BAL min dərdin
birinci dərmanıdır
Sağlamlığı
və gözəlliyi qorumaq üçün arının nəinki
balından, hətta zəhərindən də istifadə etmək
faydalıdır
Bizə bal təklif
olunanda çox nadir hallarda etiraz edirik, çünki əksəriyyətimiz
onun faydalı və müalicəvi əhəmiyyətini bilirik.
Qədim zamanlarda əczaxanalarda
balı dərman kimi satırdilar. Yazılan "resept"lərdə
balın tərkibində müalicəvi otlar da göstərilirdi.
Bu qədim "resept"lər min illər müdriklər tərəfindən
istifadə olunaraq, tibbi ədəbiyyatlarda öz yerini
tapmışdır.
Bal ilə xroniki xəstəlikləri,
ümumi yorğunluğu, zəifləmiş orqanizmi müalicə
edirdilər. Tarixi məlumatlarda göstərilir ki, müharibə
zamanlarında yaraların üstünə bal ilə
sarğı qoyurdular. Çünki onda yaralar fəsadsız, çapıqsız
sağalırdı.
Bu gün, farmokologiyanın
çiçəklənən bir dövründə də
arı məhsullarından kifayət qədər və
artıqlaması ilə istifadə edilir. Həkimlər xəstələrə
ev şəraitində müalicədə bal və digər
arı məhsullarını məsləhət görürlər.Təəssüflər
olsun ki, eyni zamanda insanlara balın allergik olduğunu deyərək
səhv məlumat da verilir. Təcrübə
göstərir ki, təmiz, keyfiyyətli arı məhsullarından
allergiyalar çox nadir hallarda olur. Həkim apiterapevtlər bəzi
xəstəliklərin müalicəsində arısancma və arı məhsullarından
istifadə edirlər. Lakin onu deməyə borcluyuq ki, bu məhsullardan
düzgün istifadə etmək lazımdır. Müqəddəs
dini kitablarda da arı və onun məhsullarının dəyərindən
məlumat verilir.
Arı məhsulları haqqında çoxsaylı ədəbiyyat var ki, bunlardan faydalanmaq mümkündür. Maraqlıdır, arı - sehrli biolaboratoriya bizə nə verir, o, öz pətəyinə nə gətirir? Pətəkdə olan bu məhsullar insana nə üçün xeyirlidir və bu gün onlar nə qədər aktualdır?
Arı məhsulları bunlardır: bal, bərəmum, çiçək tozu, güləm, arı südü, arı zəhəri, mum, arı güvəsi, arı ölüsü, erkək arı sürfəsi...
Arı məhsulu
dedikdə, təbii ki, insanlarda
ilk yada düşən
ancaq bal olur. Arı pətəyində olan
məhsulların bir neçəsini
tanısaq da, bəziləri haqqında məlumatımız,
ümumiyyətlə, kifayət qədər deyil.
Əlbəttə, arının hər bir
məhsulu özü-özlüyündə güclü
müalicəvi əhəmiyyətə malikdir.
Qədim zamanlarda əzilmiş və
sıxılmış baldan istifadə
edirmişlər. Çünki bu balın tərkibində bütün
komponentlər olurdu. Ona görə də həmin bal "min bir dərdin dərmanı" adlanırdı.
Elmdə belə bir termin var
(sinergizm effekti - bu 1+1> 2) yəni 2 qüvvətli faktorun birləşməsi 3-cü quvvətli
faktorun yaranmasına səbəb olur.
Balın tərkibində
olan bütün məhsulların qısa xarakteristikasını verməli
olsaq, qeyd etməliyik ki, o, ilk növbədə qiymətli
karbohidratdır, əsası
ağız boşluğunda
asan sorulan fruktozadır. Bütün
orqanizmi qidalandırmaq,
bərpa etmək, tonuslandırmaq keyfiyyətinə
(gücünə) malikdir.
Bal insan orqanizminə enerji verən ideal qida məhsuludur və xüsusi olaraq yeni doğulmuş
körpələr üçün
çox lazımlıdır. Ona görə ki, onların çəkilərini
artırır, körpələr
az xəstələnir,
yaxşı inkişaf etməsinə kömək edir. Ahıl yaşlı insanlar üçün də çox qiymətli bir qidadır. Yaşlı insanlarda mədə-bağırsaq
sistemi tədricən zəifləyir və orqanizm əvvəllər asanlıqla öhdəsindən
gələ bildiyi işi artıq görə bilmir. Tibbi təcrübəyə
əsasən, mədə-bağırsaq
sisteminin normal işi üçün 1500-ə yaxın
ferment lazımdır. Adi
gündəlik rasionda
qida ilə 800-900
ferment almaq olar, lakin təkcə balın ("qədim bal"da) tərkibində
1200 ferment var. Məhz buna
görə bal mədə-bağırsaq
üçün ən
yaxşı vasitədir.
Balı hər gün istifadə etmək lazımdır. Təcrübi olaraq balı bütün qida məhsulları ilə istifadə etmək olar. Bal orqanizmin enerji çatışmazlığında, xroniki yorğunluğunda, stasionar müalicədən
sonra orqanizmin bərpasında istifadə
olunur, eyni zamanda o, orqanizmi toksinlərdən azad edir. Bal təkcə dadlı deyil, həm də sağlamlıq, cavanlıq,
uzunömürlülük deməkdir. Bal ən asan həzm
olunan bir qida məhsuludur.
Çiçək tozcuğu
- balanslaşdırılmış polivitamin superkompleksidir, tərkibində 400-dən çox
vacib qidalı komponent var. Dünyada elə laboratoriya yoxdur ki, bu
qədər lazımlı
birləşmələri bir
qidada toplasın. Ən mürəkkəb polivitaminlərin tərkibində
10-15 kompleks birləşməsi
var və bundan artıq olarsa, mexanizmdə dəyişikliklər baş
verər. Xalq arasında çiçək
tozuna "əlaçı
məhsulu" da deyilir. Bunu müntəzəm
qəbul edən şagirdlərdə zehni,
yaddaşı, məntiqi
yaxşılaşdırır.
Qəbul etmək
üçün bir çay qaşığı
çiçək tozu
günə bəs edir. Çiçək tozu bütün yaş dövrləri üçün unikal
vitamin kompleksidir .
Güləm (Polen) -
arılar pətəkdə
çiçək tozunu
balla qarışdırır
və xüsusi vəzlərində
hasil olunmuş fermentlər əlavə edərək, onu şanılarda döyəcləyərək
ora doldururlar ki, burada da
tədricən yeni, tamamilə çox qiymətli məhsula - tozcuq güləmə çevrilir. Güləmin
tərkibində külli
miqdarda fermentlər, o
cümlədən əvəzolunmaz
amin turşularının
spektorları vardır
ki, bunlar da canlılar üçün əsas
"tikinti materialı"dır.
Güləmi reproduktiv
sistemdə bir çox pozuntuları keyfiyyətli surətdə
aradan galdıraraq bərpa etdiyi üçün onu, həmçinin "uşaq
doğma" məhsulu
da adlandırırlar.
Bərəmum - güclü
təbii antibiotikdir, potogen mikrofloranı məhv edir. Bu dövrdə mikrob və virus əleyhinə bundan qiymətli başqa bir vasitə tapmaq çətindir. Bərəmum
viruslardan vərəm
çöplərinə, salmonelioza
və s. müqavimət
göstərə bilir.
Bununla bərabər, bağırsağa lazım
olan mikrofloranı da saxlayır.
Arı südü
- təbiətin daha bir möcüzəsi. Pətəkdə bütün
arılar 1,5-4 ay yaşayır.
Ancaq pətəyin ana arısı arı südü ilə qidalanaraq 5-6 il ömür sürür. Çox maraqlıdır ki, hər hansı sürfəni arı südü ilə qidalandırsalar o, ana arıya çevrilir. Deməli, həqiqətən,
arı südü hüceyrələrin ömrünü
uzadır, genetik pozulmaları aradan qaldırır, hansı ki, bunlar bədəndə
şiş və daha ciddi xəstəliklər
əmələ gətirir.
Arı zəhəri
- Kimsə deyə bilməz ki, həyatında bircə dəfə də olsa, onu arı
sancmayıb, yaxud arısancması ilə qarşılaşmayıb. Arı
zəhəri qanı duruldaraq endokrin sistemin işini yaxşılaşdırır. Arı
zəhəri arı südü ilə birgə, radikulitdə, revmatik ağrılarda, sinir sisteminin bərpasında lazim olan məhsullardır.
Mum - baxmayaraq
ki, mum qida məhsulu sayılmır, lakin bütün arı məhsulları kimi, o da lazımlı
maddələrlə zənqindir, çeynənilərək udmaq
olar. Mum ərimir və orqanizm tərəfindən mənimsənilir,
ancaq mədə-bağırsaq
sistemindən keçərək toksinləri özünə çəkib
orqanizimdən xaric edə bilir.
Arı güvəsi
- tərkibində qiymətli
fermentlər var. Unikal
bir ferment var ki, o da çerrazadır.
Çerraza ən mürəkkəb yağları
parçalayır. Orqanizmdə
yaranan bu mürəkkəb yağlar
çox ciddi xəstəliklərin əsasını
qoyur və tez qocaldır. Yaşla bağlı olaraq bu fermentlər
orqanizmdə kəskin
şəkildə azalır, hansı ki, onları gündəlik qidaya əlavə etmək lazımdır.
Arı ölüsü
- arının xitin örtüyündə çox
qiymətli polimerlər
var ki, bu,
öncə tanıdığımız
xitozanlardan fərqlənir.
Arı xitozanı orqanizmdə daha keyfiyyətli işləyir.
Bu sorben orqanizmi zəhərləyən toksinlərdən,
radiasiyadan təmizləyə
bilir. Belə ki, başqa cür təmizləmə
yolu ilə bunu xaric etmək
olmur. Arı ölüsü çox güclü immunokorrektordur,
streslərdə, yorğunluqda
istifadə edilir. Xalq təbabətində prostat vəzinin müalicəsində əsas
və vacib vasitələrdən sayılır.
Erkək arı sürfələri (trutnevoye
moloçko) - bu məhsulu erkək arı mayalarından alırlar - tərkib xüsusiyyətlərinə görə,
arı südünün
xüsusiyyətlərinə yaxındır, ancaq endokrin sisteminə yönəmlidir. Bu, klimaks
dövrü, cinsi zəifləmə, prostat və 40 yaşından sonrakı klimakterik dövr üçün əvəzolunmaz bir məhsuldur.
Təbiət hərdən elə möcüzələr yaradır
ki, elm nəinki onun oxşarını yaratmaq, bunun quruluşunu və necə işləməsini
icad etmək iqtidarında deyil. Sağlamlığımızı və gözəlliyimizi
qorumaq üçün
arının nəinki
balından, onun zəhərindən də
istifadə etməliyik.
Sevinc
AĞAYEVA,
"AS" Api mərkəzinin
apidietoloqu
Azərbaycan.-2013.- 8 dekabr.- S.7.