Kiçik hotel və restoranların
inkişafı: Problemlər,
perspektivlər
Noyabrın
26-da Beynəlxalq Ticarət
Mərkəzinin konfrans
zalında Kiçik Hotellərin və Restoranların İnkişafına
Kömək İctimai
Birliyinin (DAİR) İcra
Komitəsinin birinci toplantısı keçirildi.
Tədbirdə DAİR-in İcra
Komitəsinin sədri
Samir Babazadə, Azərbaycan Milli QHT Forumunun rəhbəri Rauf Zeyni, Azərbaycan
Həmkarlar İttifaqları
Konfederasiyasının Xəzər
rayonu İş Xidməti Təşkilatının
rəhbəri Əhməd
Panayev, hotelçilik və restoran biznesinin, təhsil, bankçılıq, inşaat
sektorlarının nümayəndələri
iştirak edirdilər.
İclası giriş sözü ilə açan S.Babazadə təşkilat
haqqında qısa məlumat verdi.
Onun sözlərinə
görə, Kiçik
Hotellərin və Restoranların İnkişafına
Kömək İctimai
Birliyi 2009-cu ildə yaranıb və dövlət qeydiyyatından
keçib: «Bir neçə il bundan öncə Azərbaycan Hotel Kompleksləri
Assosiasiyası təsis
edilmişdi. Mən də bu qurumun İdarə Heyətində təmsil olunurdum. Hələ o vaxt qərara
gəlmişdik ki, qurumun üzərinə daha çox yük düşməməsi
üçün kiçik
hotellərlə bağlı
ayrıca qurum yaradaq. Təəssüflər olsun ki, AOKA-nın prezidenti Ağarəhim Əliyevin vəfatından sonra bu qurum fəaliyyətini
dayandırdı. Hazırda biz yeganə qeyri-hökumət
təşkilatıyıq ki,
hotel və restoran biznesinin maraqlarını,
onların mənafelərini
qorumaq istiqamətindəyik.
Əsas məqsədimiz bu sahənin inkişafına
istiqamətlənib».
S.Babazadənin
sözlərinə görə,
bir müddət öncə Bakı şəhərində yerləşən
hotel və hotel tipli müəssisələrə rəhbərlik
etdiyi qurum tərəfindən sorğu
anketləri göndərilib:
«Bu anketlərin doldurulması
nəticəsində otellərin
reyestrini tərtib etmək mümkün olacaq. Bununla yanaşı, otellər
haqqında məlumatlar
DAİR-in veb saytında
(www.dair.az) və müxtəlif
elektron distribusiya sistemlərində əksini
tapacaq. Amma bir sıra hotellər bu sorğuya neqativ və laqeyd yanaşırlar. Biz sadəcə olaraq, bir ictimai qurum
kimi onların qəbul edilmiş standartlar çərçivəsində
çalışmalarına və inkişafına yardımçı olmaq istəyirik. Düşünürəm ki, turizm Azərbaycanda
inkişaf etməkdə
olan sahə olduğuna görə hazırda bu yolda hər birimizin xırda tövsiyəyə də ehtiyacımiz var».
S.Babazadə bunlara baxmayaraq,
DAİR-in artıq bir
çox yerli hotellər və iştimai-iaşə müəssisələri
ilə sıx əməkdaşlıq qurduğunu
da nəzərə çatdırdı. Bildirdi
ki, yarandığı
qısa müddətdə
DAİR rəhbərliyi çoxsaylı
beynəlxalq və yerli qurumlarla, dövlət və biznes strukturları, donor təşkilatları ilə
əlaqələr yaradıb,
görüşlər keçirib:
“Bunlarla yanaşı,
Mədəniyyət və
Turizm Nazirliyinin müvafiq əməkdaşları
ilə müxtəlif
görüşlər keçirmişik.
Təbii
ki, yeni bir qurumun tanıdılması
üçün müəyyən
zaman tələb olunur».
Ölkə rəhbərliyinin məqsədyönlü
siyasəti əsasında,
Mədəniyyət və
Turizm Nazirliyinin səyləri ilə turizmin inkişafı istiqamətində son illər
Azərbaycanda xeyli işlər görüldüyünü
vurğulayan qurum rəhbərinin sözlərinə
görə, gündən-günə
sayı artan hotellərin və restoranların peşəkar
kadrlara tələbatı
artmaqdadır: «Biz bu sahədə də layihələr hazırlamışıq
və artıq Azərbaycanda ilk dəfə
olaraq hotel və restoran işçiləri
üçün treninqlər
təşkil etmişik.
Bu baxımdan hesab edirəm ki, DAİR-in fəaliyyətinə
ehtiyac böyükdür».
Milli QHT Forumunun rəhbəri Rauf Zeyni DAİR-in Azərbaycanda inkişaf etməkdə olan turizm sənayesinə qeyri-hökumət təşkilatı
olaraq böyük töhfələr verə
biləcəyini dedi. Onun sözlərinə görə,
bu qurumun fəaliyyəti kiçik
və orta sahibkarlığın bir hissəsi olan hotel və restoran biznesinin inkişafına xidmət edir ki, bu da
dövlətimiz üçün
vacib prioritetlərdən
biridir.
Sonra toplantı müzakirələrlə
davam etdirildi. Yekunda DAİR-in İcra Komitəsinin üzvləri
təsdiqləndi, hotel və
restoran biznesinin inkişafına xidmət etmək məqsədilə
investisiyalar, təhsil,
dizayn və interyer, hüquq və s. istiqamətlər
üzrə alt komitələrin
yaradılması məsələsi
müzakirə edildi. Bununla yanaşı, qurumun hotel və restoran biznesi sahəsində yeganə qeyri-hökumət
təşkilatı olduğunu
nəzərə alaraq
və fəaliyyətini
genişləndirmək məqsədilə
gələcəkdə Hotellər
və Restoranlar Assosiasiyası kimi fəaliyyətini davam etdirməsi qərara alındı.
Fəxriyyə
Abdullayeva
Mədəniyyət.- 2010.- 1
dekabr.- S. 9.