Baş kulinarla mətbəx söhbəti
Təxminən bir ilə yaxındır ki, bütün Azərbaycan
"Eurovision"a hazırlaşır.
Şəhərin küçələri,
otel və restoranlar, xidmət sahələri - bir sözlə, hər kəs öhdəsinə düşən vəzifəni
layiqincə yerinə yetirməyə çalışır
ki, ölkəmiz bu beynəlxalq əhəmiyyətli tədbirdən
üzüağ çıxsın.
Bu sırada ən
mühüm məsələlərdən
biri də ölkəmizə təşrif
buyuracaq əcnəbi qonaqların milli mətbəximizdən nə
dərəcədə məmnun
qala biləcəyidir.
Azərbaycan Milli Kulinariya Mərkəzinin rəhbəri
Tahir Əmiraslanovla söhbətimizdə də
bu məsələ ilə bağlı hazırlıqlardan danışdıq:
-"Eurovision" yarışmasına
sayılı günlər
qalıb. Sizcə, milli mətbəximiz əcnəbi qonaqları qarşılamağa hazırdırmı?
-Milli mətbəx
kulinariyamız hər
zaman qonaq qarşılamağa da, onu baş ucalığı
ilə yola salmağa da hazırdır. Amma bunu restoranlara aid edə bilmərəm. Çünki onlarla bağlı bizə heç bir tapşırıq verilməyib.
Üstəlik, restoranların
çoxu bu gün gərəkən standartlara cavab vermir. Oradakı aşpaz və ofisiantların əksəriyyəti
də əcnəbi qonaq qəbul etmək iqtidarında deyil. Bunun üçün
peşəkarlara ehtiyac
var.
- Qonaqlara xidmət
edəcək aşpaz
və ofisiantlar həkim nəzarətindən
keçməlidirmi? Ümumiyyətlə,
bu proses həyat keçirilirmi?
- Prosesin nə dərəcədə həyata
keçirildiyindən məlumatsızam.
Çünki bu işə nəzarət bizə həvalə olunmayıb. Amma nəzərə almaq lazımdır ki, bu gün aşpaz
və ofisiantların
90 faizi həkim nəzarətindən keçmir.
Çünki onların
heç biri sənədləşmir. Bu işə
isə Səhiyyə Nazirliyi, restoran sahibləri və onları idarə edən qurumlar nəzarət etməlidir.
- "Milli mətbəx
kulinariyasının təqdimatı
üçün böyük
maliyyə və zaman lazımdır" demişdiniz. Zaman artıq yetişib, bəs maliyyə necə?
- Yenə də deyirəm, "Eurovision" yarışması
ilə bağlı bizim mərkəzə heç bir tapşırıq verilməyib.
Bundan sonra da belə bir
göstərişin verilməsi
üçün çox
gecdir. Yəqin ki, məsələ ilə bağlı digər təşkilatlara
kifayət qədər
maliyyə ayrılıb.
Onlar da vaxt yetişəndə öz fəaliyyətlərini
ortaya qoyacaq. Biz də nəyin necə baş verdiyinin birlikdə şahidi olacağıq.
- Müsabiqə milli
yeməklərimizin Avropada
təbliğatı rolunu
oynaya bilərmi?
- "Eurovision-2012" müsabiqəsi
bizim üçün
çox gözəl fürsətdir. Bu müsabiqə
milli mətbəximiz üçün əsl təbliğat rolunu oynaya bilər. Bir çox ölkələr var ki, bu fürsətdən
necə lazımdır
istifadə edirlər.
Milli dəyərlərin,
milli mətbəxin, milli musiqinin dünyaya çatdırılması
üçün məncə
bundan gözəl fürsət ola bilməz. Çünki ölkəyə dünyanın
dörd bir yanından turistlər gəlir və biz onlara özümüzəməxsus
şəkildə xidmət
göstərməliyik.
- Sizcə, aşpazlarımız
avropalı qonaqların
qarşısına çıxacaq
və milli yeməklərimizi layiqincə
nümayiş etdirəcək
qədər peşəkardırlarmı?
- Bizim assosiasiyanın
üzvləri yalnız
peşəkarlardan ibarətdir.
Amma digər aşpazlar barədə bunu demək çətindir. Çünki
telekanallardakı aşpazların
sərgilədiyi yeməklər
göz qabağındadır.
Orada demək olar, milli mətbəxdən
əsər-əlamət yoxdur.
Hər kəs bilməlidir ki, həmin verilişlərdə
nümayiş olunan yeməklərlə Azərbaycanın
milli mətbəxini müqayisə etmək olmaz.
- Milli yeməklərimizin
də tez-tez erməni "təcavüzünə"
məruz qaldığının
şahidi oluruq. Məsələn, dolma oğurlanan yeməklər
sırasındadır. Bir
mütəxəssis kimi
fikrinizi bilmək istərdik ki, bu yemək Qafqaz
xalqlarına aiddir, yoxsa sırf Azərbaycanın milli yeməyidir?
- Milli yeməklərlə
bağlı hüquqlarımızı
qanuniləşdirmək, qeydiyyata
saldırmaq üçün
dünya miqyasında mexanizmlər var və dünya bunun üzərində işləyir. Hazırda Müəllif Hüquqları
Agentliyi, Mədəniyyət
və Turizm Nazirliyində bunun üzərində iş aparır. Vaxtilə Azərbaycan mətbəxinə
xüsusi qurulma rejiminin tətbiq edilməsi haqqında prezident sərəncamının
və Nazirlər Kabinetinin qərarlarının
layihələri hazırlandı
və mədəniyyət
və turizm naziri Əbülfəs Qarayevin imzası ilə göndərildi. Lakin o sənəd 3 dəfə Maliyyə Nazirliyindən geri qaytarıldı. İndi üzərində yenidən
işlənilir. Lakin öncə dövlətin
bu sahədə bir konsepsiyası olmalıdır və dövlət öz mətbəxini hüquqi cəhətdən tanımalıdır.
Bundan sonra nəsə demək mümkündür.
- Son dövrlər Avropa
həyat tərzinin təbliği fonunda tez-tez eşidirik ki, qoyun əti
az yeyin, kərə yağına yox, bitki yağına
üstünlük verin.
Ancaq Azərbaycan milli xörəklərinin
çoxunda kərə
yağından istifadə
olunur, kabablarımız
da qoyun ətindən hazırlanır...
- Həmişə adət
etdiyimiz milli xörəkləri yemək
lazımdır. Həm
də o sözləri
həkimlər yox, daha çox KİV təmsilçiləri deyirlər.
Bu, çox böyük
səhvdir. Birincisi, milli xörəklərimizə
uyğunlaşmışıq, ikincisi, bədəndə xolestrol olmadan mübadilə getmir. Ona görə də yağlı da, quyruq da,
kərə yağı
da yemək lazımdır. Həkimlər
məsləhət görürlərsə
ki, dükanda olan kərə yağından istifadə etməyin, bu, başqa məsələdir.
Çünki kərə
yağı əvəzinə
marqarin satırlar. Amma kərə yağını yemək lazımdır.
- Dövlət başçısı
bir neçə gün əvvəl hökumətin iclasında
televiziyalarda insan sağlamlığına zərər
olan yağlı yeməklərin nümayiş
olunmasına iradını
bildirib. Siz bu barədə nə düşünürsünüz?
- Prezidentin sözlərini
təhrif etmək lazım deyil. O bildirdi ki, efirlərdə
reklam olunan və gündə bir cür yemək
bişirən aşpazlar
peşəkar deyil. Ona görə də onların bişirdikləri yeməklər
də yağın içində olur. Burada qəribə qarşılanmalı heç
nə yoxdur. Efirə öz işini yaxşı bilən ustalar çıxarılmalıdır, çünki onlara kütlə tamaşa edir.
- Sizcə, ölkəmizin
yağ içində
böyrək kimi üzən yeməklərini
avropalı mədəsi
qəbul edə biləcəkmi?
- Bu düz fikir deyil. Ölkəmizin milli yeməkləri deyəndə niyə ağıla yağlı təamlar gəlir başa düşmürəm.
Bzim çox gözəl, dadlı və sağlamlığa
zərər olmayan mətbəximiz var. Hətta
Amerika kimi böyük bir ölkədə Azərbaycan
kulinariyası sevilir. Yəni deyirsiz avropalılar bunu qəbul edə bilməyəcək. Əsas
odur bu yeməkləri
düzgün nümayiş
etdirsinlər.
- Sağlam olmaq və sağlam qidalanmaq üçün mətbəx menyumuzu dəyişməyə ehtiyac
varmı?
- Dəyişikliyə heç vaxt ehtiyac olmayıb və bu gün
də yoxdur. Sağlam olmaq üçün isə dədə-baba yeməklərimizi
yemək, amma qarışdırmamaq lazımdır.
Əgər qarşınıza
50 cür xörək
qoyulubsa, ən çox ürəyiniz istədiyi 1 xörəyi yeyin. Başqa şey yemək lazım deyil. Eyni zamanda, yerli
məhsula üstünlük
vermək lazımdır.
Sevda Zahidqızı
Həftə içi.- 2012.- 19 aprel.- S.
7.