Lənkəranda
kulinariya festivalı –
“Bir Cənub şəhərində”
Azərbaycanın cənub
bölgəsinin mirvarilərindən
olan Lənkəran heyrətamiz qastronomik zənginliyi ilə seçilir. Buna görə UNESCO-nun Yaradıcı Şəhərlər
Şəbəkəsinə daxil edilən Lənkəranın mətbəxi
cənub bölgəmizdə
unikallığı ilə
fərqlənir.
Lənkəran mətbəxini
fərqli edən cəhətlər nəsildən-nəslə
ötürülərək, günümüzə qədər
olduğu kimi gəlib çatıb. Bu mətbəxin təqdim etdiyi təamların hər biri özündə bölgənin zəngin süfrə mədəniyyətinin
tarixi izlərini daşıyır. Belə
bir kulinar irsə malik olan Lənkəran, təbii ki, hər zaman dünya qurmanlarının
diqqətini cəlb edib. Azərbaycan qastronomiyasının sehrini
kəşf etməyə
çalışanlar daim
mətbəxlə mədəniyyətin
üzvi şəkildə
birləşdiyi bu regiona can atıblar.
Oktyabrın 28-də “Diyar.az” komandası, Azərbaycan Dövlət Reklam Agentliyi, Lənkəran Dövlət Peşə Təhsil Mərkəzi, “Khazar Palace Lankaran” və tanınmış aşpaz Nüsrət Səlimlinin birgə təşkilatçılığı ilə Lənkəranda “Bir Cənub şəhərində” adlı
kulinariya festivalı keçirilib.
Azərbaycanın qastronomik
xəritəsi olan
“Diyar.az” platformasının müəllifi və rəhbəri Nigar Əmirbəyova AZƏRTAC-ın
bölgə müxbirinə
açıqlamasında bildirib
ki, festivalın keçirilməsində məqsəd
iştirakçıları Lənkəran bölgəsinin
ləziz mətbəxi
ilə elə yerli aşpazların təqdimatında tanış
etməkdir.
Festivalın bölgənin
mətbəxinin tanıdılmasında
mühüm rol oynayacağına əmin olduğunu deyən N.Əmirbəyova qeyd edib ki, burada
bütün yeməklər
elə festivalda iştirakçıların gözü
qarşısında bişirilir
və təqdim olunur: “Festivalda hər bir aşpaz
bişirdiyi yemək barədə məlumat verir, necə bişirildiyini göstərir.
Yəni, yeməyi necə təqdim etmək lazımdır, bu, çox vacibdir. Başqa bölgədən olan aşpazlar Cənub bölgəsinin yeməklərini
buradakı aşpazlar
kimi təqdim edə bilməzlər”.
Onun sözlərinə
görə, “Bir Cənub şəhərində”
qastronomik festivalı həm də turistlərin bölgəyə
cəlb olunmasına öz töhfəsini verəcək. “Mən 30 ildir bu işlə
məşğulam, Azərbaycanın
qastronomik xəritəsini
toplayıram, hansı
bölgədə hansı
yeməklər bişirilir.
Ona görə də, tövsiyə edərdim ki, belə ləzzətli dadlarla tanış olmaq üçün onları otellərdə yox, bu cür
festivallarda, yerlərdə
axtarsınlar”, - deyə
N.Əmirbəyova bildirib.
Gün boyu davam edən festivalda iştirakçılar
Cənub mətbəxinin
ən yaxşı aşpazlarının hazırladıqları
yeməklərin sirlərini
öyrənib, əyləncəli
müsabiqələrdə iştirak
ediblər.
Festival çərçivəsində musiqi nömrələri və rəqslər də nümayiş olunub.
Azərbaycan.-2023.- 29 oktyabr, ¹ 237- S.12.