YAŞIL ÇAY
SAGLAM OLUN!
YAŞIL ÇAY xərçəngə
tutulma riskini
azaldır. Yemək borusu xərçənginin
kişilərdə 57%, qadınlarda 60% qarşısını
alır. Müntəzəm içilərsə, prostat xərçəngini 3 qat
azaldır. Antioksidansdır. Xolestrolu
aşağı salır. Təzyiqi sabit hala gətirir. Qan şəkərini
düzənləyir. Bakteriyaları, qrip virusunu öldürür.
Ağız qoxusunun
qarşısını alır. Stresi
azaldır. Yorğunluq və yuxulama halını ortadan
qaldırır. Diş çürüməsinin
qarşısını alır. Yaşlanmanı gecikdirir. Yaşıl çayın tərkibindəki
maddələr göz xəstəliklərinə
qarşı mübarizədə yardımçı ola bilər, HonqKonq universiteti
tərəfindən aparılan ən son tədqiqatın
müəllifləri belə deyir. Elm adamları təsdiq edirlər ki, yaşıl çayda rastlanan maddələr - belə ki, xəstəliyə qarşı güclü mübarizə xüsusiyyətləri
artıq məlumdur - gözün
toxumalarına nüfuz edir.
Bundan
öncə elm adamları oksigenin
zərərinə qarşı bədəni qoruduğu
güman edilən "katexin"
adlı antioksidantların ağız yolu
ilə mədə-bağırsaq sisteminə, oradan
da gözə nüfuz
edib-edə bilməyəcəyi barədə dəqiq bir məlumata sahib deyildilər.
Bu göstərir ki,
yaşıl çay geniş
yayılmış göz xəstəlikləri
üçün qoruyucu
rolunu oynayır. Katexin , əsasən
yaşıl çayda rast
gəlinən fitokimyəvi birləşmələr, eləcə
də digər vitamin C və E kimi antioksidantlar, lütein (sarı cisim piqmenti) və zeaksantin maddələrində
göz xəstəliklərdən qorumaq qabiliyyətinin olduğu
indi deyil, bundan neçə-neçə müddət əvvəl
irəli sürülüb. Lakin bu nəzəriyyəni
sübuta yetirmək baxımından
aparılan ilkin tədqiqatdır. Burada göz bülluru (linza), tor qişası və toxumaların bu faydalı maddələri özünə
necə hopdurmasından bəhs edilir. Qlaukoma kimi geniş
yayılmış göz xəstəliklərindən
qorunmağa yardım etməsi xüsusiyyəti
yaşıl çayın artıq sübuta
yetirilmiş sağlamlıq təsiri barədə
uzun faydalar silsiləsinə
əlavə bir üstünlükdür.
Həftə içi.- 2010.- 23 noyabr.- S. 8.