Duz bazarının
«duzu» özünə
qayıdacaq?
Kimyada natrium xlor olaraq bilinən,
insan və digər canlıların qida qaynaqlarından olan duz, ticarət
baxımdan da əsrlər boyu əhəmiyyətli bir maddə olmuşdur. Duz üstündə dünyada müharibələr
olmuş, bir çox dövürlərdə
əsgərlər və
işçilərin maaşları
əvəzinə duz verilmişdir. Bu gün isə duzun dərman istehsalından, buz tutan yolların
açılmasından, suyun
yumşadılmasından, sabun
istehsalına qədər
14 min növ istifadə
sahəsi vardır.
Ölkəmizdə duza olan tələbat isə daxili istehsal və idxal hesabına ödənilir. Yerli duz kimi Naxçıvanda
Duz dağından və Abşeron yarımadasında olan göllərdən yığılan
duzlardan istifadə olunur. Xairicdən isə duz əsasən
Ukrayna, Rusiya və Türkiyədən
gətirilir.
Azərbaycanın yodlaşdırılmış
duza illik tələbatı 35-40 min ton təşkil
edir. Dövlət Statistika Komitəsinin məlumatına əsasən
2008-ci ildə ölkəmizdə
4,5 min ton yodlaşdırılmış duz istehsal olunub.
Buradan aydın görünür ki, illik tələbatın böyük əksəriyyəti
idxal və saxta duz istehsalı
hesabına ödənilib.
Aparılan yoxlamalar
sübut edib ki, satışda olan duzların əksəriyyəti yodlaşdırılmamış
şəkildə əhaliyə
təklif olunur. Xüsusilə, saxta duz məhsulları bazarda "ayaq açıb yeriyir". Yodlaşdırılmamasından əlavə, adi sanitar tələblərə
cavab verməyən bu məhsullar, əsasən xarici brendlərin təqlidi yolu ilə qablaşdırılaraq
satışa çıxarılır.
Yodlaşdırılmamış şəkildə
istehsal olunan duzlar insan sağlamlığı
üçün böyük
təhlükələr yaradır.
Duzda yodun olmaması zob, cinsi zəiflik, uşaqlarda uşaqların
əqli və fiziki inkişafdan qalması, hamilə qadınlar arasında erkən doğuş xəstəliyinin yaranmasına
səbəb ola bilər. Təhlükənin
böyüklüyü dövləti
bir sıra addımlar atmağa vadar etdi. İlk
dəfə "Ərzaq
təhlükəsizliyi proqramı"nda
yodlaşdırılmamış duzdan istifadənin zob xəstəliyinin yayılmasına səbəb
olduğu göstərildi
və Səhiyyə Nazirliyinə yod çatışmazlığı ilə bağlı xəstəliklərin qarşısının
alınmasına dair milli standartın işlənməsi, xörək
duzunun yodlaşdırılması
və yodlaşdırılmış
duzun idxalı üzərində nəzarətin
və digər tədbirlərin həyata
keçirilməsi tapşırıldı.
2001-ci ildə isə
"Yod çatışmazlığı
xəstəliklərinin kütləvi
profilaktikası məqsədi
ilə duzun yodlaşdırılması haqqında
Azərbaycan Respublikasının
qanunu" qəbul olunmuşdur. Həmçinin
normativ-texniki sənədlərlə
duzda yodun miqdarı müəyyənləşdirilib.
Həmin sənədlərə
əsasən, 1 qram duzda 30-50 mikro qram yod olmalıdır.
Duzun gündəlik istehlakının optimal miqdarı
isə 6 qr-dan artıq olmamalıdır.
Qeyd edək ki, insanlar tərəfindən
istehlak olunan duzun 80%-i hazır məhsullar vasitəsi ilə qəbul edilir.
Qanunvericiliyin təkmilləşdirilməsi,
normaların müəyyən
olunması problemin həllinə elə də böyük təsir etmədi. Aşkarlanan gizli sexlər, saxta məhsul istehsalı sahələri göstərir
ki, keyfiyyətsiz duz istehsal etməyə
hələ də maraq böyükdür. Xaricdən gətirilən
xörək duzlarının
qiymətinin yüksək
olması saxtakarlığa
stimul verən amillərdəndir. Həmçinin,
ölkəmizdə müasir
avadanlıqlarla təchiz
olunmuş istehsal müəssisəsinin olmaması,
bazarın xarici və keyfiyyətsiz saxta məhsullar tərəfindən zəbt
olunmasında böyük
rol oynamışdır.
Deyəsən, 5 min ildən
artıq duzçıxarma
mədəniyyəti olan
Azərbaycan xalqının
bu gün yodlaşdırılmamış, saxta duz istehsalından
can qurtaracağı günün
sonu görünür.
Vətəndaşların yodlaşdırılmış,
keyfiyyətli duz ilə təminatını
yaxşılaşdırmaq məqsədilə Abşeron
rayonunun Masazır qəsəbəsində yodlaşdırılmış
və rafinadlaşdırılmış
qida duzu zavodu inşa olunur. "Azərbaycan İnvestisiya Şirkəti"
ASC və "Azərsun
Holdinq" MMC-nin birgə əməkdaşlığı
ilə tikilən müəssisə ildə
60 min tona yaxın duz istehsal edə
biləcək. 2010-cu ilin
birinci yarısında
istifadəyə verilməsi
planlaşdırılan zavod
Azərbaycanda yodlaşdırılmış
duza olan tələbatın ödənilməsinə
imkan yaradacaqdır.
Dünya miqyasında
istehsal olunan 200 milyon ton duzun 7 %-i mətbəxtlərdə
tükədilir. İstifadə
edilən bu az miqdar belə,
sağlamlığımız üçün olduqca önəmlidir. Buna görə,
istehsal olunduğu gündən sonra 9 ay yararlılıq müddəti
olan, quru, sərin və qaranlıq yerdə qorunacaq duzu həm alarkən, həm də saxlayarkən diqqətli olmalıyıq.
Seymur Yunusov
İqtisadiyyat. -2010. – 23-29 aprel. – S.6.