Üzüm böyük sərvətdir
Gərək
qədrini bilək
Respublikamızda üzümçülüyün
inkişafında 2002-ci ildən başlayan
silsilə dövlət tədbirləri sayəsində
1990-cı illərlə müqayisədə çox
böyük irəliləyişlər
müşahidə olunur. Lakin
bu sahədə sistemli
surətdə daha böyük
tədbirlərin görülməsi vacibdir.
"2012-2020-ci illərdə Azərbaycan Respublikasında üzümçülüyün
inkişafına dair Dövlət
Proqramı" bu mənada xüsusi əhəmiyyətə malikdir. Proqramda üzümçülük və şərabçılığın
mövcud vəziyyəti ətraflı təhlil
edilmiş, onun inkişaf yolları çox
aydın göstərilmişdir.
Bəri başdan deyək ki, bu, çox mühüm bir sənəddir.
Respublikamız iki milyon
tondan çox məhsul
verəndə də bizdə üzümçülüyün
dərin elmi əsasları
olmamışdır. Ulu öndər dəfələrlə
qeyd etmişdir ki, üzümçülükdə elm istehsalatdan geri qalır. Fikrimizcə, bu
yeni dövlət proqramı ilk növbədə həmin kəsiri aradan qaldıracaqdır.
Sovet dönəmində üzümlüklərin
hamısında bir ölçüdə yol götürülürdü.
Mövcud dörd adda olan yolların fərqinə
varılmırdı, bu qayda
ilə torpaq
israfçılığına yol verilirdi. Şpaler
qurulmasında da müəyyən nöqsanlar var idi.
Torpağın relyefi və münbitlik dərəcəsi qədərincə
nəzərə alınmır, hər yerdə üç məftilli şaquli
şpaler qurulurdu.
İndi vəziyyət nisbətən nizama düşür. Fərəhli haldır ki, Gəncədə
"Şərab-2" SC-də, Göygöldəki
"Aqro-Azərinvest"də və şərab
kombinatında, Qəbələnin "Aspi-Aqro"
üzümçülük təsərrüfatında, Şəmkirin
"Şərq ulduzu" təsərrüfatında
üzümçülüyün daha mütərəqqi üsullarından
bacarıqla istifadə edirlər. Əvvəllər heç də mükəmməl təcrübəsi
olmayan Saatlı rayonundaki
"Bakı Şərab-2" zavodunun
hazırda qabaqcıl təcrübəyə malik
üzümlükləri var.
Dövlət
proqramında xüsusi vurğulanır ki, yeni üzümlüklərin
salınmasının əsas bazası ting
istehsalıdır. Halbuki, respublikada
üzüm tingi
istehsalı tamamilə dayanmışdı. İrimiqyaslı üzümçülük təsərrüfatları calaq tingi xaricdən - yəni Fransadan,
İtaliyadan, Türkiyədən, Gürcüstandan gətirir. Söz
yox ki, hər bir ölkə tingi öz sortlarından
hazırlayır. Elə buna görə də
yeni
üzümlüklərimiz fransızlaşır,
italyanlaşır, öz ata-baba
kökündən ayrı düşürdü.
Bu cür
halların qarşısının alınması məqsədilə
respublikamızda üzüm sortlarından
ibarət genofondu dəqiqləşdirmək
üçün ampeloqrafiya
komissiyasının yaradılması lazımdır. Bu halda itmiş
və itməkdə olan çox
qiymətli üzüm sortları aşkar edilərək bərpa oluna bilər. Bununla
yanaşı, öz kökü
üstündə calaq üzüm
tingi istehsal edən
dövlət və yaxud özəl təsərrüfatlarının,
tinglik emalatxanalarının təşkili
vacibdir.
Respublikanın əsas
üç regionunda-Gəncə və Gəncə
ətrafında, Qəbələdə və bir
də Cəlilabadda irimiqyaslı təsərrüfatlar tingə
olan tələbatı müəyyən qədər
ödəyə bilər. Calaq ting istehsalı məqsədilə fillokseraya davamlı calaqaltılardan ibarət
anaclığın təşkili çox
faydalı olardı.
Ölkəmizdə
üzümlüklərin becərilməsində bu gün əl əməyinə çox böyük ağırlıq düşür.
Halbuki,
Avropanın bir çox
ölkələrində üzüm kolunun quru budanması və
çırpının sahədən kənara
çıxarılması, cərgə aralarının becərilməsi,
yaşıl əməliyyata daxil olan iş növlərinin
bir qismi və məhsul
yığımı tamamilə mexanikləşdirilmişdir.
Uzun illərdir ki,
üzümçülükdə əl əməyini azaldan becərmə texnologiyası üzrə
təcrübələr aparırıq. Nəticədə bir fəhlə ən yaxşı halda ildə 8 hektara qədər
bağı becərə bilir. Halbuki, İspaniyada, Fransada və bəzi başqa
ölkələrdə elə becərmə texnologiyası mövcuddur ki, bir fəhlə sərbəst surətdə ildə
25-30 hektarın öhdəsindən gələ bilir.
Bəzən
biz qabaqcıl təcrübənin öyrənilməsinə,
qorunmasına və tətbiqinə qədərincə qiymət
vermirik. 1973-cü ildən bəri üzümlüyün ikinci
ilində hər hektardan 6-8 ton, 4-5-ci ilində isə 80-100 ton
məhsul alınması barədə mətbuat səhifələrində,
televiziya kanallarında və başqa
informasiya vasitələrində məlumatlar
verilmiş və yazılar dərc olunmuşdu. Oxucuların nəzərinə
çatdıraq ki, həmin üsulla işləyəndə üzümün potensial məhsuldarlığı
hektardan 1300 sentnerə
çatırdı.
Belə becərmə
texnologiyası intensiv və super-intensiv becərmə texnologiyası
adlandırıla bilər. Bu sistem zamanı torpaq
fonduna, əkin materialına, becərmə
işlərinə, suvarmaya, bitkiyə qulluq işlərinə, xəstəlik və
zərərvericilər üçün dərman
preparatlarının hazırlanmasına və onların
çilənməsinə çəkilən zəhmətə
və pul məsrəfinə 8-10 dəfə
qənaət olunur. Belə bir faydalı iş üsulu Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin, müvafiq universitet və institutların müzakirə
obyektinə çevrilə bilərdi. Təəssüf ki, bu gərəkli iş üsuluna hələlik
ciddi maraq duyulmur.
Tarix boyu
respublikamızda süfrə üzümü
sortları müvəffəqiyyətlə becərilmişdir,
ancaq heç vaxt, heç yerdə bu sahədə ixtisaslaşan
təsərrüfat olmamışdır. Ancaq
belə təsərrüfatlara böyük
ehtiyac duyulur. Burada üzüm konveyerinin təşkili mümkündür
və biz bunu
üzümçülükdə "şirin
konveyer" adlandırırıq.
Təəssüflə
qeyd etmək lazımdır ki, yanvar ayından sonra bazarlarda yerli üzüm
sortları görünmür, ancaq xaricdən gətirilən üzüm
satılır. "Şirin konveyer"in mexanizmi sadədir. Ultra-tez
yetişəndən ən gec yetişənə
qədər sortlardan üzüm
bağı təşkil olunur. Ultra-tez, tez və orta-tez yetişənlər
ayrı-ayrılıqda yığılıb ticarət şəbəkələrinə
göndərilir. Orta, orta-gec,
gec və ən gec
yetişənlər ayrı-ayrı saxlayıcılara qoyulur. "Şirin konveyer" prinsipi ilə
salınan üzümlükdə məhsul bilavasitə koldan dərilməklə azı beş ay müddətinə
yığmaq olar. Orta
gec, gec və ya ən gec yetişənləri
may ayına qədər qorumaq
mümkündür.
Üzümçülükdə
intensiv becərmə texnologiyası çox mühüm əhəmiyyət
kəsb edir, yəni üzümlük
intensiv sortlardan olsun, sort
qarışığına yol verilməsin,
üzümlük tez bara düşsün və
bol məhsul versin, əl
əməyinə ehtiyac azalsın və bir də ki, işlər
mexanikləşdirilsin.
Otuz ildən çoxdur
ki, biz bu
sahədə elmi araşdırmalarla məşğuluq
və müəyyən nəticələr əldə etmişik. Dünya
miqyasında, o cümlədən bizdə
üzümlüyün birinci
ilində kol üzərində heç bir əməliyyat
aparılmır. Bu məsələ demək olar ki, indi də belədir. İntensiv üzümlükdə bütün işlər intensivləşdirilir.
Şum altına lazımi qədər qida
maddələri verilir, şum
keyfiyyətlə aparılır, may
ayından etibarən kol üzərində
yaşıl əməliyyat həyata keçirilir
və birinci ilin sonunda kolda gələcək formanın əsası qoyulur. İkinci ildə bu kollar ilk
məhsulunu verir. Ənənəvi becərmə
texnologiyasında ilk məhsul üçüncü
ildə alınır. Üzümlüyün
4-5-ci illərində çox yüksək
məhsul götürülür. Bütün bu işlərin
fövqündə sort məsələsi
aparıcı mövqedə dayanır. Buna
görə də əkin üçün
sortun seçilməsi əsas şərtdir.
Üzümçülükdə
bizim aldığımız nəticələr,
yəni üzüm bitkisinin
ikinci ilində 60-80 sentner,
beşinci ilində 800-1000 sentner
məhsul götürülməsi adi məsələ
olmadığından onların reallığına da münasibət birmənalı deyildir. Ciddi
axtarışlar fonunda 2010-cu ildə daha bir inanılması
şübhə doğuran məsələ
baş verdi. Üzüm bitkisinin birinci ilində məhsul götürürük.
Bu məsələ bəzi adamlarda şübhə yaratsa
da təcrübə göstərdi ki, üzüm çubuğunun (zoğunun)
əkildiyi birinci ilində məhsul verməsi
tam mümkündür.
Üzümçülüyün məqsədyönlü
inkişafında genofondun əhəmiyyəti
danılmazdır. Sovetlər dönəmində
ayrı-ayrı rayonlarda üzüm
sortlarından ibarət kolleksiyalar mövcud idi və üzümçülüyün
inkişafında onların əhəmiyyəti heç də az deyildi.
Baxımsızlıq
üzündən bir sıra çox qiymətli üzüm
sortları sıradan çıxıb, yaxud
sıradan çıxmaq üzrədir. Bu
sortları toplayıb kolleksiya yaratmaq üçün ekspedisiya yaradılmalı və ora obyektiv, bacarıqlı
mütəxəssislər cəlb edilməlidir.
Daha bir məsələ.
Respublikada üzümçülüyü
yeni istiqamətdə inkişaf
etdirmək üçün səriştəli
mütəxəssislər, yeni istiqamətli
üzümçü kadrlar
hazırlamaq lazımdır. Yarandığı vaxtdan etibarən Azərbaycan Dövlət Aqrar Universiteti üzümçü mütəxəssislər
hazırlığı ilə məşğul olmuşdur, indi də bu iş davam
edir. Yaxşı
olar ki, bu universitetdə ayrıca üzümçülük
kafedrası yaradılsın. Yerlərdə
çalışan kadrların peşə
hazırlığı üçün
2004-cü ildən etibarən universitetimizdə ödənişli
üzümçülük məktəbi
fəaliyyət göstərirdi. Təhsil müddəti 6 ay idi. Burada
üzümçülük təsərrüfatlarından
göndərilən oğlan və
qızlar təhsil alırdılar. Bu işin bərpası, zənnimcə, vacibdir və ümumən universitetimizin
nəzdində peşə məktəbini də
formalaşdırmaq mümkündür.
Hazırda aqronomluq fakültəsində üzümçülük
ixtisası üzrə 6-7 tələbə təhsil alır. Onların da üzümçülük
təsərrüfatlarına getmələri naməlumdur. Üzümçülüyü güclü inkişaf etmiş ölkələrin institutlarına mübadilə yolu ilə tələbə göndərmək
işin xeyrinə olardı. Fransa, İtaliya, İspaniya, Almaniya, Moldova və Türkiyə kimi
ölkələrə uzunmüddətli ezamiyyətlərlə
üzümçü mütəxəssislərin
sayını və sanbalını artırmaq mümkündür.
Üzüm Azərbaycan kəndinin ən sərfəli
təsərrüfat sahəsidir. Onun sistemli
surətdə inkişaf
etdirilməsi vacibdir. Heç şübhə yoxdur ki, "2012-2020-ci illərdə
Azərbaycan Respublikasında
üzümçülüyün inkişafına dair Dövlət Proqramı"
bu sahədə işlərin günün
tələbləri səviyyəsinə
qaldırılmasına güclü
təkan verəcəkdir.
Famil ŞƏRİFOV,
Azərbaycan Dövlət Aqrar
Universitetinin kafedra müdiri,
professor, əməkdar müəllim
Azərbaycan.-2012.-6
yanvar.-S.6.