Mətbəximizi
dünyaya tanıdaq
Mədəniyyət və Turizm Nazirliyinin dəstəyi
ilə Qubada «Kulinariya
turu» keçirildi
Mətbəx də bir
mədəniyyətdir. Azərbaycanın zəngin mətbəxi
isə dünyada məşhurdur. Bu zənginlikdə ölkəmizin
ayrı-ayrı bölgələrinin mətbəx mədəniyyətinin
özünəməxsus payı var. «Victory Tour» turizm
şirkətinin təşkilatçılığı ilə
iyulun 18-19-da Quba rayonunda təşkil edilən “Kulinariya
turu” sayəsində biz
də bu bölgəmizin mətbəxi ilə
daha yaxından tanış olduq.
Qeyd edək ki, 2005-ci ildən fəaliyyət göstərən “Victory Tour" şirkəti daxili və gəlmə turizminin inkişafı məqsədilə “Explore Azerbaijan” layihəsinə start verib və “Kulinariya turu” bu layihə çərçivəsində həyata keçirilir.
Mədəniyyət və Turizm Nazirliyinin və Quba Rayon İcra Hakimiyyətinin dəstəyi ilə keçirilən infotur zamanı iştirakçılar yerli paxlava, bükmə, eləcə də “Aleksandr Düma” adlı xörəyin hazırlanması prosesi ilə tanış oldular. Daha sonra qədim tat kəndi olan Çiçini ziyarət edərək qonaqpərvər bir ailədə bu kəndə məxsus olan “Çiçi çığırtması”nın hazırlanmasında iştirak etdik.
Gəlin, «Quba bükməsi» və «Quba paxlavası»ndan başlayaq. Bölgəyə məxsus bu dadlı şirniyyatların hazırlanma texnologiyası ilə bizi usta Saleh tanış etdi. Öyrəndik ki, usta Salehin müştəriləri nəinki Quba camaatı, eləcə də əcnəbilərdir.
Dərhal onu sorğu-suala tutduq:
- Usta, neçə ildir bu sənətlə məşğul olursunuz?
- 25 ildir ki, camaat məni
usta Saleh kimi tanıyır və mənim bişirdiyim paxlava və bükmələri sifariş edir. Düzünü deyim ki, çətin peşədir,
əziyyətləri çoxdur,
amma işimi sevirəm. Özü də deyim ki, bu sənəti
özüm öyrənmişəm,
atam-babam paxlava bişirən olmayıb.
- Bükmənin
hazırlanma texnologiyasını
bizə də danışın.
- Bükmə üçün əvvəlcə
un, su, duzdan
ibarət horra xəmir hazırlayıram.
Daha sonra sobanı möhkəm qızdırıb
xüsusi qıfla horranı sobanın üstündə olan məcməyiyə tökürük.
Bu qıf misgərlər
tərəfindən məxsusi
olaraq bükmə və paxlava üçün düzəldilib.
Xəmiri bişirdikdən sonra onun içərisinə
qoz töküb bükürük. Qoz bəzən
fındıq və badamla da əvəzlənə
bilər. Paxlava da
eyni horra şəkilli xəmirdən
hazırlanır və
içərisinə ovulmuş
qoz ləpəsi tökülür.
- Paxlava və bükmə ilin hansı fəsillərində daha çox alınır?
- Bütün fəsillərdə, nişan və xeyir işlərdə mütləq süfrəyə
paxlava verilir. Amma yay aylarında başımı qaşımağa
vaxtım olmur, çünki turistlər paxlava və bükməni çox sevir deyə, daim mənə sifariş verirlər.
- Çox əziyyətli işdir, iş prosesini yüngülləşdirmək üçün nə edirsiniz?
- Musiqi dinləməklə dincəlirəm.
- Kimləri dinləyirsiniz?
- Alim Qasımov, Zülfiyyə Xanbabayeva, Röyanı çox xoşlayıram.
Biz də
öz məharətimizi
göstərmək istədik.
Bükmə və paxlavanın
hazırlanması üçün
qol çırmaladıq,
amma həm əlimizi yandırdıq,
həm də o ki var tər
tökdük.
Düz deyiblər ki,
hər işin öz ustası. Biz elə öz sənətimizlə məşğul
olsaq yaxşıdır,
deyib, usta Salehin bişirdiyi dadlı bükmələrə
qonaq olduq. Yeri gəlmişkən, qeyd edək ki, bir
bükmənin qiyməti
1-2 manat, bir kilo paxlavanın qiyməti isə 9 manatdır.
Daha sonra üz tutduq, Çiçi kəndinə. Ofeliya
və Nuriyyə nənələrin hazırladığı
«Çiçi çığırtması»nın bişirilmə
qaydasını öyrəndik.
Nənələr kənd çolpasını
əvvəlcə soğanla
qovurdular, daha sonra ona pomidor
əlavə edib, üzərinə azca su tökdülər.
Axırda isə yumurta
vurub süfrəyə
verdilər. Necə deyərlər,
ye, ləzzətini gör.
Başqa bir məkanda
- “Fontan” restoranında
isə fransız yazıçısı Aleksandr
Dümanın şərəfinə
«Aleksandr Düma» adlandırılan qədim
yeməyin də hazırlanma sirlərini öyrəndik. Qubalıların dediyinə görə, bir vaxtlar Qafqaza
qonaq gələn yazıçı Qubada olarkən bu yeməyi yeyib və çox bəyənib. Toyuqdan hazırlanan
bu yemək də elə sonralar «Aleksandr Düma» yeməyi kimi tanınıb. Toyuq soğanla qovrulur, üzərinə yaşıl,
qırmızı, sarı
rəngli bibər, pomidor, eləcə də şabalıd, turşu əlavə olunur. Axırda yayılmış xəmirlə tavanın üzərini örtüb,
sobaya qoyurlar.
Qeyd edək ki, bu yemək də
qubalıların bişirdiyi
dadlı mətbəx
nümunələrindəndir. Ustaların dediyinə görə, bu gün də
Qubaya təşrif buyuran əcnəbi turistlər həmin yeməyi çox sevirlər.
“Victory Tour” şirkətinin
daxili turizm departamentinin əməkdaşı
Elnur Zeynalovun sözlərinə görə,
turun əsas məqsədi xarici turistləri Azərbaycanın
müxtəlif bölgələrinə
məxsus olan zəngin milli mətbəxi ilə yaxından tanış etmək, bununla da Azərbaycanın qədim tarixini və mədəniyyətini
nümayiş etdirməkdir.
Turun maralı və fərqli xüsusiyyətlərindən biri
də odur ki, turistlər nəinki milli mətbəximizin təamlarını
dadır, həm də onların hazırlanma texnologiyaları
ilə tanış
olub aşpazların köməyi ilə mətbəximizin xörəklərini
hazırlamaq imkanı
əldə edirlər.
Şirkət təmsilçisinin sözlərinə görə,
belə turlar gələcəkdə də
davam etdiriləcək.
Kənan
Mədəniyyət.-
2012.- 20 iyul.- S. 9.