Min bir
dərdin dərmanı
olan sirli su
– “Sirab”
“Sirab” Rusiya, İraq, Türkiyə, Çin və Baltikyanı ölkələrdə çoxsaylı
alıcı kütləsi
qazanıb
Havaların isti keçdiyi bu günlərdə insan orqanizminin suya olan tələbatı daha da artır. Belə günlərdə susuzluğumuzu yatırmaq məqsədilə bol-bol maye qəbul edirik. Müşahidə
aparsaq görərik ki, bu günlərdə
daha çox istifadə olunan mineral sulardan biri də
Naxçıvan Muxtar
Respublikasında istehsal
olunan “Sirab”dır. Bu gün həmin
mineral müalicəvi süfrə
suyunun şöhrəti
ölkəmizdən çox-çox
uzaqlara yayılıb.
“Sirab” mineral su yatağı XX əsrin 50-ci
illərindən sənaye məqsədilə
istifadə olunur
AZƏRTAC-ın müxbiri süfrələrimizin bəzəyi
olan “Sirab” suyu haqqında məlumat almaq, onun istehsalı ilə yaxından tanış olmaq üçün muxtar respublikanın Babək rayonunun Sirab kəndində yerləşən Babək
“Sirab” Açıq Səhmdar Cəmiyyətində
olub. Cəmiyyətin icraçı direktoru
Zülfü Hüseynov
ilə söhbət zamanı bildirdi ki, “Sirab” mineral su yatağından sənaye məqsədilə
XX əsrin 50-ci illərindən
istifadəyə başlanılıb.
Yatağın su ehtiyatları
hesablanıb və
1968-ci ildə Moskva Dövlət Ehtiyatları
Komissiyasında təsdiq
edilib. Aşkar olan mineral suların
bazası əsasında
1968-ci ildə Azərbaycanda
ən böyük
mineral sudoldurma zavodu istifadəyə verilib.
2003-cü ildə “Sirab” Mineral Sular Zavodu Açıq Səhmdar Cəmiyyətinə
çevrilib. Cəmiyyət bir sıra Avropa,
Rusiya və Türkiyə firmaları ilə əlaqə yaradaraq müasir avadanlıqlar alıb.
21 çeşiddə
məhsul
Bu gün 100-dən çox
insanın çalışdığı
“Sirab” Mineral Sular Zavodunda 7 texnoloji xətt quraşdırılmış
4 sex fəaliyyət göstərir. Bu xətlərdə qazlı
və qazsız “Sirab” təbii mineral müalicəvi süfrə
suyu müxtəlif həcmli plastik və şüşə butulkalara doldurulur. Hazırda zavodda 21 çeşiddə
məhsul istehsal olunur. Qablaşdırmada istifadə edilən
xammal isə Türkiyə və Gürcüstandan, eləcə
də muxtar respublikada fəaliyyət göstərən “Gəmiqaya
Holdinq”dən alınır.
“Sirab” mineral su yatağı Babək rayonunun Sirab kəndi ərazisində, Naxçıvan şəhərindən
14,6 kilometr şimal-şərqdə dağ
ətəyində yerləşir.
Qədim
zamanlardan indiyədək
“Sirab”dan həm də müalicə məqsədləri üçün
istifadə edilib.
Məhz insanlara şəfa verdiyi üçün bu su “Sirab”
adlandırılıb, mənası
“sirli su” deməkdir. Belə ki, karbon qazlı “Sirab” mineral suyu güclü ödqovucu təsirə malikdir. “Sirab”dan
mütəmadi olaraq istifadə etməklə mədədəki qastrit xəstəliyinin qarşısını
almaq olar. Bundan əlavə, maddələr
mübadiləsinin pozulması,
qaraciyər, mədə-bağırsaq,
tənəffüs yolları
xəstəliklərindən əziyyət çəkən,
allergik rinit xəstəliyinə tutulmuş
insanlara “Sirab” içmək məsləhət
görülür. Yəni bu
mineral su min bir dərdin dərmanıdır.
“Sirab”ın istehsalında ən müasir
texnologiyalar tətbiq edilib
Bu gün “Sirab”ın
istehsalında ən müasir texnologiyalardan istifadə olunur. Su 114 millimetrlik paslanmayan boru ilə mənbədən
zavoda gətirilir.
İlkin
mərhələdə suda
olan iri hissəcikləri ayırmaq
üçün mexaniki
filtrdən keçirilərək
50 tonluq çənlərə
doldurulur. Sonra 25
mikron qum
filtrindən süzülərək
emallı ehtiyat su çənlərinə
ötürülür. Bu proses
istehsala verilən mineral
suyun davamlılığını
təmin etmək və onun bir
neçə saat ərzində olsa da, dincə qoyulması üçündür.
İstehsal prosesi ehtiyat
su anbarından mineral suyun soyuducu qurğulara ötürülməsi
ilə başlayır.
Burada su 4-8 dərəcədə
soyudulur, sonra istehsal sexlərinə verilir. Bu sexlərdə
mineral su qablaşdırılmadan
öncə bir neçə vacib mərhələdən keçir.
Belə ki, ilkin olaraq
1 mikron filtrlərdən
süzülür. Doldurulmadan öncə
mineral su karbon dioksidlə qazlaşdırılır.
Məhz
mineral su karbon dioksid qazını rahat və lazımi
miqdarda qəbul etsin deyə 4-6 dərəcəyədək soyudulur.
Bu prosesdə məqsəd qablaşdırılan
məhsulun saxlama müddətinin artırılması
və mineral duzların
çökmə ehtimalının
qarşısını almaqdır.
Bütün bu proseslərdən
sonra mineral su lazımi çeşidlərdə
qablaşdırılaraq paketlənib
satış bazarlarına
çıxarılır.
Körfəz ölkələrinə də ixrac olunacaq
Zülfü Hüseynov məhsulun
ixrac edildiyi ölkələr haqqında
da danışaraq dedi: Bu gün süfrələrimizin bəzəyi
olan “Sirab” mineral suyunun sorağı dünyanın bir çox ölkələrindən
gəlir. Belə ki, minerallarla
zəngin olan “Sirab” Azərbaycanın müxtəlif bölgələri
ilə yanaşı, Rusiya, İraq, Türkiyə, Çin və Baltikyanı ölkələrdə çoxsaylı
alıcı kütləsi
qazanıb. Bundan əlavə,
Körfəz ölkələrində
də “Sirab”la əlaqədar qeydiyyat işləri artıq başa çatıb və yaxın zamanda həmin ölkələrə də
ixracatı nəzərdə
tutulur. Qazandığımız uğurlara əsaslanaraq
əminliklə deyə
bilərik ki, “Sirab” mineral suyu gələcəkdə Avropa
bazarında da layiqli yerini tutacaqdır.
İSO standartlarına
uyğunluğu
təsdiq olunaraq sertifikatlaşdırılıb
Öyrəndik ki, Babək “Sirab” Açıq Səhmdar Cəmiyyətində
istehsal prosesi İSO standartlarında keyfiyyətli
idarəetmə sisteminin
tələblərinə uyğun
şəkildə idarə
edildiyi üçün
müəssisə Almaniyanın
“İQNET” və “DQS” sertifikatlaşdırma
təşkilatı tərəfindən
İSO 9001-2015 və İSO 22000-2005 standartlarına uyğunluğu
təsdiq olunaraq sertifikatlaşdırılıb. Bu da “Sirab” suyunun
yüksəkkeyfiyyətli istehsalının
göstəricisi olmaqla
yanaşı, həm də onun Avropa
bazarına girişini
təmin edir.
...və qazanılan mükafatlar
Dünya standartlarına cavab verən “Sirab” mineral suyu bir çox
xarici ölkələrdə
yüksək nailiyyətlər
qazanıb. 2005-ci ildə Cenevrədə “Biznesdə
yüksək keyfiyyətə
görə” sərgisində,
2009-cu ildə Ukraynada
keçirilən “Qida
məhsulları və
içkilərin XII forumu”nda
qızıl, 2010-cu ildə
Moskvada keçirilən
XVII Beynəlxalq “PRODEXPO 2010” sərgisində gümüş,
2011-ci ildə Moskvada keçirilən XVIII Beynəlxalq
“PRODEXPO 2011”sərgisində və 2011-ci ildə Qazaxıstanda keçirilən Beynəlxalq
Yeyinti Sənaye sərgisində qızıl
medallar qazanıb. Bununla yanaşı, 2009-cu və
2012-ci illərdə “Azərbaycanda
İlin Brendi” Birinci Milli Mükafatına
layiq görülüb.
2012-ci ildə “Biznesdə uğur”, 2015-ci
ildə “Brussels İTQİ – Beynəlxalq Ləzzət və Keyfiyyət” İnstitutu tərəfindən
“Mükəmməl ləzzət”
mükafatlarını alıb.
Bu əvəzsiz təbii
sərvət həm də muxtar respublikamızın tanıtımında
əsaslı rol oynayır. Çünki “Sirab” bütün
müalicəvi keyfiyyətləri
ilə qədim Naxçıvan torpağını
dünyada tanıda biləcək sərvətdir.
Yerli istehsalımız olan brendlərimizin yaranması
isə həm də iqtisadi inkişafımızın göstəricisidir.
İki sahil.- 2017.- 10 avqust.- S.8.