Yerli meyvələr daha faydalıdır
Aprel ayında normadan artıq olan
şaxtalı, qarlı-yağışlı hava bəzi yerlərdə
təzəcə çiçək açmış alma,
armud, ərik, şaftalı, gilas, gilənar kimi meyvə
ağaclarının çiçəyini tökdü. Bununla
bağlı Abşeron Regional Hidrometeorologiya Mərkəzinin
direktoru Fikrət Babayev bildirdi ki, apreldə qar yağması,
gecələr temperaturun normadan 4-5 dərəcə
aşağı olması həmin ay üçün xarakterik
deyil. Belə hava şəraiti təxminən 1977-1978-ci illərin
aprelində baş verib.
Təbii havaların ötən
ay belə keçməsindən əkin əkən, yer
şumlayan, çörəyi torpaqdan çıxan kəndli
də, fermer də, elə aqrar sahənin mütəxəssisləri
də narahat idilər. Ən azı bu cür hava şəraiti
pambıq və kartof əkinini nisbətən ləngitdi. Lakin
bəzi mütəxəssislər nikbindilər, deyirlər ki,
havanın qarlı-yağışlı keçməsi məhsul
qıtlığına işarə deyil. Əvvəla ona
görə ki, yağıntı və soyuq hava əsasən
dağlıq və dağətəyi rayonlarda olub ki, onlar da
respublikada meyvə-tərəvəz istehsalına
bütövlükdə o qədər də böyük təsir
göstərmir. Aran rayonlara o qədər də güclü
şaxta düşməyib. Əgər mayalanma yaxşı
gedibsə, bol məhsul olacaq. Taxılçılığa,
üzümçülüyə və
pambıqçılığa isə
yağıntıların xeyri var.
Bəzi mütəxəssisləri
narahat edən isə məhsul qıtlığı şəraitində
bazarlarımızı zəbt edəcək idxal meyvə-tərəvəzin
sağlamlığa ziyanıdır. İlin bütün fəslində,
xüsusən də qış aylarında bu meyvələr
ölkə bazarlarında üstünlük təşkil edir.
Bu mövsüm də qıtlıq olsa, deməli, işbazlar
yetərincə yararlanacaqlar. Doğrudan da hər il ölkəmizdə
lazım olduğundan bir neçə dəfə də
artıq meyvə-tərəvəz yetişdirilməsinə
baxmayaraq, bazarlarda Fransadan, Almaniyadan, Hollandiyadan, Türkiyədən,
Çindən və başqa ölkələrdən gətirilmiş
alma, armud, portağal, narıngi, üzüm, tərəvəz
məhsulları bol-bol satılır. Zahirən cəlbedici
görünsə də, bu meyvələrin heç birinin
dadı yoxdur və insan bunu gözüyumulu yeyərsə,
hansı meyvə və ya tərəvəz olduğunu müəyyən
edə bilməz. Çünki hamısının genetik tərkibi
dəyişdirilmiş,
kimyalaşdırılmışdır.
Kənd Təsərrüfatı
Nazirliyinin şöbə müdiri Sabir Vəliyev deyir ki,
xaricdən gətirilən məhsulların tərkibində
müxtəlif modifikasiya olunmuş bitkilər var,
hamısının da geni dəyişdirilib: "Yoxsa tonlarla
almanı eyni ölçüdə necə yetişdirmək
olar?! İndi dünyada gen mühəndisliyi geniş
yayılıb. Xüsusən ABŞ, Hollandiya, Almaniya, Çin
kimi ölkələrdə məhsuldarlığı
artırmaq məqsədilə pomidorun, xiyarın, bibərin,
badımcanın və qarğıdalının genetik tərkibi
tamamilə dəyişdirilib. Biz dəfələrlə
televiziya və mətbuat vasitəsilə müraciət edir, vətəndaşlarımıza
bu məhsullardan az istifadəni məsləhət bilirik.
Fikrimcə, maarifləndirmə işini daha da artırmaq
lazımdır, çünki bazarlarımız belə məhsullarla
dolub-daşır".
Hamımız şahidik ki,
bazarlarımızda qablarşdırılmış şəkildə
xaricdən gətirilmiş üzüm ayaq açıb
yeriyir. Əslində üzüm elə bitkidir ki, soyuq yerdə
saxlamasan, az vaxtdan sonra qıcqırır, dadını dəyişir,
istifadəsi mümkün olmur. Lakin dənələri qoz boyda
olan bu üzümlər nə qıcqırır, nə də
xarab olur.
Elə isə niyə bu meyvə-tərəvəzlər
ölkəyə daxil olarkən laborator müayinədən
keçib tərkibi analiz edilmir? Sabir müəllim deyir ki,
doğrudan da onların tərkibi yoxlanılmır,
çünki ölkəmizdə hələlik bu texnoloji imkan
yoxdur: "Amma Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi
yaxın gələcəkdə xarici meyvələrin
xüsusi laboratoriyalarda yoxlanması istiqamətində tədbirlər
görür". Həkimlər isə deyir ki, bu cür
yeyinti və sənaye məhsullarının hər biri bir xəstəlik
yuvasıdır. Sağlamlıq üçün olduqca təhlükəlidir.
Geni dəyişdirilmiş məhsullar insanda yaddaş pozuntusu,
tezyorulmalar, hətta xərçəng xəstəliyi
yaradır. Həkim Azər İsmayılov narahatlıqla
bildirir ki, nə qədər xəbərdarlıq etsək, vətəndaşlarımızı
maarifləndirsək də, xeyri az olur. "Ən pisi də
odur ki, geni dəyişdirilmiş bu məhsullar insanların
genefonduna təsir edir, xüsusən hamilə qadınlar bu məhsullardan
istifadə edərsə, dünyaya gətirdikləri uşaq
mütləq qüsurlu olacaq. Xaricdə belə məhsulları
fərqləndirirlər, ondan hamı istifadə etmir, bəzi
ölkələrə isə onların gətirilməsi
qadağandır".
Bəli, Azərbaycanda da belə
məhsulların yetişdirilməsi qanunla qadağan olunub. Təəssüf
ki, xaricdən gətirilməsi qadağan olunmayıb.
Çünki bu, Azərbaycanın yaxın gələcəkdə
daxil olmaq istədiyi Ümumdünya Ticarət Təşkilatının
tələblərinə ziddir. Qurumun tələblərinə
görə, ölkəyə belə məhsulların gətirilməsi
qadağan olunmamalı, əksinə, gətirilən məhsulların
üzərinə ayrıca etiketlər vurularaq digərlərindən
fərqləndirilməlidir.
Əslində,
kimyalaşdırılmış və genetik tərkibi dəyişdirilmiş
məhsullardan qazanan bircə işbazlardır. Kənd Təsərrüfatı
Nazirliyinin açıqlamasında göstərilir ki, ötən
il 700 min tondan çox meyvə yığılıb ki, bu da tələbatdan
1,5 dəfə çoxdur. Lakin bu qədər məhsulun
hamısı bazara çıxarılmır. Çünki
saxlanma şəraiti yoxdur. Ona görə də tərkibi
vitamin, zülal, yod və minerallarla zəngin olan meyvələrimiz
çürüyərək xarab olur. Həm bu məhsulu
yetişdirən kəndli-fermer itirir, həm də
insanlarımız. Nazirliyin açıqlamasında da göstərilir
ki, hər il 10 minlərlə ton meyvə-tərəvəz
korlanır. Təkcə ötən il Qubada 100 min tona yaxın
meyvə zay olub. Mövsüm boyu ağır zəhmətə
qatlaşan kənd əməkçisi, fermer əvvəlcə
məhsulun yaxşı bar-bəhər verməsi
üçün dəridən-qabıqdan çıxır,
sonra da onu satmaq üçün problemlərlə üzləşir,
axırda da məhsulu əlində qalır.
Bəs necə etmək olar ki, məhsulun
məhv olmasının qarşısı alınsın, yerli məhsullarımız
xaricdən gətirilmiş kimyalaşdırılmış
meyvələri bazardan sıxışdırsın? Bu sahədə
mütəxəssislərin hamısının fikri birdir.
Çıxış yolu saxlama kameralarının
yaradılmasındadır. Çünki bu kameraların
daxilindəki temperaturdan asılı olaraq meyvəni 4 aydan 2 ilə
qədər saxlamaq mümkündür. Düzdür, burada 2
il qalan meyvələr nəmliliyinin və vitamininin bir hissəsini
itirir, amma keyfiyyətinin 70 faizini özündə saxlayır.
Belə olarsa, problemin bir hissəsi həll olunar, fermerlərin
qazancı da artar, əkib-becərmək üçün həvəsləri
də.
Öyrəndik ki, ötən il
Qubada tutumu 1000 ton olan saxlama kamerası istifadəyə verilib.
Müxtəlif temperatur rejimlərinə uyğun olaraq meyvəni
5-6 ay itkisiz saxlamaq olur. Lakin burada da bir problem mövcuddur. Əvvəla,
bir kamera ehtiyacın mində birini ödəmir, sonra da ki, məhsulu
kameralarda saxlamaq çox baha başa gəlir. Məsələn,
1 ton meyvənin bir gün saxlanma xərci 20 manat, 1 ay saxlanma xərci
isə 600 manata başa gəlir.
"Aqrolizinq" Səhmdar Cəmiyyətinin
mütəxəssisləri bildirirlər ki, 1000 tondan 3000 tonadək
tutumu olan saxlama kamerasını qurmaq üçün 350 min
manatdan 750 min manata qədər vəsait tələb olunur. Ona
görə də bu cür kameraların yaradılması
üçün iş adamlarına güzəştli kreditlər
verilməsi məqsədəuyğundur. Belə olarsa, ölkənin
bir çox bölgəsində iritutumlu anbarlar
quraşdırılar, bazarlar isə özümüzün dərmansız
və keyfiyyətli məhsullarımızla tam təmin olunar.
Builki məhsula gəldikdə,
mütəxəssislər nikbindirlər. Deyirlər ki,
narahatlığa əsas yoxdur, bölgələrimizin hər
yerində növbənöv meyvələr yetişir və
bolluq olacaq.
Rəsmiyyə Rzalı
Azərbaycan.-2009.-24
may.-S.7.