Mürəbbə - çay mədəniyyətimizin əsas tərkib
hissəsi
Xüsusilə qış
aylarında faydalı olan mürəbbələr, ölkəmizin
tanıdılmasında da özünəməxsus yerə
malikdir
"Bir stəkan çaya 2
qaşıq zoğal mürəbbəsini
sal, iç. Gör, xəstəliyi canından necə
çıxardır”.
Yadımdadır, bu sözləri
uşaq vaxtı nənəm deyərdi. Elə
bircə dəfə öskürən kimi,
zoğal mürəbbəli
çayımızı gətirib məcbur içirərdi. Anama da məsləhət
edərdi ki, "qışa tədarükünü
yaxşı gör. Mürəbbəni çox bişir,
qışda qonağın gələndə üzün
ağ olar”. Əslində,
nənəm haqlı idi. Mürəbbə
qışda qonağa çayla
verilən ən gözəl şirniyyat
növlərindən biri, hətta ən vacibidir. Mürəbbəsiz içəndə,
elə bil çayın da
dadı olmur.
Bir az dərinliyinə varanda, mürəbbə bişirmək ənənəsinin köklərinin lap qədim zamanlara dayandığını demək olar. Amma günümüzdə bu ənənə daha geniş vüsət alıb. Belə ki, əvvəllər mürəbbəni meyvədən hazırlayırdılarsa, indi tərəvəzlərin də mürəbbəsini bişirirlər. Məsələn, badımcanın, pomidorun, qırmızı acı bibərin, yerkökünün mürəbbələri olur. Həmçinin zeytundan və qozdan da mürəbbə bişirənlər var. Bəlkə də inanmayacaqsınız, amma şam ağacının qozasından belə mürəbbə hazırlamaq mümkündür. Görünən odur ki, ölkəmizdə mürəbbəyə böyük önəm verilir. Azərbaycanın dünyaya tanıdılmasında ən vacib qida növlərindən biri kimi qiymətləndirilir. Bunun da ən böyük göstəricisi "Meyvələrin bəhsi” adlı mürəbbə festivalının ölkəmizdə keçirilməsidir.
Maraqlıdır, bu qədər
geniş çeşidi
olan mürəbbənin faydası nədir,
meyvəni bişirilmiş şəkildə
nə qədər müddət bankada saxlamaq olar, meyvələr
bişirilərkən tərkibindəki vitaminlər
qalırmı?
Tibb üzrə ekspert, professor Adil Qeybulla deyir
ki, şəkər xəstələrinin
mürəbbədən istifadə etməsi məqsədəuyğun
deyil: "Mürəbbə müxtəlif
meyvələrin şəkər və ya
digər vasitələrin iştirakı ilə konservləşdirilmiş
formasıdır. Meyvələri şəkərlə birlikdə
qaynadıb bankalara yığıb
saxlayırlar. İstənilən məhsul müəyyən
dövrdən sonra öz
keyfiyyətini itirir, o
cümlədən də mürəbbələr. Orada şəkərin şəkil dəyişməsi,
xarlanması baş verir.
Xüsusilə də zoğal mürəbbəsində
bu daha çox
olur. Ona görə də
mürəbbələrin də istifadə müddəti var. Yaxşı olar ki, mürəbbələr bişirildikdən sonra sərin yerdə saxlanılsın. Təbii
ki, mürəbbə xalqımızın çayla içdiyi ən
geniş yayılmış şirniyyat növüdür.
Amma şəkər xəstələrinin
mürəbbədən istifadə etməsi məqsədəuyğun
deyil. Çünki
mürəbbənin tərkibində hazır qlükoza
var”.
Ekspert mürəbbənin
qışda yeyilməsinin daha məqsədəuyğun
olduğunu vurğulayır:
"Ümumiyyətlə, mürəbbənin faydasına gəlincə,
təbii ki, insan
orqanizminə müsbət təsirləri çoxdur.
Meyvənin tərkibindəki bioloji aktiv maddələr, vitaminlər konservləşdirilmiş
şəkildə qalır və mürəbbədən
istifadə zamanı orqanizmə daxil olur. Düzdür, mürəbbələr
artıq hər fəsildə yeyilir. Lakin qışda istifadə olunması daha məqsədəuyğundur. Çünki yayda onsuz da meyvələrin bir çoxu təbii halda var, lazım olan vitamini qəbul edirik. Mürəbbəni qışda yeməklə
vitamin
çatışmazlığının
qarşısını almaq olar. Bəzi mürəbbələrin
müalicəvi əhəmiyyəti də var.
Məsələn, zoğal, moruq mürəbbəsindən soyuqdəymə
xəstəliklərində immun sisteminin möhkəmləndirilməsi üçün istifadə edilir.
Yəni, bu mürəbbələr el arasında "türkəçarə” dediyimiz qədim türk təbabətinin
bir hissəsidir”.
Milli Kulinariya
Mərkəzinin direktor müavini
Ceyran Ələsgərova isə mürəbbənin
Azərbaycan çay mədəniyyətinin
əsas tərkib hissəsi olduğunu qeyd edir: "Mürəbbələr
yalnız hansı meyvənin, tərəvəzin konservləşdirilməsi
deyil, Azərbaycan süfrə, çay mədəniyyətinin ayrılmaz bir hissəsidir. Biz
çayı mütləq mürəbbə ilə içirik. Onu da qeyd edim
ki, mürəbbələr bir neçə növə bölünür.
Bunlardan bəziləri bahalı mürəbbələr
siyahısına daxildir. Hansı ki, onların bişirilmə prosesi
bir az mürəkkəbdir,
xammalı da bahadır. Məsələn,
qoz, zeytun, ərik
mürəbbəsini qeyd etmək olar. Bəziləri də var
ki, bir az
ucuz başa gələn
mürəbbələrdir. Bunlara misal olaraq, qarpız,
badımcan mürəbbələrinin adını çəkmək
olar. Hətta mürəbbələrin
qiymətləndirilməsi çay
süfrəsində təqdim olunduğu
mürəbbəqabının da
növündən asılıdır. Bayaq
qeyd etdiyim mürəbbələr
daha hündür
ayaqlı qablarda, ucuz olanlar isə ayaqsız və qısa ayaqlı
qablarda qoyulur”.
Həmsöhbətimizdən mürəbbənin
istifadə qaydasını da soruşduq: "Meyvələr nə qədər
bişirilsələr də, tərkibindəki qida
komponentlərini, vitaminlərin bir hissəsini
saxlayır və bu, qışda yemək üçün çox əhəmiyyətlidir.
Mürəbbə ifrat dərəcədə
istifadə edilməməlidir. Çay
süfrələrimizdə gündəlik bir
dəfədən çox yeyilməsi məsləhət
görülmür. Əgər həddən
artıq qəbul edilərsə, orqanizmə ziyan
olar”.
Direktor müavininin sözlərinə görə, spesifik olaraq yalnız bizdə hazırlanan mürəbbələr var ki, onlar dünya ölkələrinin də marağına səbəb olur: "Bəzi meyvələr var ki, yalnız bizdə yetişir və yalnız bizdə ondan mürəbbə hazırlayırlar. Bu baxımdan feyxoa meyvəsini misal göstərə bilərəm. Bizim mürəbbəmizi, şəkərə qoyulmuş formasını xarici ölkələrə gedəndə aparırıq və çox böyük marağa səbəb olur. Həmçinin qoz mürəbbəsi. Qoz bir çox ölkələrdə olsa da, onun ləpəsindən istifadə edilir. Qızdan yalnız bizdə mürəbbə hazırlanır. Bu baxımdan mürəbbələrimiz milli kulinariyamızın bir hissəsi kimi ölkəmizin tanıdılmasında böyük rol oynayır”.
Günel Azadə
Kaspi.-2019.-12 sentyabr.-S.7.