressiya, həyəcanlıq, qəddarlıq yaradır.
Türk
professoru Karatay elmə əsaslanaraq qazlı, şəkərli
suların insan sağlamlığına ciddi təhlükə
törətməsini bəyan edib. Bu kimi içkiləri
istifadə edərək ilk 10 dəqiqə ərzində qana
10 çay qaşığı miqdarda şəkər daxil
olur, bu normal dozadan 100 dəfə artıqdır. Şəkərin
bir hissəsi qaraciyərə yığılır və piylənmə
başlayır, 40 dəqiqə ərzində qan təzyiqi
yüksəlir.
İnsan
həyatı üçün təhlükəli olsa da bu
cür yeməklərin sayı artır və reklam edilir.
Bunların qabağı hər bir vasitə ilə
alınmalıdır və valideynlər tərəfindən də
nəzarət artırılmalıdır.
Ton
(tunes) balığın tərkibində civə olması səbəbindən
o sinir sisteminə zərər vurur və ürək xəstəliklərinin
riskini artırır. Hamilə qadına, balaca uşaqlara bu
balığı yemək olmaz.
Amerika
Pediatriya Akademiyasının alimləri araşdıraraq bəzi
qida maddələrinin uşaq, yeniyetmə və gənclərin
sağlamlığına təhlükə gətirməsini
aşkar edib, onların adlarını açıqlayıblar.
Partladılmış qarğıdalı (popkorn) koloriliyinə
və tərkibində olan doymuş yağlara görə
sağlamlığa təhlükəlidir.
Qızardılmış kartofu çox yedikdə damarlarda kirəcləşmə,
yer fındığı, hot-doq, sendviçlər, hamburger,
cipsilər isə allergiya xəstəliyi yarada bilər.
Bu
cür yeməklərlə böyüyən nəslin həyatı
təhlükəli olsa da, onların sayı daim artır,
reklam olunur. Bunların qabağı hər vasitə ilə
alınmalıdır və valideynlər də nəzarət
etməlidir.
Müasir
dövrdə insanların can sağlığının
etibarlı mühafizəsi ümumdövlət əhəmiyyəti
kəsb edən aktual məsələdir, buna görə də
insan sağlam həyat tərzində yaşamağa səy etməlidir.
Sanitariya və gigiyena tələblərinin ciddi gözlənilmə
vərdişini görüb-götürməlidir. Bu
onların öz sağlamlığına köməkdir.
Sanitariya
mədəniyyəti olmayan yerdə ümumi mədəniyyətdən
söhbət gedə bilməz.
Faiqə YAQUBZADƏ
Ədalət.- 2011.- 26 aprel.- S. 5.