Yerkökü
SAGLAM OLUN!
Yerkökü iflic riskini azaldır. Xüsusilə qadınlarda. Belə ki,
həftədə 5 dəfə
yerkökü qəbulu
infarkt, iflic kimi xəstəliklər riskini 68 faizə qədər azalda bilər. Bundan əlavə, yerkökü
yaşla bağlı gözdə yarana biləcək zəif görmədən də qoruyur. Bu tərəvəz
həm də xərçənglə mübarizədə,
boyun və üzdə olan qırışların azaldılmasında
istifadə edilə bilər. Mütəxəssislər qan azlığından
əziyyət çəkənlərə
də kök yeməyi məsləhət
görür. Qanını artırmaq istəyənlərə
gündə 1 dəfə
yerkökü suyu içmək, onu sürtgəçdən keçirərək
və ya bütöv yeməyi məsləhət görülür.
Tərkibindəki "A" və başqa vitaminlər qaraciyəri qüvvətləndirir,
immuniteti gücləndirir,
zərərli maddələrin
bədəndən xaric
olmasına kömək
edir. Aclıq pəhrizləri zamanı
ilk növbədə yerkökü
şirəsi içirlər.
Yerkökü şirəsi çox
xeyirlidir və tərkibində böyük
miqdarda "A" vitamini
var. "A" vitamini isə
hemoqlobinin normal səviyyəsini
təmin edir. Həmçinin orqanizmin infeksiyalara
müqavimətini artırır,
ürəyin, böyrəyin,
qaraciyərin işini
normaya salır, görmə qabiliyyətini
artırır. Bir
pay şirə almaqdan
ötrü sizə 5
- 6 orta ölçülü yerkökü lazım olacaq. Bundan əlavə, yerkökü
şirəsini digər
meyvə və tərəvəzlərin şirələri
ilə qarışdırıb
içmək olar.
Qarışıq şirə reseptləri
dietoloq həkimlər
tərəfindən məsləhət
görülüb və
həm dadlı, həm də xeyirlidir. 1. Yerkökü,
ağ baş
kələm və
alma qarışığı şirəsi (Hazırlanması
üçün 3 orta
ölçülü yerkökü,
100q kələm və
yarım alma götürürsünüz).
2. Yerkökü, çuğundur
və alma qarışığı şirəsi
(3 yerkökü, 100 qram
çuğundur və
yarım alma). 3. Yerkökü
və şirin istiot qarışığı
şirəsi (3 yerkökü,
1 şirin, qırmızı
istiot). 4. Yerkökü
və alma qarşığı şirəsi
(4 yerkökü, 1 alma). 5. Yerkökü
və narıncı qarışığın şirəsi.
Həftə içi.- 2010.- 11 noyabr.- S. 8.