AZƏRBAYCANDA CAMIŞÇILIQ:
mövcud vəziyyət,
problemlər və vəzifələr
Avropa ölkələrində
“qara mirvari” adlandırılan camışların sayı
respublikada ildən-ilə azalır, bu sahədə təxirəsalınmaz
tədbirlər görülməlidir
Azərbaycanda camışçılığın tarixi uzaq keçmişlərə gedib çıxır. Ölkəmizin təbii iqlim şəraiti heyvandarlığın bu sahəsinin intensiv inkişafı üçün olduqca münasibdir. Vaxtilə Kür qıraqları, Araz vadiləri, Qazax-Qarabağ düzləri camışçılığın məskəni idi. Digər heyvan növləri ilə müqayisədə camışlar ən az əhliləşdirilmişdir. Camışçılıq xalqımızın ərzaq məhsulları ilə təmin olunmasında həmişə mühüm rol oynamışdır. Nadir və qeyri-adi sayılan bu heyvanlar yemə az tələbkardır, hətta keyfiyyətsiz yemləri də yeyirlər. “Camışa qamış ver, ət və süd al” kəlamı əbəs yerə deyilməmişdir. Qaba yemləri yaxşı həzm edir, mədə-bağırsaqda sellüloza yaxşı parçalanır. Qaba yemləri çox yedikləri üçün mədə-bağırsaqları iri və inkişaflı olur. Qüvvəli yemlərin çatışmadığı vaxtlarda da qaba yemlərin hesabına məhsulvermə potensialını itirmirlər. Buna görə də Azərbaycan xalqı, xüsusilə kəndlilər camışın qədrini bilmiş, qoruyub saxlamış, nəsildən-nəslə verərək inkişaf etdirmişlər.
Camışlar qara rəngdə olduqları üçün günəş şüaları onlara ciddi təsir göstərir, bədənini çox qızdırır. Bu heyvanlar isti günlərdə nohurlarda, bataqlıq yerlərdə, durğun sularda, gölməçələrdə, yaxud çaylarda yatmağı sevirlər. Suda olduqda camışın ancaq başı kənarda qalır, bu da onun suda yaşamaq adəti ilə əlaqədardır. İqlimi quru və isti yerlərdə camışlar gündə bir neçə dəfə, xüsusən sağımdan qabaq çimizdirildikdə dincəlirlər. Camışların dərisi günəşdən gələn radioaktiv şüaları udur və özü bu şüalardan xəstələnmir. Rənglərinə və buynuzlarına görə camışlar birtipli heyvan kimi görünür. Çamışların bir rəngdə olduğu, onlarda cütləşmənin mövsümi xarakter daşıdığı da qeyd olunmalıdır.
Çox
nadir hallarda ağ rəngli camışlar
doğulur. Belə heyvanlara “albinos”
camışlar deyilir. Bu cür
camışlar ancaq gecə görürlər. Albinos camışlar çox yaşamır və
nəsil vermirlər.
Cənubi Qafqazda olan camışların 70 faizi Azərbaycanda
saxlanılır. Gürcüstanda və Ermənistanda az
miqdarda camış vardır. Buna baxmayaraq, sovet
dövründə camışların hamısını
müstəqil cins kimi qəbul edərək, bu heyvanları
“Qafqaz camış cinsi” adlandırmışlar. Camışların çox hissəsinin
respublikamızda olduğunu nəzərə alaraq Azərbaycan
alimləri ədaləti bərpa etmiş, Cənubi Qafqazda
olan bütün camışları “Azərbaycan camış
cinsi” adlandırmışlar.
XVIII-XIX əsrlərdə Azərbaycanda camışdan
sağmal heyvan kimi istifadə edilir və yerli qaramala nisbətən
daha çox sayda bəslənilirdi.
Alimlər və mütəxəssislər indiki mərhələdə
camışçılığı başlıca olaraq ət
istehsalı üçün inkişaf etdirməyi məqsədəuyğun
hesab edirlər. Camışların bordaqda kökəldilməsinə
üstünlük verilməlidir. Erkək
camışlara gündə 8-10 kq yüksək keyfiyyətli
quru yonca otu və 3 kq arpa yarması verməklə 800-900 qram
çəki artımı almaq mümkündür.
Balaq ətinin kiloqramının 8 manata satılması
bir daha onu göstərir ki, camış ətinə tələbat
gündən-günə çoxalır. Bu tələbatı
daha dolğun ödəmək üçün
camışların kökəldilməsi ilə məşğul
olan ixtisaslaşdırılmış fermer təsərrüfatlarının
yaradılması artıq zərurətə
çevrilmişdir. Camışlardan əlavə
ət məhsulları da alınır. Orta köklükdə
olan camışlarda diri çəkinin 0,5 faizini dil, 0,86
faizini piylə birlikdə böyrək, 0,25 faizini beyin, 4,34
faizini içalat, 1,12 faizini baş əti, 5,2 faizini işgənbə
və torcuq təşkil edir.
Təzə camış südü çox ləziz
olur.
Camışlar inəklərə nisbətən az süd verirlər. Gündə
sağmal camışlardan 3-4 kq süd sağılır.
Azərbaycanda camış südündən
yerli əhalinin çox sevdiyi əla keyfiyyətli qatıq və
süzmə, əvəzsiz qaymaq, ayranından dadlı şor
alınır. Camış
qatığı inək və qoyun qatığından
qatı, dadlı, yağlı və qiymətli hesab olunur.
Camış qatığının və
ayranının yayda profilaktik əhəmiyyəti vardır.
Hindistanda olanlar, yəqin ki, “koa” deyilən
xüsusi qatı süddən dadmışlar. Dövlət
səviyyəsində ən yüksək ali
qonaqların süfrəsinə koa qoyulur. Bu
içkinin dadı onu içənlərin damağından
getmir.
Qaramaldan
fərqli olaraq, camış südünün tərkibində
yağ faizi çox yüksək olur. Orta
hesabla camış südünün
yağlılığı 8,16, çox
vaxt 6-12 faiz arasında olur. Camış südündə yağ faizi sağım dövrünün
3-cü ayından başlayaraq çox qalxır. Azərbaycanda
camış südünün standart
yağlılığı orta hesabla 7,6,
inək südünününki isə 3,2 faiz qəbul
edilmişdir. Çox nadir hallarda olsa da, bəzi təsərrüfatlarda
südündə yağ faizi daha çox
olan camışlara təsadüf olunur. Keçən
əsrin 60-cı illərində Şəki rayonundakı
“Daşüz” camışçılıq təsərrüfatında
“Bülbül” ləqəbli camışın südündə
yağlılıq səviyyəsi 14 faiz idi. Bu camış barədə
camışçılıqla məşğul olan ölkələrə
geniş məlumat göndərilmişdi. İnək
südünün 22-24 kiloqramından 1 kq yağ
alındığı halda, bu qədər yağ 11-12 kq
camış südündən əmələ gəlir. Camışlar 300 günlük sağım
dövründə yemləmə və saxlama şəraitindən
asılı olaraq 700-1500 kq və daha çox süd verirlər
ki, bu da inək südü hesabı ilə 1500-3000 kiloqrama bərabərdir.
Damazlıq işlərinin indiki yeni
dövründə Azərbaycan camışlarının 2000-3000
kq süd verməyə qabil olduqları müəyyən
edilmişdir. İnək südünə
çevirdikdə, bu, 4000-6000 kq süd deməkdir. Beləliklə,
camışları az südlü hesab etmək
olmaz. Təcrübələr göstərir ki,
camışlar istədikləri qədər su içdikdə
süd məhsulunu ilk gündən 8-10 faiz artırırlar.
Camış südündən keyfiyyətli pendir istehsal
olunur. Bu zaman
camış südündə yağın miqdarı çox
olduğuna görə pendir emalında əvvəlcə
südün üzü alınaraq, az
yağlı (3 faizli) normal hala gətirilir. Beləliklə,
camış südünün eyni vahidindən həm yağ, həm də normal
yağlılığı olan pendir hazırlanır ki, bu da
son dərəcə mənfəətlidir.
Camışlarda
südün tərkibini inəklərinki ilə müqayisə
etdikdə kobalt, mis, dəmir və s. mikroelementlərin 2-3 dəfə
artıq olduğu müəyyən edilmişdir. Camış südü kalsium oksid və fosforlu
anhidrid ilə zəngindir. 1 litr
camış südündə 12-18 mq C vitamini vardır. Camışlarda südün kaloriliyi yüksəkdir.
Bu, südün tərkibindəki yağın
keyfiyyətindən asılıdır. Camış
südündə yağın kaloriliyi 672-yə bərabərdir.
Azərbaycanda
camış südündən və qatığından yağ istehsal olunur. Yerli üsul ilə nehrə
çalxalamaqla hər 100 kq camış südündən
orta hesabla 20,2 kq, inək südündən
isə 15,3 kq şor alınır. Bu,
camış və inək südünün tərkibində
olan quru maddənin miqdarı ilə əlaqədardır.
Misir Ərəb Respublikasında olarkən
camışçılıqla ətraflı maraqlandıq. Burada ana
camışların diri çəkisi 600-700 kiloqramdan
artıq olur. Misirdə camış südündən
“qi” deyilən yağ hazırlanır.
İsti iqlim şəraitində bu yağ
istifadə üçün uzun müddət saxlana bilər,
inək südündən hazırlanmış qiyə nisbətən
o, baha qiymətə satılır, dadı və
qidalılığına görə də yüksəkdir.
Duzlanmış adi inək südündən
alınmış yağı soyuducuda 3-4 gün saxlamaq
mümkün olduğu halda, camış yağını 20
gün saxlamaq mümkündür. Duzlandıqda isə
camış yağını 5 dərəcə istilik şəraitində
2 ay saxlamaq təhlükəsiz hesab olunur. Azərbaycan
alimləri camış südündən holland pendiri almaq
üçün texnologiya işləyib
hazırlamışlar.
İtaliyada və Siciliyada camış südündən
çox məşhur masarella pendiri hazırlanır. Bu növ
pendirin 1 kiloqramı İtaliyada baha satılır.
Cənubi
Azərbaycandan gəlmiş iş adamı Paolo Pərviz
Sabirabad rayonunun Qalağayın kəndində
ixtisaslaşmış nümunəvi iri
camışçılıq təsərrüfatı
yaratmışdır. Burada 300 başdan çox
camış saxlanılır. Bu təsərrüfatın
yaradılmasında Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi fəal
iştirak etmişdir. Tövlələrdə
rekonstruksiya işləri aparılmış, bir çox
ağır işlər mexanikləşdirilmişdir.
Respublikanın 12 rayonunun ailə-kəndli və ev təsərrüfatlarından camışlar
satın alınıb buraya gətirilmiş, yaxşı yem
bazası yaradılmışdır. Heyvanlar
süni yolla mayalandırılır.
Bakı şəhərinin Dərnəgül qəsəbəsində
İtaliyanın “Ital formac” şirkətinin köməyi ilə
masarella pendiri istehsal edən zavod işə
salınmışdır. İlk zamanlar burada
gündə 1500 kq camış südü emal olunub pendir
istehsal edilirdi. Respublikaya gələn
qonaqlarda xüsusilə Azərbaycanda İtaliya
texnologiyasından istifadə edilməklə masarella pendirinin
istehsal olunması yüksək təəssürat və
böyük maraq yaradırdı.
Emalçılar dəfələrlə müraciət
edərək, masarella pendirinin hazırlanması
texnologiyası barədə məlumat verilməsini xahiş
edirlər. Bunu nəzərə alaraq pendirin hazırlanması
texnologiyası barədə qısa məlumat verməyi
lazım bildik.
Üzlü
camış südü 40 dərəcəyədək
qızdırılır, sonra hər 100 litrə lazımi qədər
tünd qursaq mayası ilə
qarışdırılmış 1-2 litr miqdarında turş
zərdab əlavə edilir ki, süd 30 dəqiqədə
laxtalansın. Bundan sonra laxtalanmış pendir
kütləsi lira deyilən alətlə xırdalanır.
Pendir kütləsi qabın dibinə çökdükdən
15 dəqiqə sonra zərdabı süzüb kütləsini
qarışdıra-qarışdıra bir neçə litr 40
dərəcə istilikdə köhnəlmiş zərdab əlavə
edilir və yayda 3-4 saat, qışda isə 5-8 saat saxlanıb
fermentləşməyə qoyulur. Bir müddətdən
sonra suya salınmış pendir parçasını əl ilə
dartdıqda uzanırsa, fermentləşməni bitmiş hesab
etmək olar. Bundan sonra pendir kütləsi
4-6 santimetrlik xırda parçalara bölünür və
soyuq su altında başı yumru ağacla
qarışdırılır ki, xəmirə bənzər
yapışqanlı kütlə alınsın. Bundan sonra həmin xəmirdən əl ilə yumruq
boyda pendirlər düzəldib, dərhal duzlu suya salınır.
Pendir duzlu suda 1-2 gün qaldıqdan sonra yeyilməyə
hazır hesab olunur. Masarella pendiri yumru,
nazik və parlaq pərdəli, çox lətif və
dadlı olur. Hər 100 litr süddən 20
kq pendir alınır.
Camış südündən kazein də almaq
mümkündür. Kazein çıxarı inək südünə
nisbətən 20 faiz artıq olur. Azərbaycanda
kazeinin günəş altında qurudulması olduqca səmərəlidir.
Günəş şüaları onun rəngini
ağardır.
Əgər camış südündə yağın
miqdarını artırmaq istəyiriksə, camışlar
balaqsız sağılmalıdır. Lakin Azərbaycanda
balaqları bir qayda olaraq camışları əmizdirməklə
sağırlar. Şəki rayonundakı
“Daşüz” camışçılıq müəssisəsində
balaqsız sağılmağın və balağı anadan
ayrı, yəni vedrədə süd içirməklə bəsləməyin
mümkün olduğu müəyyən edilmişdir. Bəzən balaqsız sağılmağa yol verməyən
camışları birinci gün balasını iyləməyə
və yalamağa buraxır, sonralar isə yalnız
sağım vaxtı balasını qarşısında
bağlamaqla, əmizdirmədən heyvanı sağırlar.
Camışlar bu qaydaya öyrəşir və
südlərini tamam verirlər. Bir
neçə gündən sonra balağı anasının
yanında bağlamağa ehtiyac qalmır. Hələ
1971-ci ildə “Daşüz” camışçılıq
müəssisəsində camışlar maşınla
sağılırdı. Bu təsərrüfat
öz nailiyyətlərinə görə Ümumittifaq Xalq Təsərrüfatı
Nailiyyətləri Sərgisinin qızıl medalını
almışdı. Bu müəssisənin
sağıcısı, o vaxtlar Azərbaycan SSR Ali Sovetinin
deputatı olan Zümrüd Namazova camışların
maşınla sağılması üzrə keçirilən
ümumittifaq yarışının qalibi olmuşdu. Bu fədakar qız o vaxtlar hər camışdan 1647
kq süd sağaraq respublikada birinci yerə
çıxmışdı.
Kobud görünsələr də, çox həssas
heyvan olan camışlar bəzən südünü “gizlədir”. Xüsusilə
sağıcılara öyrəşmiş camışlar onlar
dəyişərkən südünü saxlayır və
onları sağmaq çətinləşir.
Camışların
orta sağım dövrü, inəklərdən fərqli
olaraq, 8,8 ay çəkir. Lakin
mart-aprel aylarında doğan camışlarda sağım
dövrü 10 ay davam edir. Camışlar
arasında elələri olur ki, bir doğumda 2 ilə kimi
sağılır. 8-9 yaşdan sonra qocalma
ilə əlaqədar süd məhsuldarlığı
azalır.
İnəklərdən fərqli olaraq, camışlar
24-36 aylıqda cütləşməyə buraxılır və
36-48 aylıqda doğurlar. İnəklər isə
14-18 aylıqda diri çəkiləri 300 kiloqrama
çatdırıldıqdan sonra cütləşdirilir və
23-27 aylıqda doğurlar. Camışları
təsərrüfatda 20-21 yaşınadək saxlamaq
mümkündür.
Camış
kəlləri törədici buğalara nisbətən az toxum
verirlər - 3,2 kub sm. Boğazlıq
dövrü inəklərdə 9 ay, camışlarda 10 ay
çəkir. İldə bir bala almaq
üçün camışlar 2 ay müddətində
mayalandırılmalıdır.
Camışların səmərəli yemləndirilməsi
ilk növbədə onların zülala və fosfora olan
ehtiyacının təmin edilməsinə əsasən müəyyənləşdirilir. Camışlar
zülal maddəsini inəklərə nisbətən
yaxşı istifadə edirlər. Orta hesabla 7,5 faiz
yağı, 4,05 faiz zülalı və 5 faiz süd şəkəri
(laktozası) olan südün hər kiloqramına orta hesabla
0,67 kq yem vahidi nəzərdə tutulur. İnəklərdə
bu göstərici 0,5 kq yem vahididir. Südün hər kiloqramı üçün
yağlılığından asılı olaraq 3-4 q fosfor və
4 q kalsium nəzərdə tutulmalıdır. Lakin inək
südünün hər kiloqramı üçün adətən
3,2 q fosfor və 4 q kalsium verilir.
Camışların jımıx və çiyid
qabığı ilə ardıcıl və birtərəfli
yemləndirilməsi yolverilməzdir. Jımıxın tərkibində
qossipol zəhəri olduğuna görə camışlara
gündə 3,5 kiloqramdan artıq verdikdə
heyvanlarda zəhərlənmə bas verir. Odur ki,
jımıxın yaşıl yem, silos və qaba yemlə
birlikdə verilməsi zəhərlənmənin
qarşısını alır.
Camışlardan
ən ucuz nəqliyyat vasitəsi və iş heyvanı kimi
bütün dövrlərdə kənd təsərrüfatının
müxtəlif sahələrində istifadə olunur. Böyük Vətən müharibəsindən sonra
kənd təsərrüfatı maşınları
çatışmadığına görə ictimai təsərrüfatlarda
camış kəlləri vasitəsilə xırmanlarda
taxıl döyülür, yer şumlanırdı.
Hazırda Cəlilabad və digər rayonlarda camış kəllərinə
qoşulmuş kultivator vasitəsilə kartof sahələrində
cərgə araları becərilir, arabalarda ot
və digər yüklər daşınır.
Camış dərisindən keyfiyyətli gön
hazırlanır. Camış dərisi inək dərisinə
nisbətən qalın olur. Dəri
yaxşı aşılandıqdan sonra ondan möhkəm
ayaqqabı və digər dəri məmulatları
hazırlanır.
Böyük Vətən müharibəsi illərində
və ondan sonrakı dövrlərdə kasıb kəndli ailələrində
ayaqqabı almaq mümkün olmayanda camış gönləri
insanları ayaqyalın gəzməkdən xilas edirdi. Xüsusilə
kəndlilərin və məktəblilərin camış
gönündən möhkəm və keyfiyyətli
“şatrı” çarıq geyindiklərini yaxşı
xatırlayıram. Bu cür
çarıqlar o vaxtlar hamıya qismət olmurdu.
Camışlar vərəm xəstəliyinə
qarşı dözümlü olur və bu xəstəliyə,
demək olar ki, tutulmurlar. Bruselyoz xəstəliyini
asanlıqla keçirir və bala atmırlar.
Xüsusilə İtaliyada, Yunanıstanda və digər
Avropa ölkələrində camışları “qara mirvari”
adlandırırlar. Artıq 15 ildən çoxdur ki, Avropa
ölkələri camış axtarışına
başlamışlar. Hazırda
İtaliyada 60 min başdan çox, Bolqarıstanda 40 min
baş camış vardır. Hər iki
ölkədə camışçılar cəmiyyətləri
fəaliyyət göstərir.
Maldarlığın
yüksək səviyyədə inkişaf etdiyi ABŞ-da və
İsraildə etiraf edirlər ki, xəstəliklərə
dözümlü olduqlarına, saxlanma və yemləmə
şəraitinə az tələbkar
olduqlarına görə heyvandarlığın gələcək
inkişafı camışçılıqdan asılı
olacaqdır.
Camışçılıq
məsələlərindən ona görə ətraflı
söhbət açdıq ki, bu heyvanların faydalı
olması barədə sahibkarlarda inam yaradılmasına nail ola bilək.
Belə yüksək keyfiyyətlərinə və
üstünlüklərinə baxmayaraq, respublikada 1968-ci ilə
nisbətən heç bir əsaslı səbəb olmadan
camışçılıq ildən-ilə geri gedir,
camışların baş sayı azalır. Belə vəziyyət
ciddi narahatlıq yaradır. Bunu aşağıdakı cədvəldən
də görmək olar:
Cədvəldən
göründüyü kimi, respublikada 1968-ci ilə nisbətən
2014-cü ildə camışların sayı 169,1 min baş azalmışdır. Ən iri camışçılıq rayonlarında
camışların baş sayının azalması davam edir.
2005-ci ildə Yevlax rayonunda 28037 baş, 2000-ci ildə Goranboy
rayonunda 3487 baş, Şəmkir rayonunda 2860 baş, Kürdəmir
rayonunda 14370 baş, 2005-ci ildə Ağcabədi rayonunda 13166
baş, Bərdə rayonunda 16196 baş, Ağsu rayonunda 10015
baş, Beyləqan rayonunda 5109 baş camış olduğu
halda, bunlara müvafiq olaraq, 2013-cü ildə həmin
rayonlarda 24259 baş, 1312 baş, 1177 baş, 11338 baş, 10038
baş, 11354 baş, 8009 baş, 2601 baş camış var.
Camışların baş sayı 2000-ci ilə nisbətən
Xaçmaz, Qəbələ, Qax, Zaqatala, Biləsuvar,
İsmayıllı rayonlarında 2, Şamaxı və Quba
rayonlarında isə 3 dəfə azalmışdır.
Bir sıra rayonlarda icra orqanları tərəfindən
heyvandarlıqda camışçılığın rolu
düzgün qiymətləndirildiyinə və bu sahəyə
diqqət artırıldığına görə
camışların baş sayı ildən-ilə artır. Ağdaş
rayonunun təsərrüfatlarında 2005-ci ildə mövcud
olan 23575 baş camış artıb çoxalaraq 27466 başa
çatmışdır. Bu dövrdə
camışların sayı Ucar rayonunda 5666 baş, Sabirabad
rayonunda isə 3477 baş artmışdır.
Bəzi dövlət məmurları camışların
baş sayının azalmasını bazar iqtisadiyyatı ilə
əlaqələndirməyə çalışır və
izah edirlər ki, guya hansı növ heyvanı saxlamaq
sahibkarın öz işidir. Bu, səhv
düşüncə tərzidir. Özbaşınalıqları,
nöqsanların tüğyan etməsini,
camışçılığa əlverişli şəraitin
yaradılmamasını bazar iqtisadiyyatının
ünvanına yazmaq sadəlövhlük olardı.
Bir çox kənd və qəsəbələrdə nəzarətin
olmaması ucbatından bələdiyyə orqanları kəndətrafı
örüş sahələrini qeyri-qanuni olaraq başqa məqsədlər
üçün icarəyə verdiklərindən otlaq sahələri
dəfələrlə azalmışdır. Digər
heyvanlarla yanaşı, camışların otlaması
üçün otlaq sahələrinin
çatışmaması, əlbəttə ki,
camışların baş sayının azalmasına təsir
göstərməyə bilməz.
Camışlar su sevən heyvanlar olduğundan çox
yerlərdə bataqlıqlar, gölməçələr
qurudulduğundan, camış saxlanan tövlələrin ətrafına
su vaxtlı-vaxtında verilmədiyindən bu heyvanların yay
aylarında əziyyət çəkmələri kəndliləri
çətin vəziyyətdə qoyur.
Yem əkilən sahələr azaldığından yem
istehsalı da ildən-ilə azalır. Qış
aylarında 15-16 kq çəkisi olan quru yonca otundan ibarət
bağlamanın 6 manata satılması istehsal olunan
südün maya dəyərini qat-qat artırır.
Camışlar inəklərə nisbətən çox yem
yeyir və fiziki çəkidə az
süd verirlər. Yaşlı
camışların ətinin satışı çətinliklərlə
üzləşir. 400 kq diri çəkisi
olan inəklər 1000 manata satıldığı halda, həmin
çəkidə olan camışlar 400-500 manata
satılır.
Camışların soyuğa dözümü çox
azalmışdır. Təcrübəli
camışçılar qış aylarında cavan
heyvanların soyuqdan tələf olduqlarını qeyd edirlər.
İnəklər 20 dərəcə şaxtaya
dözdükləri halda, camışlar 1 dərəcə
şaxtada əziyyət çəkirlər. Bu,
camış orqanizmində ehtiyat piyin az
toplanması ilə əlaqədardır.
Camışlar inəklərə nisbətən tərs
heyvanlardır.
Onlarla sərt rəftar etmək təhlükəlidir.
Keçən əsrin 60-cı illərində
Goranboy rayonunun Borsunlu kəndindəki “Oktyabr” kolxozunda
respublikada çox məşhur sağıcılardan biri olan
Sayat Quliyeva kobud rəftar etdiyinə görə xidmət
etdiyi camış tərəfindən ölümcül
yaralanmış və sağaltmaq mümkün
olmadığına görə vəfat etmişdir.
İri
camışçılıq təsərrüfatlarında
heyvanlar sağıcılara azı 3-4 il
müddətinə təhkim edilməlidir. Camış
doğmamışdan əvvəl sağıcı onu
özünə öyrəşdirir. Bunun
nəticəsində camış sağım vaxtı
özünü sakit aparır, südünü saxlamır.
Belə heyvanları, xüsusilə camış
düyələrini balasız saxlamağa öyrətmək
asan olur.
Azərbaycanda camışların baş sayının
azalması və tənəzzülə uğraması Avropa
ölkələrinin camış axtarışına
başladığı bir dövrə təsadüf edir. Camış
nadir heyvan növü olduğuna görə onları qoruyub
mühafizə etmək, məhsuldarlığını
artırmaq məqsədilə Ümumdünya
Camışçılıq Federasiyası
yaradılmışdır.
Federasiyanın prezidenti, əslən Filippindən olan
Libertado Kruz və Federasiya prezidentinin müavini Aleko Alekseyev
2001-ci ilin dekabr ayında Azərbaycana dəvət olunaraq
ölkədə camışçılığın
problemləri və bu sahənin daha da inkişaf etdirilməsi
barədə fikir mübadiləsi aparmışlar. Aleko Alekseyevin
iştirakı ilə Respublika Camışçılar Cəmiyyəti
yaradılmışdır. O, Neftçala rayonunda Dilavər
Fərəcovun rəhbərlik etdiyi fermada və
“Daşüz” camışçılıq müəssisəsində
olaraq, bu təsərrüfatların rəhbərlərinə
öz məsləhət və tövsiyələrini
vermişdir.
2002-ci ildə respublikada camışların süni
mayalandırılmasına başlanılmışdır. Bunun
üçün İran İslam Respublikasının Urmiya
şəhərindəki Süni Mayalanma Mərkəzindən
750 doza Mazandaran camışlarının toxumu gətirilmişdir.
İranın camışçılıq üzrə süni
mayalama mütəxəssisləri Zeynalabdin Bidari, Həsən
Çıraği və Vahid Şəfipur Azərbaycana dəvət
olunmuş və onların rəhbərliyi altında Yevlax
rayonunda təşkil olunmuş kursda süni mayalama texniklərinə
camışların süni mayalandırılması
texnologiyası öyrədilmişdir. İranlı mütəxəssislər
eyni zamanda Süni Mayalanma Mərkəzində yüksək məhsuldar
“Mürrah” cinsindən olan camış kəllərindən
toxum alınması metodu ilə tanış
olmuş və bu sahədə olan yeniliklər barədə
yerli kadrlara öz tövsiyələrini vermişlər. Camışlar “narahat” heyvan olduqlarına görə
onların süni mayalanması çox çətinlik
törədir və bu məqsədlə onların
buxovlanması (fiksasiyası) ustalıq və gərgin zəhmət
tələb edir.
Camışların
süni mayalanması ağır bir iş olsa da,
heyvandarlıqda dövlət siyasətinin tərkib hissəsi
kimi bu zəruri iş uğurla həyata keçirilməlidir.
Bunun üçün süni mayalama texniklərinin peşəkar
olmalarına və ixtisaslarını mükəmməl bilmələrinə
nail olmaq lazımdır.
Yerlərdə aparılan araşdırmalardan müəyyən
edilmişdir ki, təsərrüfatlarda camış kəlləri
çatışmır. Xüsusilə ailə-kəndli və ev
təsərrüfatlarında 1-3 baş camış
üçün kəl saxlamaq maliyyə cəhətdən sərfəli
deyildir. Elə buna görə də kəllərin
çatışmaması ucbatından camışlar illərlə
qısır qalırlar. Hesablamalar göstərir
ki, bir baş kələ 25-30 baş əvəzinə 60-70
baş camış düşür ki, bu da
qısırlığı yaradan başlıca səbəblərdən
biridir.
Respublikada
121402 baş ana camış və 2,5-3 yaşından
böyük camış düyələrini mayalandırmaq
üçün 4856 baş əvəzinə 1868 baş kəl
vardır. Əslində çatışmayan kəlləri
süni mayalama əvəz etməlidir. Ona görə də
camışçılıqda süni mayalamanın
yaxşılaşdırılması sahəsində çox iş görülməlidir.
Camış südünün satılması da çox
vacib məsələlərdən biridir. Satışda 3,5-3,7 faiz
yağlılığında 1 litr inək südü
yağlılığı 12 faiz olan 1 litr camış
südü ilə bərabər tutulur və hər iki növ
süd 1 manata satılır. Əslində
yağlılığı 12 faiz olan camış
südünün 1 litri 2,5 manata
satılmalıdır. Südü və əti
ucuz qiymətə satıldığı üçün bir
çox təsərrüfatçılar camış
saxlamağın sərfəli olmadığını nəzərə
alaraq camışçılıqdan əl çəkib təsərrüfatlarını
ləğv etmişlər. Süni
yaradılmış bu boşluq camışçılığa
subsidiya verməklə aradan qaldırıla bilər.
Camış qatığının əvəzsiz
ağartı olduğunu yuxarıda qeyd etmişdik. Respublikada belə bir fikir
formalaşmağa başlamışdır ki, camış
qatığı insanlarda xərçəng xəstəliyinin
qarşısını alan yüksək
keyfiyyətli qida məhsuludur. Ona görə də
Bakı şəhərində camış məhsulları
almaq üçün ayrıca
ixtisaslaşdırılmış mağazanın
yaradılması zərurəti meydana
çıxmışdır. Belə
ixtisaslaşdırılmış mağazalar Qahirədə,
Dehlidə və Sofiya şəhərlərində
mövcuddur və bu təcrübədən Bakı şəhərində
də istifadə olunmalıdır.
Camışlar inəklərə nisbətən kobud
formalı bədən quruluşuna malik heyvanlardır. Möhkəm
və müxtəlif xəstəliklərə davamlı olan
immunitetli konstitusiya tipi əmələ gəlmişdir. Camış öz konstitusional xüsusiyyətlərinə
görə müxtəlif mühit şəraitinə və
çətinliklərə tezliklə uyğunlaşan
davamlı heyvandır.
Tarixi bir faktı yada salmaq yerinə düşər. Camışların xarici
görünüşü, süd məhsuldarlığının
inəklərə nisbətən az
olması, daha çox qaba yemlər yeməsi, tez-tez
çimizdirilməsi Azərbaycan KP Mərkəzi Komitəsinin
ikinci katibi S.V.Kozlovun xoşuna gəlmirdi. O, 1973-cü ildə
Mərkəzi Komitənin keçirdiyi müşavirələrin
birində bu “kobud heyvanın” saxlanmasına lüzum
olmadıını bildirmişdi. S.V.Kozlov
camışçılığın respublikada ləğv
olunmasını təklif edirdi. Yarıtmaz
işləyən, heyvandarlıqdan başı
çıxmayan bəzi rayon rəhbərləri elə himə
bənd imiş kimi camışları ətliyə təhvil
verməklə əsrlərin sınağından
çıxmış bu dözümlü heyvanların
baş sayını azaltmağa başladılar. Əlbəttə,
camışçılıq sahəsində böyük zəhmətləri
olan alimlərdən A.Ağabəyli və Z.Verdiyev Azərbaycan
KP Mərkəzi Komitəsinin birinci katibi Heydər Əliyevin
yanında olub S.V.Kozlovun yanlış fikirdə olduğunu dəlillərlə
sübut etdilər və bununla da
camışçılıq “repressiya”dan azad olundu. O vaxt kəndlilər
tərəfindən S.V.Kozlova “camış cəlladı”
adı verilmişdi.
Respublikada
camışçılığı inkişaf etdirmək
üçün BMT-nin Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı
Təşkilatının (FAO) sabiq baş direktoru Jak Diuf və
bu təşkilatın Mərkəzi Asiya üzrə subregional
rəhbəri Mustafa M.Sinaserə dəfələrlə məktubla
müraciət olunaraq Azərbaycanda iri
camışçılıq müəssisələrinin
birində damazlıq işini yenidən qurmaqla nümunəvi
pilot təsərrüfatının yaradılması ilə əlaqədar
layihənin həyata keçirilməsi barədə təklif
verilmişdir. Həm də xahiş olunmuşdur ki, FAO-nun xətti
ilə Türkiyənin Camlı bölgəsində
camışçılıqda damazlıq işini həyata
keçirən İtaliyanın “Konsorsio projekt-buffalo” şirkətinin
eksperti, dünyada camışçılıq üzrə ən
məşhur alim kimi tanınmış Borgeze Brunonun Azərbaycanda
təklif olunan layihəyə rəhbərlik etməsinə
lazımi köməklik göstərilsin. Bizim təklifimizə
əsasən FAO tərəfindən İtaliyadan Azərbaycana
bir neçə dəfə ekspertlər göndərildi.
Nazirliyin təklifinə əsasən 10-12 rayonda
camışçılığın hazırkı vəziyyəti
geniş təhlil olundu. Ən nəhayət,
2013-cü ildə FAO tərəfindən Azərbaycanda iri
camışçılıq təsərrüfatlarının
birində damazlıq işinin beynəlxalq standartlar səviyyəsində
qurulması barədə layihənin həyata keçirilməsinə
razılıq verildiyi böyük sevinclə
qarşılandı. Lakin söz
verilmiş həmin layihə indiyədək işə
salınmamışdır.
Xatırlatmaq
yerinə düşərdi ki, 1982-ci ildə Azərbaycan
hökuməti camışçılıqda damazlıq
işinə yeni təkan vermək məqsədilə 5
damazlıq dövlət təsərrüfatının
yaradılması barədə qərar qəbul etmişdir:
Şəki rayonundakı “Daşüz”, Salyan rayonundakı
M.B.Qasımov adına, Dəvəçi (indiki Şabran), Zərdab
və Xanlar (indiki Göygöl) damazlıq dövlət
camışçılıq təsərrüfatları.
“Azərdamazlıq”
Elm-İstehsalat Birliyinin dağıdıcı mövqeyi nəticəsində
ən iri damazlıq təsərrüfatlarından olan Salyan
rayonundakı M.B.Qasımov adına
camışçılıq təsərrüfatı özəlləşdirildi.
Zərdab damazlıq dövlət
camışçılıq müəssisəsində olan
800 baş camışdan cəmi 70 baş qaldı. Buradakı tövlələr söküldü,
daşları və taxtaları satıldı. Dəvəçi camışçılıq təsərrüfatı
da bərbad hala düşmüşdür. Direktorlar tez-tez dəyişdirildiyindən bu təsərrüfatların
quruca adı qalmışdır.
Azərbaycan Elmi-Tədqiqat Heyvandarlıq İnstitutunun
yaxınlığında yerləşən
camışçılıq üzrə Göygöl
damazlıq dövlət təsərrüfatının bərbad
vəziyyətdə olması elmin istehsalatdan uzaq düşməsinin
bariz nümunəsidir. Az-çox heyvan Ümumittifaq kənd təsərrüfatı
ensiklopediyasına düşən, nəinki SSRİ-də, hətta
dünyada çox məşhur olan “Daşüz”
camışçılıq təsərrüfatında
qalmışdır.
Bu müəssisələrə başqa yerlərdən
camış gətirilməməsi nəticəsində
heyvanlarda qan təzələmə tədbirlərinin
aparılmaması, qohumluqda yetişdirmənin geniş
yayılması nəticəsində heyvanlar arasında
cırlaşma getmiş, qısırlıq artmış,
camışların eksteryer quruluşunda olan nöqsanlar daha
da dərinləşmişdir.
Respublikada
camışların baş sayının azalmasının
qarşısını almaq üçün
aşağıdakı tədbirlərin həyata keçirilməsini
məqsədəuyğun hesab edirik:
- heyvandarlığın müxtəlif sahələrində
yaradılmış ictimai birliklərin, o cümlədən
Respublika Camışçılar Cəmiyyətinin fəaliyyətlərini
yaxşılaşdırmaq üçün əlverişli
şəraitin yaradılması imkanlarına baxılması;
- 10
başdan çox camış saxlayan təsərrüfat
başçılarının respublika müşavirəsinin
keçirilməsi və bu müşavirədə
camışçılığın iqtisadi əhəmiyyəti
barədə ətraflı dialoqun başlanması;
- mərkəzi icra orqanlarının, xüsusilə
Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi mütəxəssislərinin
camışçılıq təsərrüfatlarının
başçıları ilə əlaqələri möhkəmləndirmələri,
onların ehtiyaclarına və problemlərinə qayğı
ilə yanaşmaları üçün birgə fəaliyyətin
təmini;
- camışçılıqda
damazlıq işini yaxşılaşdırmaq məqsədilə
Hindistanın iş təcrübəsindən istifadə edərək
“Aqrolizinq” ASC vasitəsilə Bolqarıstandan, Pakistandan,
Hindistandan və Misir Ərəb Respublikasından 500 baş
yüksək məhsuldar “Mürrah” cinsindən olan
camış kəlləri gətirib kənd və qəsəbə
bələdiyyələrinə satmalı və mələz
heyvanlar almaq üçün bu kəllərlə ailə-kəndli
və ev təsərrüfatlarında olan yerli
camışların planauyğun şəkildə cütləşdirilməsi
zərurətinə baxılmalıdır;
-
Respublika Süni Mayalanma Mərkəzində “Mürrah” cinsindən
olan camış kəllərindən alınan yüksək
keyfiyyətli toxumlarla süni mayalama işi genişləndirilməlidir;
- camışçılıqda damazlıq
işi tətbiq olunmalı, bu heyvanların eksteryerində
(xarici görünüşündə) və genotipində
olan nöqsanlar aradan qaldırılmalıdır. Camışların bədən quruluşundakı
nöqsanlardan geri hissənin şişliyi,
qısalığı və sallaqlığı, ayaqların əyrilyi,
gövdənin qısalığı, döşün ensizliyi
və dayazlığı, süd məhsuldarlığının
azlığı, ət liflərinin bərkliyi, camış
qatığının inək qatığına nisbətən
tez turşuması damazlıq işi vasitəsilə aradan
qaldırılmalıdır. Bu yolla bədəndə əzələlərin
yeri genişlənər, camışın diri çəkisi,
həm də süd məhsuldarlığı arta bilər;
-
camışçılıqda yaranmış böhranlı vəziyyəti
aradan qaldırmaq məqsədilə Türkiyənin təcrübəsindən
istifadə edib 5 başdan 50 başadək ana camış
saxlayan ailə-kəndli, ev, fərdi təsərrüfatlara və
kənd təsərrüfatı müəssisələrinə
hər baş ana camışa görə 80 manat subsidiya verilməsi
məsələsinin gündəmə gətirilməsi
çox yaxşı olardı. Hər baş ana camışa
görə 50 başdan 100 başadək ana camış
saxladıqda 40 manat, 100 başdan çox ana camış
saxladıqda isə 20 manat subsidiya verilməsi imkanlarına
baxılması təklif olunur. Bu tədbirin həyata
keçirilməsi camışçılığın
inkişafına yeni təkan verər və bu sahənin modernləşdirilməsini
sürətləndirərdi.
Vacib bir məsələyə də toxunmaq istəyirik. Məncə,
sovet dövründə özünü doğrultmuş, xalq tərəfindən
təqdir olunan müsbət təcrübələrdən
geniş istifadə olunmalıdır. Bildiyimiz
kimi, kənd təsərrüfatı hamını yedizdirdiyindən
sovet dövründə kənd təsərrüfatı
ümumxalq işi hesab olunurdu. Hamı -
şəhərli də, kənd ziyalısı da bu sahəyə
kömək edirdi. Digər sahələrin
nazirlikləri kənd təsərrüfatına dair məsələlərin
həllini süründürməçiliyə salmadan həll
edərdilər. O vaxtlar şəhər və rayon partiya
komitələri dövlət planlarının yerinə
yetirilməsində əsas və başlıca rol
oynayırdı.
Bu bir həqiqətdir ki, yerli icra orqanlarının fəal iştirakı və ciddi tələbkarlığı olmadan əkin torpaqlarının tamamilə istifadə olunması, mal-qaranın cins tərkibinin yaxşılaşdırılması, heyvanların süni mayalandırılması, yem bitkiləri əkinlərinin su ilə təmin olunması, taxıl sahələrinin vaxtında biçilməsi, torpaqların şumlanması və digər aqrotexniki tədbirlərin optimal müddətlərdə həyata keçirilməsi mümkün olmayacaqdır.
Respublikada zootexniklərin ildən-ilə azalması, bir çoxlarının yaşa dolub sıradan çıxması ciddi narahatlıq doğurur. Zootexniklər heyvandarlığın texnoloqlarıdır, yemləmə, cins yaratma, damazlıq işini quranlardır, bir sözlə, heyvandarlığı idarə edənlərdir.
Azərbaycan Dövlət Aqrar Universitetində (ADAU) Zootexnik fakültəsinin bağlanmasını, 2014-2015-ci dərs ilində zootexnik şöbəsinə tələbə qəbul olunmamasını normal hesab etmək olmaz. Türkmənistanın təcrübəsindən istifadə edib şəhər və rayon icra hakimiyyətlərinin, ya da Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin təqdimatlarına əsasən iri fermer təsərrüfatlarının təqaüdü hesabına ADAU-ya zootexnik, baytar və aqronomiya fakültələrinə gənclərin qəbul edilməsi və kənd üçün mütəxəssislərin hazırlanması həllini gözləyən çox vacib məsələlərdən biridir. Dövlət tərəfindən həmin tələbələrə təqaüd verilməsi məsələsinin də nəzərdən keçirilməsi məqsədəuyğun olardı.
Camışçılıqda ortaya çıxan problemləri həll etmək mümkündür və bu problemlər həll olunmalıdır. Kənd təsərrüfatı naziri Heydər Əsədov təşəbbüskar, başladığı işi axıra çatdıran, innovativ yeniliklərin tətbiq olunmasına çalışan rəhbər işçidir. Bilavasitə onun rəhbərliyi altında nazirlikdə qayda-qanun daha da möhkəmlənmiş, yeni struktur istehsalata yaxınlaşdırılmış və kənd təsərrüfatının müasir səviyyəsinə uyğunlaşdırılmışdır. Sadəcə, nazirliyin müvafiq şöbələri heyvandarlığın, o cümlədən camışçılığın problemləri barədə naziri vaxtı-vaxtında məlumatlandırmalı və mövcud nöqsanların aradan qaldırılmasına dair təkliflər verməli, problemlərin həllinə birgə səylə nail olunmalıdır.
Camışçılıqdan söhbət açarkən ömrünü respublikada camışçılığın inkişafına sərf etmiş dünya şöhrətli alimlərdən Ağaxan Ağabəylini, Zülfüqar Verdiyevi, Cahangir Axundovu, Turan Turabovu, Fikrət Abdinovu və digər tanınmış alimləri yada salır və onların xatirəsini əziz tuturuq.
Çingiz
FƏRƏCOV,
heyvandarlıq,
damazlıq işi və otlaqlar üzrə ekspert,
respublikanın Əməkdar kənd
təsərrüfatı işçisi
Azərbaycan.-2015.- 30 yanvar.- S.9-10.