Bitki xammalımızdan hələ
də düzgün istifadə edə bilmirik
Dərman, boyaq bitkilərinin istehsalatda tətbiqi ləngiyir
Qida maddələrində
təbii elementlərin kimya sənayesinin hesabına daha ucuz
başa gələn sünilərlə əvəzlənməsi
bu gün müalicəsi mümkün olmayan xəstəliklərin
yaranmasında xüsusi rol oynayır. Belə ki, təbii qida
maddələrinin müxtəlif kimyəvi tərkiblərlə
emalı nəticəsində onların müxtəlif hissələrində
olan faydalı maddələr itib-batır, orqanizm həmin
vitaminləri rəngarəng ekstraktlar, konservlər, tozlar və
emal olunmuş başqa tərkiblərdən ala bilmir.
Biologiya elmləri
doktoru, professor Mais Qasımov ölkənin iqlim-torpaq şəraitinin
müxtəlifliyi sayəsində floramızın tərkibində
yeyinti məhsullarında əlavə qatqı kimi xüsusi rol
oynayan ədviyyat bitkilərinə geniş təsadüf
olunduğunu deyir. Ətirli ədviyyat bitkilərindən tərxun,
əvəlik, mərzə, dağnanəsi, dazayağı,
çaşır, sabahgülü, cırhovuç,
sarıkök, cirə, dağkeşnişi, acı bolu,
tikanlı kəvər, əncinar, mələkotu, uşqun,
baldırğan, ardıc, sumaq, pərpərən, qatran xəşənbül,
səda, xiyar otu, nar, gülümbahar, sarıçiçək
və s. göstərmək olar. Əlavə edildiyi məhsulların
dad və keyfiyyətini yaxşılaşdıran bu ədviyyatlar
onların tərkibini insan orqanizmi üçün vacib
sayılan bioloji fəal maddələrlə zənginləşdirir,
uzun müddət xarab olmadan saxlanılmasına kömək
edir.
Diqqətsiz qalan opunsiya
Tərkibi bioloji aktiv
maddələrlə zəngin digər bitki kaktus fəsiləsinin
nümayəndəsi olan opunsiya növləridir ki, onlardan da
Azərbaycanda yaşıllaşdırmadan başqa, xalq təsərrüfatının
heç bir sahəsində istifadə edilmir. Amma öz vətənində
- Kanadadan Halapaqos adasına qədər ərazilərdə
onun meyvələrindən ilin bir neçə ayı qida kimi
istifadə edilir, 100 tonlarla meyvə məhsulundan bazara göndərilməklə
qazanc əldə edilir. M.Qasımov deyir ki, opunsiya əkilən
hər hektar sahədən 4-5 ilində 55-70 tona qədər
meyvə məhsulu toplamaq olur ki, bundan da tərkibi antosianlarla
zəngin olan 20-25 tondan artıq təbii boyaq konsentratı
alınır: ”Opunsiyanın növləri öz meyvələrinin
xarici görünüşləri, müxtəlif rəng və
çalarlara malik olması, dad və şirin tamlarına
görə bağ-bağçalarımızda mədəni
halda əkib becərilən alma, gavalı meyvələri ilə
rəqabət apara bilər. Tədqiqatlarımızla
dünyada ilk dəfə olaraq opunsiya meyvələrindən
yüksək keyfiyyətli, təbii qırmızı rəngli
boyaq maddəsi almışıq. O, insan orqanizmi
üçün bir sıra sağalmaz xəstəliklər
törədən "amarant" süni boyağını
müvəfəqiyyətlə əvəz edib, yeyinti-sənayesi
müəssisələrində tətbiq edilə bilər".
Opunsiya meyvələrindən boyaq maddələrinin
alınması sadə və ucuz başa gəlməklə
iqtisadi cəhətdən çox sərfəlidir. Sabahgülü
bitkisinin də sort və formalarının, çiçəklərinin
tərkibi insan sağlamlığı üçün
çox qiymətli karotinoid və flavonoid maddələri ilə
zəngindir. 40 il ərzində sabahgülü bitkisini 20-dən
artıq sort və formalarının respublikanın müxtəlif
rayonlarında əkib becərdiklərini söyləyən
M.Qasımov hər hektar sahədən 7800 kq-dan 8600 kq-a qədər
quru çiçək xammalı tədarük etməyə
nail olduqlarını deyir: "Sonra sabahgülünün
çiçəklərindən 1 kq-a qədər
narıncı-qırmızıya çalan karotinoid tərkibli
boyaq maddəsi alıb Bakının karamel, biskvit fabriklərində
qənnadı və karamel məmulatlarının, marqarin
zavodunda marqarin və kərə yağlarının
boyanmasında, Xırdalanda spirtsiz içkilər zavodunda
limonad, sirop, likör içkilərində, dondurma məmulatlarında
sınaqdan keçirib maraqlı nəticələr əldə
etdik". Belə ki, tədqiqatlar karotinoidlə
boyanmış qənnadı, biskvit, çörək-bulka,
pendir və kərə məhsullarının zövq
oxşayan əla keyfiyyətli sarı rəngdə
boyanması ilə yanaşı, onların həm də bu
yolla uzun müddət xarab olmadan saxlanılmasının
mümkünlüyünü üzə çıxarıb:
”Karotinoid, flavonoid və antosian birləşmələri ilə
zəngin olan yeni boyaq maddəsi ilə aşxana və
restoranlarda hazırlanan müxtəlif xörəkləri, piti
və plov növlərini parlaq sarı rəngdən tutmuş
zəfərani rəngə qədər boyamaq olar. Karotinoid
birləşmələri ilə zəngin olan pastadan kolbasa
istehsalında, tibb sahəsində dərman
preparatlarının hazırlanmasında, ətriyyat, kosmetika,
şampunların istehsalı, eləcə də sabunbişirmə
sənayesində də istifadə etmək
mümkündür. Amma hazırda qida məhsullarında zəhərli
boyaq maddələrindən istifadə olunur”. Dünyanın əksər
ölkələrində 1 kq karotinoid maddəsi almaq
üçün 15 ton kök, 18 ton pomidor və 20 ton balqabaq
lazım gəlir. Bu məhsullar isə insan qidasını təşkil
etdiyi üçün iqtisadi cəhətdən əlverişli
deyil: "Halbuki ilk dəfə bizim öyrənib elmə gətirdiyimiz
qeyri - ərzaq bitkisi olan sabahgülünün 500 kq quru
çiçəyindən 1 kq-dan artıq karotinoid və 10
kq-larla flavonoid maddələri almaq mümkündür. Biz ekoloji
cəhətdən təmiz olan boyaq maddələri ilə nəinki
respublikanın yeyinti müəssisələrini təmin edər,
həmçinin onları xarici ölkələrə ixrac edib
milyon dollarlarla ölkəmizə gəlir də gətirə
bilərik".
Üzvi turşuların "fabrik"i - yabanı bitkilər
M.Qasımovun sözlərinə
görə, insan gün ərzində 300-350 qram tərəvəz
qəbul etməlidir: ”Ölkədən 746 növ yabanı-yeməli tərəvəz
bitkisi yayılıb və ümumi floranın 17 faizini təşkil
edir. İldə 100 tonlarla təbiətin bizə verdiyi
yaşıl tərəvəz xammalından toplayıb müxtəlif
qida məhsulları, məsələn un, yarma, konserv məhsulları,
tərkibi ekoiloji cəhətdən təmiz şirələr
hazırlayıb öz əhalimizi təmin etməklə
yanaşı, onları xaricə ixrac edib çoxlu qazanc əldə
etmək olar. Yabanı - yeməli tərəvəz bitkiləri
isə bir çox vitaminlərin, əsasən də mineral
maddələr, üzvi turşuların "fabrik"idir, desək,
səhv etmərik. Onlarda olan vitaminlər -S, P, karotin, V qrupu,
E, K, U, eləcə də antosianlar, qlükozidlər, flavonoidlər
və s. maddələr mübadiləsini tənzimləyir,
orqanizmi hərtərəfli yaxşılaşdırır. Dəridəki
xoşagəlməz iylərin qarşısını alır,
xarici mühitin zərərli təsirinə qarşı
orqanizmin müqavimətini artırır". Yabanı yeməli
ot bitkilərinin tərkibindəki pektin və sellüloza
bağırsaq əzələlərinin
yığılıb-açılmasını və
boşalmasını da asanlaşdırır ki, nəticədə
mədəaltı vəzinin işi yüngülləşir,
bağırsaq, xərçəng, vitamin
çatışmazlığı, diabet, qanazlığı,
stress və s. xəstəliklərin yaranma təhlükəsi
azalır: ”Qidanın tərkibində kifayət qədər
sellüloza olması sidikdə kalsiumun miqdarını
azaldır. Bu isə sidik ifrazı orqanlarında daş əmələ
gəlməsinin qarşısını alır. Pektin maddəsinin
olması orqanizmdə toplanan
tullantıların-şlakların tənzimlənməsini təmin
edir. Yabanı tərəvəzin tərkibindəki mineral maddələr
turşu-qələvi tarazlığının
saxlanılmasında böyük rol oynayır. Yabanı tərəvəz
bədəndəki artıq mayeni orqanizmdən çıxaran
və su - duz mübadiləsini normallaşdıran kalium
elementi ilə zəngindir ki, bu element də ürək əzələsinin
işini yaxşılaşdırır”. Yabanı yeməli ot
bitkiləri asan mənimsənilən mikroelementlərin (dəmir,
mis, manqan, kobalt, xrom və s.) də mənbəyidir. Xarici
alimlərin tədqiqatları bu bitkilərinin şirəsindən,
yaşıl kütləsindən mütəmadi istifadə edən
insanlarda mədə xərçəngi 50 faiz
azaldığını da göstərir. M.Qasımov deyir ki,
floramızın tərkibində - çaşır, ciriş,
qulançar (mərəsöyüd), kəcəvər,
ayısoğanı, gicitkən, yemlik, keçisaqqalı,
cincilim, qırxbuğum, əvəlik, qaraçörəkotu,
baldırğan, yolotu, mələkotu, poruq, qatran, acı bolu,
quşəppəyi, pərpərən, amarant (pencər), sirkən
yeralması, qıjı, şüvərən, şaxduran,
yonca, turşəng, iyli tərə, zəncirotu,
mayasarmaşığı və s. kimi 500 növdən
artıq yabanı yeməli tərəvəz bitkiləri
yayılıb: ”Ən çox meşəliklərimizdə bitən
mayasarmaşığı da böyük ehtiyata malik əvəzsiz
xammaldır. Ondan pivə, çörək, bulka sənayesində
geniş istifadə etmək mümkündür. Respublika ərazisində
4500-ə qədər sforlu və ali bitkilər də
yayılıb. Onların içərisində dərman əhəmiyyətli,
boyaq təbiətli, aşı xüsusiyyətli, efir
yağlı, bəzək üçün yararlı, lif verən,
nektar bitkiləri kimi zəngin fitosinozlar yayılıb. Amma təbiətin
bizə bağışladığı bu bitki xammalından
düzgün istifadə edə bilmirik”. Belə ki, bu sahədə
geniş elmi-tədqiqatlar aparılsa da, onun istehsalatda tətbiqi
hələ də ləngiyir: “Elmi ixtiralara fikir verilmir, alimlərə
diqqət-qayğı göstərilmir. Bu işlərər
biganə yanaşılır”.
Hər il 100 min dollarlarla itirilən qazanc
Azərbaycanda 1800 növdən
artıq müalicəvi əhəmiyyətli dərman bitkisi də
yayılıb və ümumi floramızın 40 faizini təşkil
edir: ”Floramızda yayılan dərman bitkilərinin bir çoxunun
ehtiyatı böyük olduğundan Azərbaycanın dərman
bitkilərinə olan ehtiyacını ödəməklə
yanaşı, onların bir çoxunu başqa ölkələrə
ixrac edib külli miqdarda valyuta əldə edə bilərik.
İtburnu, yemişan, kəklikotu, adaçayı,
qırxbuğum, qatıqquyruğu, boymadərən, bədrənc,
gicitkən, gülxətmi, palıd, söyüd, nar, əvəlik,
andız, qaraqınıq, yarpız, dağ nanəsi və s.
kimi ehtiyatı bol olan bitkilərindən hələ də dərman
preparatları kimi istifadə edə bilmirik”. Bu gün xaricə
yalnız şirin biyan ixrac olunur ki, bununla da əsasən
xüsusi adamlar məşğuldur: ”Əgər Azərbaycan
alimlərinin şirin biyanın kökündən faydalı
maddələrin alınması üçün
hazırladıqları yeni texnoloji üsul əsasında
şirin biyan xammalı ilə işləyən zavod tikilib
başa çatdırılsaydı, dövlət hər il 100
min dollarlarla gəlir əldə edərdi”.
Bitkilər xalçaçılığın
şan-şöhrətini də “soldurub”
Boyaq bitkilərinə gəlincə,
qədim zamanlardan XX əsrin əvvəllərinə qədər
Azərbaycanda onlardan xalçaçılıq sahəsində
geniş istifadə olunub. Xüsusi xalq boyama üsulları nəticəsində
solmaz və davamlı olan qırmızı, narıncı,
sarı, qəhvəyi, şabalıdı, qara və s. rənglər
alınıb. Bu rənglər xalça məmulatı
sıradan çıxana qədər öz təravətini
saxladığından Azərbaycanda istehsal olunan xalçalar əntiq
sayılaraq yüksək qiymətə satılıb. Amma XX əsrin
ortalarında süni boyaların kəşfi ilə əlaqədar
olaraq təbii boyalar sıradan çıxıb. Belə ki, təbii
boyalarla boyanma bir az vaxt tələb edir, çox enerji sərf
olunur. Amma süni boyalarla 100 qram boyadan 40 kq-a qədər yun
ipi boyamaq olur. Halbuki tədqiqatlar süni boyalarla
boyanmış iplərin yuyulmağa, atmosferin fiziki-kimyəvi
təsirinə qarşı davamsız olduğunu göstərir:
”Sabunla, xüsusi kimyəvi maddələrlə yuyulduqda, eyni
zamanda, günəş qarşısına qoyulduqda bu rənglər
solur və xalça öz keyfiyyətini itirir. Bu baxımdan,
xalçalar həm daxili, həm dünya bazarında öz
şan-şöhrətini get-gedə itirir. Bunu nəzərə
alaraq, biz Azərbaycanda yayılan boyaq bitkilərini öyrənməyi
öz qarşımıza məqsəd qoyduq.
Apardığımız elmi-tədqiqat işləri nəticəsində
topladığımız herbari materiallarını analiz edərək
3 dəfə öyrənib aşkar etdik ki, floramızın tərkibində
1500-ə qədər təbii boyaq bitkisi var. Boyaq bitkiləri
ümumi floranın 33 faizini təşkil edir. Bu bitkilərin
500-nü yun ip, pambıq və ipəkdə sınaqdan
keçirdik. 100-ə yaxınını da istehsalatda tətbiq
etdik və təklif etdik ki, xalçalarımız bizim ixtira
etdiyimiz təbii boyalarla boyanmış iplərdən istifadə
edilməklə boyansın”. Amma təşəbbüskarı
olmadığından bu iş geniş vüsət almadı.
Ümumiyyətlə, tədqiqatlar süni boyaların
ömrü qısaltdığını, xərçəng,
serroz, əsəb-sinir sistemi xəstəliklərini əmələ
gətidiyini göstərir. Daha çox uşaqlara təsir edən
bu boyalar onların boy və zehni cəhətdən
inkişafının qarşısını alır,
embrionlarda uşağın inkişafına təsir göstərir.
Hətta uşaq oyuncaqları müxtəlif zəhərli maddələrələ
boyanır ki, bu da onların zehni cəhətdən kəm
olması ilə nəticələnir. Süni boyalarla
boyanmış maddələr Azərbaycan xalqının
genofonduna mənfi təsir edir: ”Gələcəkdə
sağlam insanların böyüməsinin
qarşısını alır, uşaq süni boyalarla hazırlanmış
xalçalarda yatanda allergiya verir, onunla nəfəs alanda
astmatik xəstəlikləri ortaya çıxır. Ona
görə də tərəfimizdən yeyinti sənayesində
istifadə olunan 50-60-a qədər boyaq maddəsi tədqiq
edilib. Hazırda xınanın əvəzedici olan boyaq da
aşkarlamışıq. Lakin Azərbaycanda kosmetik müəssisələr
olmadığından onları sınaqdan keçirmək
çətinlik törədir. Tərəfimizdən ilk dəfə
olaraq anfuza bitkisinin kök hissəsindən ekoloji cəhətdən
təmiz, təbii boyaq maddəsi almaq üçün
dünyada analoqu olmayan yeni texnoligiya işlənib,
hazırlanıb”. Alınan bu qırmızı boyaq maddəsindən yeyinti,
kosmetika və tibb sahəsində istifadə etmək olar.
Yenilik kimi qəbul edilən bu ixtiraya Standartlaşdırma,
Metrologiya və Patent üzrə Dövlət Agentliyi (SMPDA) tərəfindən İ20060067 saylı patent verilib.
SMPDA tərəfindən İ200749 saylı patent isə ilk dəfə
olaraq murdarça cinslərinin növlərindən yeni
texnologiya hazırlanmasına görə verilib. Yenilik kimi qəbul
edilən Antraxinon tərkibli bu boyaq maddəsindən isə xalçaçılıq,
ipəkçilik və kosmetika sahəsində istifadə etmək
mümkündür.
Amma bu gün bitkilərə
göstərilən laqeyd münasibət nəticəsində
onları toplayan qeyri-peşəkarların səriştəsizliyi
üzündən ortaya yeni problem də
çıxmaqdadır. Belə ki, hazırda boyaqotu,
dazıotu, qaraqınıq, narbənd ağacının
kökü kəsilmək üzrədir: ”Bütün dövlətlərdə
xammal tədarükü görülən zaman bitkini yalnız
mədəni hala keçirmək lazımdır.
Çünki bütün bitkilərin ehtiyatı azalır. Məsələn,
bizdə həm aşı, həm də boyaq bitkisi olan
çermek var. Onun ehtiyatı çoxdur. Amma o, burada yetişməsə,
onu əkmək lazımdır.
Ölkədə 836 növdən artıq aşı təbiətli
bitkiyə təsadüf olunur. Aşı maddələrindən
sənayenin müxtəlif sahələrində, o cümlədən
gön-dəri və boyaq sənayesində geniş istifadə
edilir. Bundan başqa, tibbdə bu maddələrdən bir
çox çətin sağalan xəstəliklərin
müalicəsində istifadə edilən yeni dərman
preparatları hazırlanır. Floramızın tərkibində
rast gəlinən əvəlik, yulğun, palıd, sarağan,
qoz, nar, dəvəayağı, pambıq və s.-də
aşı xassəli bitkilərin böyük ehtiyatı var.
Bu aşı bitkiləri xammallarının əsasında
kiçik zavodlar inşa edib istifadəyə versək,
dövlətimizə milyon dollarlarla gəlir gələ bilər.
Ümumiyyətlə, regionların sosial-iqtisadi inkişafı
çərçivəsində rayonlarda boyaq istehsalı,
emalı, bitki tədarükü ilə məşğul olan
sexlərin fəaliyyəti məqsədəuyğundur”.
Həqiqət Qismətqızı
Kaspi. -2010. – 5 may. – S.13.