Qlobal ərzaq təhlükəsizliyinə Azərbaycandan
mühüm elmi töhfə
Professor Eldar Quliyevin “Qlobal ərzaq təhlükəsizliyi:
reallıqlar, çağırışlar və perspektivlər”
kitabı BMT tərəfindən “İlin kitabı” adına
layiq görülüb
Çağdaş dövrümüzdə bəşəriyyəti narahat edən əsas məsələlərdən biri ərzaq təhlükəsizliyidir. Çünki bu gün Yer kürəsində 822 milyon nəfərdən artıq insanın aclıq çəkdiyini və ya normal qidalana bilmədiyini nəzərə alsaq, ərzaq çatışmazlığının qlobal problem olduğunu görərik. Hər il müxtəlif ölkələrdə vaxtaşırı keçirilən tədbirlər, BMT-nin bu məsələyə xüsusi diqqətlə yanaşması müharibələrlə yanaşı, ərzaq təhlükəsizliyinin də dünyanın ən aktual problemlərindən olduğunu göstərir.
Hazırda dünyada cərəyan edən proseslər bütün ölkələrdə daxili ərzaq bazarının gücləndirilməsinə, qida ehtiyatlarının yaradılmasına, yeyinti məhsullarının hər bir insan üçün əlçatan olmasına, torpaqdan səmərəli istifadəyə və kənd təsərrüfatı istehsalına daha diqqətli və kompleks yanaşma tələb edir. Ərzaq təhlükəsizliyi həm də elmi yanaşma tələb edən bir məsələdir. Xüsusən, 2008-ci ildə dünyada baş qaldıran iqtisadi böhrandan sonra ərzaq təhlükəsizliyinin qlobal problem kimi aktuallaşması bu istiqamətdə elmi araşdırmaları, yəni, problemin həllinə elmi yanaşmanı zəruri edib. Bu baxımdan, iqtisadiyyat üzrə elmlər doktoru, Milli Məclisin Aqrar siyasət komitəsinin sədr müavini Eldar Quliyevin araşdırmaları, ərzaq təhlükəsizliyinə dair tədqiqatları, elmi baxışları, fikir və mülahizələri diqqəti cəlb edir.
Eldar Quliyevin “Qlobal ərzaq təhlükəsizliyi: reallıqlar, çağırışlar və perspektivlər” adlı kitabı da məhz qlobal miqyasda ərzaq təhlükəsizliyi məsələlərinə həsr olunub. Kitabda ərzaq çatışmazlığının səbəbləri və problemlərdən çıxış yolları elmi əsaslarla göstərilib. Kitab müəllifin bir neçə illik, o cümlədən ABŞ, Meksika, Kuba, Koreya Respublikası, Yaponiya, Almaniya, Qətər və digər ölkələrə səfərləri zamanı apardığı araşdırmaların nəticəsi olaraq ərsəyə gəlib.
Bir məsələni
də xüsusilə qeyd etməliyik ki, Azərbaycan alimlərinin
dünyanı düşündürən qlobal problemlər ətrafında
apardıqları araşdırmaları, fikir və mülahizələri
dünyanın aparıcı elm ocaqları tərəfindən
maraqla izlənilməkdədir. Professor
Eldar Quliyevin “Qlobal ərzaq təhlükəsizliyi:
reallıqlar, çağırışlar və perspektivlər”
kitabının bu ilin aprel ayında Avropa Təbiət Elmləri
Akademiyasının qərarı ilə Almaniyada ingilis dilində
nəfis tərtibatla nəşr edilməsi də Azərbaycan
alimlərinin beynəlxalq səviyyədə uğurlarının
ən gözəl nümunəsidir. Kitaba tanınmış alimlər
Herman Vari, Vladimir Timinski və Hayrettin İvgin rəy veriblər.
Kitabda qoyulan məsələlər
isə çox çəkmədən BMT-nin diqqətini cəlb
edib. Ona görə dünyanın ən böyük
kitabxanalarından olan BMT-nin Cenevrədəki
kitabxanasının ekspertlər şurası tərəfindən
kitabın bu kitabxanaya qəbul olunması barədə qərar
qəbul olunub. Qeyd edək ki, Azərbaycanın
26 illik müstəqillik tarixində məhz ilk azərbaycanlı
olaraq professor Eldar Quliyevin bu kitabı BMT-nin kitabxanasına qəbul
olunub. Bundan sonra BMT-nin Nyu Yorkdakı kitabxanası
da bu kitab üçün müraciət edib.
Noyabrın 11-də
İtaliyanın paytaxtı Romada kitabın təqdimatı
keçirilib.
Tədbirdə ABŞ, Rusiya, Almaniya, Türkiyə, İtaliya,
İsveçrə və Vatikandan olan nümayəndələr,
ayrı-ayrı elm və təhsil ocaqlarının, akademik
dairələrin, Romada yerləşən beynəlxalq təşkilatların,
o cümlədən BMT-nin Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı
Təşkilatının (FAO) təmsilçiləri
iştirak ediblər.
Təqdimatda Avropa Təbiət Elmləri
Akademiyasının prezidenti, akademik V.Timinski, BMT-nin İctimai
Mükafatlar üzrə Şurasının İsveçrədəki
nümayəndəsi Mehmet Şükrü Gözəl, Vatikan
Bonifasiana Akademiyasının prezidenti Sante de Ancelis,
tanınmış alim Məsud Əfəndiyev, Azərbaycanın
İtaliyadakı səfiri Məmməd Əhmədzadə və
Bakı Beynəlxalq Multikulturalizm Mərkəzinin Romadakı
filialının rəhbəri Sandro Teti çıxış
edərək professor Eldar Quliyevin elmi fəaliyyəti və təqdim
olunan kitabın əhəmiyyəti haqqında
danışıblar. Kitabda ərzaq təhlükəsizliyi
ilə bağlı ən vacib məqamlara toxunulması və
bu sahədə mövcud problemlərə yeni yanaşma tətbiq
etmək baxımından nəşrin əhəmiyyətli
olduğu vurğulanıb.
Tədbir zamanı BMT-nin İctimai
Mükafatlar üzrə Şurasının nümayəndəsi
Mehmet Şükrü Gözəl “Qlobal ərzaq təhlükəsizliyi:
reallıqlar, çağırışlar və perspektivlər”
kitabının BMT-nin İctimai Mükafatlar üzrə
Şurası tərəfindən “İlin kitabı” adına layiq görüldüyünü elan
edib. O, Eldar Quliyevə “İlin kitabı” beynəlxalq
mükafatını təqdim edib.
Vatikan Bonifasiana
Akademiyasının prezidenti Sante de Ancelis Eldar Quliyevin bu
akademiyanın həqiqi üzvü (akademik) diplomu ilə təltif
olunduğunu bildirərək ona müvafiq diplomu təqdim edib.
Professor Eldar Quliyev təqdimat mərasimində
çıxış edərək “Qlobal ərzaq təhlükəsizliyi:
reallıqlar, çağırışlar və perspektivlər”
kitabındakı əsas məqamlar haqqında ətraflı məlumat
verib.
Kitab 357 səhifədən,
5 fəsildən ibarətdir. Birinci fəsildə
elmi cəhətdən əsaslandırılır ki, ərzaq
təhlükəsizliyi hər bir insanın sağlam və məhsuldar
həyat tərzi üçün ərzaqla kifayət qədər
təmin edilməsi deməkdir. Bu problemin həlli
ilk növbədə yoxsulluğun və işsizliyin
azaldılması, ərzaq təminatının və ərzaq
məhsullarından istifadənin səmərəsinin
artırılması, o cümlədən qənaətliliklə
bağlıdır.
İkinci fəsildə ərzaq
təhlükəsizliyi bir tədqiqat obyekti kimi qəbul edilərək
iqtisadi siyasətin müxtəlif istiqamətləri
baxımından təhlil olunur. Daxili bazarın
qorunması bir tərəfdən yerli
istehsalçıların maraqlarına xidmət etdiyi halda, digər
tərəfdən resursların optimal bölgüsünü əngəlləyir
və qiymətləri yüksəldərək ərzağa əlçatarlıq
problemini kəskinləşdirir. Bu mənada
iqtisadi siyasət və ərzaq təhlükəsizliyi
arasında qızıl ortanın tapılmasının zəruriliyi
ərzaq təhlükəsizliyinin təmin olunması istiqamətində
qarşıda duran əsas hədəflərdən biri kimi
kitabda elmi baxımdan izah olunur.
Kitabda göstərilir ki,
inkişaf etməkdə olan ölkələrdə ərzaq təhlükəsizliyini
gücləndirmək məqsədilə fiskal və monetar
siyasət qida sənayesində kiçik və orta
sahibkarlığın inkişafının sürətləndirilməsinə
xidmət etməlidir. Xüsusən, sağlam rəqabət qida
sənayesində qiymətlərin ucuzlaşmasına və
keyfiyyətin yaxşılaşdırılmasına gətirib
çıxarır, digər tərəfdən isə kənd
təsərrüfatı istehsalını
stimullaşdırır. Çünki dəyər
zəncirində kənd təsərrüfatı məhsulları
sonrakı pillədə qida sənayesində emal edilir. Bəzən kənd təsərrüfatı
istehsalçılarının emal müəssisələrinin
tədarük qiymətlərindən şikayətlənməsi
təsadüfi deyil. Kənd təsərrüfatı
istehsalçıları seçim imkanı olmayanda istehsal
etdikləri məhsulu geniş təkrar istehsalı təmin
etməyən qiymətə satmağa razı olurlar ki, nəticədə
ərzaq təklifi azalır və proses ərzaq təhlükəsizliyinə
mənfi təsir göstərir.
Üçüncü fəsildə
ərzaq təhlükəsizliyi Minilliyin İnkişaf Məqsədləri
(MİM) konsepsiyasından izah edilir. Kitabın bu fəslində
Azərbaycanın MİM-dən Davamlı İqtisadi Siyasətə
keçiddəki rolu da xüsusi vurğulanır. Ulu öndər Heydər Əliyev ölkəmizə
rəhbərlik etdiyi bütün dövrlərdə ərzaq
təhlükəsizliyi məsələsini daim diqqət mərkəzində
saxlamışdır. Prezident İlham
Əliyev də ərzaq təhlükəsizliyini dövlət
siyasətinin prioritet istiqamətlərindən biri elan edib.
Dövlət başçısının təsdiq
etdiyi “2008-2015-ci illərdə Azərbaycan Respublikasında əhalinin
ərzaq məhsulları ilə etibarlı təminatına
dair Dövlət Proqramı” məhz bu məqsədə xidmət
edir.
Orta təbəqə
üçün ərzaq təhlükəsizliyinin önəmi
isə kitabın dördüncü fəslində tədqiq
olunur. Orta təbəqənin formalaşmasında ərzaq
təhlükəsizliyinin əhəmiyyəti ondadır ki, ərzağa
əlçatarlığın yaxşılaşması
insanları yoxsulluq girdabından xilas edir. Yoxsul
insan artıq ərzaq təminatını həll etdikdən
sonra təhsil, səhiyyə və digər xidmətlərə
çıxışını
yaxşılaşdırır, beləliklə, bir çox
hallarda orta təbəqəyə daxil olur.
Beşinci fəsildə aqrar
sektorda istehsal amillərinin son məhsula təsirini analiz edərkən
yeni bir yanaşma - əlavə-dəyərli kənd təsərrüfatı
paradiqmasının nəzərə alınması məqsədəuyğun
hesab edilib. İnkişaf etməkdə olan ölkələrdə
kənd təsərrüfatı istehsalında yeni əlavə
dəyərin yaradılması mühüm əhəmiyyət
kəsb edir. Məsələn, modernləşdirmə
hətta ənənəvi bitkilərin qeyri-qida məhsullarına
çevrilməsinə, məsələn,
qarğıdalıdan etanol və soya kökündən
biodizel yanacağının alınmasına qədər
genişləndirilə bilər.
Beynəlxalq səviyyədə
maraqla qarşılanan kitabla bağlı Eldar Quliyevlə
söhbətləşdik. Onun sözlərinə görə,
dünyada 200-dən artıq dövlətin heç də
hamısı qida məhsulları istehsal etmir: “Az sayda ölkə
var ki, tam olaraq daxili istehsal hesabına vətəndaşlarını
yeyinti məhsulları ilə təmin edir. Bəziləri
bir qisim ərzaq məhsullarını idxal edir. Qətər dövləti isə bütünlüklə
ərzaq məhsullarını xaricdən idxal edir. Hər bir dövlətin isə təxminən 3
aylıq ərzaq ehtiyatı olur. 2008-ci ildə
40 dövlət bir müddət ərzaq ixracını
dayandırmışdı. Bunun nəticəsində
o dövrdə ərzaq məhsullarının qiymətləri
yüksəldi. Bu faktın özü hələ
o zaman ərzaq təhlükəsizliyini qlobal problemlərdən
biri kimi ortaya çıxardı”.
Kənd təsərrüfatı
məhsulları qida sənayesi üçün əsas xammal
mənbəyidir. Bu barədə danışan Eldar Quliyev dedi ki, bəzən
insandan asılı olmayan obyektiv səbəblərdən -
qlobal istiləşmədən, subasmalardan və ya suvarma
suyunun azalması, ekoloji çirklənmə səbəbindən
kənd təsərrüfatı istehsalında geriləmə
yarana bilər ki, bu da ərzaq
çatışmazlığına yol açar. Bu problemlər bəzi ölkələrdə daha kəskin
olmaqla bütün dünyada özünü göstərməkdədir.
Ona görə kitabda təklif olunur ki, istifadə
olunan şirin su təkrar emal olunaraq yenidən istehsalata
qaytarıla bilər ki, bu da xüsusən kənd təsərrüfatında
su çatışmazlığını əhəmiyyətli
dərəcədə aradan qaldırar. Həmçinin
qlobal istiləşmə ilə əlaqədar daha istiyə
dözümlü məhsullar yetişdirmək olar. Subasma ilə əlaqədar su sevən bitkilərin
yetişdirilməsinə üstünlük verilə bilər.
Eldar Quliyev onu da bildirdi ki, kənd
təsərrüfatı bəzi sahələr kimi çox
yüksək gəlir götürməyə imkan vermir. Amma bu, tək-tük fəaliyyət
sahələrindən biridir ki, həmişə iş də
var, qazanc da. Nəzərə alınmalıdır ki, mənfəət
az olsa da, kənd təsərrüfatı
daimi fəaliyyət sahəsidir və onun məhsulu əhalinin
bütün təbəqələri üçün əvəzolunmazdır.
Ərzaq təhlükəsizliyində
məhsuldarlıq olduqca vacibdir. Bu barədə danışan Eldar
Quliyev dedi ki, bu gün dünyada adambaşına ən
çox yeyinti məhsulları istehsalına görə ilk
yeri ABŞ tutur. Avropada isə Almaniyadır.
ABŞ-da taxıl zəmilərində hər
hektardan orta hesabla 100, Avropada 80 sentner məhsul
yığılır. ABŞ-da bir inəkdən
ildə 30 min litr, Almaniyada isə 12 min litr süd
alınır. Kitabda bu baxımdan məhsuldarlığın
artırılmasının əhəmiyyətinə və
yollarına diqqət yetirilir.
2050-ci ilədək dünya əhalisinin 9 milyarda çatması gözlənilir. Lakin bu gün dünyada torpaqların cəmi 25 faizi kənd təsərrüfatı məqsədilə istifadə olunur. Bu, ondan xəbər verir ki, yaxın gələcəkdə dünyada ciddi ərzaq çatışmazlığı yarana bilər. Hazırda əkin sahələri cəmi 5 faiz artsa, ərzaq istehsalı da əhəmiyyətli dərəcədə çoxalar. Hesab edirəm ki, G-8, G-20 formatlarında müxtəlif qlobal məsələləri müzakirə edən dövlətlər bu problemə də xüsusi diqqət yetirməlidirdər. Bu məsələ kitabda da problem olaraq ortaya qoyulub və vəziyyətdən çıxmaq üçün təkliflər irəli sürülüb.
Kitabda haqlı olaraq qeyd olunur ki, hazırda mövcud şərait, dünyada cərəyan edən proseslər daxili ərzaq bazarının gücləndirilməsi və ərzaq ehtiyatlarının yaradılması məsələlərinə daha diqqətli və kompleks yanaşma tələb edir. Bu barədə danışan Eldar Quliyevin sözlərinə görə, Azərbaycan Prezidenti İlham Əliyevin bu istiqamətdə gördüyü işlər xüsusilə təqdirəlayiqdir. Hətta Azərbaycanda bu sahədə görülən işlər region və inkişaf etməkdə olan ölkələr üçün əsl nümunədir.
Əhəmiyyəti nəzərə alınaraq “Qlobal ərzaq təhlükəsizliyi: reallıqlar, çağırışlar və perspektivlər” kitabı üç sərgidə nümayiş olunacaq. Artıq Frankfurtda keçirilən ilk sərgidə kitab böyük maraqla qarşılanıb. Yaxın vaxtlarda isə Leypsiq və Vyana kitab sərgilərində nümayiş etdiriləcək.
Rəşad CƏFƏRLİ
Azərbaycan.-
2017.-17 noyabr.- S.6.