“Dolma” nəhayət ki, UNESCO-nu fəth edə bildi...
Tahir Əmiraslanov:
“Biz buna Mehriban xanım Əliyevanın apardığı məqsədyönlü
işlər sayəsində
nail ola bildik”
img
Azərbaycan milli mətbəxinin şah nemətlərindən
olan dolma uzun illər ermənilərin hədəfində idi. Onlar milli
mətbəximizə aid olan
dolmanı dəfələrlə
öz adlarına təqdim etməyə cəhd edirdilər. Lakin Azərbaycan tərəfin erməni saxtakarlığına qarşı
apardığı davamlı
mübarizə nəticəsində
onlar buna nail ola bilmədilər.
Artıq
dolma Azərbaycana məxsus
kulinariya növü kimi UNESCO-nun Qeyri-maddi mədəni irs
siyahısına daxil edilib. APA-n;n
məlumatına görə,
bu barədə
UNESCO-nun saytında məlumat
yer alıb. Azərbaycanın UNESCO yanında
Daimi Nümayəndəliyinin
rəhbəri Anar Kərimov özünün
“twitter" səhifəsində buna ikillik əmək
nəticəsində nail olduqlarını
bildirib.
Azərbaycana məxsus kulinariya
növü kimi dolmanın UNESCO-nun Qeyri-maddi
mədəni irs siyahısına salınmasını müsbət
qarşılayan Milli Kulinariya Mərkəzinin rəhbəri Tahir Əmiraslanov “Bakı-Xəbər”ə
açıqlamasında bildirdi
ki, bu, uzun
illər aparılan məqsədyönlü mübarizənin
nəticəsidir: “Biz buna
Mehriban xanım Əliyevanın apardığı
məqsədyönlü işlər
sayəsində nail ola
bildik. Əgər Mehriban xanımın
səyləri, nüfuzu
olmasaydı, bu hal baş tutmayacaqdı.
Ermənilər uzun illər
həyasızlıqla yalan
məlumatlar yayır,
saxtakar niyyətlərə
xidmət edirdilər.
Onlar həmişə yalan danışır və düzgün mübarizə
aparmırlar. Azərbaycan
mədəniyyət nümunələrinin
UNESCO-da nümayiş etdirilməsi
və qəbul etdirilməsi zamanı
UNESCO üzvləri hər
zaman görürdülər
ki, Mehriban xanımın hər sözünün arxasında
elmi şəkildə
əsaslandırılmış gərgin zəhmət və ədalət durur. Ona görə də
o, hansısa bir fikri deyirsə, qurum nümayəndələri
ona çox diqqətlə qulaq asır və fikri əsas götürülür. Çünki Mehriban xanım heç vaxt ədalətsiz qərar qəbul etmir. Bu da dolmanın Azərbaycan milli mətbəxinin nümunəsi kimi
UNESCO-nun Qeyri-maddi mədəni
irs siyahısına
daxil edilməsinə çox güclü təsir göstərdi. Bu
işə nail olmağımızın
əsas səbəbkarı
Mehriban Əliyevadır”.
T.Əmiraslanovun sözlərinə görə,
Mədəniyyət və
Turizim Nazirliyi də, bu qurumun
xarici əlaqələr
sektoru da, Azərbaycanın
UNESCO-da olan nümayəndəsi
də bu yöndə işlər görüb. “Özünüz
də bilirsiniz ki, bu sahədə
xeyli işlər gördük. “Dolma” festivalları
keçirdik. “Azərmarka” “Dolma” poçt
markaları buraxdı
və həmin markanın 10 ədədi Dünya Kulinariya Təşkilatı tərəfindən
imzalandı, yayıldı.
Eyni zamanda bununla bağlı müxtəlif
tədbirlər keçirildi.
Biz onların elmi əsaslandırılmasının
üzərində işləyirdik.
356 dolma növünü ortaya çıxardıq.
Bu bizim milli
mətbəx nümunəmiz
olduğu üçün,
bunları həyata keçirdik, öz malımıza yiyə durduq” - deyən T.Əmiraslanov bildirdi ki, bu sahədə
Milli Kulinariya Mərkəzi də əlindən gələni
etdi.
İradə SARIYEVA
Bakı xəbər.- 2017.- 8
dekabr.- S.13.