Arıçılıq ekoloji
durumu da yaxşılaşdırır
Tarixi mənbələr
göstərir ki, ölkəmizdə arıçılıq
hələ eramızın II-III minilliyində mövcud olub. Orta
əsrlərdə bal və mum yerli əhalinin
ehtiyaclarını ödəməklə yanaşı, ipək,
duz və s. məhsullarla birlikdə ixrac edilib. XIX əsrin əvvəllərində
isə Cənubi Qafqazda ən böyük
arıçılıq təsərrüfatları Quba, Gəncə,
Ordubad və Şirvan ərazisində olub. Bir zamanlar keyfiyyətli
Azərbaycan balı Praqada, Parisdə böyük şöhrət
tapıb. Tiflisin bazarlarında yüzlərlə pud bal və
mum satılıb.
- Bəs səmərəli
sahə olan arıçılıq indi nə vəziyyətdədir?
Azərbaycan
Arıçılıq İttifaqının sədr
müavini Elxan Ələkbərov ilk sualımıza belə
cavab verdi:
- Əvvəlcə onu
demək istərdim ki, respublikamız əlverişli relyef və
iqlim şəraitinə, zəngin bitki örtüyünə
malik olduğundan arıçılığı daha çox
inkişaf etdirmək mümkündür. İqtisadi cəhətdən
gəlirli, müalicəvi baxımdan xeyirli olmaqla
yanaşı, arıçılıq ətraf mühitin
ekoloji durumunun yaxşılaşdırılmasında da
böyük önəm daşıyır. Məşhur alim
Eynşteynin fikridir: sivilizasiyanın arılardan sonrakı
ömrü 5-6 ildir. Eləcə də bütün dünyada
bitkilərin qorunmasında, tozlandırılmasında
arıların rolu hədsizdir.
Məhz buna görədir ki, sivil dövlətlərdə bu sahəyə xüsusi diqqət yetirilir. Məsələn, mütəxəssislər hesablayırlar ki, Amerikada arılar qırılsa, kənd təsərrüfatı məhsulları istehsalı 47 faiz aşağı düşər. Amerikalılar badam bağlarına bir arı ailəsi yerləşdirməklə məhsuldarlığı xeyli artırırlar. Hətta arıçılar bundan 300-400 dollar icarə xərci də alırlar. Arıçılar İttifaqının əsas məqsədi də arıçıları birləşdirmək, təşkilatlandırmaq, mövcud problemlərini öyrənib həllinə çalışmaq, iqtisadiyyatımıza təkan olan arıçılığın inkişafını sürətləndirməkdir.
- Ölkəmizdə "Arıçılıq haqqında" qanun qəbul olunub. Bundan sonra görülən işlər barədə nə deyə bilərsiniz?
- Həmin qanun qəbul edildikdən sonra ölkədə arıçılıq sahəsinin marketinqi üçün addımlar atılmağa başlanıb. Arıçıların öz məhsullarını satması üçün heç bir məhdudiyyət qoyulmur və bu sahənin sahibkarlarına bəzi imtiyazlar verilib. Əvvəllər başqa yerlərdən bura arı gətirirdilər. Amma onun heç bir baytarlıq sanitariya sənədi olmurdu. Yaxud da başqa ölkələrdən gətirilən arılar bizim milli genefondu korlayırdı. İndi bunlar olmasın deyə, həmin qanun sənəd kimi əlimizdə əsasdır.
- Bir mütəxəssis kimi fikrinizi bilmək maraqlı olardı. Hansı çiçəklərdən daha təmiz bal əldə etmək olar?
- Azərbaycanın bitki örtüyü zəngindir. Təkcə İsmayıllıda 60-dan çox yüksək keyfiyyətli bal verən bitki var. Amma hərəsinin öz məxsusluğu var. Məsələn, bizdə "Gəzəngi balı" o qədər də bəyənilmir. Almaniyada isə o çox qiymətlidir. "Şabalıd balı"na Türkiyədə daha çox qiymət qoyulur. Bizdə əsasən dağ balına üstünlük verilir.
- Azərbaycan xaricə bal ixrac edir?
- Hələ ki yox. Amma çalışırıq ki, buna nail olaq.
- Arıçılıqda hansı ölkələrlə müqayisə oluna bilərik?
- Dünyada
arıçılıq üzrə Çin birinci yeri tutur. Amma Çin Avropaya bal sata
bilmir. Ən çox bal satan ölkə Türkiyədir. Orada
arıçılara elə kurslar keçirlər ki, istədiyin
məhsullar haqqında onlar alıcıya məlumat verə
bilirlər. Türkiyədə məhsuldarlıq da yüksəkdir.
Bizdə illik orta məhsuldarlıq 7-8 kiloqram, onlarda 14
kiloqramdır. Azərbaycan balının keyfiyyəti dünya
standartlarına cavab versə də, arıçıların
müəyyən məlumatsızlığı ucbatından
müxtəlif maneələr ortaya çıxır.
Lazımdır ki, qadağan olunmuş dərmanlardan istifadə
etməsinlər. Arılara müxtəlif antibiotiklər verirlər.
Balda qalıq saxlayanda qida vasitəsilə insanlara keçir.
Belə balın xeyrindən çox insan səhhətinə mənfi
təsiri olur.
- Balın təmizliyini necə
bilmək olar?
- İndi saxtakarlar elə püxtələşiblər ki, az qala hamını aldada bilirlər. Qabaqlar saxta balı aparıb laboratoriyada yoxlayanda arının ifraz etdiyi fermentdəki göstərici sıfır olurdu. Bununla da bilinirdi ki, həmin bal təmiz deyil. Bu gün isə onu istədikləri formaya qaldırırlar. Məsləhətdir ki, ancaq inandıqları arıçılardan bal alsınlar. Çünki ölkəmizə Rusiyadan, İrandan, Çindən ən aşağı səviyyəli bal gətirilir. Balın təmizliyini yalnız laboratoriya yolu ilə bilmək mümkündür. Bütün bu neqativ halların qarşısını almaq üçün arıçılıq cəmiyyətləri ilə əlaqə saxlayırıq. Azərbaycan balının əvvəlki tək şöhrət tapması üçün bir neçə plan üzərində işləyirik. İlk növbədə respublikamızda müxtəlif arıçılıq firmaları yaranmalıdır ki, məhsullar qablaşdırılmış şəkildə satışa buraxılsın. Onda heç kəs saxta bal sata bilməz.
Zəkurə QULİYEVA
Azərbaycan.- 2010.- 12 fevral.- S. 7.