Bakıda «İpək yolunun tamı: kulinariya, mədəniyyət
və turizm» mövzusunda konfrans keçirilmişdir
Sentyabrın 6-da Bakıda,
"Jumeirah Bilgah Beach Hotel"də Mədəniyyət və
Turizm Nazirliyi, Dünya Turizm Təşkilatı (DTT) və Azərbaycan
Turizm Assosiasiyası tərəfindən "İpək
yolunun tamı: Kulinariya, mədəniyyət və turizm"
mövzusunda beynəlxalq konfrans işə
başlamışdır.
AzərTAc xəbər verir ki, konfransda
DTT-nin baş katibi Taleb Rifai, quruma üzv dövlətlərin
milli turizm təşkilatlarının yüksək vəzifəli
şəxsləri, ekspertlər, həmçinin yerli və
xarici hökumət və qeyri-hökumət təşkilatlarının,
dünyanın aparıcı kütləvi informasiya vasitələrinin
nümayəndələri iştirak etmişlər.
Tədbir iştirakçıları əvvəlcə
hotelin foyesində turizm və kulinariyaya aid elmi kitab,
broşür və digər materiallarla tanış olmuş, əl
işlərindən ibarət sərgiyə baxmış və
Azərbaycanın müxtəlif bölgələrinə aid
şirniyyat növlərindən dadmışlar.
Tədbir qədim İpək yolu üzərində
yerləşən ölkələrin tarixi keçmişi və
müasir inkişafından bəhs edən videoçarxın
nümayişi ilə başlamışdır.
Konfransı giriş sözü ilə
açan mədəniyyət və turizm naziri Əbülfəs
Qarayev bildirmişdir ki, Azərbaycan
DTT-nin "İpək yolu" proqramının
üzvüdür. Əsrlər boyu tarixi İpək yolu Şərq
və Qərb arasında mədəniyyət, ideya, texnologiya və
insan mübadiləsində mühüm rol
oynamışdır. İyirmi səkkiz ölkənin üzv
olduğu "İpək yolu" proqramının məqsədi
birgə səylərlə İpək yolu boyunca turizmi
davamlı inkişaf etdirməkdən ibarətdir.
Nazir vurğulamışdır ki,
konfrans İpək yolu regionunun qida, kulinariya və mədəni
turizm potensialının diqqət mərkəzinə
çevrilməsinə imkan yaradacaqdır. Konfrans
iştirakçıları kulinariya turizmi ilə yaxından
tanış olacaq, İpək yolu ölkələrinin
kulinariya təcrübəsinə dair fikir mübadiləsi
aparmaq imkanı qazanacaqlar.
Azərbaycanda turizmin inkişafından
danışan nazir bildirmişdir ki, bu sahədə hər il
10-15 faiz artım müşahidə olunur. Bütün
bunların nəticəsidir ki, bu gün Azərbaycan
dünyada ən yüksək standartlara cavab verən müasir
hotellərin inşa olunduğu ölkələrdəndir.
Prezident İlham Əliyevin təşəbbüsü və dəstəyi
ilə bu istiqamətdə işlər uğurla davam etdirilir.
Bildirilmişdir ki, kulinariya turizminə tələbat
getdikcə artmaqdadır. Aparılmış tədqiqatlara əsasən
istehlakçılar bu gün daha çox özünəməxsusluğu
və təbii məhsul tərkibi ilə seçilən yerli
kulinariyadan istifadə etməyə üstünlük verirlər.
Azərbaycanın beynəlxalq tədbirlərə
yüksək səviyyədə ev sahibliyi etdiyini xatırladan
nazir demişdir ki, bu konfransda əldə olunacaq nəticələr
və təcrübə mübadiləsi gələn ilin
mayında Bakıda keçiriləcək II Ümumdünya Mədəniyyətlərarası
Dialoq Forumunun işinə töhfəsini verəcəkdir.
Bildirilmişdir ki, iki gün davam edəcək
konfrans çərçivəsində qonaqlar Azərbaycanın
bölgələrinə səfər edəcək, orada
yaşayan milli azlıqların mətbəxləri və
tarixi mədəni ənənələri ilə yaxından
tanış olacaqlar.
DTT-nin baş katibi Taleb Rifai belə bir
konfransın Bakıda keçirilməsini yüksək qiymətləndirmiş
və Azərbaycan Prezidenti İlham Əliyev tərəfindən
ölkədə turizmin inkişafına böyük diqqət
və qayğı göstərildiyini qeyd etmişdir.
Azərbaycanda üçüncü dəfədir
olduğunu deyən T.Rifai hər səfərində ölkəmizdə
nəzərəçarpacaq yeniliklərin və sürətli
inkişafın şahidi olduğunu
vurğulamışdır.
Konfransın işinə uğurlar
arzulayan qonaq turizmin inkişafına dair marketinq, təbliğat,
potensial quruculuq və insan qaynaqları, İpək yolu ölkələri
arasında viza rejiminin sadələşdirilməsi kimi təkliflərlə
çıxış etmişdir.
Taleb Rifai vurğulamışdır ki,
bu il bir milyarda qədər insan turist kimi dünyanın
müxtəlif yerlərinə səfər etmişdir.
Ümumilikdə 2012-ci il üzrə turizm 5,2 faiz
artmışdır. 2030-cu ilədək turist kimi səyahətə
çıxanların sayı 1,8 milyardı keçəcəkdir.
Daxili turizmin əhəmiyyətini qeyd edən qonaq bu sahənin
də inkişafda olduğunu diqqətə
çatdırmışdır.
Turizmin inkişafında kulinariyanın mühüm
rol oynadığını söyləyən baş katib
demişdir ki, bu sahənin ümumi çəkisində 30 faizədək
inkişaf ərzaq və digər qida məhsullarının
üzərinə düşür.
İranın vitse-prezidenti, İran Mədəni
İrs və Mədəniyyət Təşkilatının sədri
Seyid Həsən Musəvi konfransın əhəmiyyətindən
danışmış və tədbirin yüksək səviyyədə
təşkil olunduğunu bildirmişdir.
İran rəsmisi beynəlxalq turizmin
inkişafı istiqamətində mühüm layihələrin
reallaşdırılması, İpək Yolu Baş
Assambleyasının yaradılması, "İpək yolu
günü"nün təsis edilməsi və "İpək
yolu" atlasının hazırlanması təkliflərini səsləndirmişdir.
Konfrans işini "Qida və turizm:
qlobal meyillər və imkanlar", "İpək yolunun
kulinariya məkanlarının aparıcı şəbəkəsi
kimi qurulması" və "İnkişaf üçün
qida" mövzularında sessiyalarla davam etdirmişdir.
Tədbir çərçivəsində
"İpək yolu qlobal səyahət mediasında" və
"Rəqəmsal dövr: sosial media və səyahət"
adlı "dəyirmi masa"lar, həmçinin Azərbaycan,
Türkiyə, İtaliya və İspaniya mətbəxlərinin
təqdimatı və ustad dərsləri təşkil olunacaq,
Azərbaycanın və Gürcüstanın istehsalı olan
şərabların dequstasiyası keçiriləcəkdir.
Konfrans sentyabrın 7-də başa
çatacaqdır.
Azərbaycan.-2012.- 7 sentyabr.- S. 7.