Naxçıvanda ilk kulinariya sərgisi
Naxçıvan
Dövlət Universitetində təsviri incəsənət
tarixi və nəzəriyyəsi ixtisaslaşması üzrə
I kurs magistrantı Səyyarə Sadıxovanın kulinariya incəsənəti
sərgisi təşkil olunmuşdu. Tədbiri giriş
sözü ilə açan NDU-nun magistratura bölməsinin
dekanı, tarix elmləri namizədi Elbrus İsayev magistrlərin
elmin, təhsilin müxtəlif sahələrində
qazandıqları uğurlardan, beynəlxalq elmi konfranslarda, sərgi
və yarışlarda Azərbaycanı layiqincə təmsil
etmələrindən danışdı.
Dekan
2007-ci ildən Azərbaycan Milli Kulinariya Assosiasiyasının
üzvü olan tələbə Səyyarə Sadıxova
haqqında məlumat verərək onun İstanbulda
keçirilən beynəlxalq kulinariya incəsənəti
festivalında gümüş medala layiq
görüldüyünü, beynəlxalq kulinariya günü
münasibətilə Azərbaycan Milli Kulinariya Assosiasiyası
tərəfindən xüsusi diplomla təltif olunduğunu,
universitetin ictimai işlərində də fəallıq
göstərdiyini qeyd etdi.
Sonra
Səyyarə Sadıxova çıxış edərək sərgi
haqqında ətraflı məlumat verdi, milli mətbəximizin
zənginliyindən və rəngarəngliyindən
danışdı. Kulinarist tələbə Azərbaycan mətbəxinin
dünyada layiqincə tanıdılmasına zəruri ehtiyac
duyulduğunu vurğuladı, İstanbulda keçirilən
beynəlxalq kulinariya incəsənəti festivalında mənfur
ermənilərin sahib çıxmaq istədikləri milli
xörəklərimizdən olan "Ordubad
dolması"nı təqdim etməsinin böyük maraq
doğurduğunu xatırlatdı. O, gələcəkdə
kulinariya tarixi ilə bağlı elmi tədqiqatlarını
davam etdirəcəyini söylədi, ilk fərdi sərgisinin
təşkili üçün universitet rəhbərliyinə
dərin minnətdarlığını bildirdi.
AMEA
Naxçıvan Bölməsinin Tarix, Etnoqrafiya və
Arxeologiya İnstitutunun direktor müavini, AMEA-nın müxbir
üzvü Nacı Qədir Qədirzadə
çıxışında qeyd etdi ki, Naxçıvan MR Ali
Məclisinin sədri Vasif Talıbovun 2009-cu ilin fevral ayında
"Naxçıvan Muxtar Resrublikasında xalq
yaradıcılığı günlərinin keçirilməsi"
haqqında imzaladığı sərəncam ilə
bağlı olaraq regionda xalq sənətinin müxtəlif sahələrinin
öyrənilməsinə və təbliğinə xüsusi
diqqət və qayğı göstərilməkdədir. Tarixçi
alim milli mətbəxin etnoqrafik mənşəyindən, qədimliyindən,
milli mədəniyyətin digər sahələri, xalq təbabəti
ilə əlaqələrindən bəhs etdi.
Rektor,
akademik İsa Həbibbəyli sərginin Naxçıvan MR-də,
Azərbaycan ali təhsil tarixində ilk kulinariya incəsənəti
sərgisi kimi əhəmiyyətindən danışdı. O,
xalqımızın milli varidatlarından olan kulinariyanın
müxtəlif təsviri və tətbiqi incəsənət
növlərini özündə təcəssüm etdirməsindən,
Azərbaycanın zəngin flora və faunasını, qida mədəniyyətini
təbliğ etməsindən söz açdı. Natiq magistr
tələbənin milli mətbəxin elmi tədqiqi ilə
bağlı araşdırmalarını yüksək qiymətləndirərək
ona yaradıcılıq uğurları arzuladı.
Sonda
sərgi ilə tanışlıq oldu. Tədbirdə Azərbaycan
mətbəxini özündə əks etdirən slayd
nümayiş etdirildi.
Mehriban Sultan
Azərbaycan müəllimi.-2009.-19 iyun.-S.5.