Yediyimiz zəhərlər
Qida təhlükəsizliyinə
nəzarət hələ də təsirsiz və səmərəsizdir
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı apardığı davamlı araşdırmaların nəticələrinə görə, müəyyən ət məmulatlarını, xüsusən də kolbasa və sosiskaları insan sağlamlığı üçün zərərli qidalardan hesab edir.
Qurum
sözügedən qida məhsullarının
istehlakının sutka ərzində 50 qrama qədər
azaldılmasını tövsiyə edir və başlıca səbəb
kimi onların çoxmərhələli kimyəvi emalı
göstərilir.
ÜST-nin
bu xəbərdarlığına baxmayaraq, kolbasa və
sosiskalar tez-tez alınan məhsullar siyahısında yer
tutmaqla əksəriyyətin, xüsusilə uşaqların ən
sevimli qidalarından sayılır.
Lakin zərər tək bununla bitmir. Onsuz da zərərli
sayılan bu məhsullara insan orqanizminə daha pis təsir
göstərən qatqıların normadan çox əlavə
edilməsi onun təhlükəli təsirlərini dəfələrlə
artırmış olur.
Xərçəng
riskini artırır
İlk olaraq, bu məhsulların nədən zərərli
qida hesab olunduğuna aydınlıq gətirək.
Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun
Elmi-tədqiqat və risklərin qiymətləndirilməsi
departamentinin Qida təhlükəsizliyi şöbəsinin
mütəxəssisi Aynur Həsənova bildirir ki, kolbasa və
sosiska məhsullarının gündəlik istehlakı insan
sağlamlığı üçün zərərlidir. Kolbasanın
insan orqanizminə başlıca zərəri (xüsusilə
uşaqlar və yaşlılarda) əsasən, tərkibindəki
kanserogen maddələrlə əlaqədardır.
Mütəxəssisin fikrincə, həmin maddələr
insanda xərçəng xəstəliyinin yaranma riskini
artırır.
Bu zaman ilk təhlükə həzm sistemi orqanları,
xüsusilə mədə və yoğun bağırsaq
üçün yaranır: “Həmçinin kolbasanın tərkibindəki
duz, bitki və heyvan mənşəli yağların da zərərli
təsirləri həddən çoxdur. Bunların
istehlakı qanda triqliseridin səviyyəsini artırır, bu
da öz növbəsində xolesterin və ürək-damar
sisteminin fəaliyyəti ilə bağlı problemlərə
gətirib çıxarır. Kolbasa və
sosiskaların tərkibindəki konservantlar (xüsusilə hisə
verildikdən sonra) və ədviyyatlar mədə
divarını qıcıqlandırır. Qastrid,
qida allergiyası və mədə-bağırsaq
traktının digər müxtəlif xəstəliklərindən
əziyyət çəkən şəxslərin
sözügedən qida məhsullarını qida rasionundan kənarlaşdırması
mütləqdir”.
Keyfiyyətli məhsul necə olmalıdır?
Aynur Həsənova bildirir ki, kolbasa məhsullarının
qısa müddətdə istehlak edilməsi məsləhət
görülür. Bununla belə, müasir qablaşdırma
üsulları (vakuum və ya qaz) istehlak müddətini
artırmağa imkan verir. Keyfiyyətli sosiska, sardelka və
südlü kolbasaların saxlanma müddəti
30 gün, hisə verilmiş kolbasaların saxlanma
müddəti isə 3 aydır. Kolbasa və sosiska məhsulları
soyuducuda 0-12°C temperaturda saxlanılmalıdır. Belə şəraitdə məhsullar bir neçə
ay müddətində təzə qalır.
Mütəxəssis deyir ki, kolbasa və sosiskanın rənginin
çəhrayı-qırmızı rəngdə olması,
istehsal prosesində xam məhsulların yekun məhsula qədər
keçdiyi mərhələlərdə düzgün
ardıcıllığa riayət edilməsindən xəbər
verir. Qəhvəyi və ya bozumtul rəngin formalaşması
isə məhsulun korlandığını və ya tezliklə
korlanacağını göstərir. Məhsulda
göy və ya yaşıl ləkələr nişastanın
miqdarının çox olmasından xəbər verir.
Keyfiyyətli məhsulun tərkibində yağ
ağ, keyfiyyətsiz məhsulda isə sarı rəngli olur:
“Keyfiyyətli kolbasa və sosiska elastik olmalıdır. Bu, o deməkdir ki, kolbasa və sosiskaya yüngül
təzyiq edildikdən sonra bir neçə saniyə ərzində
o, öz əvvəlki formasına qayıtmalıdır.
Bunun baş verməməsi kolbasa və
sosiskanın tərkibində zülalların, qatqı maddələrinin
miqdarının çox olmasından xəbər verir. Kolbasa və sosiskanın qabığı
bütöv, hamar və quru olmalıdır, qabıqda zədə,
selik, ərp yolverilməzdir və farşa tam şəkildə
yapışmalıdır. Qabıqda ərp yalnız hisə
verilmiş kolbasada ola bilər. Kolbasa, sosiska və sardelkalardan ədviyyatların kəskin
ətri gələrsə, bu, məhsulun tərkibinə
şübhə doğurur. Hisə
verilmiş məhsullarda isə his və ədviyyatın qoxusu
ətin qoxusundan tünd olmamalıdır”.
Aynur Həsənova əlavə edir ki, kolbasa və
sosiska məhsulları ilkin inqrediyentlərlə dərin emal proseslərini
keçdiyi zaman yüksək temperatur və güclü effektə
malik kimyəvi maddələrin təsirinə məruz
qalır, dadlandırıcı kimi qlütamatdan (E-621) istifadə
olunur.
“Çin
duzu”nun istifadəsinə bir çox ölkələrdə
qadağa qoyulub
Qida sahəsi
üzrə ekspert Ağa Salamov deyir ki, E-621 kodu ilə
tanınan “Çin duzu”ndan istifadə qidanı qəbul edən
insanlarda asılılıq yaradır. “Çin
duzu” qidadan asılılıq yaratdığı
üçün bir çox ölkələrdə onun istifadəsinə
qadağa qoyulub.
Ekspertin sözlərinə görə, bu qatqı həm
idxal edilən, həm də yerli kolbasa və sosiska məmulatlarına
qatqı kimi istifadə edilir. Bu maddə konservlərin,
rafinə olunmuş ət məhsullarının, eyni zamanda
idxal edilən burqer ətlərinin də tərkibində var.
Ölkəmizdə hazırlanan yerli burqerlərdə isə hələlik
bu maddələrdən istifadə edilmir.
Mütəxəssis
qeyd edir ki, ət məhsullarının istehsalında məhsulun
görünüşünü, rəngini, dadını,
qoxusunu və ləzzətini yaxşılaşdırmaq
üçün nitrat, ya nitritdən, yaxud hər ikisindən
birlikdə istifadə edilir: “Nəzərə alaq ki, nitrat
yalnız ət məhsullarında istifadə edilmir. Soğan, kartof, badımcan və digər tərəvəzlər,
o cümlədən meyvələr vasitəsilə də
orqanizmə nitrat ötürülür. Lakin
başqa bir problem odur ki, bəzi hallarda ət məmulatlarının
tərkibindəki nitratın pay kütləsi dəfələrlə
çox olur. Bu da onun zərərlərini
artırır”.
Kolbasaların
ətdən ucuz olma səbəbi
Azərbaycanın kolbasa və sosiska bazarında
seçim üçün kifayət qədər məhsulun
olduğunu deyən Azad İstehlakçılar Birliyinin
(AİB) sədri Eyyub Hüseynov onların qiymətinin keyfiyyətli
ətlə müqayisədə ucuz olduğunu söyləyir.
O, qiymətin aşağı
olmasını xammalların istehsalçıya ucuz başa gəlməsi
ilə əlaqələndirir: “Azərbaycanda kiloqramı
3 manata olan “təzə ət” də var. Bu ətlər
artıq qocalmış, yemək üçün yararlı
olmayan malların ətləridir. Amma onlar heç də
murdar ətlər deyillər, təmiz ətlərdilər.
Kolbasa sexləri bu ətləri alaraq məhsul
istehsal edir”.
AİB sədri deyir ki, yerli istehsal müəssisələri
yalnız bu ətlərdən deyil, Hindistandan aşağı
qiymətə idxal edilmiş ətlərdən də istifadə
edir. Xammalın qiymətinin ucuzluğu yerli kolbasa və
sosiskaların qiymətinin xeyli ucuz olmasına səbəb
olur.
Eyyub
Hüseynov istehsal üçün ətlərin Hindistandan gətirilmə
səbəblərini də açıqlayır: “Hindistanda inək
əti yeyilmir. Lakin orada digər ölkələrə
ixrac üçün heyvandarlıq fermaları
saxlanılır və bu fermalar vasitəsilə dünya bazarına
ucuz ət çıxarılır. Hindistandan
gətirilən ətlər dondurulmuş olsa da, tam təhlükəsiz
sayılmır”.
Ölkəmizə
süni ətdən hazırlanmış kolbasa və sosiskalar
gətirilir
Eyyub Hüseynov yerli kolbasa və sosiskaların xarici məhsullardan
keyfiyyətinə görə daha üstün olması qənaətindədir. Onun sözlərinə
görə, xaricdən, xüsusilə Rusiyadan gətirilən
kolbasa və sosiskaların keyfiyyəti ilə bağlı
problemlər var: “Marketlər rəflərində xarici məhsullara
daha çox yer ayırırlar. Çox təəssüf
ki, Azərbaycan istehlakçıları səhv edərək
xarici məhsullara daha çox üstünlük verirlər.
Xaricdən ölkəmizə məşhur brendlər adı
altında gətirilən kolbasa və sosiskalarda o qədər
qatqılar var ki... Həmin məhsulların qiymətləri
Azərbaycanda istehsal olunandan ucuz, yararlılıq müddəti
də onlardan olduqca çoxdur. Xarici məhsullar
aylarla qalsa da xarab olmur. Azərbaycanda
istehsal edilən kolbasa və sosiskaların yararlılıq
müddəti isə 20 gündən çox olmur”.
Eyyub Hüseynov deyir ki, bir çox ölkələrdə
kolbasa və sosiskalar həm də süni ətdən
hazırlanır. Bu məhsulların istehsalı üçün soya
komponentlərindən, cürbəcür naməlum
heyvanların başından, dərisindən və s. istifadə
edilir: “Ölkəmizə istehsalda istifadə etmək
üçün süni ətlər hələ ayaq aça
bilməyib. Ancaq süni ət
istehsalçıları öz ölkələrində ondan
geniş istifadə edirlər. Ölkəmizə
də süni ətdən hazırlanmış kolbasa və
sosiskalar gətirilir. Lakin bu barədə həmin
məhsulların üzərinə heç nə
yazılmır. Ona görə də uzun
yol qət etməsinə baxmayaraq, belə məhsulların
satış qiyməti Azərbaycan məhsulundan ucuz olur,
dadı və görünüşü isə cəlbedici
olur. Nəticədə də
istehlakçı aldanır. Əldə
olunan məlumata görə, belə məhsullar Azərbaycan
bazarına daha çox Rusiyadan idxal edilir”.
Qida təhlükəsizliyinə nəzarətdə
nöqsanlar niyə düzəlmir?
Ölkəmizin kolbasa və sosiska bazarındakı vəziyyətlə
bağlı Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinə
ünvanladığımız sorğuya isə ümumi şəkildə
yalnız belə cavab verdilər ki, qurum qida zəncirinin
bütün mərhələlərində dövlət nəzarəti
və tənzimləməni həyata keçirir. Agentlik tərəfindən
ölkədə istehsal olunan və ölkəyə idxal
olunan qida məhsulları üzərində risk əsaslı
nəzarət tədbirləri aparılır:
“Məhsullar
gömrük ərazisinə daxil olunduqdan sonra
daşıdığı risk səviyyəsinə uyğun
olaraq ekspertizadan keçirilir. Ölkəyə
idxal edilən məhsullardan agentliyin müfəttişləri
tərəfindən nümunələr
götürülür və onlar Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi
İnstitutunun müvafiq laboratoriyalarında müayinə
edilir. Ekspertizanın nəticələri
uyğun olduqda sahibkarlar məhsulları yerli bazarda sərbəst
ticarət dövriyyəsinə daxil edə bilirlər. Bu prosedur kolbasa və sosiska məhsulları
üçün də keçərlidir. Konkret
faktlara əsaslanan müraciətlər daxil olduqda, agentlik tərəfindən
plandankənar (növbədənkənar) yoxlamalar
aparılır və adıçəkilən məhsul
laborator müayinələrə cəlb olunur. Əgər vətəndaşların satış
müəssisələrində satılan qida məhsulları
ilə bağlı şübhələri olarsa, bu barədə
agentliyin 1003 “Çağrı Mərkəzi”nə zəng
edib məlumat verə bilər”.
Əhalinin qida təhlükəsizliyinin təmini ölkənin
sağlam gələcəyi, sağlam nəslin yetişdirilməsi
deməkdir. Hələ
bir necə il əvvəl qida təhlükəsizliyinin
təmini məqsədilə yaradılan AQTA-nın fəaliyyətindən
gözlənilən ümidlər çox olsa da, belə
görünür ki, bunlar özünü doğrultmur. Bu ümidsizlik isə yalnız ət məmulatları
bazarındakı mövcud vəziyyətdən irəli gəlmir,
oxşar vəziyyət digər qida məhsulları
bazarında da özünü göstərir.
AQTA hər
dəfə əhalinin sağlamlığının
qorunması və təhlükəsiz qida məhsulları ilə
təmin edilməsi istiqamətində “ardıcıl tədbirlərini”
daim davam etdirdiyini söyləsə də, əslində, bu tədbirlərin
yetərli və səmərəli olub-olmadığı sual
doğurur. Çünki tədbirlərin səmərəsi
özünü nəticə olaraq, bazarda göstərməlidir.
AQTA
öz məsuliyyətini vətəndaşın boynuna
atır
Yeri gəlmişkən, qəzetimizin 2 aprel tarixli sayında dərc edilən “Yediyimiz ətdir, yoxsa leş?! Mənşəyi məlum olmayan ət satışı ilə yanaşı, küçələrdə qanunsuz heyvan kəsiminin də qarşısı alınmır” araşdırma məqaləsi ilə bağlı redaksiyamıza müvafiq dövlət strukturlarından məktublar gəlib. İqtisadiyyat Nazirliyinin Aparat rəhbəri Ayaz Əliyev məqalədə toxunulan məqamların nazirlik tərəfindən nəzarətə götürülüb, ətraflı araşdırılması üçün Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinə göndərildiyini bildirib.
Həmçinin kənd təsərrüfatı nazirinin müavini Sarvan Cəfərov da qəzetimizə ünvanladığı məktubda qeyd edib ki, Azərbaycan Prezidentinin 2018-ci il 11 iyun tarixli “Heyvan kəsimi fəaliyyətinin tənzimlənməsi haqqında” sərəncamı ilə qanunsuz heyvan kəsimi və ət satışı probleminin aradan qaldırılması, eyni zamanda bu prosesə nəzarət Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinə tapşırılıb. Kənd Təssərüfatı Nazirliyi də məqalədə toxunulan təhlükəli halların qanunvericiliyin tələbləri əsasında araşdırılmasını və nəticəsi barədə məlumat verilməsini agentliyə həvalə edib.
İqtisadiyyat və Kənd Təssürfatı nazirliklərinin məktublarına Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin sözçüsü Mənsur Piriyevin cavabı isə heyrətamiz olduğu qədər də təəssüf doğurandır: “Qanunsuz heyvan kəsimi ilə bağlı istehlakçılar agentliyin çağrı mərkəzinə müraciət edə bilərlər. Hər bir müraciət aidiyyəti üzrə araşdırılır və qanunvericilik çərçivəsində tədbirlər həyata keçirilir”.
Yəni, Azərbaycan Prezidentinin müvafiq sərəncamına əsasən, ölkədə qanunsuz heyvan kəsimi və zəhərli ət satışı hallarının qarşısının alınmasına birbaşa məsuliyyət daşıyan dövlət qurumu özünün monitorinq, araşdırma aparmasını əsas saymır, məsuliyyəti boynundan vətəndaşa doğru atır! Öz işini vətəndaşdan umur!
Əlbəttə ki, ictimai nəzarət də, əhalinin mənfi hallar barədə məlumat verməsi də lazımdır. Ancaq işini yalnız vətəndaş müraciətləri əsasında qurmaq, öz nəzarət imkanlarını isə minimuma endirmək, həm fəaliyyət öhdəliklərinə, həm də Prezident tərəfindən müəyyənləşən vəzifə səlahiyyətlərinə ziddir!
Agentlik nədənsə bu prosesə hüquqi nəzarəti özünün daşıdığını unudur!
Bu unutqanlığın təhlükəli nəticələrini isə vətəndaş öz həyatında yaşayır!
Hər bir istehlakçı onun hüquqlarının pozulmasına yönəlmiş qanunsuz halların qarşısının alınacağına, sağlamlığı üçün problem yaratmayacaq məhsulların ona təqdim edilməsinə əmin olmalıdır. İstehlakçı aldığı malın keyfiyyətinə heç bir halda şübhə etməməlidir.
Bunun üçün isə AQTA və digər qurumlar bazarda istehlakçını real olaraq, qoruyan qurum kimi çıxış etməlidirlər. Amma o, istehlakçının hüquqlarını qoruya, qida məhsullarının təhlükəsizliyinə zəmanət verə bilirmi?!
İstehlakçıların fikrincə, hələlik yox!
İlhamə
İSABALAYEVA
Azərbaycan.-2021.- 26 may.- S.6.