Tarix, mətbəx,
turist
baxımından zəngin
məkan - Şəki
Qırmızıkirəmitli
damları, daşdöşəməli küçələri,
hətta qoxusu ilə Şuşaya bənzəyir Şəki.
Zəngin, isti, qonaq-qaralı,
çal-çağırlı... Qədim şəhər
bayram günlərində bir başqa doğmadır. Hər
yerdən ədviyyat, şirinlik qoxusu gəlir. Təkcə ona
görə yox ki, şəhərin
başından-ayağına küçələrində məşhur
Şəki şirniyyatları - bamiyə, burma, paxlava
satılan şirniyyat mağazaları ilə zəngindir.
Həm də
ona görə ki, Şəki insanları, təbiəti, ləhcəsi
ilə doğmadır. Bura Azərbaycanın az
rayonlarındandır ki, artıq turist qəbul etməyə
öyrəşib. Odur ki, qonağa yol göstərmək,
kömək etmək, taksi çağırmaq burada həyat tərzinə
çevrilib. Qonağa Şəkini tanımaq “əziyyətini”
də çəkməyə qoymurlar. Küçədə
nabələd adam gördülərsə tez başlayırlar
tarixi abidələridən söz açmağa, görmək
istəyib-istəmədikləri ilə maraqlanmağa. Və...
sən qərar verənə qədər taksini qarşında
hazır görürsən. Bu da müştəri
tapmağın Şəki üsuludur.
Biz də
elə bu üsulla Şəkinin tarixi məkanı – Kiş kəndindəki
qədim alban məbədini görmək qismət oldu. Təsadüfən
tanış olduğumuz misgər mütləq Kişə getməli
olduğumuzu məsləhət gördü və onda
gördük taksi qarşımızdadır.
“Kiş
çayı qudurğan çaydır, coşdusa,
yuyub-aparır”
Kiş kəndi
Şəkidən cəmi ondəqiqəlik uzaqlıqdadır.
Taksi sürücümüz Cəlil dayı deyir ki, burada onun
daimi müştəriləri var. O, Bakıdan gələn
qonaqlara da münasib qiymətə xidmət göstərir.
Sonra bir
kağız parçasına yazılmış nömrəsini
verib deyir: "Nə vaxt Şəkiyə gəlsəniz, sizi
gəzdirməyə hazıram. Özü də məni burada
hamı tanıyır. Hər yerə də münasib
aparacağam sizi. Təhlükəsizliyinizə də mən zəmanət
verirəm. Mənim yanımda kimsə sizə bir söz deyə
bilməz".
Cəlil
dayı ilə söhbət zamanı məlum olur ki, Şəkiyə
Bakıdan və dünyanın başqa ölkələrindən
də turistlər gəlir və qiymətlər də
insanların büdcəsinə uyğun hesablanıb: "Məsələn,
burada gecəsi 150-200 manata da otel var, 70 manata da. Gecəsi 200
manatlıq olan oteldə xidmətlərə hər şey
daxildir. Yemək-içmək, əyləncə. 70
manatlıq otellərdə isə təkcə səhər yeməyi
verirlər".
"Yox, əgər
belə hotellərdə qalmaq istəmirsinizsə, gecəsi
10-20 manata olan evlərimiz də var. Orada hər şey təmizdir.
Şərait var. Bircə sənə samovar çayı verirlər.
Qalan hər şeyi özün edirsən. Yeməyini al,
bişir, çayını qaynat, iç. Heç kim sənə
heç nə demir. Əgər yataqlardan xoşun gəlməsə,
özünlə yataq üzlükləri gətir. Tər-təmiz
və münasib", — sürücü deyir.
O, Kiş
çayının üzərindən keçəndə
"Kiş çayı qudurğan çaydır, coşdusa,
yuyub-aparır", - deyir.
Turistlərin Kiş sevgisi
Dolanbac
yollarla gəlib Kiş kəndindəki qədim Alban məbədinə
çatırıq. Öyrənirik ki, bura ilin bütün fəsillərində
Şəkiyə gələn yerli və xarici turistlərin, həmçinin
qonaqların, beynəlxalq tədbir
iştirakçılarının ən çox üz
tutduqları, ziyarət etdikləri tarixi məkanlardan biridir.
Ötən
il məbədi 16 min 125 turist ziyarət edib. Turistlərin
sayı əvvəlki illə müqayisədə 3 min nəfərdən
çox artıb. İl ərzində Kiş məbədinə
dünyanın 64 ölkəsindən turist gəlib.
Bunu isə
bizə Kiş Tarix-Memarlıq Qoruğunun direktoru İlhamə
Hüseynova dedi. Direktorun bildirdiyinə görə, ötən
il məbədi ziyarət edənlərin 7 min 200 nəfəri
xarici turistlər olub. 2016-cı ildə isə məbədi 4
min 700 nəfərə yaxın xarici turist ziyarət
etmişdi.
Ümumiyyətlə,
2017-ci il ərzində Kiş alban məbədini ziyarət edən
xarici turistlər arasında Rusiyadan gələnlər
üstünlük təşkil edib – 1190 nəfər. Bundan əlavə,
ötən il Kiş məbədini Birləşmiş Ərəb
Əmirliyindən 860 nəfər, Almaniyadan 722 nəfər, Cənubi
Koreyadan 580 nəfər, İsraildən 506 nəfər,
Polşadan 390 nəfər, ABŞ-dan isə 380 nəfər
ziyarət edib. İl ərzində Fransa, İtaliya və
Çin Xalq Respublikasından da Kiş məbədinə xeyli
sayda turist gəlib.
Boyu iki metrdən uzun insan skeleti
Məbədin
içərisinə daxil olarkən, sanki tamamilə başqa
bir auraya düşürsən. Buradakı ruhaniyyat havası
istər-istəməz insanın ruhunu ağuşuna alır.
Elə bu ovqatda alban qəbirlərini, muzey eksponatlarını
gözdən keçiririk. Bələdçinin dediyinə
görə, məbəd kilsənin qülləsi, qülləyə
bitişik divarlar yerli materialla - şırım daşla
hörülüb və kirəclə suvanıb. Məbəd ərazisini
əhatə edən divarların qalıqları indi də
qalmaqdadır. Divar qalıqları məbədin
özünün az qala Maflar məhəlləsi boyda bir əraziyə
malik olduğunu göstərir.
Bütün
bunlar bu məkanın sadə bir ibadətgah yox, bölgədə
tanınmış müqəddəs dini mərkəz
olmasından xəbər verir. Qafqaz Albaniyasının ən
möhtəşəm abidələrindən sayılan bu məbədin
ərazisində aparılan arxeoloji qazıntılar zamanı
bir sıra qəbirlər aşkar edilib. Tədqiqatların
gedişində sübut olunub ki, bu qəbirlərin tarixi tunc
dövründən başlayaraq son orta əsrlərə qədər
böyük bir zamanı əhatə edir. Buradakı sərdabələr
və içərisində olan skeletlər insanda daha
böyük maraq oyadır. Sərdabələr haqda məlumat
verən bələdçi məbəddəki sərdabələrdə
üst-üstə 7 nəfərin dəfn olunduğunu dedi: “Sərdabə
bir neçə insanın dəfn olunduğu yerə deyirlər.
Əgər İslama görə bir yerə yalnız bir
müddət sonra yeddi insanı dəfn etmək mümkün
idisə, sərdabə haqqında eynisini demək
mümkün deyil. İstər bir insanın dəfnindən 3
gün, istərsə də 1 ay keçsin, həmin sərdabə
açılır və digər insan onun üstündən dəfn
olunur. Bu sərdabədə dəfn olunan insan sümükləri
hələ də qalmaqdadır. İlk sərdabədə
basdırılan insanın boyu 2 metr, 2 metr 20 santimetr olub”.
Əhalinin müqəddəs məbədi
Məbədin
divarının qırağında olan qəpiklər də
diqqətimizdən yayınmır. Öyrənirik ki, məbədin
qülləsinin divarlarına dəmir pul yapışdırmaq
adəti var. Bura gələn insanlar ürəklərində
niyyət tutur və əllərindəki qəpikləri divara
doğru atırlar. Əgər pul divara yapışsa, demək,
həmin adamın niyyəti həyata keçəcək.
Ürəyində tutduğun niyyət reallaşarsa, təkrar
bura qayıtmalı və yenidən pul qoymalısan. Dəmir
pulların divara yapışmasının səbəbinə gəlincə
isə, bu qüllənin divarlarının üç tərəfdən
metal pulları cəzb etmək xüsusiyyətinə malik
olması ilə əlaqədardır. Pulların divara
yapışmasını nəmliklə, uzun müddət
şam yandığından divarlara parafin qatının
çökməsi və qüllə daxilində hava cərəyanı
ilə izah edirlər.
Belə
magik xüsusiyyətlərinə görə məbəd-kilsə
ocaq, pir, ziyarət kimi müqəddəs yerlərdən hesab
olunur. Məbədin şimal-qərb hissəsində, 4-5 metr
aralı həyətdə uzunluğu 2 metrə qədər,
eni 1 metrdən çox olan yastı, tava daş var. Yeriməyən,
dil açmayan və ya digər şikəstliyi olan
uşaqları bu daşın üstündə bir gün
oturtmaqla onları ruhi və cismani xəstəliklərdən
xilas etməyi mümkün sayırlar. Məbədin yerli əhali
tərəfindən bu günə qədər qorunub
saxlanmasının əsas səbəbi onun müqəddəs
sayılmasıdır ki, bu da onun antikliyi ilə üzvü
surətdə bağlıdır.
Səkkiz saata bişən yemək
Şəkini
məşhur edən təkcə tarixi deyil, həm də mətbəxidir
– şirniyyatı və ən əsası Şəki
pitisidir. O Şəki pitisi ki, bundan zövq almaq
üçün təkcə yeməyin qaydasında
bişirilməyi deyil, həm də yeyilmə qaydası şərtdir.
Necə ki, biz bu formulu öyrəndik.
Şəkidə
demək olar ki, bütün yeməkxanalarda, restoranlarda piti satılır.
Çox da baha deyil – adambaşına cəmi 5 manat.
Aşpaz
Cəlalət xanım deyir ki, pitinin hazırlanma müddəti
8 saat çəkir: "Əvvəlcə noxud suda
isladılır, yumşaldıqdan sonra qablara
yığılır. Üzərinə 4-5 tikə ət ilə
2 tikə quyruq və soyuq su əlavə edilib, ocağa qoyulur.
Kəf çıxdıqca yığılır. Sonra
xırda-xırda doğranmış soğanlar qaba
tökülür, duz əlavə edilib, asta odda bişirilir.
Mövsümdən asılı olaraq, pitiyə təmizlənmiş
şabalıd da atmaq olar. Piti 8 saata hazır olur”.
Süfrəyə
veriləndə isə mütləq pitinin yanında soğan və
sumax olmalıdır. Aşbaz deyir ki, pit həm birinci, həm
də ikinci yemək hesab edilir: "Belə ki, birinci yemək
kimi onun suyu süzülür, içinə çörək
doğranır, sumax vurulub yeyilir. Ətlə noxud isə əzilib,
püre halına gətirildikdən sonra ikinci yemək kimi
yeyilir. Yeməkdə quyruq olduğu üçün onu əzib
qarışdırmadan yemək mümkün olmur".
Şəki şirniyyatı
Piti kimi
Şəkinin halvası, bamiyəsi də məhşurdur.
Şəkidə şirniyyat, halva satışı ilə məşğul
olan bir çox mağaza var. Amma alıcı hər zaman
gözü önündə bişən şirniyyata
üstünlük verir.
Biz də
şirniyyatın həm bişirilib, həm də
satıldığı mazağalardan birinə daxil oluruq. Qiymətlər
çox da baha deyil. Hətta deyərdim ki, Bakı ilə
müqayisədə çox ucuzdur. Bir qab bamiyə 2-3 manata
satılır. Halvanın kilosu 7 manat, paxlavanın kilosu qoz,
fındıq və badamdan hazırlanamasından asılı
olaraq 5-6-7 manatdır.
Bir də
Şəkidə belə bir adət var - mağaza, ev, obyekt
sahibinin səhər açılar-açılmaz ilk işi
qapısının ağzını sulayıb, süpürməsidir.
Elə buna görə də Şəki küçələri
səliqə-sahmanlı, təmiz olur.
Naibə Qurbanova
Bakı-Şəki-Bakı
Həftə içi.- 2018.- 29 mart.-
S.7.