Heyva
Təbiətin
möcüzəsi
Azərbaycan təbiətinin
dadlı və yeməli nemətlərindən biri də
heyvadır. Respublikamızın əksər rayonlarında
yetişən heyvanın həm meyvələrindən,
toxumundan, həm də yarpaqlarından şəfaverici vasitə
kimi istifadə edilir. Hələ qədim zamanlardan bu meyvənin
toxumlarından soyuqdəymələrdən baş verən tənəffüs
yollarının iltihabında, bronxitlərdə sinəyumşaldıcı,
iltihabı götürücü maddə kimi istifadə
edilir, eləcə də xroniki mədə-bağırsaq xəstəliklərini,
mədə xorasını, mədənin selikli qişasını
yumşaltmaq, yaranı sağaltmaq üçün qəbul
edilir.
Yetişmiş
heyvanın toxumundan, yarpaqlarından xalq təbabətində
çox qədimdən istifadə edilməsi bu meyvəni təbiətin
möcüzəli nemətinə çevririb. Səhiyyənin
o qədər də inkişaf etmədiyi dövrlərdə nənələrimiz
heyvanın yarpaqlarından, cavan budaqlarından çay dəmləyərək
ürək ağrısında sakitləşdirici və qan təzyiqini
azaldıcı vasitə kimi istifadə edərdilər. Hətta
heyvanın mürəbbəsi ürək zəifliyində
qüvvətverici vasitə kimi məsləhət
görülür.
Azərbaycanın
bir sıra bölgələrində heyva ağacının
gövdə və qol-budaqlarının qabıqlarını
qurudur, çay kimi dəmləyərək quru öskürəyi
kəsməyə qarşı içirlər. Cənub
bölgəsində yaşayan insanlar heyvanın toxumundan
"heyvarub" adlanan məhlul hazırlayıb soyuqdəymələrdə
əmələ gələn müxtəlif xəstəliklər
zamanı indi də istifadə edirlər. Heyva
ağacının yarpaqlarından hazırlanmış
çayı şirinləşdirib qarın
ağrıları, ishal, eləcə də qusma zamanı
uşaqlara içirirlər.
Şəfaverici
xüsusiyyətlərinə görə heyva farmakoloji cəhətdən
də araşdırılıb. "Azərbaycanın
müalicə əhəmiyyətli bitkiləri"
kitabında yazılıb: "Heyvanın meyvələrində
şəkər, sellüloza, pentazon, efir yağı, üzvi
turşular (alma, limon, çaxır turşuları) dəmir,
karotin, askorbin turşusu və s. vardır". Heyvanın iri
meyvələrinin qabığında enano-etil və
pelarqon-etil efirlərinin mövcudluğu onun ətirli
olmasını şərtləndirir. Hətta heyvanın
toxumlarında belə insan orqanizmi üçün lazım
olan qlükoza, selikli və zülal maddələri, şəkər,
qatran, ursol turşusu və s. vardır. Kliniki təcrübələr
nəticəsində öyrənilmişdir ki, heyvanın
qurudulmuş yarpaqlarından sulu dəmləmə və ekstrat
hazırlanaraq ürək-damar xəstəliklərində
istifadəsi əlverişlidir. Heyva yarpaqlarının dəmləməsi
bronxial astmada çox gözəl müalicəvi təsir
göstərir.
Heyva ilə əlaqədar
dini ədəbiyyatda da maraqlı fikirlər mövcuddur.
Oxuduqlarımızdan belə bəlli olur ki, hamilə qadın
uşağının sağlam olmasını istəyirsə,
dörd aydan başlayaraq heyva yeməlidir. Hətta hər səhər
yuxudan ayılarkən heyva iyləməyin özü də gələcək
anaların həm sağlamlığına, həm də
ovqatına müsbət təsir göstərir. İnanclara
görə, hamilə qadın yeddi gün heyva yeyərsə,
övladı gözəl olar.
İndi heyva
mövsümüdür. Bir azdan bu sarı "gözəlin"
ətri bazar piştaxtalarını bürüyəcək.
Qışa hazırlıq üçün ondan mürəbbə
bişirmək, cem və kompot hazırlamaq gərəkdir.
Heyvanın növündən asılı olaraq uşaqlar bəzən
onu çiy yeməyi xoşlamırlar. Bu səbəbdən də
bişmiş heyva daha ləzzətlidir. Xüsusilə də
onu quru şəkildə, yəni kabab kimi bişirib yemək
insana çox xeyirlidir. Çalışmaq lazımdır ki,
mürəbbə bişirərkən, yaxud da kompot
hazırlayarkən heyvanın qabığı soyulmasın.
Çünki onun qabığında insan orqanizmi
üçün lazım olan bir çox vitaminlər var. Eləcə
də toxumu atılmasın, qurudularaq saxlanılsın. Soyuqdəymə
zamanı dərman içməkdənsə, heyva toxumundan dəmlənmiş
çay içmək daha məsləhətdir.
Şifahi xalq ədəbiyyatında
da heyva insanın "dostu" adlandırılıb. Onu bəzən
də vəfanın, sədaqətin simvolu kimi işlədiblər:
"Bağında heyva olum, deməsinlər
ayrıyıq". "Heyvagülü" adlı qədim
Azərbaycan rəqsi var. Xalq mahnılarında da onun vəsfinə
rast gəlinir. Məsələn: "Meyvələrdən
üç meyvə var yeməli: biri alma, biri heyva, biri
nar"...
F,XƏLİLZADƏ
Azərbaycan.-2011.-25
sentyabr.-S.8.