Müalicəvi vasitə - zəncəfil
Zəncəfil həm müalicəvi vasitə, həm də qidada istifadə olunan ədviyyatdır. Zəncəfil kökü bir
sıra xəstəliklərin
müalicəsində - soyuqdəymə,
qrip, həzm problemi və əzələ ağrılarında
ən mükəmməl
vasitə hesab olunur.
“İki sahil” healthymuslim.com
saytına istinadən
xəbər verir ki, zəncəfil əsrlər boyu xalq təbabətində mədə ağrısı,
ishal, artrit, baş ağrısı, ürək bulantısı
və s. xəstəliklərlə
mübarizədə istifadə
olunub. Ənənəvi tibbdə zəncəfil
soyuqdəymə, qrip və həzm sistemi xəstəliklərində
istifadə olunan ən vacib ədviyyatdır.
Zəncəfil, həmçinin sakitləşdirici və mülayim spazmoltik təsir göstərərək
mədə- bağırsaq
traktını sakitləşdirə
bilir. O, həmçinin
karminativ və ağrikəsici effektlərə
də malikdir.
İllahiyyatçı alim, təfsir və fiqh elmlərinin mahir bilicisi İbn əl-Qayyim “Tibb-i nebevi” adlı vəsaitində zəncəfilin faydalarını
qeyd etmişdir . Burada zəncəfilin
göz xəstəlikləri
və yaddaş problemləri
, ağciyər və
mədə xəstəliklərinin
müalicəsində rolunun
böyük olduğunu
bildirib. Bugünkü dövrümüzdə də aparılan araşdırmalar zəncəfilin
antioksidant tərkibli,
iltihab yaradan komponentlərin formalaşmasına
mane olan terapevtik xüsusiyyətlərə malik
ədviyyat olduğunu
sübut edir. Qeyd edək ki, zəncəfil “gingerols”, “shogaols” və “zingerones” kimi güclü antioksidantlarla zəngindir.
Bu antioksidantlar insan orqanizminin zərərli toksinlərdən
azad olunmasına kömək edir. Məhz bu antiseptik
tərkib qrip , soyuqdəymə və bronxial infeksiyalar ilə mübarizədə insana yardımcı olur. Sözügedən bu qida iltihab əleyhinə güclü vasitə olmaqla yanaşı, xərçəng hüceyrələri
ilə də mübarizə apara bilir.
Çalışın təzə zəncəfili
isti şorbalarda, kartof qızartmalarında istifadə edəsiniz.
İki sahil.- 2017.- 10 fevral.- S.16.