"Şərq ulduzu"
MMC-nin fəaliyyəti
ilə tanışlıq
Prezident İlham Əliyev
Şəmkir rayonuna səfəri çərçivəsində
"Şərq ulduzu" Məhdud Məsuliyyətli Cəmiyyətində
olmuşdur.
Dövlətimizin
başçısına məlumat verilmişdir ki, müəssisənin
Şəmkir rayonunda 108 hektar üzüm sahəsi vardır. Üzüm
bağları Fransa, İran və Gürcüstandan gətirilən
və yerli tinglər hesabına salınmışdır. Bu
bağlarda "Şardane", "Bayan şirə",
"Merlot", "Rikasiteli", "Sapiravi", "Kaberne
savinyon", "Şiraz" kimi üzüm sortları
yetişdirilir. Vətəni Ön Asiya olan "Şiraz"
üzüm sortu ilk dəfə məhz Şəmkirdə
yetişdirilmişdir. "Bayan şirə" isə
keçmiş sovetlər dönəmində ən yararsız
sortlardan hesab olunsa da, indi onun yetişdirilmə və şərabının
hazırlanması texnologiyasında yeniliklər əldə
olunmuşdur. İndi bu sortdan alınan məhsul ən qiymətli
şərab hesab olunur. Bunun nəticəsidir ki, "Bayan
şirə" 2008-ci ildə Moskvada keçirilən sərgidə
qızıl medalla mükafatlandırılmışdır. Hazırda
yeni sort - "Anenfolt"un yetişdirilməsi üzərində
iş gedir. Bu da vaxtilə Şəmkirdə yaşayan alman əhalisindən
gəlmə addır. Artıq müəssisənin təsərrüfatında
süfrə üzümünün yetişdirilməsinə də
başlanmışdır. Ordubad və Urmiyadan gətirilən
kişmişi üzüm tinglərinin əkildiyi bağlarda
yüksək keyfiyyətli və bol məhsul gözlənilir.
Şərabçılıq
Şəmkirdə ənənəvi istehsal sahəsidir. Bu ənənə
indi də yaşayır və onun davam etdirilməsi istiqamətində
mühüm işlər görülür. "Şərq
ulduzu" MMC-nin fəaliyyəti də bu baxımdan xüsusi əhəmiyyətə
malikdir. 2006-cı ildə yaradılan müəssisə
hazırda 2 min ton üzümü emal etmək gücünə
malikdir. Şərab zavodu ən müasir texnologiyaların tətbiqi
əsasında qurulmuşdur. Burada quraşdırılan
avadanlıq Almaniya və İtaliya istehsalıdır. Hazırda
zavodda 7 növ şərab istehsal edilir. "Şardane",
"Bayan şirə", "Merlot", "Rikasiteli",
"Sapiravi", "Kaberne savinyon" və
"Şiraz" şərabları onların əldə
olunduqları üzüm sortlarının adını
daşıyır.
Dövlətimizin
başçısına məlumat verildi ki, müəssisədə
125 nəfər çalışır. İşçilərin
orta aylıq əməkhaqqı 250-300 manatdır. Alman layihəsi
əsasında qurulmuş zavodda tutumu 14 tondan 37 tonadək olan
63 çən qoyulmuşdur. Bütün istehsal prosesi
kompüterlə idarə olunur. Qiymətli şərab növlərinin
saxlandığı taxta çəlləklər isə
palıddan hazırlanmışdır.
Müəssisədəki
mühüm avadanlıqdan biri də vakuum-membran presdir. Fransa
istehsalı olan bu avadanlıq üzümün
sıxılması prosesini həyata keçirir. Avadanlığın
üstün xüsusiyyəti ondan ibarətdir ki, o,
üzümün qabığını və toxumunu əzmir.
Bu da şərabın dadının dəyişmə
ehtimalını sıfıra endirir. Şərabın saxlanma
temperaturuna da ciddi diqqət yetirilir, müəssisədə zəruri
mənfi 14-18 dərəcə temperatur rejimi tətbiq olunur. Şərab
dolduran avadanlıq Moldovadan alınmışdır. Bu
avadanlıq saatda 3 min ədəd şüşə doldura
bilir. Hələlik müəssisə öz məhsullarını
yerli bazara çıxarır. Hazırda məhsulun ixracı
ilə bağlı Koreya Respublikası, Rusiya və Litva
şirkətləri ilə danışıqlar
aparılır.
Dövlətimizin
başçısı müəssisədə hazırlanan məhsulların
müxtəlif sərgilərdə qazandığı nailiyyətləri
əks etdirən guşəyə baxdı. Müəssisədə
istehsal olunan şərablar 2008-ci ildə Moskvada keçirilən
2-ci beynəlxalq festivalda qızıl, gümüş və
qran-pri mükafatlarına layiq görülmüşdür. Əldə
olunan uğurlara görə müəssisəyə
İSO:22000 beynəlxalq sertifikatı verilmişdir. Zavodda bu
ildən konyak spirtinin çəkilməsi üçün
yeni sex işə salınmışdır. Almaniya istehsalı
olan avadanlığın quraşdırıldığı
sexdə sutkada 7 ton konyak üçün xammal emal edilir. Bundan
da təxminən 700 litr konyak spirti alınır. Müəssisənin
ərazisində yeni yardımçı binalar da tikilir. Bu
binaların 2011-ci ilədək istifadəyə verilməsi nəzərdə
tutulmuşdur. Məhsulların təbii üsulla saxlanması
üçün zirzəmilər də tikiləcəkdir.
Prezident İlham Əliyev
müəssisədə yeni istehsal xəttinin işə
düşməsini bildirən düyməni basdı. Yeni məhsulun
ilk nümunəsi dövlətimizin başçısına təqdim
olundu.
AzərTAc
Azərbaycan.-2009.-26 may.-S.5.