Dünya televiziyalarında Azərbaycan
mətbəxinin təbliğatı
fəallaşıb
Tahir Əmiraslanov “Azərbaycan
mətbəxinin xarici
ölkə kanallarında
təbliğində düzgün
istiqamət götürülməlidir”
Azərbaycan mətbəxinin xarici ölkə kanallarında təbliğatına başlanıb.
Turizm üçün
əlverişli şəraitə
malik olan Azərbaycana gələn turistlərin sayı ilbəil artır. Onlar burada olarkən bizim mətbəximizlə
də tanış olmaq imkanı əldə edirlər.Azərbaycan
mətbəxinin çeşidli
xörəkləri, bişmişləri,
qəlyanaltıları, şirniyyatları
ölkəmizə gələn
hər bir turistin xoşuna gəlir və onlar hər zaman bizim yeməklərdən
dadmaq istəyirlər.
Bilirik ki,
son zamanlara qədər xarici televiziyaların kulinariya proqramlarında Azərbaycan
xörəkləri təqdim
edilmirdi, təqdim edilsə də, ya “Qafqaz mətbəxi”,
ya da “erməni
mətbəxi” adı
altında təqdim edilirdi. Son aylar isə
Azərbaycan mətbəxinin
xarici ölkə kanallarında təbliğatına
başlanıb.Qeyd edək
ki, Azərbaycan Respublikası Mədəniyyət
və Turizm Nazirliyi Azərbaycanın mədəniyyətini, incəsənətini,
tarixi irsini, təbii gözəlliklərini,
zəngin milli mətbəxini dünyada
təbliğ etmək
üçün davamlı
layihələr həyata
keçirir. Bu fəaliyyətin mühüm
bir istiqaməti də nüfuzlu xarici telekanallarda ölkəmizlə bağlı
tanıtım çarxlarının
yayımlanmasıdır. Məlumatlara görə, nazirliyin sifarişi ilə hazırlanan növbəti
belə videoçarx aprelin 9-da Fransanın “Mezzo” telekanalında yayımlanıb. Ölkəmizin
mətbəxinin zənginliyinin
əks olunduğu videoçarx, sözün
əsl mənasında,
bizim milli mətbəx mədəniyyətimizi
özündə əks
etdirib.
Azərbaycan mətbəxinin təbliğu
Belarus telekanalında da həyata keçirilib. Belə ki,
Azərbaycan İcmaları
Konqresinin təşəbbüsü
ilə bu ölkənin Milli Dövlət Teleradio Kompaniyasının (Belteleradiokompaniya)
baxımlı verilişlərindən
olan “Kulinariya diplomatiyası”nın bir sayı Azərbaycan mətbəxinə həsr
olunub.Proqramda Belarus Azərbaycan İcmaları
Konqresi idarə heyətinin üzvü Gülnarə İmanova və təşkilatın
fəal üzvlərindən
Olesya Kosokina Azərbaycanın zəngin
milli mətbəxi haqqında tamaşaçılara
məlumat veriblər.
Belaruslu tamaşaçılara
məlumat verilib ki, 2 minə yaxın xörək növü olan Azərbaycan milli mətbəxi dünyanın
ən qədim, zəngin və dadlı mətbəxlərindən
biridir. Verilişdə
Azərbaycan kulinariyasının
tarixinə və özünəməxsusluğuna görə qonşu xalqların mətbəxindən
xeyli fərqləndiyi
bildirilib, dolma, plov, piti və
digər xörəklərimiz
haqqında geniş danışılıb. Eyni zamanda,
Belarus Azərbaycan İcmaları Konqresinin Azərbaycan mədəniyyətinin
tərkib hissəsi kimi milli mətbəxin
təbliğinə xüsusi
önəm verdiyi vurğulanıb.Azərbaycan milli
mətbəxinin xarici
televiziyalarda təbliğatını
müsbət qiymətləndirən
Milli Kulinariya Mərkəzinin rəhbəri,
əməkdar mədəniyyət
işçisi Tahir Əmiraslanov hesab edir ki, mətbəximizin
müxtəlif xarici telekanallarda təqdim edilməsi bu sahənin tanıdılmasına
təkan verir. Bununla belə, T.Əmiraslanovun fikrincə,
mətbəximizin təbliği
sistemli şəkildə
həyata keçirilməli,
bu sahəyə təsadüfi adamların
müdaxilə etməsinə
imkan verilməməlidir:
“Bu sahədə təbliğat işinin həyata keçirilməsinə
müsbət yanaşıram.
Ancaq bu sahədə iş görənlər, Azərbaycan
mətbəxini təbliğ
edənlər mütləq
Azərbaycanın bu sahədə dövlət
təşkilatı olan
Milli Kulinariya Mərkəzi ilə məsləhətləşmələr aparmalıdırlar. Milli mətbəximizin təbliği
sistemli şəkildə
aparılmalıdır. Milli
mətbəxi təbliğ
edənlər düşünməlidirlər
ki, niyə bu xörəyi təbliğ edirik, niyə bu restoranda
çəkirik və
bu təbliğat ölkəmizə nə verir, ölkəmiz necə və hansı şəkildə
təbliğ olunur?”Azərbaycan mətbəxinə
bəzən naşı
adamlar tərəfindən
müdaxilələr edildiyini
deyən T.Əmiraslanov
qeyd edir ki, bəzən təsadüfi adamlar xörəklərimiz haqqında
həqiqətə uyğun
olmayan fikirlər səsləndirir, onların
yaşını azaldır,
yaxud adını, dadını fərqli təqdim edirlər: “İlkin Hənifə oğlu Əkbərzadə var. O,
“Şah plov”u çəkdi və elə təqdim etdi ki, o plovu
onun dədəsi Hənifə icad edib. Bunu ingilis
dilində televizya üçün çəkirlər.
Onun atasının neçə yaşı ola bilər? O, bu xörəyin tarixini 30-40 il edib.
Halbuki, “Şah plov”un 800-1000 illik tarixi var. Bu təkcə bizdə deyil, müxtəlif adlar altında başqa türk xalqlarında da var. O “Pərdə
plov”, “Yuxa plov”, “Papaq plov”
və başqa adlarla toyda gəlinə
bişirilən xörək
idi. Buna uyğun
xörək tatar və Orta Asiya
mətbəxində də
var. Təbliğat işinə
bu cür yanaşmaq olmaz. Ancaq mətbəximizin təbliği
düzgün qurulursa,
bu çox müsbət haldır.
Yaxud bir də görürsən ki, hansısa bir restoranda kişi kulinar
“Sülhüllü” bişirir,
bunu da çəkib internetə yerləşdirirlər.
Bu xörəyin bişirilmə qaydaları
var, onu yalnız qadın bişirməlidir.Azərbaycan mətbəxinin
xarici ölkə kanallarında təbliğində
düzgün istiqamət
götürülməlidir. Xarici telekanallarda, tutalım, hansısa bir xörəyi təbliğ
ediriksə, bu mütləq Azərbaycan restoranında çəkilməlidir
ki, turistlər bura gələndə həmin xörəyi dada bilsinlər. Ümumiyyətlə,
xarici ölkələrin
televiziyalarında Azərbaycan
mətbəxinin təbliğinə
pul qoyulursa, gərək o iş elə qurulsun ki, təqdim edilən yeməklər mövsümə uyğun
olsun. Bayaq “Sülhüllü”dən danışdım. Tutalım, “Sülhüllü”
təbliğ edilirsə,
onu o fəsildə etmək lazımdır ki, turist gəlib
buradakı restoranda həmin xörəyi tapa bilsin. Bizdə hələ qış
turizmi elə də geniş vüsət almayıb.
“Sülhüllü” də ki, qız
xörəyidir. Biz bunu təbliğ edirik və turist gəlir onu tapmır və həm də xəmir xörəyi ağır olduğu üçün
onu yemək olmur. Məqsəd ölkəyə bu yolla turist
cəlb etməkdirsə,
yaxud milli mətbəxi təbliğ
etməkdirsə, bu işə başqa bir yanaşma olmalıdır. Fikrimcə, bu
işə tamam düşünülmüş şəkildə yanaşmaq
lazımdır. Xarici telekanallarda
Azərbaycan mətbəxi
sistemli şəkildə,
xüsusi konsepsiya əsasında təqdim edilməlidir ki, görülən işlərin
nəticəsi daha da müsbət olsun”.
T.Əmiraslanov Azərbaycan mətbəxinin
təbliği ilə bağlı xaricdə həyata keçirilən
işlərin faydalı
olduğunu qeyd etməklə bildirdi ki, bu sahədə
Mədəniyyət və
Turizm Nazirliyinin, Xarici İşlər Nazirliyinin və digər qurumların gördüyü işlər
təqdirəlayiqdir. “Bu qurumların gördüyü
davamlı işlər
Azərbaycan mətbəxinin
xaricdə təbliğ
edilməsinə çox
kömək edir.
Biz onların atdığı addımları
alqışlayırıq. Ancaq görürsən ki, bəzi vətəndaşlarımız
xörəklərin bişirilmə
qaydalarını çəkib
internet kanallarında yerləşdirirlər.
Bu iş pərakəndə
şəkildə olmamalıdır.
Bu sahədə işlər məqsədyönlü
şəkildə həyata
keçirilməlidir. Biz
milli mətbəximizin
təbliği ilə bağlı vahid siyasət yürütməliyik.
Mətbəx özü böyük
siyasətdir əslində.
Təbliğat işində özbaşnalığa
yol vermək olmaz. O vaxt kollegiya iclasında nazirimiz çox yaxşı bir söz dedi. Bildirdi ki, restorana gedirsən,
hər restoran eyni yeməyi, bişmişi başqa dadla təqdim edir. Yəni restoranlar eyni
milli bişmişi fərqli reseptlərlə
təqdim edirlər.
Bu belə olmalı
deyil, xörəklərin
xüsusi standartı olmalıdır və hər kəs də bu standarta
riayət etməlidir”
- deyən T.Əmiraslanov
bildirdi ki, həm yerli, həm də xarici telekanallar Azərbaycan mətbəxinin
təbliği ilə bağlı proqram çəkirsə, orada təsadüfi adamların
bişirdiyi yeməkləri
salmamalıdırlar. Onun sözlərinə
görə, belə məlumatlar internetdə yayılır və ermənilər də bunu bizə qarşı yönəldirlər.
İradə SARIYEVA
Bakı
xəbər.- 2018.- 17 aprel.- S.15.