Ulu babalarım 350 il bundan
əvvəl bu sənətlə məşğul olub –Sadə peşə adamı
Gənc misgər: “Misgərlik sənəti atama atasından
keçib, mən də qismət olarsa, övladlarıma ötürəcəyəm”
Ötən
sayımızda olduğu kimi,
bu sayımızda da
sadə peşə ilə məşğul olan
gəncləri sizə təqdim edirik. Ali təhsil
almadan, heç bir universitet bitirmədən çörəyini alın təriylə
öz peşəsindən çıxaran gənclərdən biri də Elxan
Eyvazlıdır. Onunla görüşmək üçün
metronun Nizami
stansiyasının yaxınlığında yerləşən Misgərlər məhəlləsinə
üz tutduq. Bu məhəllədə
atası ilə birgə çalışan
müsahibimizin 23 yaşı var. İsmayıllı rayonunun
Lahıc kəndində anadan
olub. Qeyd edək ki,
XIX əsrdən başlayaraq
Lahıc kəndi
misgərliyin əsas mərkəzinə
çevrilib. Elxan
yaşının az olmasına baxmayaraq, ata-babalarının ona
yadigar qoyduğu misgərlik sənətini davam etdirir. Biz də gənc müsahibimizlə bu sənətin tarixindən,
incəliklərindən
danışdıq.
500 illik peşə
Elxan deyir
ki, misgərlik
sənəti onların ailəsində nəsildən-nəsilə ötürülür:
“Bu sənətin tarixi
deyilənlərə görə,
500 il əvvələ qədər gedib
çıxır. Amma mənim ulu
babalarımda 350 il bundan
əvvəl bu
sənətlə məşğul
olub və
misgərlik sənətini nəsildən-nəsilə ötürüblər. O zamandan
indiyə qədər biz bu peşəni
yaşadırıq. Hətta
1993-cü ildə
ailəlikcə
İsmayıllıdan Bakıya köçdükdən sonra
da, atam öz sənətinə sadiq
qalaraq burada emalatxana açdı. Qardaşlarımla
birlikdə mən də atamın əl işlərinə baxaraq
misgərlik sənətini öyrəndik.
İndi isə
bu emalatxanada atama kömək
edirəm”. Müsahibimiz deyir ki, misgərlik
sənətinin ən gözəl tərəfi 100-150 yaşı olan hər
hansı bir əşyaya
yenidən can verməkdir:
“Əlimdə
gördüyünüz bu
samovar qədim
tarixə malikdir. Söküb yenidən ona
həyat vermişəm. Bu
insana xüsusi zövq verir. Samovar hazır olduqdan sonra antik əşya olduğu üçün
qiyməti ucuz olmur. Hər hansı mis qabı qalaylamaq çox asandır. Lakin
qabı bünövrədən hazırlamaq və onun
üzərinə zərif naxışlar salmaq
üçün böyük
yaradıcılıq və
səbr
lazımdır”.
“Oxumağa həvəsim yox idi”
Misgərlik
sənətinə necə marağı
yarandığına gəlincə, Elxan
deyir ki, bu sənəti ona
atası öyrədib:
“Uşaq vaxtlarımdan atam
emalatxanada işləyirdi.
Mən də onun
yanına tez-tez gəlir,
gördüyü işlərə diqqətlə baxırdım.
Atamın necə
diqqətlə işlədiyini, nələr yaratdıqlarını
gördükdə məndə misgərlik
sənətinə qarşı xüsusi maraq oyandı. Düzdür, universitetə
daxil olmaq üçün hazırlaşırdım, lakin oxumağa həvəsim yox idi. Qəbul
imtahanından kəsildikdən sonra
atamın peşəsini
davam etdirmək
qərarına gəldim.
Uşaqlıqdan onun əlinə
baxdığım üçün sənəti demək
olar ki, bilirdim. Atam da sənətə olan
marağımı görüb mənimlə daha
ciddi məşğul
oldu və
babalarımızdan bizə
yadigar qalan sənətin sirlərini
öyrətdi”. Misgərlik sənətinin incəlikləri haqqında məlumat verən Elxan
deyir ki, bu sənətə yiyələnmək üçün
insanda əl
qabiliyyəti,
yaradıcılıq və
sənətə sevgi olmalıdır:
“Misgərlər səbrli, incə, zərif zövqə malik
olmalıdırlar. Alın təri
tökmək hər sənətdə
olduğu kimi, burada da vacib
hesab edilir. Mis qabların hazırlanması üçün ağır əmək sərf
etmək
lazımdır. Misgərlik
sənəti atama
atasından keçib, mən də
qismətdirsə, öz
övladlarıma ötürəcəyəm. Əgər biz bunu yaşatmasaq,
misgərlik sənəti yox olacaq. Çünki,
müşahidələrimə əsasən
deyə bilərəm ki, son vaxtlar əsl misgərlər, sənətkarlar şəraitləri olmadıqları
üçün bu sənəti atırlar”.
Mis qazanların əhəmiyyəti
Misgərlik
sənətinə daha
çox Lahıcda qiymət verildiyini deyən müsahibimiz
bildirdi ki, Bakı əhalisinin çox az hissəsi mis
qablar sifariş verirlər: “Şəhər əhalisi
daha çox samovar sifariş verirlər. Mis
qazan sifariş verənlər isə
ancaq yaşlı nəslin
nümayəndələridir. Gənclərin 95 faizi mis qazanın nə olduğunu
bilmir, onun əhəmiyyətini
dərk etmirlər. Amma
İsmayıllıda hər
evdə mis qazan var.
Onlar bilirlər
ki, mis qazanda
bişən yeməyin dadı da fərqli
olur. İsmayıllı əhalisi mis qazanda bişən yeməyi heç
nəyə dəyişmir. Çünki,
mis qabların həm
də böyük şəfası
var. Mis çaydanlarda içilən sular insanlar üçün
şəfalıdır.
Çünki mis
mikrobların insan orqanizminə keçməsinin
qarşısını alır. Su
qaynadıqca bu qablar suda olan artıq
mikrobları özünə
çəkir. Belə qablarda
saxlanan su da ləzzət dadır.
Lahıclılar alüminium qazanda bişən
yeməklərin dadını bəyənmir”.
Gəlirlərinə gəldikdə
isə, həmsöhbətimiz deyir
ki, misgərlər yayda
daha yaxşı pul
qazanır: “Bakıda Misgərlər məhəlləsinin
olmasından çox adam
xəbərsizdir.
İmkanlı şəxslərin əksəriyyəti
mis qablar sifariş vermək
üçün İsmayıllıya
gedirlər.
Lahıcda gəlir daha çox olur. Çünki, orada mis qazanlara
tələbat çoxdur.
Burda isə
qazancımız fərqli
olur. Elə
gün olur səhərdən
axşama qədər işləyib 5 manat
qazanırıq, elə
gün də
olur 500 manat.
Qışda işimiz o
qədər də yaxşı getmir. Yayda turistlər daha
çox olduğu üçün mis qablar, samovarlar, antik əşyalar
onların marağına səbəb olur.
Onlar bizim işlərimizi çox bəyənirlər”.
Sənət, peşə sahibi olmanın əhəmiyyətindən danışan müsahibimiz sonda bildirdi ki, valideynlər sevdikləri peşələrə yiyələnməkdə övladlarına dəstək olmalıdırlar: “Mənim fikrimcə, diplom almadan da sevdiyin peşəni icra etməklə uğur qazanmaq olar. Əsas odur ki, sevdiyin sənətin peşəkarı olasan. Çünki sənətkarın hər zaman çörəyi olur”.
Aygün ƏZİZ
Kaspi.-2014.-14 fevral.-S.15.