Şəkər istehsalında
ixrac potensialı yaradılır
Azərbaycanın inkişaf strategiyasında
ənənəvi təsərrüfat
sahələrinin dirçəldilməsi
və dinamik inkişaf yoluna çıxarılması ilə
ixrac potensialının
artırılması qarşıya
əsas məqsədlərdən
biri kimi qoyulub. Pambıqçılıq, tütünçülük, tərəvəzçilik,
şərabçılıq, xalçaçılıq və
digər sahələr
həm daxili tələbatı ödəyə, həm
də ölkəyə
külli miqdarda valyuta gətirə bilər. Belə sahələrdən biri də şəkər
istehsalıdır.
Azərbaycan müstəqillik qazanandan
sonra İmişli rayonunda ilk şəkər
zavodu tikilib və on il
əvvəl işə
salınıb. Zavod xaricdən
gətirilən xammal hesabına məhsul istehsal edir. Təbii ki, əsasən xaricdən gətirilən
xammal dəfələrlə
baha başa gəlir. Bu isə
nəticədə şəkərin
maya dəyərini qaldırır, topdan və pərakəndə satış qiymətlərinə
ciddi təsir göstərir.
Dövlətimizin başçısı cənab
İlham Əliyev şəkər istehsalının
artırılması və
xaricdən asılılıqdan
xilas olmaq üçün bu sahənin inkişafına
xüsusi diqqət yetirməyi mühüm vəzifə kimi qarşıya qoyub. Şəkər çuğunduru əkib-becərən
fermerlərə dövlət
tərəfindən ucuz
gübrələr və
təhvil verilmiş çuğundurun hər tonuna görə əkinçilərə 4 manat
subsidiya ödənilir.
Plantasiyaların suvarılması
üçün hər
il xeyli sayda subartezian quyuları qazılıb istifadəyə
verilir.
Statistik məlumatlardan
da aydın görünür ki, şəkər çuğunduru
istehsalında diqqətəlayiq
nəticələr əldə
olunur. Dövlətin fermerlərə hərtərəfli
dəstəyi sayəsində
məhsul istehsalı ildən-ilə artır və bununla bərabər əkin sahələri genişləndirilir.
Bu ilin məhsulu
üçün nəzərdə
tutulan 18 min 754 hektarın 14 min 93 hektarında əkin həyata keçirilib. Hazırda təsərrüfatlarda
becərmə işləri
aparılmaqdadır. Ağcabədidə
2010, Tərtərdə 1541, Şəmkirdə 1203, Samuxda
1194, Ağdamda 1001, Bərdədə
95, Cəlilabadda
isə 634 hektarda çuğundur əkilib.
Ağsu,
Biləsuvar, Goranboy, İmişli, Kürdəmir,
Hacıqabul, Qəbələ
və digər rayonlarda da çuğundur
əkininin daha da genişləndirilməsi
üçün lazımi
tədbirlər görülür.
Ümumiyyətlə, 27 rayonda
çuğundur əkilməsi
planlaşdırılıb.
Bir sözlə,
elə şərait yaradılır ki, yaxın illərdə Azərbaycanda əhalinin şəkərə olan tələbatı yerli istehsalla tamamilə ödənilsin. Hazırda
İmişlidəki şəkər
zavodunda gündəlik
emal gücü 10 min tona çatdırılıb.
Ancaq bu zavod tam istehsal
gücü ilə işləyəndə onun
potensialı üç
dəfə artacaq. Bu isə o deməkdir
ki, Azərbaycan şəkərin üçdə
iki hissəsini xarici bazarlara göndərə biləcək.
Proqnozlar
realdır və mütəmadi görülən
tədbirlər bizi həmin hədəflərə
daha da yaxınlaşdırır.
Ölkəmizə yeni
texnika və texnologiyaların
gətirilməsi, xammal
bazasının yaradılması
qarşıya qoyulan məqsədlərin həyata
keçirilməsinə lazımi
şərait yaradacaq.
Vəli İlyasov.
Iki sahil.-
2017.- 9 iyun.- S.12.