Duzdağda aparılan
arxeoloji qazıntılar,
7 min illik tarix və Naxçıvan duzu...
İnsanlar xörək duzunu çox qədimdən yüksək qiymətləndiriblər. Bəzən duz
qızıl və gümüşə bərabər
götürülürdü. O, xeyir və gəlir
simvolu idi, onunla ödəmələr
aparılırdı. Duzun daşınması
böyük çətinliklər
törədir, onun qıtlığı hətta
müharibələrə səbəb
olurdu. Yalnız son dövrlər sənaye və nəqliyyatın inkişafı
və duzun şaxta üsulu ilə çıxarılması
bu qiymətli mineral xammala olan tələbatın
ödənməsini asanlaşdırdı.
Natrium xlorid - xörək duzu yer qabığında və dəniz, okean, göl sularında və duzlu məhlullarda yayılmışdır. Neft, qaz
və digər qiymətli təbii ehtiyatlardan fərqli olaraq xörək duzunun təbiətdəki
ehtiyatı kifayət qədər çox olsa da, gündəlik həyatımızda xörək
duzunun əhəmiyyəti
neft sənayesində neftin rolu ilə
müqayisə edilir Xörək duzu ən zəruri qida vasitələrindən
biridir. Hər il on milyon
tonlarla daş duz çıxarılsa
da, duza olan tələbat qida sənayesində və xalq təsərrüfatının
digər sahələrində
kimyəvi xammal kimi durmadan artır.
Soda, xlor, xlorid
turşusu kimi qiymətli məhsulların
alınmasında natrium
xloriddən ilkin xammal kimi istifadə
olunur. Kolbasa, pendir, ət,
balıq, tərəvəz
konservləri istehsalı
çox miqdarda duz tələb edir. Un məmulatları və çörəyin tərkibindəki
duz son nəticədə
süfrəmizə və
qidamıza daşınır.
Gündəlik həyatda insanlarla
bərabər heyvanlar
da duz qəbul etməlidir. Ev heyvanlarının
yeminə duz əlavə edilir ki, onun da bir
hissəsi ət və süd məhsulları vasitəsi
ilə yenidən bizim qidamıza daxil olur. Südlük və ətlik ev
heyvanlarında duzun çatışmaması dispepsiya,
maddələr mübadiləsinin
pozulması, qidanın
çətin həzm
olunması, zəhərlənmə
simptomları, hətta
ölüm halları
əmələ gətirir.
Canlı
orqanizmlərin maddələr
mübadiləsində xörək
duzunun əsas tərkib hissəsindən
biri olan natriumun rolu şox böyükdür.
Onun birləşmələri qanın
tərkibinə daxil olur, osmotik təzyiqin
tənzimlənməsinə, su balansının saxlanılmasına kömək
edir və nəhayət turşu-əsas
tarazlığını tənzimləyir.
Bu kimyəvi element həmçinin hormonların
yaranmasına təsir
edir, orqanizmlərin bioloji məhlullarının
pH-nın sabit səviyyədə saxlanmasına
və toxumalarda bu növ sistemlərin
əmələ gəlməsinə
xidmət edir. Maddələr mübadiləsi zamanı
natrium və kalium qarşılıqlı
əlaqədə olduqlarından
qəbul edilən qidada onların miqdarı tarazlaşdırılmalıdır.
Orqanizmə zəruri olan
natriumun əsas mənbəyi isə xörək duzudur. Deməli, canlı orqanizmlərin inkişafında natrium xloridin çox böyük əhəmiyyəti
var. Lakin təbiətdə
məlum olan qalit mineralı (təmiz natrium xlorid) silvin mineralı (kalium xlorid) ilə birlikdə təsadüf edir. Əsas kalium mineralı
silvin ən çox söküntü
süxurları silvinitin
tərkibində natrium
xloridlə birgə rast gəlir. Əgər bir ton silvinitdə 200 kiloqram kalium xlorid varsa, onda
bu filiz əla hesab edilir. Kalium çıxarıldıqdan sonra 800 kiloqram xörək duzu qalır ki, bu da sənaye üçün əla xammal hesab edilir.
Sevindirici haldır ki,
Naxçıvan Muxtar
respublikasında mövcud
olan daş duz yataqlarında kalium xloridin və maqnezium xloridin miqdarı çox azdır. Müəyyən edilmişdir ki,
Naxçıvan yataqlarından
çıxarılan duzun
tərkibində natrium
xlorid 93-95 %, həll olmayan quru qalıq
isə 5% təşkil
edir. Bu da doğma diyarımızın
mineral sərvətinin qiymətini
artırır, onun qida sənayesində istifadə imkanlarını
genişləndirir. Müəyyən edilmişdir ki, insanın qanında bir faizə qədər natrium xlorid var və
demək olar ki, əksəriyyətimizin
qanında məhz Naxçıvan duzu dövr edir. Bunun izahı çox asandır. Dadına və kimyəvi
tərkibinə görə
Naxçıvan duzu yalnız ölkəmizdə
deyil, dünyada ən yaxşı duz hesab edilir.
Uzun illərdir ki, regionun qida və
texniki məqsədlərini
təmin edən Naxçıvan duzu ölkəmizin əsas duz yatağı kimi şöhrət tapmışdır. Naxçıvan Muxtar Respublikasında bu mövzuda geniş tədqiqatlar aparan mərhum professor
Mehdi Sultanov “Azərbaycan
- uzunömürlülər diyarı” kitabında müxtəlif növdə
xörək duzlarının
arterial təzyiqə təsirini
öyrənmişdir. Müəllif göstərmişdir ki, tədqiq edilən duzlar içərisində Naxçıvan
duzu orqanizmə müsbət təsir göstərir. Öyrənilən duzların kimyəvi tərkibi eyni deyil. Tədqiqatlar duzun tərkibindəki
hansı qarışıqların
arterial təzyiqə təsir
etdiyini müəyyən
etməyə imkan verir.
Professor Mehdi Sultanova görə,
hipertoniklərə məhz
Naxçıvan duzu, onun da müəyyən normada işlədilməsi
məsləhətdir. Bu doza
5-6 qramı aşmamalıdır.
İnfarkt-miokard hallarında
bütün xörəklər
az duzlu
hazırlanmalı, qida
məhsulları ilə
2-3 qram duz qəbul edilməlidir. Deməli, xəstə və sağlam insanlarda duza olan tələbat
eyni olmadığı
kimi, onun istifadəsi də eyni deyil və
insanın fərdi xüsusiyyətlərindən, xəstəliyin
növündən asılıdır.
Həmçinin müəyyən edilmişdir ki, müxtəlif yataqlardan çıxarılan duzların
fiziki-kimyəvi xüsusiyyətləri
və orqanizmə bioloji təsiri də müxtəlifdir.
Orqanizmə normada qəbul ediləndə
dost, normadan artıq qəbul ediləndə isə düşmən olan duz haqqında
böyük Pliniy yazmışdır: “Bu maddə
bəşər övladına
o qədər zəruridir
ki, hətta ruhən alınan zövq belə insana “duz”dan yaxşı təsir edə bilməz. Bu, iti ağlın
bütün təzahürlərinə
verilən ən yaxşı addır.
Həyatda və təbiətdə
onun çatışmaması
da, artığı da zərərlidir”.
Ancaq aparılan araşdırmalarla sübut
olunmuşdur ki, Naxçıvan
duzu orqanizm üçün ən faydalı və ekoloji baxımdan təmiz duzdur.
Duzdağda aparılan
arxeoloji qazıntılar
Naxçıvanda yeddi
min il bundan
əvvəl duzdan geniş istifadə edildiyini söyləməyə
imkan verir. Duzdağdan əldə edilən maddi-mədəniyyət
nümunələri yalnız
Azərbaycanda deyil, bütövlükdə Cənubi
Qafqaz və Yaxın Şərq ölkələrində duzun
mədən üsulu ilə yalnız Naxçıvanda çıxarıldığını
sübut edir. Hazırda Duzdağ dünyanın ən qədim duz mədəni hesab edilir. Bundan əlavə, Naxçıvan
duzu öz keyfiyyəti ilə də dünyada birincidir. Bütün bunları nəzərə
alan Naxçıvan Muxtar Respublikası Ali Məclisinin Sədri cənab Vasif Talıbov 2017-ci il 12 sentyabr tarixdə “Naxçıvan
Duz Muzeyinin yaradılması haqqında”
Sərəncam
imzalamışdır. Sərəncamda göstərilir ki,
Naxçıvan Duz Muzeyinin yaradılmasında
əsas məqsəd Naxçıvan duzunun tarixdə oynadığı
mühüm rolu nəzərə alaraq, aparılan elmi tədqiqatların nəticələrinin
sistemləşdirilməsini, elmi araşdırmalar zamanı əldə olunmuş maddi-mədəniyyət
nümunələrinin qorunub
saxlanılmasını təmin
etməkdir. Aprelin 25-də
Naxçıvan Duz Muzeyinin açılış
mərasimində Naxçıvan
Muxtar Respublikası Ali Məclisinin Sədri cənab Vasif Talıbov duzun Naxçıvan tarixindəki yerindən bəhs edərək demişdir: “Naxçıvanın
tarixi Naxçıvan
duzunun çıxarılma
tarixi ilə bağlıdır. Naxçıvan tarixini tədqiq etmək üçün,
ilk növbədə,
Naxçıvan duzunun
tarixini öyrənmək
lazımdır. Çünki
Naxçıvanın şəhər
kimi formalaşmasında
Naxçıvan duzunun,
Duzdağın böyük
əhəmiyyəti olmuşdur.
5-7 min il bundan əvvəl tədavüldə qiymətli
metallardan və puldan istifadə olunmurdu. Həmin dövrdə yeganə tədavül vasitəsi duz olduğunu nəzərə
alaraq demək olar ki, Naxçıvan
şəhəri məhz
duzun çıxarıldığı
bu ərazilərdə
salınmışdır. Bu
da o qənaətə
gəlməyə imkan
verir ki, Naxçıvan şəhərinin
formalaşması 5-7 min
il bundan əvvəl Naxçıvanda
ilk dəfə duzun çıxarılması
ilə başlanmışdır”.
Ali Məclisin Sədri
Naxçıvanın şəhər
kimi formalaşmasına
5-7 min il bundan əvvəl başlandığını qeyd
etmiş, bunu duz çıxarılması
və Nuh peyğəmbərlə bağlı
olduğunu əsaslandırmış,
AMEA Naxçıvan Bölməsinə
gələcəkdə Naxçıvan
duzu ilə bağlı tədqiqatların
genişləndirilməsini tapşırmışdır. Əminik
ki, araşdırmaların
genişləndirilməsi gələcəkdə
Naxçıvan duzunun
tarixi ilə bağlı yeni faktların aşkar olunmasını təmin edəcək, Naxçıvan
duzunun fiziki-kimyəvi
keyfiyyətlərinin öyrənilməsi
onun müalicəvi əhəmiyyətini daha da artıracaq və bu, insanların
sağlamlığının mühafizə olunmasına
xidmət edəcəkdir.
Fizzə Məmmədova.
AMEA Naxçıvan
Bölməsi Təbii
Ehtiyatlar İnstitutunun
Hidrogeologiya və mineral sular Laboratoriyasının
müdiri,
kimya üzrə fəlsəfə doktoru, dosent
İki sahil.- 2018.- 2 iyun.-
S.21