Halva - türk mətbəxinin
təməl şirniyyatı
Halva qədim türk
mətbəxinin təməl şirniyyatlarından biridir, Osmanlı dövründə şirniyyat və şəkərlərə
verilən ümumi ad olaraq da bilinməkdədir.
Hazırda halvanın növbənöv çeşidləri olsa da bu
say qədim zamanlarda
indikindən qat-qat çox
idi.Milli mətbəximizdə bu şirniyyat növünün xüsusi
çəkisi var. Respublikanın
ayrı-ayrı bölgələrinin
özünəxas reseptlərlə hazırlanan halva növləri də var.
Hafta.az-n “Menyu” rubrikasının bugünkü mövzusu halvalar ilə bağlıdır. Nəzərinizə çatdıraq ki, hazırda marketlərlə yanaşı, səyyar satışda da halvalara rast gəlmək mümkündür. Qiymətlər isə növ və çəkiyə görə bir-birindən fərqlənir. 1 kiloqram halvanın qiyməti növündən asılı olaraq 1 manat 50 qəpikdən 8 manata qədər dəyişir.
Qida texnoloqu Ağa Salamov mövzuya münasibət bildirərkən söylədi ki, halva bizim milli sərvətimiz olub, çox qədim tarixə malikdir və minillərlə yaşı var. Onun "südlü halva", "qozlu halva", "süsən halvası", "un halvası" və başqa müxtəlif çərəzlərdən hazırlanan, bölgələrə görə dəyişən çoxlu sayda çeşidləri var:
“Ölkəmizdə halvalar daha çox xüsusi günlərdə - məhərrəmlik ayında, yas yerlərində bişirilir. Əslində isə bu şirniyyat istənilən vaxt hazırlana bilər. Şəkər, ürək qan-damar xəstələri halva istehlakı zamanı həddi aşmamalıdır. Bu problemlərdən əziyyət çəkən insanlara süsən halvası yemək daha məsləhətlidir. Ağ undan bişirilən şirniyyatın müxtəlif xəstəlikləri olan orqanizmə mənfi təsirlər göstərir”.
Mütəxəssis marketlərdə satılan halvaları keyfiyyətli hesab etsə də, düzgün rəflənmə amilini xüsusi vurğuladı:
“Çox vaxt görürük ki, halvalar düzgün rəflənmir. Misal üçün deyə bilərəm ki, mağazada süsən halvası, xlor və başqa bu tərkibli maddələrlə yanaşı satılır. Belə hallara daha çox küçə biznesində rast gəlirik. Bir digər təhlükəli məqam isə açıq havada, yerə yığılaraq satılan halvalardadır. Ümumiyyətlə, marketlərdən kənarda satılan halvaların keyfiyyəti sual altındadır. Süsən halvasını büküb yeşiklərin üzərinə yığıb açıq havada satışa çıxarırlar. Havadakı toz-torpaq və başqa bakteriyalar məhsula asanlıqla daxil ola bilir. Rəflərə yığılmış belə məhsullar göbəkdən yuxarı hündürlükdə qoyulmalıdır”.
Daha sonra ekspert sadə
halva reseptini də oxucularımızla paylaşdı:
“Un halvası hazırlamaq üçün lazım olanlar:
Un-1 kq
Şəkər tozu-1 kq
Kərə yağı-500 qr
Su-3 st
Sarıkök-1
ç.q
İlk əvvəl
su ilə şəkər tozu qarışırılır və
şərbət hazırlanır. Ardınca isə unun üzərinə asta-asta
su əlavə edilərək
qarışdırılır və umac
hazırlanır. Umac bir
gün ömcədən düzəldilsə
daha məqsəfə uyğundur.
Ardınca umacı qızılı rəng alana
qədər kərə yağında qovururuq.
Sonra isə, şərbəti əlavə
edib qarşıdırırıq. Beləcə
halva hazır olur. Servis edən zaman isə
üzərinə müxtəlif çərəzlər
düzülə bilər. Həmçinin çərəzlər
bişmə prosesində də halvaya
qatıla bilər”.
Banu
Həftə içi.- 2021.- 23-29
sentyabr.- S.8.