İftarınızı xurma ilə açın,
onun möcüzəvi faydaları var
Mütəxəssislərin qənaətinə
görə, insan yalnız su və xurmadan istifadə etməklə
uzun müddət yaşaya bilər. Xurma nadir qida məhsullarındandır ki, onun tərkibi
insan üçün zəruri və vacib olan vitaminlər,
mikroelementlərlə zəngindir. Artıq uzun illərdir ki,
su və xurma ilə iftarın açılması ənənəsi
də yəqin ki, məhz xurmanın bu qədər dəyərli
zəngin tərkibinə əsaslanır. 100 qram xurma yeməklə
insan orqanizmi aşağıdakı maddələri qəbul
etmiş olur:
Su - 22.5
q.
Zülallar
- 2.0 q.
Karbohidratlar
- 66.5 q.
Sellüloz
- 7,5 q.
Vitamin A -
0.08 mq.
Vitamin B1
- 0.09 mq.
Vitamin B2
- 0.1 mq.
Vitamin PP
- 2.2 mq.
Vitamin B5
- 0.78 mq.
Vitamin B6
- 0.19 mq.
Vitamin B9
- 0.13 mq.
Vitamin E -
0.1 mq.
Vitamin K -
2.7 mq.
Kalium -
652 mq.
Kalsium -
64 mq.
Maqnezium -
35 mq.
Sodium - 3
mq.
Fosfor - 40
mq.
Dəmir
- 1.15 mq.
Sink - 0.29
mq.
Möcüzəvi faydaları olan xurma haqqında belə
bir deyim var: “Xurma həm meyvədir, həm dərmandır, həm
içkidir, həm də şirniyyat”. Belə bir deyim də
var ki, sağlamlığının qayğısına qalan
insan xurma ilə dostluq edir. Maraqlıdır, bəs görəsən
sağlamlıq üçün faydalı olan xurmanın
orqanizmə hansı müsbət təsirləri var?
Modern.az-ın məlumatına görə, xurma insan
sağlamlığı üçün təhlükə
yaradan bakteriya, mikrob, parazit daşıyıcısı deyil.
Əksinə, onun tərkibində elə maddələr var ki,
onlar orqanizm üçün problem yaradan bakteriyaları və
parazitləri məhv edir.
Xurma beyinin fəaliyyətinə müsbət təsir
göstərir, onun məhsuldarlığını 20 faizə
qədər artırır.
Fiziki gərginlikdən sonra yaranmış
yorğunluğu çıxarmaq üçün xurma yeyilərsə,
cəmisi 40-50 dəqiqədən sonra sərf olunmuş enerji
və gümrahlıq bərpa olunar.
Tənəffüs yollarının xəstəlikləri
zamanı xurma olduqca faydalıdır.
Ürək xəstəlikləri zamanı müntəzəm
olaraq xurmadan istifadə etmək ürəyin tam fəaliyyətinin
bərpası üçün ən yaxşı vasitələrdən
biri sayıla bilər.
Qanazlığı, anemiya xəstəliyi zamanı xurma
ən xeyirli qida məhsullarından biridir.
Xurma cinsi zəifliyin aradan qaldırılması, cinsi
istəyin artırılması üçün təbii və
güclü afrodiziakdır.
Həm hamilə, həm də doğuşdan sonrakı
dövrdə qadınlar üçün xurmanın qida
rasionuna daxil edilməsi faydalı və vacibdir. Xurma ana
südünün tərkibini vitamin və digər mikroelementlərlə
zənginləşdirir. Hamilə qadınların depressiya
halına düşmək ehtimalını azaldır.
Xurma damarların və kapilyarların divarlarını
möhkəmləndirir, həmçinin qan
dövranını yaxşılaşdırır, yüksək
qan təzyiqi olanlara müsbət təsir göstərir.
Xurmanın möcüzəvi faydalarından biri müxtəlif
kimyəvi dərman pereparatlarının qəbulundan sonra
onların orqanizmdə yaratdığı fəsadların
aradan qaldırmaq xüsusiyyətidir.
Müntəzəm olaraq xurmadan istifadə immun sistemini
gücləndirir, onu lazımi səviyyədə saxlayır.
Xurma ağız boşluğu, xüsusilə damaqlar
üçün də xeyirlidir. Damaqlarda qanaxmaların
qarşısını almaq üçün xurmadan istifadə
öz effektini verir.
Xərçəng xəstəliklərinin, xüsusilə
mədəaltı vəzin xərçəng xəstəliyinə
tutulma riskini xurma kəskin şəkildə aşağı
salır.
Böyrəklərin təmizlənməsinə
yardımçı olan xurma sidikqovucu xassəyə malikdir.
Möcüzəvi faydaları olan xurma qaraciyərin və
öd kisəsinin normal fəaliyyəti üçün də
xeyirlidir.
Xurma maddələr mübadiləsinin tənzimlənməsində
öz müsbət təsirini göstərir.
Xurmanın faydalarından biri də gözlərə,
görmə qabiliyyətinə xeyirli olmasıdır. Xurma yeyən
insanlar gözlərindən şikayətçi olmazlar.
Digər faydalı qida məhsulları kimi xurmanın
istifadəsində də əks göstəricilər var. Həzm
sistemində problemi olanlar xurmanın üzərindəki nazik
qabığı soyduqdan sonra istifadə etmələri məsləhətdir.
Mədə xəstəliklərindən şikayət edənlər
xurmadan az istifadə etməlidirlər. Şəkərli
diabetlərin isə xurmadan istifadə etmələri məqbul
sayılmır.
Kosmonavtların həm qidası, həm də dərmanı
adlandırılan xurmanın faydaları qara kürünün
faydalarından qat-qat çoxdur. Siz də bütün
bunları nəzərə alaraq süfrənizdən min bir
faydası olan xurmanı əskik etməyin. Bu müqəddəs
Ramazan günlərində iftarınızı xurma ilə
açın. Allah orucunuzu qəbul etsin.
İlham
Cəmiloğlu
İki
sahil.- 2014.-1 iyul.- S.20.