Mətbəx
mədəniyyətimizin unudulmaz siması
Azərbaycan
Milli Kulinariya Assosiasiyasının fəxri üzvü, usta
aşpaz Şahhüseyn Kərimov dekabrın 3-də 64
yaşında dünyasını dəyişdi. Bu xəbər
onu tanıyanlarda böyük üzüntü hissi yaratdı.
Şahhüseyn Kərimov milli mətbəx mədəniyyətimizin
unudulmaz siması idi. 50 illik fəaliyyəti ərzində Azərbaycanın
mətbəx mədəniyyətinə silinməz iz
salmış, dünya dərəcəli aşpaz olmuşdur.
Şahhüseyn Qulu oğlu Kərimov
1947-ci il sentyabrın 2-də Lənkəran şəhərində
anadan olub. 12 yaşından bu sahədə fəaliyyətə
başlayıb, ilk aşpazlıq dərslərini o vaxtlar Lənkəranın
tanınmış aşpazlarından sayılan atası Qulu
ustadan alıb. 1964-cü ildə indiki 11 saylı Bakı
Peşə Məktəbinə qəbul olub. Həmişə
mətbəxdə ona ustalıq eləmiş Nurəddin
ustanı xoş sözlərlə yad edər, ondan çox
şey əxz etdiyini, “Şah plovu” da ondan öyrəndiyini deyərdi.
Təhsilini başa
çatdırdıqdan sonra, əsgərlik illərində də
təlimatçı aşpaz kimi çalışan
Şahhüseyn usta həyatını bu sənətə
bağlamağa qərar verir. Lənkəranda 6 saylı və
“Sahil” pavilyonlarında, “Lənkəran” restoranında, “Dostluq”
restoranında, “Lənkəran” mehmanxanasının
restoranında çalışıb.
Biz Şahhüseynlə 1980-ci ildə
Lənkəranda tanış olduq. Onunla birgə Lənkəran
mətbəxini topladıq, onun yerli mətbəxi dərindən
bildiyinin şahidi oldum. Bakıda 1990-cı ildə keçirilən
milli mətbəx ongünlüyündə Qarabağ
(Şuşa) mətbəxi, Gəncə mətbəxi, Şəki
mətbəxi və Lənkəran mətbəxi
restoranları fəaliyyət göstərirdi. Lənkəran
mətbəxi “Şərq Bazarı” restoranında yer
almışdır. Şahhüseynin məharəti burada
çox geniş açıldı və mən onu baş
nazir Həsən Həsənova və ticarət naziri Ağasəlim
Bağırova təqdim etdim. 1990-cı ildə keçirilən
Ümumrespublika Çempionatında ən yaxşı
aşpazlar kimi Şahhüseyn Kərimov və İlham
Uğurluyev Soçiyə turpaketlə mükafatlandırıldılar.
Mən o zaman SSRİ Kulinariya Assosiasiyasının İdarə
heyətinin üzvü və Təbliğat şöbəsinin
rəhbəri kimi Şahhüseyni əsl Azərbaycan sənətkarı
kimi tanıtdım. 1992-ci ildə Dünya Kulinariya Təşkilatları
Birliyinə üzv olmaq üçün Almaniyada (Frankfurt)
keçirilən Dünya Kulinariya Konqresində də nümayəndə
heyətimizin tərkibində idi.
Nəhayət, 1993-cü ildə
onun da yer aldığı Azərbaycan komandası ilk dəfə
Maltada Beynəlxalq Kulinariya Çempionatında iştirak etdi.
Komandamız qızıl, gümüş və bürünc
medallarla geri döndü. Bu mükafatların
qazanılmasında Şahhüseynin də böyük zəhməti
vardı.
1993-cü ildə Azərbaycan Milli
Kulinariya Mərkəzinin təqdimatı ilə
Şahhüseyn Kərimova “Usta” dərəcəsi verildi. O,
4-cü dərəcədən, 5-ci və 6-cı dərəcələr
olmadan, birbaşa “usta” dərəcəsi olan ilk və yeganə
aşpazımız oldu. Həmin ildən o, fəaliyyətini
Bakıda davam etdirdi. “Turac” restoranında, “Gənclik” kafesində,
“Qurd qapısı” restoranında, “Ceyran” kafesində usta dərəcəli
aşpaz kimi xalqımıza xidmət göstərdi. 2001-ci ildən
“Köhnə şəhər” restoranında baş aşpaz
kimi çalışmaqla yanaşı bütün
vaxtını yolunu davam etdirən şagirdlərin
yetişdirilməsinə sərf edən Şahhüseyn Kərimovun
200-dən artıq yetirməsi var. Milli Kulinariya Mərkəzində
çalışan texnoloqlar və kulinarlar da Şahhüseyn
müəllimin yanında təcrübə keçmişlər.
Azərbaycan aşpazlarından
yalnız Şahhüseyn Kərimov Azərbaycan Milli Kulinariya
Assosiasiyasının ən yüksək mükafatını -
“Fəxri üzv” adını qazanıb.
Şahhüseyn öz şagirdləri
ilə fəxr edir, onların sonrakı həyatı ilə
maraqlanırdı. Bir çox şagirdləri də: “Mən
Şahın şagirdiyəm”, “Şahın yanında təcrübə
keçmişəm”, ya da “Şahla bir yerdə işləmişəm”
- deyə fəxr edirlər.
Şahhüseyn çox gözəl
həmkar idi. Milli Kulinariya Assosiasiyasının
ağsaqqallarından sayılırdı. Yaxşı yol yoldaşlığı,
zarafatçılığı vardı. Ailəsini,
xüsusilə çox sevirdi. Sənətinin vurğunu idi.
Çox sevdiyi nəvəsi Mehdiyə də öz peşəsini
öyrədirdi. Ümumiyyətlə, Şahhüseyn bu
işdə də başqa ustalardan seçilirdi. Allahdan gizli
deyil ki, bir çox aşpazlarımız bildiklərini
başqalarına öyrətməkdə yumşaq desək, xəsislik
edirlər. Şahhüseyn isə bildiklərinin
hamısını şagirdlərinə öyrədib, “Siz də
gələcəkdə öz şagirdlərinizə öyrədin”
- deyərdi.
Şahhüseyn Kərimov bir
sıra Beynəlxalq müsabiqələrin qalibi olub, bir
çox mükafatlar qazanmışdı. Dünyanın bir
çox ölkələrində - Rusiya, İngiltərə,
Almaniya, Fransa, Malta, Özbəkistan, Sinqapur, Amerika,
İspaniya, Malaziya və sairələrində mətbəx mədəniyyətimizi
müvəffəqiyyətlə təmsil etmiş
qızıl, gümüş, bürünc medallara və
diplomlara layiq görülmüşdü. 2009-cu ildə
Bakıda keçirilmiş I İslam Mətbəxi Beynəlxalq
Festivalında və 2011-ci ildə Azərbaycan Milli Mətbəx
Festivalında münsiflər heyətinin üzvü idi.
Bir çox plovların, xörəklərin
ilk dəfə restoran biznesinə gətirilməsində
Şahhüseynin çox əməyi olub. Restoran biznesinə
“Şah plovu” da gətirmişdi.
Çox təvazökar idi.
Özündən soruşanda, “Yox-yox, mənə “Şah
plovu” Nurəddin ustam öyrədib” - deyərdi.
Tək arzusu mətbəx mədəniyyətimizə,
onun daşıyıcılarına dövlət qiymətinin
verilməsi idi. İstədiyi Azərbaycanda, digər peşə
sahibləri kimi, kulinarların da ayrıca peşə
bayramı gününün qeyd edilməsi idi.
Həyatının son aylarında
səhhəti onu çox incitsə də, hər bir
şagirdinin qazandığı uğur ona çox
böyük sevinc bəxş edirdi. Macal verməyən xəstəlik
isə onu sevimli ailəsindən, əziz şagirdlərindən
ayrı saldı.
Həmişə yaddaşlarda
yaşayan, unudulmayan gözəl insan, ustad aşpaz, sadiq həyat
yoldaşı, sevimli ata, qayğıkeş baba...
O doğrudan da Şah idi, Azərbaycan
mətbəxinin Şahı.
Allah rəhmət
eləsin. Qəbri nurla dolsun.
Tahir Əmiraslanov,
Azərbaycan
Milli Kulinariya
Mərkəzinin
baş direktoru, Azərbaycan
Milli Kulinariya Assosiasiyasının
prezidenti
Mədəniyyət.-
2011.- 23 dekabr.- S. 12.