Hisə verilmiş balıqda bağırsaq çöpü tapılıb
İmran Abdullayev: "Quş əti və yumurtalarda
qeyri-kafi nəticə aşkarlamadıq"
Respublika Gigiyena və Epidemiologiya Mərkəzinin
(RGEM) qidalanma gigiyenası şöbəsinin müdiri
İmran Abdullayevdən aldığımız məlumata
görə, mart ayının sonlarında və aprel
ayının əvvəllərində respublika üzrə
aparılmış yoxlama-təftişlərin son statistik
göstəricilərindən bəziləri artıq məlumdur.
Bu barədə əməkdaşımıza
ətraflı məlumat verən müsahibimiz öncə
xatırlatdı ki, 44 hisə verilmiş balıq, brakonyerlərdən,
istehsal müəssisələrindən və satış mərkəzlərindən
götürülmüş 44 quş əti və yumurta, eləcə
də xörək duzlarından götürülmüş 22
nümunə adıçəkilən mərkəzdəki
laboratoriyaya gətirilərək müayinəyə cəlb
edilib: "Biz həmin nümunələri fiziki-kimyəvi və
orqanoleptik, toksikoloji və radioloji müayinədən
keçirdik. Quş əti və yumurtalarda qeyri-kafi nəticə
aşkarlamadıq. Lakin hisə verilmiş balıqlardan 4-də
bağırsaq çöpü tapıldı. Həmin məhsullar
"MS" adlı şirkətə məxsusdur. Paytaxtın
müxtəlif mağazalarında satılır. Biz bununla
bağlı qərar qəbul etmişik və profilaktik
addımların atılmasına başlanılıb. Yəni
həmin məhsulların satışdan
çıxarılması və məhvi
reallaşdırılacaq. Xörək duzlarından
götürülmüş 22 nümunədən də
4-nün nəticəsinin qeyri-kafi olduğu müəyyənləşdirildi.
Biz həmin xörək duzlarının suda həll edilib-edilməməsini,
onların tərkibindəki yodun miqdarını, sənaye
göstəricilərinin standartlardan yüksək
olub-olmadığını yoxlamaq məqsədilə
müayinəyə cəlb etmişik. Müayinələr nəticəsində
bəlli oldu ki, Naxçıvan Muxtar Respublikasında fəaliyyət
göstərən "Filiz" adlı qurum tərəfindən
istehsal edilən "Naxçıvan" adlı xörək
duzunda yodun miqdarı normadan xeyli aşağıdır. Yəni
sözügedən məhsulda yodun miqdarı 30 - 50 milliqram
olmalıdır. Ancaq "Filiz"in məhsullarında yodun
miqdarı həmin göstəricidən dəfələrlə
aşağı - 6,5 milliqram olub".
Sonra İ.Abdullayev diqqətimizə
çatdırdı ki, adıçəkilən qurum bir
neçə gündür uşaq qidalarından da nümunələrin
götürülməsinə və müayinəyə cəlb
edilməsinə başlayıb: "Hazırda 32 nümunə
müayinədədir. Yeni nümunələrin gətirilməsi
prosesi davam edir. Nəticələr bəlli olduqdan sonra
çörək və un məmulatları, daha sonra müxtəlif
turşular yoxlamalara və laborator müayinələrə məruz
qalacaq".
Təbriz Vəfalı
Həftə içi.- 2009.- 18-20 aprel.- S. 5.