Baş
aşpazımız nə yeyib-içir?
Deyəsən, bu söhbətimiz həm
maraqlı, həm də “yeməli” olacaq. Budəfəki
qonağımızın peşəsi gündəlik dostumuz
olan “yemək-içmək”lə bağlıdır, anadolular
demiş, o, bu işin uzmanıdı. Fəqət, o, yalnız
maddi yeməklərə yox, mənəvi qidalara da həvəslidir.
İslami ibadət də edir. Amma onun ibadəti adət
etdiyimiz ibadətlərdən fərqlidir. Çünki o,
gizli elmlərlə də məşğuldur. Bəziləri
düşünür ki, aşpaz kişilər bir az
mülayim xasiyyətli olurlar. Amma həmsöhbətimizin sərt
üzü də var. Əsl müsəlman-türk kişisinə
xas olaraq xanımından-filandan çox
danışmağı xoşlamır.
“Antrakt”da Milli
Kulinariya Mərkəzinin prezidenti Tahir Əmiraslanovun – baş
aşpazımızın dünyasıyla “qidalandıq”.
-
Tahir bəy, bəlkə martın 14-də - Novruz Bayramı,
çərşənbələr ərəfəsində,
analarımızın biş-düşünün
qızğın çağında doğulduğunuz
üçün bu “xörəkşünaslıq” elminə
meyillənmisiz?
- Məncə, bunun əlaqəsi
yoxdur. Vallah, mən əvvəllər mətbəxə,
xörəklərə-filana o qədər də maraq göstərən
deyildim. Təsadüfən gəlmişəm bu sənətə.
- Anadan olduğunuz qəsəbənin adının (“Qovlar”) yemək-içməklə bir əlaqəsi yoxdur ki?
- Yox, o, “səmavi”, deməkdir, biz göylərlə əlləşirik də... Tovuzun özü də “tav oğuzlar”- göy türklər sözündəndir.
- Ata-ananız, baba-nənələriniz hansı peşənin sahibi olublar?
- Anam evdar
qadındır. Amma istər atam, istər babalarım aşpaz
sənəti ilə məşğul olmayıb. Atam ixtisasca
inşaatçı idi, həm də Kənd Təsərrüfatı
İnstitutunun mexanizasiya fakültəsini bitirmişdi. Hər
iki sahəyə uyğun müxtəlif vəzifələrdə
işləmişdi, peşə məktəbində müəllimlik
etmişdi. Babam 1936-cı ildə güllələnib, deyilənə
görə 8 dil bilirmiş. Ata nənəm daha çox tiblə
maraqlanırdı, evdə İbn-Sinanın, digər qədim
alimlərin kitabları vardı. Anamın atası dəyirmançı
olubdu.
- Deyəsən, toxuculuqdan da başınız çıxır? Toxuculuq fabrikində işləmisiz.
- Yox, orada, sadəcə,
fəhlə işləyirdim. Orta məktəbi bitirəndə
əsgərliyə qədər vaxt olduğu üçün
həmin fabrikdə işlədim.
- Uşaq vaxtı hansısa xörəkdən ötrü ağlamağınız yadınıza gəlmir ki? Yəni tələb etməmisiz ki, tez olun, məsələn, mənə yarpaq dolması bişirin?
- Ümumiyyətlə,
mənə ağlamağı tərgitmişdilər, deyirdilər
ki, kişi ağlamaz. Ağlayanda da xəlvətcə
ağlayardım.
- Uşaqlığınız necə keçib?
-
Uşaqlığım çox gözəl keçib. O vaxtlar
anamgilin kəndində -Dondarquşunda da olurduq. Orada
gözəl yerlər var idi. Quzu
otarırdıq. Tovuz çayından
tilovla balıq tutmağı öyrənmişdim, çayda
çimirdik, özümüzlə apardığımız
xörəyi təmiz havada, göy otların üstündə
yeyirdik. Qovlarda isə hələ 5
yaşımdan mənə ispanaq əkməyi öyrətmişdilər.
Hətta qışda qırov düşəndə
də bitirdi. Və mən onları dəstə-dəstə
düzəldib bazarda satıb pul qazanırdım. Bizə ayrılmış 1 hektarlıq üzüm
sahəsini əkib-becərirdim. Uşaqlıqdan
kolxoza 130 faiz plan verirdim. İnəyimizin
altını təmizləyirdim. Ağaclara
qulluq edirdim. Artıq aşağı siniflərdə
oxuyanda calaq etməyi də öyrənmişdim. Qəşəng qızılgüllər əkmişdim
həyətimizdə. Orada əkdiyim nar
ağaclarının barını bu günədək yeyirik.
Bazarlığa da özüm gedirdim, anamı
qoymurdum getməyə. Bütün bunlarla
bərabər orta məktəbdə də əla oxuyurdum.
- Hərbi
xidmətdə olmusuz?
- Əlbəttə, elə şey olar, adam kişi olsun, hərbi xidmətdə olmasın. 1976-78-ci illərdə Almaniyada - Frankfurtda SSRİ-nin Qırmızı Bayraq Ordenli Katovski adına nümunəvi tank alayında xidmət etmişəm. Tank komandiri olmuşam.
- Neçə övladınız var?
- 4 övladım; bir oğlum, bir qızım, bir gəlinim, bir kürəkənim.
- Qızınız, bilirəm ki, peşənizi davam etdirir, yanınızda işləyir. Bəs oğlunuz nə işlə məşğuldur?
- Oğlum stomatoloqdur.
- Yəqin baba da olmusuz?
- Bəli, oğlumdan
bir nəvəm var, 3 yaşı var, adı da Tahirdir.
Qızımın da bir qızı var, 6 aylıqdı, adı
da Əsmərdir. Dünyada yaşamağımın ən
böyük ləzzəti, mənim şah əsərim nəvələrimdir.
- Səhər tezdən durmağa çətinlik çəkmirsiz ki?
- Hərdən gecə
də oyanıram, düşünüb-daşınıram.
Amma adətən 6-da oyanıram.
- Oyanan kimi mədənizə nəsə ötürürsüz?
- Həmişə
yox, vaxtaşırı bir xörək qaşığı
zeytun yağı içirəm. Bir az keçəndən
sonra bir çay qaşığı duru balla çiçək
tozunun qarışığını qəbul edirəm. Bu,
gün boyu insana gözəl enerji verir və bədəni
gümrah saxlayır. Daha sonra üzümü qırxıram,
duş qəbul edirəm. Və səhər yeməyi yeyib
işə gedirəm.
- Yerli
zeytun yağlarından istifadə edirsinizmi?
- Fərqi yoxdur, yerli yağdan da istifadə
edirəm. Əksinə, yerli daha
yaxşıdır. Amma gərək banka
tünd şüşədən olar ki, işıq
düşüb oksidləşmə aparmasın.
- Səhər
idmanı edirsiz?
- Yüngül hərəkətlər edirəm.
Düzü, hərəkət etməyə,
piyada gəzməyə vaxt qalmır. Bütün günü avtomobildə,
kabinetdə. Hərdən vaxt olur. Vaxt olanda daha çox
meditasiyaya üstünlük verirəm. Bir də aylarla
arzulayıram ki, vaxt olsaydı, bir az çox yatardım.
- Zəhmət olmasa, səhər, günorta, axşam menyunuzu qısaca təsvir edərsizmi?
- Səhər yeməyini
möhkəm yeyirəm. Mütləq bal qəbul edirəm. Kərə
yağı, pendir öz yerində. Hərdən
qaymaq, amma daha çox xama yeyirəm. Həftədə
iki-üç dəfə bir kənd yumurtası. Olanda kənddən gətirilmiş qaymaqlı
camış qatığına yuxanı ovub yaxşıca
doğramac edirəm. Bir də çay.
Daha çox yaşıl çaydan istifadə
edirəm.
- Deyəsən,
azərbaycanlıların səhər yeməyinin əsas
atributu olan şirin çayı unutmusuz?
- Şirin çay yox, balla çay
içirəm. Günorta yeməyi
çalışıram ki, çox da ağır olmasın.
Çünki sonra işləmək
üçün qan beyində qalsın, mədəyə getməsin.
Axşam saat 7-8 arasında isə möhkəm
yeyirəm. Ət xörəyi də,
balıq da yeyirəm. Saat 11-də, uzağı 12-nin
yarısı isə yatıram..
- Yeri gəlmişkən,
bəziləri sizi “Azərsun”un
yağlarını reklam etdiyinizə görə tənqid
edirlər. Özünüz evdə hansı
yağlardan istifadə edirsiz?
- Yox, niyə tənqid edirlər. Mənim
mövqeyim ondan ibarətdir ki, keyfiyyətli yerli məhsullardan
daha çox istifadə edək. Evdə adətən
kərə yağı işlədirik. Amma
şirniyyat-filan hazırlayanda xanım “Azərsun”un məhsullarından,
“Sana”dan, marqarindən də istifadə edir. Hər məhsulun öz işlənmə yeri var.
- Konkret
hara istehsalı olan kərə yağından istifadə
edirsiz?
- Made in Tovuz. Rayondakı
qohumların, dostların inəklərinin nehrə
yağından. Xaricdən gələn
yağların çoxu elə marqarindi, kərə
yağı adı altında satırlar. Amma “Supersun”
yağına bilirik ki, bir az kərə
yağı qatırlar.
- Bitki
yağlarından hansı məsləhətlidir?
- Bitki yağları gözəldi. Amma daimi eyni yağdan istifadə etmək
düzgün deyil. Məsələn, bir
neçə gün qarğıdalı yağı işlədirsənsə,
sonra keçməlisən günəbaxan yağına və
s. Həm də bitki yağına gərək işıq dəyməsin,
istilik vurmasın.
- Bayaq
dediniz, yaşıl çay içirəm. Digər
içkilərdən hansına üstünlük verirsiz?
- Kəkotu çayı da içirəm, ayran, şərbəst
və s.
- Kofedən
istifadə edirsiz?
- Kofedən, demək olar ki, istifadə
etmirəm. Kofe mütləq gərək İran
xurması ilə içilsin. Məndən
olsa, kişilərə kofeni qadağan edərdim. Bunu mən demirəm, İbn-Sina yazıbdır.
- Spirtli
içki qəbul edirsiz?
- Çox nadir hallarda. Çünki
birincisi, avtomobilimi həmişə özüm sürürəm.
İkincisi də, dini etiqadım var. Amma xaricdə,
yarışlarda-filanda, hərdən rəmzi mənada badəni
qaldırıb qoymağa və ya texnoloq kimi dadına
baxmağa məcbur oluram.
- Geyimlərinizi
hansı xüsusiyyətlərə görə seçirsiz?
- Daha çox təbii materiallara üstünlük verirəm.
Bir də çalışıram ki, səliqəli
geyinim. Mənim üçün geyimin o qədər
də əhəmiyyəti yoxdur. Paltarlarımı
adətən xanımım və qızım alır. Özüm nadir hallarda bəlkə xaricdən bir
kostyum alam. Dükanları gəzməyi də
sevmirəm.
- Kostyum,
yaxud ayaqqabı alanda hansı firmaya üstünlük verirsiz?
- Firmaya o qədər də fərq
qoymuram. Əsas odur ki, keyfiyyətli olsun. Məsələn, indi geyindiyim ayaqqabı elə
tikilib ki, altında sanki ventilyasiya sistemi var, havası mütəmadi
dəyişir. Deyəsən, Türkiyə
istehsalıdır.
- İşarası fasilələrdə yorğunluğunuzu
necə çıxarırsız?
- İşarası yalnız günorta
fasilə edirik, vaxt olmur. Bizim 16 nəfərlik
kollektiv bəlkə də bir institutun işini görür.
Hətta mən və bir neçə
işçi şənbə-bazar da işləyirik.
Çox nadir hallarda istirahət günləri evdə oluram...
- Öz
çəki və boyunuzdan razısınızmı?
- Çəkim demək olar ki, həmişə
70 kq olur, boyum isə 1,68 m-dir. Bəlkə də bir az balaca
olsaydım, daha yaxşı olardı, parça az gedərdi.
- Evdə qulluqçu saxlamırsız ki?
- Mən ailəmin həm quluyam, həm də ağası. Hesab edirəm ki, ailənin yemək-içməyinin də, təmizliyinin də öz üzvləri tərəfindən təmin edilməsi daha doğrudur. Öz xanımının, qızının bişirdiyi, verdiyi xörək daha dadlı olur. Bir qadın öz kişisi üçün yemək bişirib onu gözləmirsə, ona ailə demək olmaz. Düzdür, hərdən birlikdə gedib restoranda-filanda oturmaq olar. Amma ailə mühiti başqa şeydi.
- İndiki toylardan, deyəsən, qaçırsız?
- Bilirsiz, nəmər göndərmək daha rahatdı. Amma dostlar-tanışlar bəzən şikayət edirlər ki, sənin pulun yox, özün lazımsan bizə. Bizdə bir şöhrətpərəstlik var da. Guya toya nə qədər çox tanınmış adam gəlsə, bəylə gəlin bir o qədər xoşbəxt olacaq.
- Yerli telekanallara baxırsız heç?
- Hərdən-birdən
yarıgözlə baxıram. Bəzi
verilişlər normaldı. Məsələn, bir dəfə
“ATV” bizimlə birgə ermənilərə qarşı bir mətbəx
verilişi aparırdı. “Xəzər”də Aynur
xanımın rayonlarımızın mətbəxi barədə
çəkdiyi verilişi də dəstəkləyirik.
Bunlardan savayı biz telekanallarımızda heç bir mətbəx
verilişinə rəy verməmişik və orada aşpaz
adı ilə iştirak edən şəxsləri dəstəkləmirik.
Bir neçə dəfə bunun əleyhinə
çıxmışıq. Bir neçə verilişin
dayandırılmasına nail omuşuq. Birini məhkəməyə
verdik. Amma bir daha qətiyyətlə deyirəm ki, həmin
verilişlər Azərbaycan milli mətbəxini məhv edir.
- Siz də işlə əlaqədar kompüterdən, telefondan və s. mütəmadi yararlanırsız. Bəs onların zərərli təsirlərindən qorunmaq üçün nə edirsiz?
- Çalışıram, mümkün qədər az işlədim, uzaq məsafədə olum. Özü də sadə texnikadan istifadə edirəm. Çox funksiyalı telefonlar işlətmirəm, avtomobildə gedə-gedə telefonla çox nadir hallarda danışıram, çünki gedə-gedə danışanda onun zərəri on dəfədən çox artır. Kompüterdən çox istifadə edənlərə məsləhət görərdim ki, yanlarına kaktus qoysunlar, çoxlu maye, xüsusən yaşıl çay, süd-qatıq qəbul etsinlər.
- Bədii mütaliəyə vaxt ayıra bilirsiz?
- Daimi olaraq həm bədii,
həm də elmi ədəbiyyatdan faydalanıram. Azərbaycan
mətbəxini dəqiq araşdırmaq üçün
klassiklərimizə Nizamiyə, Füzuliyə, Arif Ərdəbliyə,
Sabirə, Mirzə Əli Möcüzə və s. müraciət
edirəm. Eyni zamanda, müasir dövrlə də
maraqlanıram. Paralel olaraq bir neçə kitab mütaliə
edirəm.
Son vaxtlar Vaqif Bəhmənlini, bir də dostumuz Firudin Gilar Bəgin “Batini Quran” kitabını oxuyuram. Eyni zamanda şamanizmlə, sufizmlə, xatxa-yoqa ilə maraqlanıram.
- Şənbə-bazar gəzməyə, saunaya-filana getmək imkanınız olur?
- Çalışıram vaxt tapım, nəvəmi gəzdirim. Sauna-filan yaxşı şeydi, di gəl ki, nəvəmin də bir baba haqqı var, onu tapdalaya bilmərəm. Amma xaricdə oteldə qalanda imkan olan kimi gedirəm saunaya, trenajorlarda idmanla məşğul oluram. Bunlar hamısı sağlamlıq üçün lazımdır.
- Yayda
istirahətə, müalicəyə hara gedirsiz?
- Son 23 ildə bircə dəfə Naftalanda yüngülvari müalicə almışam, vəssalam. Başqa heç yerə istirahətə, ya müalicəyə getməmişəm. İşimdən zövq aldığım üçün elə işlədikcə dincəlirəm.
- Dediniz inanclıyam. Amma deyəsən, sizin ibadət adi islami ibadətdən fərqlidir?
- Mənim ibadətim
islami ibadətdir, amma hamının gördüyü ibadət
kimi deyil. Bircə onu deyə bilərəm ki, Qurani-Kərimdə
də göstərilib, Peyğəmbərimizin meracı
zamanı Allah-Təala gündə 50 dəfə namaz buyurub,
sonra insanların edə bilməyəcəklərini nəzərə
alıb onu 5-ə endirib. Və həmin namazlar da Muhəmməd
əleyhissəlamın görünən namazları şəklində
qılınıb bu günədək. Batini Quran var, bir də
zahiri. Daha dərinə getməyək, sadəcə, bir
işarət verdim.
- Tahir bəy, illərdir ki, yüzlərlə reseptlərlə xörəklər bişirtdirirsiz və həmin reseptlər çox vaxt uğurlu olur, beynəlxalq yarışlarda qalib gəlirsiz. Bəs Qiyamət günü hansısa əməlinizin səhv “reseptin”ə görə Yaradana necə cavab verəcəyinizdən qorxmursuz ki?
- Yox, qorxmuram. Həm
inanclıyam, həm də mənim (istəmirəm bunu o qədər
də ucadan söyləyim) məşğul olduğum gizli
elmlər göstərir ki, biz istədiyimiz yerə
çatacağıq. Hər bir insan kimi mənim də səhvlərim,
günahlarım var. Demirəm ki, ali dərəcəli
möminəm. Amma hesab edirəm ki, Axirətdəki o miyan-tərəzidə
gördüyüm yaxşı işlər daha ağır
çəkili olacaq. Və o da var ki, Peyğəmbərimizin
buyurduğu kimi, alimin mürəkkəbi şəhidin
qanından və bir saatlıq elm 60 illik ibadətdən
üstündür.
- Amma bu şərtlə ki, həmin elm Allah rizası üçün istifadə edilə.
- Təbii ki.
Sultan Laçın
Həftə
içi.- 2014.- 28 fevral.- S.3.