Armud
SAGLAM OLUN!
Şirin armud
susuzluğu yatırdır, həzm üçün əhəmiyyətlidir,
qəbizlik vaxtı məsləhət edilir, ürək
ritminin pozulmasında və sidik kisəsi iltihabında
faydalıdır. Həmçinin armud bəzi göbələk
zəhərlərinin təsirini zəiflədir. Turş armud
isə əksinə, bağırsağı bərkidir,
ödqovucudur, qızdırma zamanı xeyirlidir. 9 qram armud tumu
bağırsaqda qurdları öldürür. Armud
ağacının çiçəyi ürəyi möhkəmlədir,
əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır, qanaxma və
ishalın qabağını alır. Armud ağacının
güllərini sürtgəcdən keçirərək
iltihablı göz şişində qoyurlar. Armud yarpaqları
ishal zamanı istifadə edilir. Əgər onları dərinin
üzərinə qoysalar, mövcud yaranı sağaldar. Armud
ağacının gülündən tutiyə (qara göz
boyası) hazırlayırlar. Armud ağacının qətranı
güclü irinçıxardan vasitə kimi məlumdur.
Cır armud ağacının tozu yaranı əla
sağaldır. Xalq təbabətində armud mürəbbəsi
və bişmiş armud güclü öskürəkdə, təngnəfəslikdə,
ağ ciyər vərəmində xeyirlidir. Quru armud həlimi
isə sidikqovucu və bərkidici vasitə kimi istifadə
edilir. Həlimi hazırlamaq üçün 1 stəkan
xardalanmış armud götürürlər, üzərinə
0,5 litr su tökürlər və 15 dəqiqə
qaynadırlar. Bir qədər saxladıqdan sonra acqarına
gündə 4 dəfə yarım stəkan içirlər.
Yetişmiş armud çox sulu və şirin olduğu
üçün böyrək və mədə-bağırsaq
xəstəliklərində xeyirlidir. Xüsusilə orqanizmə
şirə ilə daxil olan xeyirli maddələr daha tez mənimsənilir.
Armudun tərkibində olan balanslaşdırılmış
minerallar orqanizmin tərkibindəki ağır metal elementlərinin
çıxarılmasına kömək edir. Armud qan və
hüceyrə artıran, C vitamini ilə immun sistemini möhkəmlətməkdə
vacib sayılan foli turşusu ilə zəngindir. Orta
böyüklükdə olan 1 armudun tərkibində 100 kkal
enerji mövcuddur. Armudun uşaq qidasının tərkibinə
daxil olması məsləhətdir.
Həftə içi.- 2010.- 4 noyabr.- S. 8.