Təbiət möcüzələrlə
zəngindir
Elmin, texnologiyanın
inkişaf etmədiyi zamanlarda bitkilər
vasitəsilə bir çox xəstəliklərin
müalicəsini tapıblar.
Təbiətin bizə bəxş
etdiyi saysız möcüzələrdən biri
də məhz qoz meyvəsidir. Qozun faydalarını saymaqla bitməz. Qozun meyvəsi kimi, yarpağının da inanılmaz faydaları
var. Ondan bir çox xəstəliklərin
müalicəsində istifadə
edilir.
Qoz yarpağının
faydaları
- Qüvvətləndirici
(tonik) təsir
- Bağırsaq qurdlarını və soxulcanlarını tökücü
(antihelmintik) təsir
Qoz ağacının yarpağından
dəmlənən yarpaq
çayı həzm sistemi üçün olduqca faydalıdır. Həzm pozulan
zaman, qəbizliyə,
iştahsızlığa qarşı
olduqca təsirli olan bu çay,
qan təmizləyici vəzifəsini də icra etməkdədir.
Sarılıq müalicəsində də, qoz yarpağı
çayından istifadə
edilir. Bəhs edilən yarpaq
çayı iştahı
da açır və eyni zamanda
qanda şəkərin
miqdarını aşağı
salır. Bədənin müqavimət qabiliyyətini
qüvvətləndirir. Qoz yarpağının çayı
dəri xəstəliklərində
antiseptik olaraq xaricdən istifadə edilir. Qoz yarpağının qaynadılması ilə əldə edilən duş qatqısı, demək olar ki, bütün sifilis, ekzema, uçuq və raşitik xəstəliklərinin
müalicəsində istifadə
edilir. Sümük çürüməsinə, sümük aşınmasına
və bunlara əlavə olaraq iltihablı əl və ayaq dırnaqlarına
qarşı istifadə
edilən bu qatqı olduqca təsirlidir. Bunlardan
əlavə, favus və qotur xəstəliklərində
orqanizmin xəstə nahiyələrinin təzə
qoz yarpağının
qaynamış suyu ilə yuyulması nəticəsində bu nahiyələrdə sağalma
baş verir. Qaynamış qoz yarpağının suyu ilə edilən yuma yetişmiş
sızanaqlarına, iltihablı
ekzema xəstəliklərinə,
olduqca yaxşı təsir göstərir. Qoz yarpağının suyu ilə ağız boşluğunun iltihabı,
diş əti çətinlikləri, boğaz
və qırtlaq xəstəlikləri zamanı
qarqara da edilə bilər.
Qoz yarpağının qaynama
suyunu sürətlə
tökülən saçlara
ovaraq tətbiq etdikdə nəticəsi inanılmaz dərəcədə
olur. Bu yolla hətta saça düşən biti də təmizləmək
olar.
Qoz yarpağının
çayı
Yarım və ya bir
çay qaşığı
incə qıyılmış
yarpaq bir stəkan suda qaynadılır, 4-5 dəqiqə
ərzində dəmlənir
və süzülür. Gün ərzində
bir və ya iki stəkan
içilir.
Röya Şahbazi,
İki sahil.- 2017.- 7 fevral.- S.16.