Dünyanı dəyişdirən
yabanı bitki
Dənli bitki olan buğda təxminən 10 min il əvvələ qədər Yaxın Şərqdə bitən yabanı ot idi. Zaman ötdükcə bu ot bəşəriyyətin təkamülünə verdiyi töhfələrə görə dünyada ehtiyac duyulan əsas bitkilərdən birinə çevrildi və Yer kürəsinin bir çox yerlərində əkilməyə başladı. Bəs bu yabanı ot dünyanın ən strateji bitkilərindən birinə necə çevrildi?
Buğda
buna Homo sapinens vasitəsilə nail oldu. Buğda yetişdirmək
Homo sapiensə daha çox qida əldə etmək və
çoxalmaq imkanı verdi. İsrail tarixçisi Yuval Noy Harari
“Sapiens: Bəşəriyyətin qısa tarixi” kitabında
yazır ki, yabanı toxumları ələmədən,
arıtlamadan və bişirmədən yemək mümkün
olmadığı üçün insanlar onları
toplayıb, istifadəyə hazırlamaq məqsədilə
müvəqqəti düşərgələrə
daşıyırdılar. Buğda toxumları
kiçik və çox sayda olduğundan düşərgələrə
daşındıqda yolda yerə səpilirdi. Bu səbəbdən tədricən insanların
gediş-gəliş yollarının və düşərgələrin
ətrafında daha çox buğda cücərməyə
başladı.
İnsanların sıx cəngəllikləri və
meşələri yandırması da buğdanın
inkişafına kömək etdi. Od ağac və kolluqları təmizləyərək
buğda və digər yabanı otların gün
işığını, suyu və qida maddələrini təkbaşına
istismar etməsi üçün şərait yaratdı. Buğdanın bol olduğu yerlərdə ov
heyvanları və digər qida mənbələri də
çox olduğundan insanlar köçəri həyat tərzindən
tədricən əl çəkib mövsümi və daimi
düşərgələrə yerləşdilər.
Ehtimal var ki, ilk vaxtlar insanlar yalnız məhsul
yığımı zamanı bir neçə həftəliyə
düşərgə salırdılar. Nəsillər
dəyişdikcə buğda da çoxalıb yayıldı və
məhsul yığımı 5-6 həftə davam etdi. Nəticədə müvəqqəti düşərgələr
daimi yaşayış yerlərinə - kəndlərə
çevrildi.
Bu cür məskənlərin varlığına dair
sübutlar bütün Yaxın Şərqdə, xüsusilə
də Natuf mədəniyyətinin e.ə. 12500-9500-cü illər
arasında inkişaf etdiyi Levant bölgəsində (Aralıq
dənizinin şərq sahili) aşkar edilib. Natuflar
daşdan evlər və anbarlar tikər, qıtlıq dövrləri
üçün toxum saxlayardılar. Yabanı
buğdanı toplamaq üçün daş oraq, döymək
üçün daş həvəng-dəstə kimi alətlər
icad etmişdilər.
E.ə. 9500-cü ildən sonrakı dövrdə Natufların
övladları taxıl yığımına və tədarükünə
davam etdilər. Amma taxılı daha da inkişaf etmiş
üsullarla yetişdirməyə başladılar. Yabanı toxumları yığarkən məhsulun
bir qismini növbəti mövsümdə əkmək
üçün ayırıb saxladılar. Toxumları necə gəldi səpmək yerinə
onu torpağa basdıranda daha yaxşı nəticə əldə
etdiklərini gördülər. Buna
görə də toxa və kotanı icad etdilər. Sonra tədricən tarlaları otlardan təmizləmək,
parazitlərdən qorumaq, əkin sahələrini sulamaq və
münbitləşdirmək kimi üsulları tətbiq etməyə
başladılar. Taxılı yetişdirməyə daha
çox diqqət yetirdikcə, digər yabanı bitkiləri
toplamağa və heyvanları ovlamağa daha az
vaxt və enerji sərf etməyə başladılar. Beləcə, ovçu-toplayıcılar fermerlərə
çevrildilər.
Zamanla icmalar arasında ünsiyyət quruldu. Onlar istehsal
etdikləri məhsulun artığını özlərində
olmayan məhsullarla mübadilə edib ticarət əlaqələri
yaratdılar. İnsanlar istehsal etdiyi və
satdığı məhsulu hesablaya bilsin deyə daş, gil lövhələrə və dəri
parçalarına xətt çəkməyə
başladılar. Bu xətlər zamanla
inkişaf etdi və səsləri ifadə etməyə
çevrildi. Beləliklə, insanlar
yazının kəşfi ilə tarixin qaranlığından
çıxdılar. Buna görə
buğda sivilizasiyaya keçidin əsas dinamikası hesab
olunur.
Mesopotamiya sivilizasiyalarından qalan yazılı
qaynaqlarda buğdanın əsas ticarət məhsullarından
biri olduğu təsdiqlənib. “Gilqameş”
dastanında buğda motivi tez-tez işlənib və təsvirlərdə
istifadə edilib. Buğda Mesopotamiyadan
Ərəbistan səhralarına və Asiyaya, dəniz yolu ilə
körfəzə daşınan əsas məhsul olub. Qədim Misirdə və Finikiyada buğdadan vergi
tutulub.
Bu gün dünyada elə bir ölkə yoxdur ki, orada
aparılan arxeoloji qazıntılar zamanı çörəklə
bağlı hansısa əlamətlərə rast gəlinməsin. Arxeoloji mənbələr
əsasında buğdanın ana vətəninin Mesopotamiya
olduğu təxmin edilir. Buğda əkininin
Anadoluda, Azərbaycanda, Qərbi İran və Cənubi Qafqazda
da aparıldığı bildirilir. Anadoluda
və Misirdə aparılan arxeoloji qazıntılar zamanı
daşlaşmış buğda dənələri
tapılıb.
Eramızdan
əvvəl 10 mininci illərə aid olan Türkiyədəki
Göbəkli təpənin ətəklərində də qədim
buğda növü aşkarlanıb.
Türkiyənin Anadolu bölgəsi buğdanın minilliklər
boyu Avropa qitəsinə yayılmasında əsas rol
oynayıb.
Tarixi mənbələrdə İraqın
şimalında tapılan ilk mədəni buğdanın e.ə.
10-cu minilliyin ikinci yarısına aid olması göstərilir. Eramızdan əvvəl
II-III minillikdə Misirdə 3 buğda növünün əkildiyi
də qeyd olunur. Azərbaycanda aparılan
arxeoloji qazıntılara əsasən daşlaşmış
buğda növləri e.ə. VI-VII minilliyə aid edilir.
Dünyadakı
buğda sahələri Britaniyanın ərazisindən 10 dəfə
böyükdür
E.ə. 9-cu minillikdə yabanı bitkilər yerini
buğda sahələrinə veriblər. Hazırda bütün
dünya üzrə buğdanın tutduğu ərazilər 2,25 milyon kvadratkilometrə yaxındır. Bu isə Britaniyanın ərazisindən demək olar
ki, 10 dəfə böyükdür.
Ən çox becərilən taxıl dünyadakı
ümumi əkin sahələrinin 17 faizini təşkil edir. Buğda
dünya əhalisinin 35 faizinin əsas qidasıdır. O,
digər məhsullarla müqayisədə daha çox kalori və
protein verir.
Buğda təxminən 70 ölkədə yetişdirilsə
də (cəmi 690 milyon ton), onun böyük hissəsi ABŞ-ın,
Kanadanın, Argentinanın, Rusiyanın, Qazaxıstanın,
Ukraynanın çöllərində və digər əlverişli
ərazilərində yığılır. Bu ölkələrdə
ixtisaslaşdırılmış buğda təsərrüfatları
dünyanın taxıl mənbəyi sayılır. Buğda istehsalına görə Çin birinci yerdə
dayanır. 2020-ci ilədək Çində buğda
istehsalı 134 milyon 250 min ton idi ki, bu da dünya buğda
istehsalının 20,65 faizinə
bərabər idi. Buğda istehsalına görə ilk
beşlikdə yer alan ölkələr
sırasında Hindistan, Rusiya, Amerika Birləşmiş
Ştatları və Kanada yer alıb.
Dünyada ən iri taxıl ixracatçıları
Rusiya, ABŞ, Kanada, Avstraliya, Ukrayna, Argentina, Almaniyadır.
Buğdanın yarıdan çoxunu Afrika,
Asiya və Latın Amerikası ölkələri ərzaq məqsədi
ilə idxal edir. Qərbi Avropa və
Yaponiya əsasən yem taxılı idxal edir.
30 mindən
çox buğda növü mövcuddur
Dünyada
hər il 2 milyard ton taxıl istehsal edilir. Onun 70 faizi insanlar tərəfindən istifadə
edilir. Taxılın 20 faizi heyvan yemi, 9
faizi toxumluq, 1 faizi sənaye məqsədilə istifadə
edilir.
Yer üzündə
buğda və düyüdən sonra ən
çox istifadə edilən bitki qarğıdalı, daha sonra
isə arpadır. Dünyada altı əsas
bitkinin hibridləşdirilməsi nəticəsində istehsal
olunan 30 mindən çox buğda növü var.
Buğdanın ölçüsü sortdan
asılıdır.
Bir buğda dənəsinin çəkisi 0,065 milliqramdır. Təxminən
yarım kilo buğdada 7-8 min buğda dənəsi olur.
Dünya əhalisinin 1 faizi çölyak xəstəliyinə
görə buğda əsaslı məhsullar istehlak edə
bilmir. Bu narahatlıq qluten adlı buğda
zülalına qarşı dözümsüzlükdən
qaynaqlanır.
Kondisionerlər, bədən losyonları və dodaq
balzamlarında da buğda zülallarından istifadə edilir. Buğdadan
araq və viski kimi alkoqollu içkilər hazırlanır,
spirt istehsal edilir. Buğdadan istehsal olunan
etanol bioyanacaq kimi istifadə edilə bilər.
Norveçin Svalbard adalarında “Qiyamət anbarı”
adlandırılan toxum anbarında 980 min çeşid toxum
saxlanılır. Toxumlar mənfi 18 dərəcə
temperaturda qorunur. Bu temperatur toxumların
ömrünün uzanmasına gətirib çıxarır.
Bu anbarda təbii buğda toxumları da olur.
Mayalı
xəmirdən çörəyin hazırlanması təsadüfən
olub
İlk çörəyin hazırlanma tarixi 5-6 min ildir. Un
çörəyi yalnız 19-cu əsrdə
populyarlaşmağa başlayıb.
Məlumatlara görə, mayalı xəmirdən
çörəyin hazırlanması təsadüfən
baş tutub. Belə ki, qədim insanlar yetişdirdikləri
yabanı bitkilərin dənini suda islatmaqla yeyirmişlər.
Daş alətlər və od meydana
çıxdıqdan sonra dəni əzərək onu yuxa kimi
bişirib yeyirmişlər. Lakin bu zaman kündələr
çox quru olurmuş.
Bir
gün bir qadın gecə suya qoyduğu taxılın həcmcə
böyüdüyünü və tamının turşməzə
olduğunu hiss edir. O, bundan çörək hazırlayır.
Çörək isə çox dadlı olur.
Beləliklə, insan təsadüfən xəmirin
qıcqırmasını və qıcqırmış xəmirdən
çörək bişirməyi öyrənir. Keçmişdə çörəkdən
müalicə vasitəsi kimi də istifadə edirmişlər.
2 milyarda
yaxın insanın qidasının yarısını
düyü təşkil edir
Düyünün
becərilmə tarixi 7-9 min il
arasındadır. Onun vətəni Çin və
Hindistan olub. Orta Asiyada dənli bitkilərin
tarixi bizim eradan əvvəlki 6-5-ci minilliklərə təsadüf
edir. Belə
güman edilir ki, həmin dövrlərdə Orta Asiyada
düyü əkilirmiş və ondan xörək
hazrlanarmış.
2 milyarda yaxın əhalinin qidasının
yarısını düyü təşkil edir. Düyünün
mənşəyi haqqında çoxlu rəvayətlər
var. Yava adasında, İndoneziyada, Malayziyada və digər
ölkələrdə güman edilir ki, guya düyü
ölmüş cavan qızın və ya uşağın bədənindən
əmələ gəlib.
Cənub Şərqi Asiya ölkələrində
düyü əkiləndə qurban kəsilərdi ki, məhsul
çox olsun.
Ən bahalı çörəklər
Dünyada ən bahalı çörək İspaniyada qızıl, gümüş və çiçəklərdən hazırlanıb. Onun qiyməti 1380 avro olub.
Onun hazırlanmasının iki versiyasını təqdim edən Moreno ustanın hazırladığı ilk çörəyin çəkisi 400 qram imiş. Usta bu çörəyə sadəcə əllə çıxarılan, tərkibində orqanizmə zərər göstərməyən qiymətli metalların olduğu qaya duzunu əlavə edib. Usta istehlakçıları maraqlandırmaq üçün çörəyə bundan əlavə 20 qram “düşüncə” də daxil etdiyini bildirib.
Moreno ikinci bahalı çörəyi çövdar unundan hazırlayıb. O, hər iki çörəyi çiçəklərlə bəzəyib.
İspaniyada hazırlanan qızıl yarpaq çörəyi də dünyanın ən bahalı çörəkləri sırasındadır. Onun qiyməti təxminən 120 dollardır.
İlk avtomatlaşdırılmış dəyirman
Taxılın üyüdülməsi üçün istifadə edilən dəyirman yaradılanadək böyük inkişaf yolu keçib.
Qədim zamanlarda dən daş həvəngdəstədə əzib üyüdülürdü. E.ə. II minillikdə əl dəyirmanı meydana çıxıb. Sadə dən daşlarından əl dəyirmanına keçid təkcə texniki tərəqqi olmayıb, həm də əkinçiliyin inkişafı ilə bağlıdır. Quldarlıq quruluşu dövründə, xüsusilə feodalizmdə əkinçiliyin əsas təsərrüfat sahəsi kimi inkişafı ilə əlaqədar əl dəyirmanı dən üyütmədə ikinci dərəcəli əhəmiyyət kəsb edib. Daha sonra su ilə işləyən və ya başqa quruluşlu dəyirmanlar yaranıb. Orta əsrlərdə su dəyirmanı ilə eyni quruluşda olan yel dəyirmanı da işlədilib. XIX əsrin əvvəllərində buxar mühərriki ilə işləyən dəyirmanlar meydana çıxıb.
Dünyada ilk avtomatlaşdırılmış un dəyirmanını təxminən 1785-ci ildə amerikalı ixtiraçı Oliver Evans yaradıb.
Müasir dəyirmanlarda dənin qəbulu müxtəlif mexaniki və pnevmatik qurğularla yerinə yetirilir. Un üyütmə prosesinə dənin üyüdülməyə hazırlanması (qarışıqlardan ayrılması, dənin sulu və ya quru üsulla təmizlənməsi, unun keyfiyyətini yaxşılaşdırmaq üçün dənin su və istiliklə emalı və s), üyüdülməsi və unun kisələrə doldurulub avtomatik çəkilməsi əməliyyatları daxildir. İstehsal prosesində 30-a qədər müxtəlif tipli maşın iştirak edir.
İlhamə
İSABALAYEVA
Azərbaycan.-2021.- 20 iyun.- S.7.