Çörək:
süfrəmizə qədər keçdiyi
yol
Çörək bineyi-qədimdən müqəddəs sayılıb. Sayılıb ona görə ki, bu gün çörəyə olan münasibətə baxanda bu ənənənin bir qədər arxa planda qaldığını görürük. Ələnməsində, daşınmasında, satılmasında müşküllər olan bu əvəzolunmaz nemət-çörək sellofon torbalarda zibil yeşiklərinin yan-yörəsinə atılır.
Küçənin
ortasına çörək
atanlar var. İstifadəyə
yararlılıq müddəti
bitdikdən sonra heyvan saxlayan insanlara satılan çörək var. Belə
çörək buğda,
kəpək satılan
məkanlarda satılır. Yəqin ki, belə yerlərdə
çörəyin hansı
vəziyyətdə satıldığını
görənlər var. Yüzlərlə
çörək qalaqlanır,
torpağın içinə
tökülür, insanların
ayaqlarının dibində
satılır. Çörəyə ən böyük hörmətsizliyi isə onu qaydalara uyğun
bişirməyən insanlar
edir. İri müəssisələrdə belə siçovul ehtimalı var. Bunu sexlərdə çörək
bişirənlərin özləri
etiraf edir. Çörək bişirilərkən unun ələnməsindən
tutmuş, istifadə olunan su, qabların
yağlanması, bişirilməsi,
qablaşdırılması və ən nəhayət, daşınmasına
qədər olan prosesdə kifayət qədər ciddi problemlər var. İstehlakçılar
da bu məsələdə
biganədirlər. Onlar hansı
şəraitdə, kimin
əlini çörəyə
vurmasından asılı
olmayaraq bu neməti alıb, istifadə edirlər.
Sanki pomidor kimi
onu da suyun
altında yumaq imkanları var.
Çörəyin əllə yoğrulması
Çörək
bişirilmə sahəsində
ən ciddi problemlərdən biri çörəyin əllə
yoğrulması hesab olunur. Təndir çörəyinin bişirilməsi zamanı
da xəmirin əllə yoğrulması
yolverilməzdir. Bu zaman gigiyena qaydaları pozula bilər. Xəmiri yoğuran adam
saatlarla işləyir.
İstər-istəməz tər vəzilərinin
ifrazı, dırnaqlarının
vəziyyəti məsələsi
var ki, bu
da gigeyenik baxımdan yolverilməzdir.
Belə hallar aşkarlandığı
təqdirdə gigiyena
mərkəzləri tərəfindən
tədbirlər aparılır.
Unun ələnməsi problemi
Çörək
bişirilməsi prosesindəki
ciddi problemlərdən
biri də unun ələnməsidir. Çörək sexlərində mexaniki
ələkdən istifadə
olunmalıdır ki, bir çox hallarda bu cür
ələkdən istifadə
olunmur.
Çörək
sahəsində əsas
problemlərdən biri
də kartof xəstəliyini törədən
bakteriyaların unda inkişafı nəticəsində
yaranır. Belə undan
bişirilən çörək
qısa müddətdə
yararsız hala düşür. Buna görə müəyyən
texnoloji qaydalar yerinə yetirilməlidir.Müxtəlif
dezinfeksiyaedici tədbirlər
həyata keçirilməlidir
ki, həmin mikroorqanizmlər çörəkdə
inkişaf etməsin.
Çörəyin daşınması problemi
Çörəyin
hansı şərtlər
altında daşındığı
ilə demək olar ki, hər
bir istehlakçı rastlaşır. Çox zaman
maşını idarə
edən insan çirkli əlləri ilə çörəyi qutulara yığıb, üst-başına sürtə-sürtə
çirkli yeşiklərdə
mağazaya aparır.
Əslində çörək istehsal sahəsində hazırlandıqdan sonra
tam soyudulmalıdır. Bəzi hallarda çörəyin
soyudulması üçün
4-5 saat vaxt tələb olunur. Bundan sonra çörək standartlara uyğun olaraq mağazalara daşınmalıdır. Bir çox istehsal müəssisələri öz
istehsal etdikləri çörəyi qablaşdırır.
Sellofon torbalardan istifadə olunur. Xüsüsilə, çörək qablaşdırıldıqda, mütləq
soyudulmalıdır. Soyudulmadan çörəyin
qablaşdırılması qəti qadağandır.
Çörək soyudulmadan qablaşdırıldıqda
mütləq torbanın
içində maye yığılır və
çörək xəmir
halına düşə
bilər. Yaxud da çörək açıq
haldadırsa, bir-birinə
söykənmiş çörəklərdə
xəmirləşmə gedəcək.
Çörəyin soyudulmadan yığılması
onun məsaməliliyinin
aşağı düşməsinə
də səbəb olur.
Çörək
satışı digər
ərzaq məhsulları
ilə bir yerdə satıla bilməz. Mütləq ayrıca yer hazırlanmalıdır. Əfsuslar olsun
ki, bəzi kiçik həcmli marketlərdə şərait
olmadığı halda,
hətta bir neçə növ çörək üst-üstə
qalaqlanır.
Azərbaycan lavaşı
Bizdə adi çörəklə yanaşı, lavaş çörəyi də bişirilir. Gigiyena və Epidemiologiya Mərkəzinin Qidalanma
gigiyenası departamentinin müdiri
İmran Abdullayev deyir ki, texniki
şərtlərə görə, lavaşın 12 saatdan 72 saata qədər saxlanma müddəti var. Qurudulduqda isə uzun
müddət saxlamaq olar.
İ.Abdullayev bildirir ki, lavaş çörəklər
dünyanın hər yerində ümumi
çörək kimi istifadə olunmur. Azərbaycanın milli
çörəklər qrupuna daxil olan lavaş
istifadə üçün azca nəmləndirildikdən sonra
istifadə olunur: “Sellofon
torbalarda qablaşdırıldıqdan sonra lavaşın 12 saatdan
36 saata qədər saxlanma
müddəti var”.
Bəs görəsən
Bakının Lökbatan qəsəbəsində
keyfiyyəti şübhə doğuran quru lavaş çörəklərının
satılmasından aidiyyatı qurumların xəbəri
varmı? Quru lavaşlarla
dolu yük
maşını “Sədərək” ticarət mərkəzinin
yanındakı yolda dayanır. Baxmayaraq ki, çörək
məhsullarının yol kənarında
satışı qadağandır, bu cür ticarət qanunsuzdur
və qarşısı alınmalıdır, mövcud
vəziyyətlə mübarizə aparan yoxdur.
Eynilə belə vəziyyətlə
metroların giriş-çıxışında da rastlaşırıq.
Məhəllələrarası satış nöqtələrində ümumiyyətlə, qablaşdırılmış çörək satışına rast gəlmək mümkün deyil. İri marketlərin bəzilərində standartlarda nəzərdə tutulduğu kimi çörək kağız torbalara qablanmış halda satılsa da, əksəriyyətində qablaşdırma sellofan torbalardadır. Sahibkarlar çörəyin qablaşdırılmasının qiymət artımına səbəb olacağını bildirirlər. Lakin bu fikirlə razılaşmayan mütəxəssislər artıq bəzi müəssisələrin bu qaydanı tətbiq etdiyini və bunun qiymət artımına səbəb olmadığını bildirirlər.
Fəxriyyə İkramqızı
İki sahil.- 2013.- 20 dekabr.- S.22.